Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Milyen vodka fajták léteznek?

A vodka egy alapvetően sokak által kedvelt ital, ugyanis mivel markáns ízvilággal nem rendelkezik, a koktélok és long drinkek kedvelt alapanyaga is ez a nedű. Ám ha csak egy bolt polcain átfutjuk a szemünkkel a vodka kínálatot, látható, hogy elképesztően széles a választék e téren. Így pedig választani sem könnyű közülük. Éppen ezért ebben a bejegyzésben most a különböző fajtákat járjuk körül!

Mi is az a vodka?

Ez az erjesztett gabonából, adott esetben burgonyából vagy egyéb keményítő tartalmú alapanyagból készült égetett szesz a legtöbb esetben színtelen. Valójában bármilyen alapanyagból elkészíthető, amelynek van keményítő tartalma. A legtöbb esetben cirok, rozs, kukorica, burgonya, búza, de akár rizs, cukorrépa vagy éppen szójabab is szolgálhat a nedű alapjául.

Ezzel kapcsolatban számos vitára került sor, míg végül az Európai Parlament 2007-es rendeletében rögzítésre került, hogy a nem burgonyából vagy gabonából készített vodkák esetében külön fel kell tüntetni annak alapanyagait.

A két fő típusát a származási helye alapján különböztetjük meg. Az orosz vodkák rendszerint a hagyományos, színtelen és íztelen vonalat képviselik, míg a lengyel típusokban sokszor van jelen valamilyen gyümölcs. Fontos hangsúlyozni, hogy ízesített típusok is léteznek, amelyeknek legalább 37,5% alkoholtartalommal kell rendelkezniük, az ízüket pedig a gyümölcsök, fűszerek adják.

Orosz vodkák

Az oroszok természetesen a vodka első típusának megalkotását a magukénak vallják. Ami biztos, hogy komoly történelme van az országban ennek az italnak, ahol a gyógyhatású elixírből hamar kedvelt nedű lett. Számos tipikus orosz vodka márka csenghet ismerősen a mi fülünknek is, ugyanis a hazai választékban is megtalálhatók.

A Russian Standard gyártóit a mai napig a Mengyelejev által leírt tények inspirálják és ennek nyomán alkottak egy szuperprémium kategóriás italt.

A Beluga különlegességét a szibériai artézi víz és a rozs adják, míg a Stolichnaya az ízesített vodkák kedvelőit hódította meg leginkább világszerte.

A Smirnoff pedig az igazi klasszikus vonalat képviseli, ahol a mai napig a hagyományos recept szerint, faszén szűrőn át tisztítják a párlatot. 

Lengyel vodkák

A lengyel vodkákra bizony komoly szabályok vonatkoznak, ugyanis csak öt bizonyos, az országon belül termelt alapanyag egyikéből készülhetnek. Vagyis az alapja csak búza, rozs, tritikálé, árpa, zab vagy burgonya.

Az itt gyártott vodkák közül az egyik legnépszerűbb a Zubrowka, amely igen komoly múltra tekint vissza. Különlegessége pedig abban rejlik, hogy minden palackba elrejtenek egy szál bölényfüvet, amely elképesztően egyedivé teszi a nedű zamatát. A babona szerint, aki egy adott üvegben két szálat is talál, azt hamarosan nagy szerencse éri.

Szintén komoly múltja van az országban a Vyborova vodkáknak, amelyet rozsszemből állítanak elő, kétlépcsős desztillációs eljárással.

A Zhitnyaya pedig gabonák-és burgonya keverékéből készül, ez adja a különlegességét.

A Belvedere vodka pedig egy négyszer desztillált, aranyrozsból készült, kézműves párlat. 

Finn, francia, holland és svéd vodkák 

A két klasszikusnak számító vodkát gyártó országon túl számos más állam is állít elő olyan nedűket, amelyek e téren világhírűvé váltak. A Finlandia például egy Finnországban gyártott vodkamárka, amely alapját az árpa és a gleccserjég adja.

A franciákat sem kell félteni e téren, ugyanis nekik köszönhetjük a búzából és forrásvízből alkotott Grey Goose Original Vodkát.

A svéd Absolut is a világelsők között foglal helyet, de a hollandok által gyártott Bols vodka is sokak körében hódít lágy és édes mivoltával. 

Természetesen mindez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen számos más olyan vodkamárka létezik, amelyek más és más szempontból dobogtatják meg az ember szívét és válnak nagy kedvencekké. Ami biztos, hogy mindegyik ilyen nedű fogyasztható magában, jégre töltve, keverve, de akár koktél vagy long drink alapanyagként is.

A kedvencét valamilyen formában mindenki megtalálja közöttük.

Nézze meg vodka kínálatunkat a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: mindenmás