Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

Talán néhány szót érdemes írnunk az alkohol és a gépjárművezetés kapcsolatáról. Természetesen azt már mindenki tudja, hogy Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Fontos lehet tehát, hogy tudjuk, a reggel lehajtott féldeci után délután vajon már vezethetünk-e? Ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, az alábbiakban csak némi elméleti okfejtést olvashattok. Akit komolyan érdekel a kérdés, netán sűrűn felmerül ez a probléma, számolgatás helyett mindenképp be kell szerezzen egy mérőműszert, vagyis egy alkoholszondát, méghozzá nem valami olcsó, noname modellt, hanem egy profi, hitelesített eszközt.
 
Kiindulásként jó tudni, hogy az egészséges emberi szervezet 10 testsúly kilogrammonként képes egy óra alatt egy grammnyi tiszta alkohol lebontására. Fontos, hogy a kalkulációhoz valóban egészséges testtömeget érdemes alapul venni, sokféle betegség nagyon is befolyásolhatja az alkohol felszívódását és lebontását. Egy 80 kilogrammos ember tehát óránként 8 grammnyi alkohol lebontására képes.
 
Hogy mennyi egy gramm alkohol? Ez a jó kérdés, sajnos kevesebb, mint gondolnánk (vagy több, attól függ, hogy nézzük). Egy korsó 4%-os sörben 20 grammnyi alkohol van, azt tehát elvileg 2,5 óra alatt bontja le az említett átlagos szervezet. De ugyanennyi alkoholt találunk egy 5cl-es adag (vagyis feles) 40%-os whiskyben is.
 
A lebontási idő azonban még számos egyéb tényezőtől is függ. Például attól is, hogy a szervezet, főként a máj mennyire volt korábban leterhelve alkoholfogyasztással és –bontással.
 
Számít-e, hogy éh- vagy teli gyomorra ittunk?
 
Számít, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Kétségtelenül kevésbé megterhelő a testnek és különösen a gyomornak, ha az alkoholt nem az üres gyomrunkba öntjük. Ebben az esetben azonban – épp ezért érezzük kevésbé ütősnek ilyenkor az italt – az alkohol felszívódása és a lebontása is később következik be. Tehát jóval később kerülhetünk a vezetésre alkalmas állapotba.
 
De nem csak az alkohol lebontása számít ám! A nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása majd lebontása az idegrendszerünk is megterheli. Pusztán attól, hogy már kiürült a gyomrunkból és a vérünkből az alkohol, az idegrendszerünkre gyakorolt hatása még nem feltétlenül múlt el. Igaz, ezt már nem mutatja ki a szonda, de azért ilyenkor még egyáltalán nem biztos, hogy vezetésre alkalmas állapotban vagyunk...
 
Mindezek alapján tehát elmondható, hogy a reggel legurított feles délutánra már vélhetően kiürült a szervezetből, az ebédhez megivott sör estére ugyancsak lebontásra került. Viszont már ez is nagyon sok tényezőtől függ, az egyéntől, az elfogyasztott italtól és a hozzá evett ételektől is. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy alkoholfogyasztás és –bontás után nem is biztosan lesz szervezetünk kipihent, fitt állapotban. A legjobb tanács mindenképpen az, hogy ha ittunk, akkor legalább egy huszonnégy órás időszakot hagyjunk ki, és ebbe mindenképp férjen bele egy pihentető alvás. (És igyunk sok vizet, mert a dehidratáció is ott lebeg a fejünk felett.)
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: mindenmás tipp tippek