Malteco
A Malteco egy spanyol stílusú guatemalai rum. Először 1930-ban készített Maltecót a Botran család, manapság viszont a Rum Malteco Ron Distillery állítja elő ezt a remekbeszabott rumot a Quetzaltenango földrajzilag igencsak kedvező fekvésű térségében, ahol rengeteg vadon élő állat él, és még tisztelik az ősi Tollaskígyó kulturális örökségét, amely a Malteco címkéjén lévő Quetzal madár jelképez. Nemcsak ez a szépséges színekben pompázó madár, hanem a Malteco is magasra teszi a mércét: ez a rum 2300 méter tengerszint feletti magasságban készül, 18 és 28 fokos hőmérsékleti adottságok között.
A Malteco rum készítéséhez használt cukornádat San Andrésban termesztik és takarítják be, a cukornádmelasz erjesztése azonban már Quetzaltenangóban történik. Ugyanitt desztillálják a mennyei Malteco rumot, ennek érlelési ideje nagyjából 10-20 évet vesz igénybe. A Tollaskígyó öröksége által inspirált rum fehér tölgyfahordóban nyeri el testes, egyúttal nemes zamatát.