TERMÉKLEÍRÁS & PARAMÉTEREK
A Lagavulin 16 éves whiskyje egy igazi ikonikus tétele az Islay whiskyk gazdag kínálatának. Azonban a legnagyobb számban értékesített 16 éves tételen túl néhány limitált számban palackozott ínyencséggel is találkozhatunk. Ezek közül az egyik a Lagavulin Distiller's Edition whisky-je, melyet Pedro Ximenez hordóban utó érlelnek, ami különleges karaktert kölcsönöz ennek az amúgy sem hétköznapi whiskynek. Karakterében érett gyümölcsökkel gazdagon átszőtt jelleget kapunk, melyben kevés prémium rumra emlékeztető fűszeresség is megmutatkozik. Gazdag komplexitását az Islay whiskyre jellemző sós, füstös, tőzeges jelleges valamint a sherry hordós érlelés által nyert gyümölcsössége adja. A Lagavulin Distiller's Edition Whisky olyan érzetet kelt, mintha egy nagy, markáns Islay whisky hasonlóan erős karakterű sherry-s, gyümölcsös whiskyvel házasítottunk volna.
Származási hely:
i
|
Skócia |
Régió: | Islay |
Régió: | Islay |
Ital típus: | Single Malt |
Lepárló/ Gyártó: | Lagavulin Distillery |
Palackozó: | Lagavulin (Diageo) |
Alapanyag: | Árpa |
Érlelési idő: | 16 év |
Évjárat: | 2002 |
Érlelés módja: | Fahordóban érlelt |
Hordó típusa: | Ex-Sherry hordó |
Használt hordók: | Pedro Ximenez hordó |
Limitált kiadás: | Limitált kiadás |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 18-20°C-on, jól behűtve vagy kevés jéggel |
Illat: | Illatában a jellegzetes malátás édesség mellett az Islay whiskykre jellemző tőzeges, füstös jellege is megmutatkozik. Illatában a gyümölcsös karakter mellett kevés jódos jegyzet is megfigyelhető, mely kiegészül a vanília szolid édeskés fűszerességével. Édességét kevés mazsolára emlékeztető jegyzet és válogatott aszalt gyümölcsök aromája gazdagítja. Illatában az édes gyümölcsösség és a csípős tőzegesség tökéletes komplexitásban egyesül.
|
Íz és lecsengés: | Nagy, erős testel és hihetetlenül színes textúrával bír. Állagát tekintve nagyon krémes, bársonyos jellegű, melyet kimagaslóan tarka zamatvilág testesít meg. Ízében a gyümölcsös, édeskés jegyzetek mellett erőteljesen megmutatkoznak a jellegzetes füstös, tőzeges jegyzetek. A Pedro Xímenez sherry hordós érlelésnek köszönhetően ízében felfedezhetjük a mazsola, vanília és aszalt gyümölcsök jegyzeteit, melyeket kevés presszó kávéra emlékeztető jegyzet színesít. Ízében további rétegként megmutatkozik sós, földes jellege is, mely szintén új színt visz az amúgy sem egyszerű ízvilágba. Lecsengése hihetetlenül hosszú, elnyúlik a garatban, miközben a tőzeg és füst markáns karaktere mindent eláraszt. Lecsengésében kimondottan sós jegyzetei is élénken érvényesülnek, melyeket kevés gyümölcsös édesség és fűszeresség kísér.
|
Füstösség: | Erősen füstös |
Szín: | Aranyló melasz |
Ezekhez ajánljuk: | Fogyaszthatjuk önmagában, vagy kevés jégre töltve. Ha intenzívebb ízekre vágyunk érdemes kevés forrásvizet adni hozzá. Remekül illik továbbá kéksajtok és a tenger gyümölcsei mellé.
|
Weboldal: |
Vélemények
Írja meg véleményét!
|
2019. 12. 27.