Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

Prémium Italok Blogja - iDrinks.hu
TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 07. 16. 00:00:00

Már az ősi olmék civilizáció tagjai is szeszt akartak főzni az agávéből! Az aztékok erjesztettek először alkoholt a tequila alapjául szolgáló növényből, és az agavéhoz kapcsolódó isteneket imádtak. Aztán jött a spanyol invázió, és az első nagy agáve desztilláció, mely során a hódítók meszkált készítettek. Később beindult a tequila kereskedelmi desztillálása, és a mexikóiak felismerték, hogy a kék agáve a legjobb alap a tökéletes tequilához! Most az is kiderül, melyek a tequila legnépszerűbb változatai, és hogyan készül isteni tequila az édes agávénövényből!

2019. 07. 11. 00:00:00

Mit csinálunk, ha valamilyen betegség környékez minket? Elsétálunk a dokihoz, és ő felír nekünk egy receptet, ami néhány nap alatt rendszerint helyretesz minket. Régen azonban egyetlen középkori ispotály sem volt ilyen fejlett, és nem mindenki mert kétes kuruzslókhoz fordulni, ezért skandináv területeken egy alkoholos „gyógyszert” ajánlottak a betegségekben szenvedőknek. A mágikus ital neve latinul aqua vitae volt, amit manapság már akvavitnak nevezünk, és gyógynövényes-fűszeres ízekkel kápráztatja el a prémium italok szerelmeseit!

2019. 07. 09. 00:00:00

Egy nemes utazásra indulunk a japán szamurájok világába. Bemutatjuk a Felkelő Nap országának legmenőbb whiskyjeit, amelyek 2019-ben olyan nemes eleganciával bírnak, mint egy teljes fegyverzetben harcoló szamurája 13. században! És igen, ezeket az italokat ízlelgetve még a legkeserűbb szamurájok is lemondanának a rituális szeppukuról, és inkább meginnának egy Nikkát, Fujimit vagy Suntory whiskyt!

2019. 07. 04. 00:00:00

Gyakran halljuk a mondást, miszerint igenis merjünk nagyot álmodni. Erről szól a Grey Goose vodka és Sidney Frank története, aki milliárdos lett ezt az elvet követve. A francia konyakrégióban, a búzájáról híres Pikárdiában készítette a világ egyik legjobb prémium vodkáját. Ismerjük meg a Grey Goose vodka történetét, a vodka készítésének izgalmas műhelytitkait az alapanyag sajátosságaitól kezdve egészen az öt oszlopos lepárlási folyamatig!

2019. 07. 02. 00:00:00

A narancslikőrök koronázatlan királya a Grand Marnier, amelyet az iDrinks üzleteiben könnyen beszerezhet, és máris megízlelheti a narancs és a konyak csodás ízharmóniáját!

2019. 06. 25. 00:00:00

Az ember gyermekkorában zsaru, tűzoltó vagy szuperhős szeretne lenni, felnőtt fejjel meg bártender, amint rákap a finomabbnál finomabb koktélok ízére. Azt nem ígérjük, hogy hipp-hopp menni fognak a Koktél című filmben látott akrobatikus trükkök a bárpult mögött, ám ezzel a 7 koktélrecepttel könnyen egy vagányabb buli koktélkirályává válhatunk. Csak egy kis lelemény, gyümölcsös hozzávalók és pár üveg Brockmans gin kell hozzá!

2019. 06. 22. 00:00:00

Mi alapján érezzük egy whisky ízét kellemesnek, vagy miért legyintünk néhány korty után és hozunk egy határozott döntést, miszerint többé nem kérünk ebből? A whiskyk szakavatott mesterei szerint ebben szerepet játszhat a pillanatnyi hangulatunk, az ízlelési memóriánk folyamatos változása, és bizony még a szaglásunk is! Persze vannak a bórkóstolás világából merített furmányos megoldások is, amikkel „meghekkelhetjük” az érzékelésünket, és íztorzulás nélkül egymás után több whiskyt is megkóstolhatunk.

Bővítse a whisky-ismeretek horizontját, és nyerjen betekintést a whisky-tudorok gondolkodásába!

2019. 06. 18. 00:00:00

A világ legkelendőbb konyakjával történelmet író vállalatot 1765-ben alapították, így 2019-ben immár 254 éves. Matuzsálemi kora ellenére a Hennessy egy meghökkentően modern cég, minőség iránti megszállottsága által pedig elérte, hogy a 2010-es évek közepére a világ konyaktermelésének közel da felét a Hennessy palackozza. Mellette versenyben van még a konyakpiacon jól ismert Remy Martin, a Courvoisier, a Camus vagy a Martell, ám egyikük sem tudja igazán megszorongatni a Hennessy-t. A legmenőbb konyaknak ír gyökerei vannak: esetében egy igazi family businessről beszélhetünk, ami 8 generáció óta gyárt utánozhatatlan csúcsminőséget, és ez egyedülállóan megsüvegelendő teljesítmény.

Bemutatjuk a Hennessy sikerének titkát!

2019. 06. 17. 12:57:31
Az írókról és a whiskeyről újabban mindig a Writers Tears jut az eszünkbe, mert ez az utóbbi idők egyik legnemesebb whiskyje, ami egy prémium italrajongó tulipános poharába kerülhet. A legendák szerint az írók könnyéből desztillált Writers Tears whiskey elválaszthatatlanul összefonódott a szigetország irodalmi sztárjaival. Ez a kapcsolat túlmutat a szépirodalmon és a whiskey-n, mert a napokban Bernard Walsh, a Walsh Distillery tulajdonosa támogatást ígért egy végveszélybe került patikának, amely manapság James Joyce emlékhelyeként működik Dublinban.
 
2019. 06. 13. 00:00:00

Hogyan állított egy borász család ércnél maradandóbb emlékművet a francia szív számára oly kedves diadalnak és a stílusnak? A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier szőlők izgalmas találkozásával! Egy folyékony pezsgőcsodával, amivel a 18. század mindent megváltoztató napjain Napóleon és Madame Pompadour koccintott, manapság pedig a teniszpályákon mindenkit legyőző Roger Federer képviseli a pezsgőborászatot márkanagykövetként.

Egy igazán emlékezetes napon szeretünk fenséges pezsgővel koccintani, hogy még jobban elmélyítsük az élményeket. Ennek hagyományát a Moët & Chandon Champagne pezsgők teremtették meg, amelyekkel minden pillanatot ünneppé varázsoló isteni ízeket kóstolhatunk meg!

2019. 06. 11. 00:00:00

Hogyan hatnak Izrael változatos éghajlati adottságai a single malt érlelésére? A bibliai területen készült italpárlatot persze nem a sziklából fakasztották, hanem a Holt-tenger extra sós környezetében, 50 fokos kánikulában érlelődött, Bourbon- és amerikai tölgyhordókban. És Izrael első whiskylepárlója, a Milk & Honey desztillálta!

Bemutatjuk Izrael első single maltját, amely aranyló színben és különleges ízzel ejti rabul a whisky-geekek testét és lelkét.

2019. 06. 04. 00:00:00

...és megízleltük a Fehér Nyúl Brewery legjobb söreit a White Passion-től egészen a Rafáig!

2019. 05. 21. 00:00:00

Melyik lenne az az American Pale Ale sör, amit nyugodt szívvel ajánlanánk a sötét energiáktól fortyogó fateroknak, Dart Vadernek vagy a Keresztapának? És ezt még megspékeljük pár csavarral: milyen APÁ-t kortyolgatna Gandalf, a hobbitok szellemi atyja, vagy Shifu mester, a kung-fu tanítványok szimbolikus apukája? A sorok között olvasva még azt is eláruljuk, melyik APA-sört adnánk Nick Furynak, aki gyakran apáskodik Amerika kapitány és Vasember fölött a maga bájosan agresszív módján!

Nyakunkon az apuka-lipszis, aminek perzselő tombolását néhány jéghideg APA-sörrel tompíthatjuk!

2019. 05. 17. 00:00:00

Melyik ital lenne a zseniális meglátásaival mindenkit lehengerlő Tyrion Lannister kedvence, és mivel koccintana Hét Királyság-szerte rettegett Véreb? Vajon milyen „tökös” whiskyt ízlelgetne Bronn, a beszólogatós zsoldos, és melyik füstös különlegességet kortyolgatná két ármánykodás között a dögös Cersei királynő? Mindez még semmi: most megtudjuk, mivel kínálnák egy bárpultról Jaime Lannistert, a tűzvarázsló Melisandrét és Theon Greyjoy-t.

A westerosi tivornya második részéből minden izgalmas részlet kiderül!

2019. 05. 16. 00:00:00

A Ponyvaregény bölcse, Jules egy bölcselkedésre hangoló ír whiskyvel közelebb kerülne az áhított megvilágosodáshoz és a bibliai passzusok megfejtéséhez, Vincent Vegát, „Amszterdamból jött emberünket” meg nyilván egy fiatalosan laza, egyben mégis embert próbáló itallal kínálnánk. A Becstelen Brigantik szadista Landa ezredese imádja az almás rétest, ezért neki Writers Tears dukál, a Kill Bill harcművész Menyasszonyának azonban mindenképp egy japán whiskyt ajánlanánk. A rabszolgatartók ellen harcoló Djangónak meg kijár egy energikus Tenesse whiskey.

2019. 05. 16. 00:00:00

Havas Jonnak egy olyan italt ajánlanánk, ami a Mások elleni jeges ütközetekben is felizzítja az ember vérét, Danaerys Targaryennek meg valószínűleg egy sárkányégette whiskyt adna a westerosi bártender, hiszen őt már nehéz enélkül elképzelni. Az Éjkirály meg egy újjélesztéssel felérő Glenfiddich Winter Stormot hajtana fel, mielőtt nekiesne a civilizált világ romba döntésének…

Képzeljünk el egy bárt a Hét Királyságban, és most láthatjuk, milyen whiskyk pihennének a polcon, a legnagyobb karakterekre várva! A sorozat a fináléjához közelít, így nincs értelme kertelni és titkolózni az eddigi történésekről. Csak akkor olvassa el a következő eszmefuttatást, ha nem akar durva spoilerekkel találkozni a hősök sorsát illetően…

2019. 05. 08. 00:00:00

Ismerjük meg a franciák aranyló almaitalát, a Normandiai régió fenséges párlatát! A Chateu du Breuil titkait féltve őrzik a pincemesterek. Vajon milyen készítési fortélyokat leshetünk el a rejtélyes ital készítéséről, és mi lehet a Chateu du Breuil 5 árnyalata?

2019. 05. 07. 00:00:00

A végtelenbe és tovább! – ezzel a szlogennel is jellemezhetnénk a világegyetem gigászi méretű vándorait, akik jelenleg a kozmosz legveszélyesebb gravitációs csapdáit jelentik. Megbolondul bennük az anyag szerkezete, összezavarodik a téridő, ám az emberiség mégis képes információt nyerni ezekről az óriásokról! Az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, hogy Katie Bounan és csapata kifejlesztett egy algoritmust, amellyel lefényképeztek egy működő fekete lyukat.

Ez ütött szöget a fejünkbe: vajon milyen vodkák hatnak a fanokra olyan ellenállhatatlan gravitációs vonzással, mint egy fekete lyuk a környékére tévedő űrhajóra?

2019. 05. 01. 00:00:00
Hogyan készítik a legfinomabb sherryket az ital szülőhazájában, Andalúziában? És milyen különleges gyártási eljárásokkal történik mindez napjaink egyik legismertebb bor- és sherrygyártójánál, a Sandemannál?
2019. 04. 30. 00:00:00

Sir Francis Drake egy sárkánygyümölcsös rumnak örülne a legjobban, Davy Jones egy dark rummal mulatna, Sandokánnak pedig egy Ophyum rumot ajánlanánk, hogy levezesse a tengeri stresszt. A tragikus srosú Kid kapitánynak egy Centenario rummal mutatnánk meg az élet édes oldalát, Barthomollow Robertsnek meg egy egzotikus italt ajánlanánk, mert ő ilyen területeken szeretett fosztogatni. Ezeket a rumokat választanák a hét tenger rettegett ördögei!

2019. 04. 30. 00:00:00

Senki sem látott még fekete lyukat közelről, mert ez a kozmikus fenevad apró részecskére bontja a fizikai anyagot, és veszettül tomboló káoszt csempész a téridő hagyományos szerkezetébe.  Napjaink legmenőbb csillagászati híre, hogy Katie Bounan, a 29 éves informatikus lány és közel 200 kollégája kifejlesztett egy algoritmust, amivel elkészült az első fénykép egy fekete lyukról. A szupermasszív fekete lyukak ellenállhatatlan gravitációjukkal a világon mindent magukba szívnak, de vajon melyek azok a csábítóan szuper vodkák, amik egy black hole vehemenciájával vonzzák a minőségi italok fanatikusait?

Kerüljünk közelebb a legfinomabb vodkák akkréciós korongjához, lassan ereszkedjünk beljebb az eseményhorizontjukhoz, végül ízleljük meg a vadul izzó vodkákat, amelyek hevessége a fekete lyukak középpontjában izzó szingularitásmaghoz hasonlatos!

Na zdarovje, azaz váljék egészségünkre!

2019. 04. 28. 00:00:00

Egy elegáns partyn mindig nagy dilemma, hogy milyen ginnel vágjunk neki az estének. Mutatunk 6 gin koktélt, amikkel megalapozhatod a kiváló hangulatot, és az ízekben sem fogsz csalódni! És ami a legfontosabb: te is könnyen elkészítheted őket!

2019. 04. 25. 00:00:00

A frissen kóstolt prémium sörök mindig tartogatnak számunkra néhány rejtelmesen fenséges ízt, amelyektől sör-univerzumunk kizökken a jól megszokott keretei közül. Hirtelen minden megváltozik, és olyan minták jelennek meg agyunk ízérzékelő részében, amitől szerelmesek leszünk az adott aromákba! Ez az élmény további sörök felfedezésére ösztönöz minket (persze csak mértékkel). Rövid, ám annál esszenciálisabb sörmustránk során kiderül, milyen italokkal lehetünk a legizgalmasabb prémium sörök felfedezésének Kolombuszai!

2019. 04. 24. 00:00:00

Ilyen rumot innának a legmenőbb kalózok! Milyen italnak örülne a legjobban a ruganyos léptű Jack Sparrow, a hét tenger rémeként emlegetett Feketeszakáll, vagy a Pán Péterből ismert Hook kapitány? Melyik rum lenne az, ami lenyűgözné Barbossát, vagy a walesi fenegyereket, Captain Morgant?

És vajon miért ittak olyan eszméletlenül sok rumot a tengeri lélekvesztőkön kalandozó kalózok? Most minden kiderül!

2019. 04. 23. 07:00:00

Lehetséges, hogy Amerika Kapitány, Vasember, Hulk és társaik kevesek lesznek ahhoz, hogy legyőzzék a Végtelen Kövekkel vagánykodó Thanost, aki már a teret, az időt és az elmét is befolyásolja? Bizony rájuk férne az erősítés! Mi lenne, ha beszállna a küzdelembe Rozsomák, Venom, Deadpool és még néhány ismert szuperarc?

Nézzük, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre!

2019. 04. 22. 06:00:00

Rohamosan közeleg az elmúlt 20 év legnagyobb filmes dobása, a Marvel első szakaszának fináléja. A fanatikus rajongók már tűkön ülve várja a Végjátékot, amelyben a Bosszúállók, a Galaxis Őrzői, Dr. Strange és a többiek farkasszemet néznek az univerzumot fenyegető legnagyobb veszéllyel, Thanosszal.

A Végtelen Kesztyűt birtokló titán egyetlen csettintésével eltörölte a világegyetem élőlényeinek felét, és az ellene támadó szuperhősöknek azzal a lehetőséggel is számolnia kell, hogy a végső csatában rájuk is hasonló sors vár…Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen kritikus csata előtt Amerika kapitány és Hulk ne koccintana valamilyen bátorító itallal, mielőtt nekivágnak életük legdurvább harcának. Lássuk, mit innának a Marvel csúcsmenői, mielőtt elindulnak a Thanos elleni ütközetre.

2019. 04. 19. 00:00:00

Egy kristálymetszésű Glencairn kristálypohárban pörgeti Ön a kedvenc whiskyét? Megadja a módját a pálinkázásnak egy kimagasló minőségű panyolai tulipános pohárszettel, és a Tatra teát sem szimpla poharakból kortyolja, ha megjönnek a vendégek?

 Tartsunk egy rövid seregszemlét a legmenőbb poharak között, mert nélkülük a szenvedélyes prémium italrajongó bárszekrénye csupán kopár pusztaság!

2019. 04. 17. 00:00:00

A húsvétról sokaknak nem a locsolkodás és a nyuszi jut az eszébe, hanem a családi asztalra kerülő ínycsiklandozó finomságok. Az étlap a legtöbbször csak minimális mozgásteret ad a kreatív újdonságoknak. Van egy merész ötletünk a húsvéti gasztronómiához, ami igazi feltámadást jelent a menüsor számára: próbáld ki idén a pannonhalmi pálinkaparfümöket, amelyek nemcsak feldobják a húsvéti fogásokat, hanem maradandó ízélménnyel ajándékozzák meg a vendégeket!

2019. 04. 16. 00:00:00

Régóta tudjuk, hogy a magyar- és a világirodalom legnagyobb költői/írói nem voltak szentéletűek, és zseniális alkotásaikhoz olykor egy klassz sörből, borból vagy whiskyből merítettek isteni inspirációt. Tartottunk egy kis szesz-nyomozást, és kiderítettük, mi volt a kedvence Petőfinek, Hemingwaynek, Haseknek és a többi irodalmi lángelmének!

2019. 04. 10. 00:00:00

Még csak az év első negyedében járunk, de a bbcgoodfood. com már most jóslásokba bocsátkozott arról, mik lesznek az év top whiskyjei. Ám legyen! Menjünk bele a játékba, rázzuk meg a varázsgömböt, suhintsunk egyet a varázspálcával és lássuk, mit fogunk kortyolgatni az előttünk álló esztendőben!