Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

Prémium Italok Blogja - iDrinks.hu
TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 12. 06. 00:00:00

Egy világverő Bourbon: a klasszikus Jim Beam Whiskey

Ez a termékcsalád atyja és királya, a Bourbon italok Zeusza, amely elvisz minket a régi Kentuckyba, a Jim Beam Whiskey gyermekkorába! Egészen 1795-be, mert azóta ez az örökzöld és örökifjú whiskey szinte semmit sem változott. Ha a brand történetére kíváncsi kattintson ide!

 

 

2019. 12. 03. 00:00:00

Eljátszottunk a gondolattal, hogy a jó és a rossz örök összecsapásának végtelen történetében mit inna a színfalak mögött mindenki kedvenc Denevérembere egy epikus küzdelem után, vagy mivel koccintanának elvetemült ellenfelei –Joker, Pingvin, Kétarc, Macskanő vagy Bane–valamelyik büdzsészaggató bankrablás után. Mivel profikról van szó, prémium italokat kortyolgatnának, és most az is kiderül, pontosan mit!

2019. 11. 29. 00:00:00

Jártunk már olyan prémium italkóstoláson, ahol a résztvevők közül néhányan csak legyintettek, amikor az Islay-szigetre jellemző füstösebb tételek jöttek? Akkor szóljunk nekik, hogy gondolják újra a menekülési tervet, ha a tőzeges italok kerülnek az asztalra, mert az Ardbeg minden korábbinál messzebbre merészkedik a whiskyk világában, a keverőmestereik pedig arra törekszenek, hogy minél jobban kiszélesítsék és színesítsék a füstös whiskyk íztartományát. Az Ardbeg whiskyk nemcsak tisztelegnek a az Islay-sziget tőzeges tradíciói előtt, hanem felül is írják a tőzeges whisky megfáradtnak hitt zamatait, és új távlatokat nyitnak a friss élményekre szomjazó whiskyrajongóknak!

2019. 11. 26. 00:00:00

A Bourbon születése

Manapság nagyjából 60 Bourbon lepárló működik Amerikában, ami ez az elmúlt évtizedek Bourbon-forradalmának eredménye: korábban, szinte csak a Jim Beamet ismerték ebben a kategóriában. Persze a sikerhez rengeteg megpróbáltatás vezetett, és ehhez ideje megismernünk a Jim Beam történetét!

A Jim Beam eredettörténete olyan régen kezdődött, hogy akkor még Kentucky sem létezett. Ekkoriban ugyanis még az Amerikai Egyesült Államokat sem alapították meg, csak 13 szétszórt kolónia volt a hatalmas kontinensen. 1740-et írtak, mikor a Boehm család megérkezett Amerikába, hogy a gyarmatokon valósítsa meg a gazdag és sikeres életről szőtt álmait. 48 évvel később a Boehm família tagjai átköltöztek Kentuckyba, és németes nevüket maguk mögött hagyva egy huszáros vágással amerikai nevet vettek fel, Beam-ek lettek.

2019. 11. 24. 00:00:00

Mit vegyünk a családtagjainknak és a barátainknak? Karácsony előtt mindig ez a dilemma, amire sokszor hosszú hetek merengése után is nehezen találunk választ! Ilyenkor az az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen ajándék fér bele a tervezett költségvetésünkbe. Az iDrinks csapata most összegyűjtötte az ár-érték arányban legjobb whiskyket, amelyek közül érdemes választani a most startoló Black Friday idején, vagy a Karácsonyi ajándék hajszában.

2019. 11. 21. 00:00:00

Candide a létező világok legjobbikának látná a miénket egy calvadosszal a kezében, Frankenstein egy édesen bohém sörrel térne vissza az életbe, Draculán meg csak egy hamisítatlan ír whiskey, a Paddy segíthetne! Az öreg halász egy neves whiskyvel vágna neki a haboknak, hogy megkaparintsa élete legnagyobb fogását, de Kafka bogárrá változott munkamániás figurájáról és a mindent túlélő Robinson italáról is ejtünk pár szót!  Új cikkünktől nemcsak a prémium italokhoz, de az olvasáshoz is megjön a kedve az embernek! Amennyiben korábbi cikkünket nem olvasta azt itt megteheti!

2019. 11. 19. 00:00:00

Rambo simán túléli a dzsungel mélyében rejtőző vietkongok támadását, John McClane a Nakatomi toronyház szellőzőrendszeréből kiugrálva intézi el a legdurvább gengsztereket, Steven Seagal meg vonaton, repülőn is lenyomja a rosszarcokat. A Mission Impossible Ethan Huntjának meg az sem okoz nagy megpróbáltatást, hogy motorral repkedjen a szakadékok fölött, miközben elkap egy helikoptert, és akkor még ott van a Szállító, aki a leghalálosabb iramban vezető srác az akcióműfajban…

Az utóbbi évtizedek tökéletes katonái bármilyen vészhelyzetet túlélnek, akármekkora túlerővel felveszik a küzdelmet (Rambó ezt egy kicsit talán túltolta), de nekik is járna egy szuper prémium ital, miután már megint megmentették a világot!

 

2019. 11. 15. 00:00:00

Farmfőzdekén indult, az évtizedek alatt megmaradt rusztikus lepárlónak, sokan pedig kiegyensúlyozott karaktere miatt egyenesen a „nyugalom italaként” emlegetik: ez bizony a Glenmorangie whisky! Édes, mézes és könnyed aromáival még a legkérgesebb szívű skót hegylakó szívét is meglágyítaná a Highland régióban! 

Fedezzük fel együtt a legfinomabb Glenmorangie whiskyket!

2019. 11. 12. 00:00:00

A jó dolgokhoz idő kell, és ez különösen igaz a csúcsminőséget képviselő Martell konyakokra, amit a Hennessy után a világ második legjobb konyakjaként emlegetnek!

Miről ismerszik meg az igazán kiváló konyak? A különösen hosszú érlelési szakaszról, ami életre kelti az italban a legkiválóbb aromákat! Az egymást követő generációk professzionális bölcsessége nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy extrém öreg –XO– konyakok szülessenek. Ehhez az eaux-de-vie-nek eszméletlenül hosszú ideig tölgyfahordóban kell pihennie ahhoz, hogy harmonikusan blendeljék egy hozzá tökéletesen illő konyakkal.

Az XO, azaz extra old kategória világszintű éllovasa a Martell konyak, hiszen ezen a vonalon még a top bevételeket produkáló Hennessy konyakot is lekörözi (ami talán részben annak is köszönhető, hogy a Martell az óriási bevételeket generáló kínai piacra is nyitott).

A Martell egy minden mástól jól megkülönböztethető, designorientált konyak. A Martell fő versenytársa, a Hennessy konyak a régi vágású francia úriemberek italaként pozicionálta magát, a Martell azonban sokkal inkább a modern 30-as, 40-es éveikben járó világpolgárok ikonikus italaként jelenik meg, akik mindig készen állnak egy stílusos partyra.

2019. 11. 12. 00:00:00

Milyen filozofikus whiskyvel csillapította volna örvénylő gondolatait Hamlet? Melyik borral finomhangolná az agyát a maximumra a dörzsölt Odüsszeusz? Don Quijote egy sangriával mosolyogva merülhetne el az ősi lovagerényekben, a Kis herceg Szaharában rostokoló pilótájának viszont egy dél-afrikai különlegességet, az Amarula krémlikőrt szervíroznánk. Raszkolnyikov és Anyegin meg ez-egy nagyszerű vodkával tehetné derűsebbre mélabús napjait!

2019. 11. 12. 00:00:00

 

Egy messzi-messzi cukornádültetvényen Oliver Juanillo lerakta egy aranyat érő rumbrand alapjait. Oliver kubai cukornádat szüretelt, cukrot darált, alaposan elmélyedt a rumkészítés művészetében, és fáradtságot nem ismerve képezte magát a kézműves alkohol előállításának tudományában. Oliver Juanillónak egyre több követője lett, rumjai pedig hírnevet vívtak ki sokszínűségükkel. Létrejött egy lepárlóüzem, amely egészen 1959-ig működött, és még az országra keményen lesújtó kubai forradalom alatt is szeszt desztilláltak benne.

Később megállíthatatlanul beindult Oliverék szekere, és egymás után jöttek a jobbnál jobb italok, a Puntacana, az Unhiq, a Quorhum, és a többiek…1993-ban azonban a család ifjú tagja, Pedro Ramón Oliver López, az alapító Juanillo unokája visszatért a gyökerekhez, régi dokumentumok százait böngészte át, és megtalálta a nagyapja Szent Grálként őrzött tikos italreceptjét is! Pedro inspirációt merített a felfedezéséből, újjáélesztette a márkát, és a Dominikai Köztársaságot választotta a brand új otthonának. Az Oliver & Oliver káprázatos mediterrán összhangot teremtett a kubai és a dominikai hagyományok között! Oliverék olyan kiugróan finom, egyedi karakterű kézműves italokat készítettek, amikkel gyorsan meghódították a rumrajongókat!

Az Oliver & Oliver kínálata a párját ritkítja sokszínűségével: vannak kifejezetten kubai és dominikai jellegű italaik, de még a malátarumok szerelmesei is megtalálják náluk a kedvencüket. Az italok stílusában szintén eszméletlen változatosság tárul elénk Oliveréknél: a nehéz, robusztus változatoktól kezdve egészen könnyed rum is van a repertoárjukban, érdemes minél többet megkóstolni a különlegességeik közül!

2019. 11. 12. 00:00:00

Miért van az, hogy az ember már egy-két üveg bortól szalonspicces lesz, miközben mások már az ötödik pohár whiskeyvel koccintanak – és olyan, mintha semmit sem ittak volna? Szörnyű, ha túl könnyen a fejünkbe száll a dicsőség, és ez arra ösztönözhet minket, hogy mértéktelenül sokat igyunk, ami szélsőséges esetben rosszulléthez is vezethet. De hogyan legyünk óvatosabbak, mikor egy igazán jó partyn mindenki italokkal kínál minket, mi pedig nem bírjuk igazán jól az ivást? Ilyenkor mi a megoldás?

Összegyűjtöttük a legfontosabb fortélyokat, amelyekkel lassabban hat ránk az alkohol, és a másnaposság gyötrő démona nélkül kóstolhatjuk meg a különféle italokat!

2019. 11. 07. 00:00:00

Természetfeletti kortyok a Fireboxtól: Unicorn Tears Gin Likőr és Phoenix Tears Spiced Rum. Vajon milyen lehet egy gin, amit az unikornisok könnyéből desztilláltak? És létezik olyan rum, amit a hamvaiból mindig újjászülető főnixmadár könnyeiből készítettek? Csaknem minden különleges összetevőből lehet minőségi gint, whiskyt vagy vodkát varázsolni, de a Firebox még minket is meglepett, amikor misztikus lények könnyeiből készített italokat: ezek felülszárnyalnak mindent, amit eddig a rumokról és a ginekről gondoltunk!

2019. 11. 05. 00:00:00

Egy régi édességreklámban a színészek véletlenül összeütköznek, és összekeveredik a kezükben lévő csoki a mogyoróvajjal, amelyből egy eszméletlenül finom keverék születik. A különböző ízek keverése mindig egy merész kaland, mert benne van a lehetőség, hogy a lehető legtöbbet hozza ki két különböző alkotóelem aromakincséből, és még magasabb szintre emelje a két összetevő eredeti ízharmóniáját.

Az aromák mixtúráján merengve eltűnődtünk azon, milyen izgalmas kapcsolódási pontok alakulnak ki, ha nagyszerű szivarokat társítunk a prémium italokhoz!

2019. 10. 31. 00:00:00

Nagy Sándor, a világ legtöbbet ivó uralkodója durva borversenyeket szervezetett a harcosai számára, Napóleon pedig Moet pezsgővel ünnepelte győztes hadjáratait. Az amerikai elnök, Benjamin Franklin szerint a sör bizonyíték Isten létezésére, a görög Szókratész pedig a bortól reggelig képes volt filozofálni a barátaival. Byron, a világhírű költő őrült szokásnak hódolva mindig egy koponyából kortyolgatta az italokat, Shakespeare a sörök szerelmese volt, Winston Churchill meg whiskymámorban irányította Angliát a második világháború legsötétebb napjain.

És a többieket is megkínálnánk egy-egy prémium itallal az iDrinks.hu polcáról!

2019. 10. 29. 00:00:00

Milyen lehet egy harmadik típusú találkozás a földönkívüli designnal támadó Outer Space Alien vodkával, és milyen aromákkal édesget minket magához a rémséges nyúlszarvassal népszerűsített Harahorn Norwegian Gin? És még nincs vége a lenyűgöző látomásoknak a prémium italok dimenziójában: a Robert Burns költeményében megjelenő egér a Timorious Beastie whisky ikonikus figurája lett, az Unicorn Tears gin a fellegekben szálló lovak szomorúságából született, a Kraken Black Spiced Strong rum meg egy mélytengeri iszonyat, ami az egyik legfinomabb rum köré kerekített egy szuper sztorit.

Most betekintést nyerünk egy misztikus lényekkel teli birodalomba, ahol furcsa teremtmények őrzik a nemes italokat!

2019. 10. 24. 00:00:00

De mit inna a zombik között Rick, Negan vagy Michonne? Augusztus elején izgalmas hír kavarta fel a whiskyvilág állóvizét: megtudtuk, hogy a Diageo rövidesen piacra dobja a Walking Dead whiskyt! Sokak szerint a Diageo a Trónok harca skót whisky változataiból merített ötletet, de az a lényeg, hogy hamarosan elkészül egy Bourbon, amit a Walking Dead hivatalos whiskyjeként palackoznak majd.  Ennek nyomán mi is eltűnődtünk azon, milyen whiskyt kortolgatna Rick és Negan, Michonne és Carol, de persze két másik nagyágyút, Morgant és Darylt sem hagyhattuk ki ebből az érdekes gondolatkísérletből!

2019. 10. 22. 00:00:00

Legyenek bármilyen szeszélyesek az évszakok, egy remek rumkoktél mindig emeli az est fényét! Nyáron úgy cikáznak a hőségrekordok, mint Star Warsban az X-szárnyúak, ősszel kiegyensúlyozottabb koktélokra vágyunk, télen forró kortyokra, tavasszal meg egy könnyed rumcsábítással szeretnénk feldobni az estéket. Mindegy, milyen évszakban járunk, a partikon mindenki az unalomig ismert Martinikkal és Sex On the Beachekkel nyomul, ezért ideje lenne beújítani pár formabontó koktélt, amikre senki sem számít. A következő rumkoktélreceptekkel olyan meglepetést okozhatunk egy bulin, amitől mindenki kér majd egy kóstolót!

2019. 10. 17. 00:00:00

A mezcalok története. Minden bajra mezcal kell, és minden örömre is! – tartja a Mexikóban gyakran hangoztatott mondás, amely szemléletes képet ad arról, hogy ennek a temperamentumos kultúrának mennyire szerves részévé vált a legendás ital. A mezcal világszerte egyre népszerűbbé válik a bárokban, mégis sokan keverik a tequilával. Mindkettőt agávéból készítik, mégis jelentősen különböznek egymástól. Most megismerkedünk a mezcal történetével, és belekóstolunk pár finom mezcal különlegességbe is!

2019. 10. 15. 00:00:00

Mi jut az eszünkbe, ha egy impozáns megjelenésű konyakon egy kecses és elegáns párducot látunk? Természetesen a Meukow márkacsalád, amely jobbnál jobb prémium konyakokkal kényezteti a minőségi italok rajongóit. Ismerjük meg a Meukow konyak készítésének titkát!

2019. 10. 11. 00:00:00

A Lagavulin lepárlót Islay déli részén, Kildaltonban alapították, Ardbeg és Laphroaig között helyezkedik el. A Lagavulin nem az Islay-sziget legnagyobb lepárlója, és nem is itt készítik a szigetek legfüstösebb single maltját, de ebben a szeszfőzdében lézer pontossággal koncentrálnak arra, hogy mindennap a lehető legjobb whiskyvel ajándékozzák meg a Lagavulin-rajongókat az egész világon!

Ismerjük meg a Lagavulin történetét, és kóstoljuk meg a Lagavulin 16 Years Whiskyt, a Lagavulin Distiller’s Edition Whiskyt, a House Lannister & Lagavulin 9 Years Whiskyt!

2019. 10. 08. 00:00:00

A leleményes Walsh házaspár egy francia síparadicsomban dolgozva arra eszmélt, hogy ideje egy kreativitástól izzó ötlettel felkavarni az ír kávék unalomig ismert aromáit. Álmaikat valóra váltották, és beindult a Hot Irishman vállalat. Korábban már bemutattuk a Walsh Distillery nagyágyúját, a Writers Tears whiskey-t, most azonban megismerkedünk a másik nagy zászlóshajóval, az Irishman italokkal!

2019. 10. 03. 00:00:00

A cukornádból született brazil ital sztorija szervesen összefonódik a temperamentumos és öntudatos brazil lélekkel: a legendák szerint egy rabszolga találta ki a cachaca alapját, a magas adók miatt lázadás tört ki miatta, manapság meg annyira popkult itallá vált, hogy a brazilok évente átlagosan 8.5 vagy még annál is több litert isznak meg belőle, ráadásul külön boltokban, úgynevezett „cachariákban” árulják ezt az isteni nedűt! Most végigpörgetjük a cachaca históriáját, és megkóstoljuk a legfinomabb cachakákat, amelyek az iDrinks üzleteiben már Magyarországon is elérhetőek!

2019. 10. 01. 00:00:00

A calvados története. A calvados eredete egészen a viking kalandozásokig, a római-gall időkig és a legyőzhetetlen spanyol armadáig nyúlik vissza! Minden a ciderrel kezdődött, amiből furmányos fortélyokkal calvados lett. Persze még több évszázad kellett ahhoz, hogy  kialakuljanak a nagy calvados régiók, a speciális készítési eljárások, de azóta elismeréssel vegyülő csodálattal kortyolgatjuk a francia alma elegáns és fenséges párlatát, a calvadost! Most betekintést nyerhetünk a legfinomabb calvadosok birodalmába!

2019. 09. 28. 00:00:00

Mit innának a sztármacskák? Bruichladdich Octomore-t, Lazy Dodo Rumot, Beefeater Pink Gint, Sandeman Sherry Finót, a The Bitter Truth Pink gint és Cachaca Pitút? Olvasson tovább is nézze meg mi mire gondoltunk!
(Értelem szerűen, NE ADJUNK ÁLLATOKNAK ALKOHOLT! A következő lista csak a fantázia része, és nem javasoljuk - sőt, elítéljük! - ha valaki egy macskának alkoholt adna.)

2019. 09. 24. 00:00:00

A jó gin nemcsak finom, hanem elképesztően egészséges is, mert bővelkedik gyógynövényekben! Bemutatunk 6 gint a legfenségesebb gyógynövényes összetevőkkel, amit még a világ legismertebb doktorai (Dr. House, Mágenheim vagy Brinkmann professzor) is felírnának!

2019. 09. 19. 00:00:00

Vajon mi lehet az oka annak, hogy minél tovább tart a pálinkafőzés, annál változóbb lesz a végeredmény? És milyen gyümölcsök közül válasszunk pálinkafőzés előtt? Mennyire nehéz az almafa, a szilvafa vagy a meggyfa gondozása a kertünkben? Új cikkünkben ezekre az izgalmas kérdésekre keresünk válaszokat! Amennyiben bevezető cikkünkről lemaradt, úgy azt itt elolvashatja!

 

2019. 09. 17. 00:00:00

Az ősi óceánok feneketlen gyomrában a mítoszok szerint meghökkentően hatalmas teremtmények szunnyadnak. A legendás krakenről nemcsak Lovecraft álmodott meg egy óriási szörnyeteget, hanem  ő lett a karibi aromákkal támadó Kraken Black Spiced Rum szimbóluma. A fűszeres, csokis és melaszos Kraken Black Spiced Rumnak mi sem tudunk ellenállni!

2019. 09. 16. 00:00:00

Károly Róbert király feleségét, Erzsébetet tényleg pálinkával gyógyították? És mióta lehet Magyarországon a saját otthonunkban is pálinkát főzni? Hogyan válasszunk magas aromatartalmú gyümölcsöt a pálinkához? Mire kell figyelni az erjesztés során, és hogyan kerülhető el pálinkafőzéskor a cefre felhabosodása, odaégése? Új cikkünkből számos izgalmas műhelytitkot ismerhetünk meg a pálinkafőzésről!

2019. 09. 12. 00:00:00

A Redbreast vörösbegye még magasabbra repül majd a whiskey-s polcokon szerte a világon, és folytatódik az ír whiskey reneszánsza! – mesélt a Redbreast whiskey terveiről Brendan Buckley, az Irish Distillers marketingigazgatója. A Redbreast címkéjét újradesignolták, és dombornyomott, textúrázott háttérrel bűvöli el az ír whiskey-re vadászókat (szerencsére a single pot still whiskey tartalma nem változott).  Utánajártunk, miben újít a vörösbegyes whiskey, és most az is kiderül, hogyan készül a legendás Redbreast!