Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

Prémium Italok Blogja - iDrinks.hu
TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 10. 17. 00:00:00

A mezcalok története. Minden bajra mezcal kell, és minden örömre is! – tartja a Mexikóban gyakran hangoztatott mondás, amely szemléletes képet ad arról, hogy ennek a temperamentumos kultúrának mennyire szerves részévé vált a legendás ital. A mezcal világszerte egyre népszerűbbé válik a bárokban, mégis sokan keverik a tequilával. Mindkettőt agávéból készítik, mégis jelentősen különböznek egymástól. Most megismerkedünk a mezcal történetével, és belekóstolunk pár finom mezcal különlegességbe is!

2019. 10. 16. 00:00:00

A Lagavulin lepárlót Islay déli részén, Kildaltonban alapították, Ardbeg és Laphroaig között helyezkedik el. A Lagavulin nem az Islay-sziget legnagyobb lepárlója, és nem is itt készítik a szigetek legfüstösebb single maltját, de ebben a szeszfőzdében lézer pontossággal koncentrálnak arra, hogy mindennap a lehető legjobb whiskyvel ajándékozzák meg a Lagavulin-rajongókat az egész világon!

Ismerjük meg a Lagavulin történetét, és kóstoljuk meg a Lagavulin 16 Years Whiskyt, a Lagavulin Distiller’s Edition Whiskyt, a House Lannister & Lagavulin 9 Years Whiskyt!

2019. 10. 15. 00:00:00

Mi jut az eszünkbe, ha egy impozáns megjelenésű konyakon egy kecses és elegáns párducot látunk? Természetesen a Meukow márkacsalád, amely jobbnál jobb prémium konyakokkal kényezteti a minőségi italok rajongóit. Ismerjük meg a Meukow konyak készítésének titkát!

2019. 10. 08. 00:00:00

A leleményes Walsh házaspár egy francia síparadicsomban dolgozva arra eszmélt, hogy ideje egy kreativitástól izzó ötlettel felkavarni az ír kávék unalomig ismert aromáit. Álmaikat valóra váltották, és beindult a Hot Irishman vállalat. Korábban már bemutattuk a Walsh Distillery nagyágyúját, a Writers Tears whiskey-t, most azonban megismerkedünk a másik nagy zászlóshajóval, az Irishman italokkal!

2019. 10. 03. 00:00:00

A cukornádból született brazil ital sztorija szervesen összefonódik a temperamentumos és öntudatos brazil lélekkel: a legendák szerint egy rabszolga találta ki a cachaca alapját, a magas adók miatt lázadás tört ki miatta, manapság meg annyira popkult itallá vált, hogy a brazilok évente átlagosan 8.5 vagy még annál is több litert isznak meg belőle, ráadásul külön boltokban, úgynevezett „cachariákban” árulják ezt az isteni nedűt! Most végigpörgetjük a cachaca históriáját, és megkóstoljuk a legfinomabb cachakákat, amelyek az iDrinks üzleteiben már Magyarországon is elérhetőek!

2019. 10. 01. 00:00:00

A calvados története. A calvados eredete egészen a viking kalandozásokig, a római-gall időkig és a legyőzhetetlen spanyol armadáig nyúlik vissza! Minden a ciderrel kezdődött, amiből furmányos fortélyokkal calvados lett. Persze még több évszázad kellett ahhoz, hogy  kialakuljanak a nagy calvados régiók, a speciális készítési eljárások, de azóta elismeréssel vegyülő csodálattal kortyolgatjuk a francia alma elegáns és fenséges párlatát, a calvadost! Most betekintést nyerhetünk a legfinomabb calvadosok birodalmába!

2019. 09. 28. 00:00:00

Mit innának a sztármacskák? Bruichladdich Octomore-t, Lazy Dodo Rumot, Beefeater Pink Gint, Sandeman Sherry Finót, a The Bitter Truth Pink gint és Cachaca Pitút? Olvasson tovább is nézze meg mi mire gondoltunk!
(Értelem szerűen, NE ADJUNK ÁLLATOKNAK ALKOHOLT! A következő lista csak a fantázia része, és nem javasoljuk - sőt, elítéljük! - ha valaki egy macskának alkoholt adna.)

2019. 09. 24. 00:00:00

A jó gin nemcsak finom, hanem elképesztően egészséges is, mert bővelkedik gyógynövényekben! Bemutatunk 6 gint a legfenségesebb gyógynövényes összetevőkkel, amit még a világ legismertebb doktorai (Dr. House, Mágenheim vagy Brinkmann professzor) is felírnának!

2019. 09. 19. 00:00:00

Vajon mi lehet az oka annak, hogy minél tovább tart a pálinkafőzés, annál változóbb lesz a végeredmény? És milyen gyümölcsök közül válasszunk pálinkafőzés előtt? Mennyire nehéz az almafa, a szilvafa vagy a meggyfa gondozása a kertünkben? Új cikkünkben ezekre az izgalmas kérdésekre keresünk válaszokat! Amennyiben bevezető cikkünkről lemaradt, úgy azt itt elolvashatja!

 

2019. 09. 17. 00:00:00

Az ősi óceánok feneketlen gyomrában a mítoszok szerint meghökkentően hatalmas teremtmények szunnyadnak. A legendás krakenről nemcsak Lovecraft álmodott meg egy óriási szörnyeteget, hanem  ő lett a karibi aromákkal támadó Kraken Black Spiced Rum szimbóluma. A fűszeres, csokis és melaszos Kraken Black Spiced Rumnak mi sem tudunk ellenállni!

2019. 09. 16. 00:00:00

Károly Róbert király feleségét, Erzsébetet tényleg pálinkával gyógyították? És mióta lehet Magyarországon a saját otthonunkban is pálinkát főzni? Hogyan válasszunk magas aromatartalmú gyümölcsöt a pálinkához? Mire kell figyelni az erjesztés során, és hogyan kerülhető el pálinkafőzéskor a cefre felhabosodása, odaégése? Új cikkünkből számos izgalmas műhelytitkot ismerhetünk meg a pálinkafőzésről!

2019. 09. 12. 00:00:00

A Redbreast vörösbegye még magasabbra repül majd a whiskey-s polcokon szerte a világon, és folytatódik az ír whiskey reneszánsza! – mesélt a Redbreast whiskey terveiről Brendan Buckley, az Irish Distillers marketingigazgatója. A Redbreast címkéjét újradesignolták, és dombornyomott, textúrázott háttérrel bűvöli el az ír whiskey-re vadászókat (szerencsére a single pot still whiskey tartalma nem változott).  Utánajártunk, miben újít a vörösbegyes whiskey, és most az is kiderül, hogyan készül a legendás Redbreast!

2019. 09. 10. 00:00:00

A vermut a koktélvilág (mostanra) kevésbé ismert szereplője, ám ideje, hogy visszatérjen az őt megillető helyre, a reflektorfénybe! Hagyjuk magunk mögött a new wave cocktailokat, mert egy jó vermut nélkül nincsenek klasszikus koktélok, Negroni, Manhattan és Martini. A vermut rendszerint számos gyógynövényből áll, és a nagy szesztilalom idején még a bornál is népszerűbb volt Amerikában! Mi a különbség a bianco, a rosso és a egyéb változat között, illetve milyen vermutstílusok vannak még?

2019. 09. 10. 00:00:00

Napjainkban reneszánszukat élik a kőkemény női karakterek, akik egy férfi harciasságával gyűrik le ellenfeleiket. Kevés olyan leleményes túlélőt látni, mint Katniss Everdeen! Lara Croft a legdurvább kincsőrző szörnyeket is lenyomja, Ellen Ripley-től meg még az Alienek is rettegnek! Most kiderül, milyen pink ginekkel lazítsanak a 21. század acélkeménységű hősnői!

2019. 09. 05. 00:00:00

Egy isteni ír italt találni legalább akkora öröm, mint ráakadni egy négylevelű lóherére vagy egy üst aranyra, amit a huncut kis koboldok őriznek a smaragdzöld sziget egyik szemet és lelket gyönyörködtető csücskében. De vajon milyen ír különlegességet iszogatna egy banshee, a pooka ló vagy a fej nélküli dullahan? Ismerjük meg Írország misztikus lényeit és legendás italait!

2019. 09. 03. 00:00:00

Vajon milyen „swinger” sör illene a Tatuin első számú gengszteréhez, Jabbához, vagy Han Soló szőrös vuki barátjához, a vagány Csubakkához? Milyen lovagias sört kortyolgatna Kenobi, aki A klónok támadásában tényleg beugrott egy bárba, vagy mit hörpölne Darth Sidious, aki bábjátékosként Vadert és Darth Mault is a sötét tanítványává tette? Ha az első részről lemaradt itt elolvashatja: Galaktikus Sörajánlások Darth Vadertől Yodáig

2019. 08. 29. 00:00:00

Egykor az angol társadalom perifériájára szorult szegények itala volt, és valóságos ginőrületet robbantott ki, még tüntettek is érte az utcákon…Meglehetősen rögös út vezetett a gin gyermekkorától addig, míg az úriemberek kedvenc italává vált Angliában és világszerte. A történelem kereke fordult egy hatalmasat, és az ír Aeneas Coffey oszlopos lepárlása minőségi itallá tette a gint, amely túlélte a szesztilalmat, a világháborúkat, és napjaink legmenőbb prémium itala lett belőle! Amennyiben az első részt még nem olvasta itt megteheti: 1.rész: Az ókori gyógyszertől a hajósok italáig.

2019. 08. 27. 00:00:00

Valahol a Hoth jégbolygón és a Geonosison túl, ahol a Sith lovagrend dúl, egy messzi-messzi kantinban felsorakoztatjuk a Star Wars galaxis leghíresebb hőseit és rosszfiúit, hogy megkínáljuk őket egy midiklorián-simogató sörrel, ami a legjobban passzol a karakterükhöz!

Lássuk, milyen lenne a Sör Wars, amelyen a sötét oldalon járók és a jószándékú jedik is megtalálnák a maláta és komló szerelméből születő kedvenc sörüket!

2019. 08. 22. 00:00:00

Egy ütős koktélt nehezen tudunk elképzelni gin nélkül, azt azonban kevesen gondolnák, milyen nagy szerepe volt napjaink egyik legnépszerűbb italának a történelem alakításában.  Az ókorban és a pestis idején gyógyszerként használták a gin ükapjaként tisztelt borókapárlatot, ami később a katonák bátorítója és a világot bejáró tengerészek imádott itala lett. Egy kalandos történelmi utazásra csábítjuk, ahol bemutatjuk a gin történetét! És közben szót ejtünk a legmenőbb ginekről, a Tanquerayről, a Sipsmith London Dryról, a Beefeaterről, a Gordon’s-ról, a Bareksten Botanicalról és a többi borókacsodáról!

2019. 08. 16. 00:00:00

Dramozzuk vagy drámázzunk? Mindkettő szenzációs elfoglaltság, elég csak fellapoznunk a világirodalom egyik legnagyobb szerzőjének, William Shakespeare-nek a drámáit, és közben megízlelni a legfinomabb whiskyk egyikét! Most megismerkedünk a dram mértékegységével, a whisky egyik kulcsfogalmával, és azokkal a halhatatlan Shakespeare –karakterekkel, akiknek kijárna egy vagy több korty dram az élet vizéből!

2019. 08. 15. 00:00:00

A Don Papa rum a Fülöp-szigetek legnagyobb harcosáról, Isio Magbuelasról kapta a nevét, és a szabadság ízével kápráztatja el a rum szerelmeseit! Most betekintünk a trópusi műhelytitkokba, és megtudjuk, milyen fortélyok kellenek ahhoz, hogy a cukornádból melasz, abból pedig varázslatos Don Papa rum készüljön!

2019. 08. 15. 00:00:00

Manapság nagy divat lett magunk mögött hagyni a 21. század nyomasztó mókuskerekét, és belevágni egy testet-lelket felszabadító El Caminóba. Egy több száz kilométeres vándorlásba hegyen-völgyön át, miközben az ember megtisztul a feszültségektől, és megújult erővel győzi le önmagát, az embert próbáló fizikai kihívásokkal együtt. Mi ennél egy kicsit könnyedebb és konyakokat felfedező „caminózásra” indulunk. Most megismerjük a legfontosabb francia konyakrégiókat, egyúttal bele is kóstolunk az egyes vidékek pompás konyakjaiba!

2019. 08. 13. 00:00:00

Azt már láttuk, milyen furcsa falatok elfogyasztására késztették Bear Grylls-t a mostoha körülmények a világ legdurvább helyein, ám azt már nehéz elhinni, hogy a megpróbáltatások közben vagy után nem ivott meg egy jó whiskyt, vodkát vagy abszintot. Játsszunk el a gondolattal, hogy egy extrém kihívás miatt bevállalunk egy Bear Grylls-túlélőtúrát, ahol kíméletlenül próbára teszik a fizikai fittségünket, a szellemi és mentális állapotunkat, a kitartásunkról már nem is beszélve. Az Everglades aligátoroktól nyüzsgő mocsara, Szibéria dermesztő jégpokla, egy vulkán füstölgő krátere…. No para! Ezekkel a prémium italokkal a legkeményebb kihívásokkal is szembenézhetünk!

2019. 08. 13. 00:00:00

A mexikói Corralejo brand úgy rázta újra a tequilakészítés műfaji sajátosságait, mint Tom Cruise a Margaritát a Koktél című filmben! A Corralejo elkészített egy sajátos gyártású tequilát, és a 99 000 Horas-szal egy olyan italt is beégetett is tequilatitánok agytekervényeibe, amely eszelősen sok időt töltött az érlelőhordókban.

Ismerjük meg a nemes Corralejo tequila históriáját!

2019. 08. 13. 00:00:00

A japán rizsbor a lehető legjobb, ami a Felkelő Nap országában egy itallal történhet! A japánok annyira imádják a szakét, hogy gyakran ezzel dobják fel az ázsiai ételeket, és külön szertartással hódolnak a szakénak! Most megismerjük a szaké legfontosabb típusait, és bemutatjuk a legmenőbb junmai és gyümölcsös szakékat azokkal a speciális verziókkal együtt, amik a leginkább passzolnak a classic ázsiai ételekhez!

2019. 08. 06. 00:00:00

Minden pohár ital elmesél egy történetet, tartja a régi whisky bölcsesség. A nemes italok akkor tudják elmesélni a maguk sztoriját, csak úgy képesek esszenciálisan feltárni előttünk az íztörténetüket és az aromakarakterüket, ha egy kifejezetten ízlelési és illatélmények befogadására kialakított Glencairn pohár az „interface”, a kapcsolat a prémium whisky és az érzékelésünk között. Most kiderül, miért nevezhetjük a Glencairn poharakat a whiskytudomány és művészet gyönyörűséges szerelemgyermekének!

2019. 08. 06. 00:00:00

Hogyan hatott az ír whisky gyártására egy durva adótörvény, a szesztilalom és az ír függetlenségi háború? Most megtudjuk, mi volt Aeneas Coffey legendás lepárlási újítása, és milyen fortélyos trükkökkel maradt fenn az ír whisky a történelem kalandos megpróbáltatásai között! Cikkünk második felében pedig jön a 2019-es top whiskey-mustra a Jamesontól a Redbreastig, és megtudjuk, milyen italt kérjünk a poharunkba egy jobb bárban, ha az ír whiskey páratlan ízére szomjazunk!

2019. 07. 30. 00:00:00

Ön régóta, szenvedélyesen keresi 2019 legfenségesebb tequiláit, mint Indiana Jones a Szent Grált? Összegyűjtöttük azokat a gyártókat, akik napjaink szuperprémium tequiláival a lehető legtöbbet hozzák ki az agávé és a csúcsminőséget képviselő mexikói szeszipar találkozásából!

2019. 07. 25. 00:00:00

A kísérlet szó hallatán gyakran a lombikcsövek és a rejtélyes alkimista laboratóriumok jutnak az eszünkbe. A Glenfiddich egy merész és új kihívásokra vágyó whiskyvállalat, ezért szeret minél gyakrabban kipróbálni valami extra újdonságot: az sem baj, ha a jól megszokott recept kap egy vagány csavart, ahogyan ez a Glenfiddich Fire and Cane esetében történt!

2019. 07. 23. 00:00:00

Hogyan fejezi ki a japán szellemiséget az Akashi White Oak Single Malt Whisky, és miért hasonlítható egy gésához a Suntory Toki Whisky? A Fujimi The Seven Virtue of Samurai whiskyben pedig belekóstolhatunk az ősi szamuráj erényeknek szentelt whiskybe is! Milyen lehet a Fudzsi hegyen desztillált Kirin Fuji Sanroku Whisky, és miért kapcsolódnak olyan harmonikusan az ízek a Toguchi Kiwami Blended Whiskyben, mint a virágok az ikebana művészetében?