Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Prémium italok blogja

TOP TÉMÁK:

Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
 
Mi, akik munkánk során naponta találkozunk a világ legkülönbözőbb pontjairól származó italfajtákkal és ezek gyártóival, számtalan érdekesnél érdekesebb, sokszor meglepő, néha kalandos, máskor kifejezetten lenyűgöző történetet ismertünk meg. Az italfajták születése, a létrejöttüket segítő történelmi események, a kitartó kalandorok, a bátor felfedezők, és néha bizony a szerencsés véletlenek, mind-mind szinte mesébe illően érdekes történeteket ihlettek.
 
Ezen a blogon ezeket a történeteket osszuk meg az érdeklődő olvasókkal. Bár csak italokról értekezünk, de a termelés és a gyártás titkain kívül a posztokban találunk történelmi, földrajzi, politikai vonatkozásokat is, hiszen, mint írtuk, ezek az italok olyannyira hozzátartoznak az emberiséghez, hogy a történetük gyakorlatilag a mi történetünk is...
2019. 02. 26. 00:00:00
A skót whisky-k világa annyira gazdag, hogy nehéz köztük választani, hisz minden régiónak megvannak a maga TOP tételei, így tényleg igen nehéz dolgunk van, ha szeretnénk felállítani egy "kihagyhatatlan" scotch listát. Másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ízlésben nagyon is különbözhetünk, így szintén nehéz megtalálni a legideálisabb válogatást. Kis listánkban olyan tételeket gyűjtöttünk össze, melyek ízléstől és régiótól függetlenül valóban mindenhol helyet érdemelnek.
Ezen a vonalon elindulva érdemesnek gondolhatjuk, hogy szélesebb skálán mozogjanak az otthoni bárunkban lévő single malt whisky-k jellegei, így azon barátainkat is meg tudjuk kínálni egy pohárkával, akik nem feltétlenül ugyanazon párlatokon kulturálódtak, mint mi, és persze meg is érdemlik a dram-ot!
 
Kiválasztottunk 5 olyan whisky-t, amit szerintünk mindenképpen érdemes tartani egy otthoni bárban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden hozzánk látogató számára lesz egy kiváló ajánlatunk.
 
2019. 02. 19. 00:00:00
1988. július 14.-én született, Dublin 12-es számú, Crumlin körzetében. Általános iskolás korában kedvelte meg a sportokat. Elsőként a foci volt a szerelme, de 12 éves korára elkezdték érdekelni a küzdősportok, majd ezután beíratták a Crumlin Box Club-ba.
Na, valahol ekkor kezdődött egy hihetetlen pályafutása egy ír ketrecharcosnak, akit Conor McGregornak hívnak. Az elmúlt 3 évben a világ legismertebb kevert stílusú harcművészévé nőtte ki magát. Egyúttal készített nekünk - whiskey kedvelőknek - egy újabb művet, amit immár el is fogyaszthatunk.
2019. 01. 21. 21:54:00

A maga 44.7%-os alkoholfokával, intenzív ízeivel, karakteres megjelenésével és különböző területeken való felhasználhatóságával lett az Angostura Aromatic Bitters egy a „bitter mindenekfelett”.

Ahogy mint sok más ital esetében a bitterek kezdetben az orvosok kedvelt gyógyító szerének számítottak, akár csak mint mondjuk a Cola vagy a gyógynövény alapú főzetek, macerátumok. A bittereket gyakran használták különböző megbetegedések tüneteinek kúrálására, de a bartenderek is hamar rájöttek, hogy milyen fenséges ízeket ad hozzá a különböző kevert italokhoz. A bitterek hajnala hamar eljött és meghódította az egész bartender szakmát. Ennek fényében érdemes az Angostura Aromatic Bitters keserű történetéről is pár szót ejteni.

A XIX.század elején egy német orvos - Johann Gottlieb Benjamin Siegert - kísérletezte ki a receptet és használta, amikor is Simón Bolívar hadseregében felcserként dolgozott. Eredetileg egy gyógyszerszerű, gyógyító likőrként volt használatos, különböző hasi panaszok kezelésére, csuklásra valamint sebek gyógyulását elősegítő kenőcsként. Noha meglepő lehet, de kevert italokhoz való felhasználását megelőzően XX. és XXI. században volt már ruhafesték, de illatosítónak is használták.

2019. 01. 14. 16:29:27
Arra már többször volt példa, hogy az italok világából való munkássága során valakiből „sztár” lett (Vegyük csak például Stephanie Macleod-ot, vagy Tom Jones-t (Nem az énekest!!)), de arra is sokan felfigyelnek amikor egy celebritás tulajdonában lévő italmárka jelenik meg a piacon, főleg mert azok piaci bevezetése sokszor a celebritás aktív bevonásával történik.
 
Persze sokszor direkt úgy írják a filmekhez a szerződéseket, hogy valamilyen módon megjelenhessen egy jelenetben az adott ital, vagy sporteseményeken a bárokban CSAK azt az italt lehessen kapni. Természetesen a megfelelő minőség hiányában az marketing összes nagyágyújával sem lehet az italt a piaccal megszerettetni, de kétségtelen, hogy sok márka esetében jól jön ez a nem is jelentéktelen hátszél. Az, hogy valójában az ital kiválósága, vagy az ismert emberekkel való összekapcsolás segíti előbbre jutni a fogyasztók szemében az italt  , az nem a mi dolgunk eldönteni, és éppen ezért nem is azt írjuk most meg…- de a véleményünk azért megvan! és arra bíztatunk mindenkit, hogy ismerje meg ezeket a párlatokat és alkossa meg saját véleményét a kiszemelt tételekről. Mostani bejegyzésünkben inkább egy rövid ismertetés, felsorolást szeretnénk megmutatni a mostanság oly népszerű külföldi film- és sportcsillag italmárkái közül:  
2018. 12. 28. 14:04:43
December 31.e szorosan összekötődik a pezsgő-, prosecco-, habzóbor-, cava-, champagnefogyasztással, de sajnos gyakran csak leszaladunk a boltba és bedobjuk a kosarunkba, majd fizetés után, a mélyhűtőben való gyors lehűtés után töltögetjük vendégeink, vagy a saját poharunkba. Van pár dolog amire érdemes lenne odafigyelnünk a kiszemelt pezsgő fogyasztásakor, vagy egyáltalán a különböző típusok kiválasztásánál.
 
(Mostani posztunk nem a champagne és a habzóborok közti különbséget fogja taglalni, hanem inkább egy fogyasztási iránymutató. Nevezzük most mindet pezsgőnek!)
2018. 12. 18. 21:44:54
2003-ban jött rá Felcser Máté ("RendbenMan") és Farkas Roland ("Wolfie"), hogy mennyire jól tudnak együttműködni, és ezzel nagyjából meg is alakult a mára kultikus zenekarként ismert Punnany Massif. Zenéltek is szorgalmasan, mígnem egyszer csak azt vették észre, hogy hopp, elszállt 15 év. Eközben, egy pár országgal arrébb úgy döntött a szintén igencsak sikeres és kultikus Ballantines cég, hogy az egyik különleges maltokat adó lepárlójuktól, egy 15 éves single malt whisky sorozatot hoznak létre.
2018. 12. 09. 23:15:23
Gondolom Te is gyakran voltál már úgy, amikor a haverokkal, barátokkal beültetek valahova, hogy jól esne egy whisky vagy ne adj isten egy whisky kóla és nem is érdekelt mit töltenek Neked, csak lehajtottad. Meglehet, hogy egy szórakozóhelyen, vagy egy alapkínálattal dolgozó kocsmában nincs alkalmunk, kedvünk, időnk igazán mélyen belemerülni a választott italunk belsőbb tartalmába és mondanivalójába, mi viszont azt valljuk, hogy érdemes az oktalan italozást félretenni és sokkal nagyobb figyelemmel és tisztelettel fordulni az italhoz amit elénk tesznek. Természetesen ehhez néhány feltétel szükséges. Légy nyitott az újdonságokra, ne akarj sokat és olcsón inni, hanem fogyassz keveset, de válassz a felsőbb polcokról vagy próbálj ki valami újat, és nem utolsó sorban, hagyj időt magadnak, hogy átadhasd magad az élménynek.
2018. 12. 02. 22:22:00

„Amikor a holtak vadásznak ránk… Úgy gondolod számít, hogy ki ül a vastrónon?”
Az HBO egyik ikonikus sorozata tagadhatatlanul a Game of Thrones, azaz a Trónok Harca, amely George R. R. Martin tollából, a Tűz és Jég dalából született.
Tisztelegve a sorozat előtt, a Diageo úgy gondolta érdemes egy sorozatot kiadni hasonlóan ikonikus párlatokból, és ennek örömére a legkedveltebb blended scotch whisky márka a „Mások” stílusában, és a „Falon túliak” külsőjével felruházva megjelentette ezt az egyedi, és egyben limitált kiadású prémium whiskyt.

2018. 11. 15. 13:10:49
Manapság igen sokat hallhatunk a különböző ételallergiában, ételérzékenységben szenvedőkről. Nem tudom, valóban többen vannak-e mint régen (amire nyilván lehet indok az egyre műanyagabb világunk) vagy csak egyszerűen sokkal célzottabban ismerik fel ma már az adott egészségügyi problémákat, mint mondjuk 20-30 éve, amikor az ilyen tüneteket és panaszokat más elnevezéssel illették még. Akárhogy is, akinek nagyon oda kell figyelnie arra, mit ehet, annál nyilván fontos az is, mit iszik.
 
2018. 11. 11. 12:42:48
Pár éve van ez a dolog, ez a »Száraz November«. Elvileg azért találták ki pihent agyú emberek, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen italfogyasztás és az alkoholizmus veszélyeire. Azt mondják, egy hónap kihagyás nem árt meg senkinek, ráadásul a hónap végén eldicsekedhetünk vele, hogy megcsináltuk. Nyilván van egy olyan olvasata is az egy hónap önmegtartóztatásnak, hogy mi magunk is szembesülhetünk azzal, hogy lám, tényleg túléltük a hónapot pedig nem ittunk alkoholt…
 
2018. 11. 05. 07:47:17
A Hennessy a világ talán legismertebb konyakmárkája. A Hennessy konyak ház központja Cognac régióban található, Franciaországban. A Jas Hennessy & Co. évente mintegy 50 millió palackot értékesít világszerte, ami a világ konyakforgalmának mintegy 40 százalékát jelenti. Számos téren voltak elsők a szakmában, lássunk ezek közül néhányat most:
 
 
2018. 10. 31. 07:44:01
Hogy az italgyártók esetében nem kizárólag több száz éves hagyományokkal rendelkező szereplőket találunk, köztudott dolog. Jelenleg talán a ginek világa az, amelyik a legtöbb fiatal szereplőt tudja felmutatni, ami persze érthető, hiszen a gineket általában nem érlelik, egy ügyes új márka hamar piacra dobhatja termékeit, aztán irány a világhír. A whiskyk világában azért kicsit lassabban, nyugodtabban mennek a dolgok, de itt is találunk azért néha egy-egy fiatalabb szereplőt.
 
 
2018. 10. 25. 07:50:24
Nemrég indítottunk egy szavazást a Facebook oldalunkon, azzal a kérdéssel, hogy olvasóink mit kedvelnek jobban, a tequila-t vagy a mezcal-t? 2:1 arányban a tequila győzött. Újra bebizonyosodott, hogy a tequila jóval ismertebb ital, ráadásul sokan vannak, akik a mezcal-t afféle „szegény ember tequilájának” tekintik. Pedig a mezcalban ennél jóval több van...
 
2018. 10. 14. 18:26:33
Azt a legtöbb italfogyasztó tudja, hogy az érlelt röviditalok esetében általában számít, hogy milyen idősek, milyen sokáig érlelték azokat. Írtunk mi is erről már a különböző italfajtáknál. Azonban talán nem árt újra szóba hozni a kérdést. Egy barátunkkal beszélgetve került szóba, hogy mit is jelentenek a VS, VSOP, XO jelölések, pontosabban van-e ezeknek valamilyen »italkategóriákon átívelő« jelentése.
Hát nézzük:
 
2018. 10. 08. 08:50:04
A vodkák kapcsán van egy közkeletű tévhit, méghozzá az, hogy a vodka alapvetően krumpliból készül. Talán onnan ered ez a vélelem, hogy a nagy vodkatermelő nemzetek, a lengyelek és az oroszok esetében a krumpli fontos és népszerű termény, és kétségtelen, hogy bizonyos időszakokban ezt használták is vodka gyártására is. (A burgonyát a magas keményítőtartalma igazából megfelelő alapanyaggá teszi a szeszfőzéshez.) Azonban manapság már semmiképp sem ez a vodka legfőbb alapanyaga.
 
 
2018. 10. 01. 19:09:45
A konyak-brandy italok különbözőségéről is közszájon kering néhány téveszme. Igaz, erről már írtunk korábban, de talán nem árt kicsit felfrissíteni a tudásunk. A közvélekedés a konyakokat egyértelműen prémium terméknek, a brandy-t pedig amolyan „másolatnak” véli. Ez persze messze nincs így, bár azért mint minden hasonló esetben, így itt is van némi ok ezen vélekedésre. Nézzük csak:
 
2018. 09. 27. 20:47:22
A tonik olyan szénsavas üdítőital, melyben kinint oldanak fel. Az eredetileg malária ellenszereként használt ital ma már általában lényegesen kevesebb kinint tartalmaz, és jellegzetesen keserű íze miatt fogyasztjuk. Természetesen a leginkább mint a gin-tonik alkotója találkozunk vele, bár mostanra rengeteg változatban készül, amelyek sokféle ital összetevőiként szerepelhetnek. De hogyan is született ez az ital?
 
2018. 09. 23. 20:23:30
A prémium orosz vodkák egyik kedvelt márkája a Beluga. Ugyan nem túlságosan régi a márka, de az italt előállító Mariinsk szeszfőzde igen komoly tradíciókra tekint vissza. De mit is kell tudni erről a vodkáról, és vajon honnan származik a neve?
 
 
2018. 09. 19. 12:40:00
Vannak olyan részei az emberiség által felhalmozott tudásnak, amelyek - bár valóban hozzátartoznak közös kincsünkhöz - csak bizonyos országokban, régiókban ismertek. Ilyen fontos, de eddig felénk messze nem kellő figyelmet kapott terület a szarvasnyulak kérdése. Viszonylag kevesen vagyunk olyanok, akik ha éjszaka, sötétben kell kimenjünk az udvarra, pont az arra ólálkodó vérszomjas szarvasnyulaktól félnénk.
Pedig talán lenne erre okunk...
 
2018. 09. 17. 08:44:56
Ha sűrűn böngésszük a borok címkéit, találkozhattunk már az „öreg tőke” vagy „öreg tőkék” felirattal. A bort készítő borászok részéről érthető a szándék, amikor ezt külön jelölik a címkén. Az idős kor legtöbbször egyfajta minőséget jelez, mintegy tiszteletet parancsol. De vajon valóban más-e az ilyen tőkékről származó bor?
 
2018. 09. 15. 18:05:08
A mai szeánszunk keretében a whiskyk érlelése és a főzése körül ólálkodó néhány ördögöt kergetjük messzire. Ezek az ördögök már makacsabbak, hiszen némi szaktudás mögé bújnak, és onnan okoznak galibákat az elképzeléseinkben.
 
2018. 09. 09. 22:15:41
Múlt heti írásunkat folytatva, ma is tévhiteket oszlatunk. A bourbon whiskyket is sok tévhit övezi, most nézzünk ezek közül párat, és űzzük ki a bourbon whiskyket öevező tévedések ördögeit. 
 
2018. 09. 03. 09:27:39
Új sorozatunkban hétfőnként, - amikor az olvasók még nem pörögtek fel eléggé a hosszabb lélegzetű értekezések megemésztéséhez –, egy-egy, az italokkal kapcsolatos félreértést, hibásan beidegződött témát próbálunk kicsit körbejárni.
 
A mai az első ilyen írásunk:
 
2018. 08. 28. 11:44:30
Bizonyára sokszor előfordult már, hogy valamilyen illatot érezve elgondolkodtunk azon, hogy mi is lehet az. Ismerős, de nem tudtuk beazonosítani biztosan. Az is gyakran megtörténik, hogy érezzük az illatot, meg is fejtettük, tudjuk hogy honnan ismerős, ott van a nyelvünk hegyén, de egyszerűen nem tudjuk megnevezni. Az illatok teljesen körbevesznek minket és segítenek a tájékozódásban, érzelmeket váltanak ki, vagy segítenek abban, hogy eldönthessük, milyen jellegű az előttünk lévő étel vagy ital.
 
2018. 08. 26. 13:00:14
Választékunkban sokféle pezsgőt találtok. Pár napja a Törley Manufaktúránál jártunk megismerni néhány új pezsgőkülönlegességüket. Ennek kapcsán persze körbe is vezettek a pincékben, amiről eszünkbe jutott, hogy talán nincs mindenki tisztában azzal, hogyan is kerül a buborék a pezsgőbe. Pezsgőt többféleképp lehet készíteni, a legismertebb két módszer a tartályos erjesztés (tankpezsgő) és a palackban történő, úgynevezett „méthode traditionnelle” módszer. Az eredeti Champagne, és általában a minőségi pezsgők (mint a most kóstolt Francois pezsgők is) ez utóbbi módszerrel készülnek.
 
2018. 08. 23. 07:23:45
A hazai kézműves sörök előretörése nagyjából mindenki előtt ismert folyamat. Lassan nincs olyan kocsma vagy szórakozóhely, ahol az ismert nagy sörmárkák mellett ne találnánk meg néhány kisebb, manufakturális főzde termékét. És nagyon sok olyan hely is van, ahol direkt a szinte megszámlálhatatlan fajtájú kézműves sör a vonzerő. Ezzel a sörforradalommal párhuzamosan megjelent egy új fogalom is, mégpedig a KRAFT SÖR megnevezés. De mi is ez pontosan?
 
2018. 08. 21. 18:41:13
Kedvenc italt választani sokféleképpen lehet. Nyilván fontos az ízlésünk, és az annak megfelelő ízek, karakterek megtalálása. Őszintén szólva még ezeken a jellemzőkön belül is olyan bőséges a választék, hogy kis túlzással naponta találhatnánk magunknak új kedvencet, és így sem kéne két egyforma üres üveget kerülgetnünk a spájzban az alatt a néhány évtized alatt, ami még hátravan az életünkből.
 
2018. 08. 20. 16:07:04
Szent István napján persze az új kenyeret (is) ünnepeljük. A meglehetősen összetett ünnepnap történetét megnézhetitek a wikipédián: https://hu.wikipedia.org/wiki/Augusztus_20 , de mi most maradjunk a kenyérnél, pontosabban az aratásnál, még pontosabban magánál a búzánál. Amiből persze nem csak kenyeret lehet ám csinálni…
 
 
2018. 08. 08. 09:00:20
A nyár állandó slágerei a borok különböző habzó, gyöngyöző, buborékos változatai. Mint amilyen például a prosecco, az olaszok e csodás itala. Valóban nagyon felfutott az utóbbi években a prosecco kedveltsége, egy szakcikkben épp azt olvastam, hogy: „Bárki, aki nem vette észre a prosecco sikerét az elmúlt néhány évben, az valószínűleg jó ideje egy barlangban él„ De mit is érdemes tudni erről a gyöngyöző italról, miért is szeretjük mi annyira?
 
2018. 08. 06. 06:34:56
A citromból (pontosabban, mint látni fogjuk, a citrom héjából) készült likőröket ugyan sokan ismerik, de az otthoni bárszekrényükbe azért csak kevesen állítják be. Pedig ezek az italok nagyon finomak lehetnek, különösen a nyári forróságban, pezsgővel, proseccóval vagy épp tonikkal keverve. Nézzük, honnan is erednek ezek a likőrök.