Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Igyunk citromhéjat!

Igyunk citromhéjat!
A citromból (pontosabban, mint látni fogjuk, a citrom héjából) készült likőröket ugyan sokan ismerik, de az otthoni bárszekrényükbe azért csak kevesen állítják be. Pedig ezek az italok nagyon finomak lehetnek, különösen a nyári forróságban, pezsgővel, proseccóval vagy épp tonikkal keverve. Nézzük, honnan is erednek ezek a likőrök.
 
 
 
limoncello olasz eredetű citromlikőr, melyet már számos gyártó készít világszerte. Egyre népszerűbb Olaszországon kívül is. Eredetileg általában desszertitalként ajánlják. Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére.
 
Különböző fajtái és manapság már nem kizárólag citromos verziói vannak, hanem egyéb gyümölcsök felhasználásával is készítenek ilyen likőröket. Ismertebb hasonló italok a limoncino, a limonello, a limonetta. Az italt a citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe világos - citrom - sárga, az íze édes-keserű. Fontos, hogy sosem savanyú vagy savanykás, hiszen nem tartalmazz citromlevet. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik.
 
A limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. A limocello eredete a mai napig rejtély, de azok az emberek, akik Sorrentoban (sorrentini), Amalfiban (amalfitani), vagy Capri szigetén (capresi) élnek, mind úgy gondolják, hogy közülük volt valaki, aki először készített limoncellot. A Capri szigetén élők meg vannak győződve arról, hogy a limoncello egy Massimo Canale nevű helyi kereskedő családjához kötődik, mivel ő volt az, aki meglátta a lehetőséget a likőrben és 1988-ban levédette az első likőrt „Limoncello di Capri” néven. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a Szicília, Szardínia, Ischia, Capri szigetek, valamint a Sorrentói-félszigettelepüléseinek likőrkészítő üzemei. Olaszországon kívül is készítenek ízletes limoncellót, ilyenek például a Málta és a Gozo szigetek és a francia Menton városa is.
 
Ami miatt most eszünkbe jutott ez az ital, az épp a rekord meleg időjárás. Ez bizony egy igazi nyáresti innivaló, legjobban élvezhető hűtve, - akár a fagyasztóba is berakhatjuk - és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgáljuk fel. Az Amalfi-parton előre fagyasztott kicsi kerámiapohárban szolgálják fel, mely hagyományt egyre több helyen követik. Mindenképp javasoljuk, választékunkban több gyártmányt is találtok, egyikben sem fogtok csalódni. Természetesen nem csak magában fogyasztható, hanem remek kiegészítője lehet a különböző kevert italoknak, koktéloknak vagy alacsony alkoholtartalmú üdítőknek is.