Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Hogy készül a tequila?

A tequila egy klasszikus nedű, amelyet Mexikó adott a világnak és készítésének alapjául a kék agavé cukorban gazdag töve szolgál. Ennek erjesztéséből, illetve párolásából, általában egyéb termények hozzáadásával készül ez a nem mindennapi szeszesital. A mexikóiak nagy kedvence, kedvelt nemzeti italuk lett. Nem meglepő tehát, hogy nevét származási helyéről, a hegyekkel borított Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma nagy átlagban 38-40%, de szélesebb skálán nézve 35–55% közt tartományban kapható.

A tequila alapja – a kék agávé

Az állam fontos mezőgazdasági terménye ez, mégpedig amiatt, mert a növény tövének magas cukortartalma miatt különösen alkalmas alkoholos italok készítésére. A növény akár a két méteres magasságot is elérheti, levelei pedig húsosak és hegyesek. A szára körülbelül a növény ötödik événél indul növekedésnek és sárga virágot hoz.

A tövéért termesztett növénynél ezt a szárat lemetszik, ezáltal segítve az értékes szár további fejlődését. A kék agávé nagyjából nyolc év alatt fejlődik ki, súlya pedig meghaladhatja a 45 kg-ot is. Az igazi tequila ismérve, hogy legalább 51% kék agavét tartalmaz, az igazi különlegességek pedig 100%-osak, ilyen például a hazánkban oly népszerű el Jimador tequila.

Agavé ültetvény

Érdekességek a tequiláról

- Ennek a fantasztikus mexikói italnak kijár egy ünnepnap, hazájában és az Egyesült Államokban egyaránt július 24-én koccintanak a Nemzetközi Tequila Nap alkalmából.
- A Margarita az egyik legnépszerűbb tequila alapú koktél, amit a legenda szerint készítője Marjorie King színésznőnek álmodta meg a receptet, aki a tequilán kívül mindenféle erősebb alkoholra allergiás volt.
- A tequila elnevezés eredetvédelmét több nemzetközi egyezményben is rögzítésre került, így például az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kizárólag mexikói párlatok forgalmazhatók tequila néven.
- A különleges kék agávéhoz nem nyúlhat bárki, hiszen kizárólag az úgynevezett jimadorok -erre szakosodott munkások –, szüretelik a növényt.
- A mexikói törvények értelmében tequila csak Jalisco államban, továbbá Guanajuato, Michoacán, Nayarit és Tamaulipas községében állítható elő az eredeti ital, mely méltó a tequila névre. 
- A tévhittel ellentétben az agavé nem kaktusz, valójában még rendszertan szintjén is távol állnak tőle.
- Amennyiben nem tisztán vagy koktélban kerül fogyasztásra a kék agávéból készült ital, úgy kétféleképpen fogyasztják világszerte a tequilát, mégpedig: Só és citrom – vagy pedig narancs és fahéj kíséretében. Egyedül a hazájában nem igaz ez, ahol jellemzően tisztán isszák a nedűt.

A tequila készítése 7 lépésben - nézze meg korábbi cikkünket is

Hogyan készül az ital?

A tequilát agávé tartalma alapján két csoportra osztják: van a 100% agávétartalmú párlat, ami a puro vagy noble, illetve vannak a keverékek, melyek alkoholtartalmának csak egy része származik agavéból, ez pedig a mixto. A mixto alkoholtartalmának legalább 51%-át az agávé teszi ki, a cefre többi részét valamilyen egyéb cukorforrás alkotja.

Vegyük sorra a tequila készítés lépéseit:

  • A folyamat kezdetén a kék agávé aratásakor a növényt a földből eltávolítják. Ezt követően a jimadorok a leveleit egy speciális vágóeszközzel eltávolítják.
  • A következő lépés az úgynevezett hidrolízis, amikor is a növény megtisztított tövét hőkezelésnek vetik alá. Ezáltal pedig a benne lévő inulin erjeszthető cukrokká alakul át. Ehhez gőzfűtéses kemencébe teszik legalább 48 órára, de manapság már elterjedtek a modern autoklávok is, melyben a folyamat gyorsabban, mintegy 12 óra alatt végbemegy. Ez a folyamat nagyban befolyásolja a tequila ízét is.
  • A lékinyerés során az agávét apróra darabolják, ezt követően pedig víznyomással kinyerik a cukorban gazdag levét és megszűrik azt.
  • A mixto, vagyis nem tiszta agávé tequila esetében az alkoholtartalmának csak 51%-ban kötelező agávéból származnia, ezért erjesztés előtt gyakran egyéb cukorforrásokat kevernek az agávé levéhez. Az összeállítás a 100% agávétartalmú tequiláknál kimarad.
  • Ha összeállt az ital a cukrok alkohollá alakítása rozsdamentes acéltartályokban történik. Az erjedés folyamata alatt egyaránt fontos a megfelelő savasság és az ideális hőmérséklet is.
  • A tequila lepárlása réz- vagy acélüstökben történik. Minden esetben kétszer lepárlásnak veti alá, az utópárlatot pedig felhasználják a következő adag mustban.
  • Végül következhet a hatalmas odafigyeléssel elkészített ital palackozása. Innen pedig eljuthat fogyasztóihoz.

Reméljük hasznosnak találta a cikket! Amennyiben igen, akkor ossza meg ismerőseivel is!

További cikkeinket blogunkban találja!

Kedvet kapott egy finom tequilához? Nézzen szét kínálatunkban!