Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Hogy készül a vodka?

Az oroszok nemzeti itala ma már az egész világon nagy népszerűségre tett szert. Akár shot formájában, akár koktélként fiatalok és az idősebb korosztály egyaránt szívesen fogyasztott itala. A burgonyából vagy gabonából egyszerűen előállítható szeszesital pontos eredete bizonytalan, ám egyes feljegyzések szerint már a 16. század óta jelen van, hiszen már a régi időkben is könnyen hozzáférhetőek voltak alapanyagai.

A vodka eredete, története

„Porból lettünk, porrá leszünk – de addig is jól esik egy korty vodka” – eme régi orosz közmondásból is kitűnik az orosz nép viszonya szeretett italukhoz. A jó vodka legfőbb jellemzői közé sorolható a tisztaság, azaz ezen italok mind színtelenek és szagtalanok. A vodka elnevezés oroszul annyit tesz: „kicsi víz”. Az első vodka eredetét mindmáig homály fedi ugyanis egyes nyelvek szerint egyértelműen Oroszországban készült először a nemzeti kedvencük, míg mások szerint a lengyelek készítették az első vodkát.

Egy legenda szerint az 1500-as évek tájékán eldugott orosz kolostorokban, orosz szerzetesek által készült először ez az ital és folyamatos kísérletezések üdítő eredményeképpen jutottak eme felfedezésre.

A vodkáról tényként kezeltük, hogy ha orosz, netán lengyel, esetleg skandináv tájról származik, akkor biztosan kellemes ital kerül poharunkba. Köztudott volt az is, hogy olcsó előállítása okán szinte bárki megengedheti magának, hisz nem tartozik a drága szeszek sorába. Napjainkban azonban azt figyelhettük meg, hogy a vodkagyártók is egyre szorosabb versenybe kezdtek és több ország is beállt a vodka előállítók sorába.

Azt vehetjük észre, hogy egyre több főzde jelenik meg prémium kategóriás, magas árfekvésű termékekkel, a prémium vodkák piaca hihetetlen növekedésnek indult.

A vodka népszerűségét tovább növelte, hogy más alkoholos italokkal szemben a vodka nem okoz fejfájást és szinte bármilyen étellel együtt jó párost alkot. Ha csupán egy felest gurítana le az ember, akkor is ihatja akár jéghidegen, akár szobahőmérsékleten is. De a többség egy kellemes long drink alapanyagaként nyúl a vodka után legyen akár egy egyszerű vodka szóda, vodka narancs vagy az energiaitallal extrázott vodkás csodák.

De izgalmas vodka alapú koktélokból sincs hiány, gondoljunk csak egy Pink Cadilac-re, Cosmopolitanra, Bloody Mary-re, vagy akár a Screwdriverre. A vodkánál egyszerű dolguk van a gyártóknak és fogyasztóknak egyaránt, hiszen nincsenek olyan különleges folyamatok, mint mondjuk egy klasszikus whisky vagy a konyak esetében, ahol tölgyfahordó szükséges, és több éven át érlelik az alkoholos italt.

Hogyan készül?

Vegyük sorra lépésről-lépésre a vodkakészítés alapjait:

  • Az első lépésünk a cefrekészítés, ahol az alapanyag pépesítését követően vízzel keverjük és körülbelül egy óra hosszát melegítjük, ezt követően pedig élesztő hozzáadása után 1-2 hétig állni hagyjuk.
  • Következő lépésben a cefrézéssel készült pépet a forralókamrába öntve kezdetét veszi a vodka előállítás.
  • A lepárlás végén keletkezett utolsó 0,5-1 decilitert ki kell önteni, hiszen metanoltartalma miatt nagyon káros az emberi szervezetre.
  • Ha készen a lepárlás a szűréssel lágyíthatjuk a vodkánkat, minél több alkalommal szűrjük át, annál tökéletesebb ital lesz a végeredmény.
  • Ha megvan a szűrt vodkánk akkor kezdődhet a hígítás, hiszen a nagyon magas alkohol tartalmú párlatnál mindenképp szükség van a hígításra. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a vodka alkoholtartalma 37,5–40% között van.

Miből készül a vodka?

Arról már esett szó, hogy alapanyaga hagyományosan a burgonya és gabonafélék, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető az oroszok kedvenc alkoholos itala. A lengyelek és északi népek szerint a legtökéletesebb vodka burgonyából vagy gabonából készíthető, sok európai országban azonban azt állítják, hogy vodka szinte bármiből főzhető. 

Egy biztos, bár minden nemzet másképpen gondolkodik a vodkakészítésről, alapjairól és fogyasztási szokásairól, a mai napig töretlen népszerűségnek örvend ez az egyszerű ital.

Tartalomhoz tartozó címkék: mindenmás vodka