Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Hétfői ördögűzés 2. - az óceánon túl…

Hétfői ördögűzés 2. - az óceánon túl…
Múlt heti írásunkat folytatva, ma is tévhiteket oszlatunk. A bourbon whiskyket is sok tévhit övezi, most nézzünk ezek közül párat, és űzzük ki a bourbon whiskyket öevező tévedések ördögeit. 
 
 
Rögtön itt van, hogy hol is készülhet ez a whiskyfajta?
 
Sokan gondolják és hirdetik, hogy a bourbon whisky csak Kentucky államban, netán kifejezetten csak Bourbon megyében készülhet. Valójában persze ez nincs így. Az Egyesült Államokban kell készülnie (amit több nemzetközi egyezmény is megerősít), de azon belül bármely államban készíthetnek igazi bourbont. A Bourbon megyés elképzelés ugyan ritka, de létezik, pedig már csak azért is komoly tévedés, mert épp Bourbon megyében jelenleg egyetlen, nem is túl nagy szeszfőzde üzemel.
 
Sokszor előkerül a bourbon érlelése is. Többféle véleményt hallhatunk, nézzük mi az igazság:
 
Van olyan vélekedés, ami szerint az amerikai whiskyt 2 évig kötelező érlelni. Nos, a helyzet az, hogy az amerikai whiskyknek nincs kötelező érlelési idejük. A 2 év kizárólag a straight jelző követelménye, ami egyébként (újabb mítoszrombolás) nem külön whiskyfajta, hanem lényegében a „rendes” whiskyk jelzője. Az amerikai törvények szerint a whiskyt „tölgyfahordóban kell tárolni”, meghatározatlan ideig. Vagyis ha egyszer hordóba töltötték, akkor ettől kezdve bármikor lepalackozható whiskyként, azon belül esetünkben bourbon whiskyként. 
Ha a bourbon whiskyt nem érlelik két évig, akkor csak annyi változik, hogy nem straight bourbon whiskynek nevezik. Sokan épp ezért nézik le a bourbon whiskyt, mondván, hogy nem elég kifinomultak, mert nem érlelik elég soká azokat. A valóságban a legtöbb bourbon 4-6 év közötti, illetve a prémium kategóriában egyre gyakrabban fordulnak elő a 10 vagy néha akár 20 évnél idősebbek is.
 
Az érleléssel kapcsolatban más tévhitek is vannak, persze:
 
Az amerikai törvények szerint a whiskyt vadonatúj kiégetett hordóban kell érlelni, állítják sokan. Ennek a vélekedésnek van alapja, a legtöbb konkrét típusát tényleg így érlelik (bourbon, rye, wheat, malt, rye malt), de az amerikai whiskynek nem kötelező ezekbe a típusokba tartoznia, sőt: ha csak az új kiégetett hordó hiányzik, attól még lehet a neve whisky distilled from bourbon mash (rye mash, stb.) Nem beszélve a kukoricawhiskyről, amit csak akkor szabad új hordóba tölteni, ha az nincs kiégetve, sőt: nem is kötelező hordóba tölteni, enélkül is szabályos whiskynek minősül. Egyszóval a helyzet messze nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják.
 
Megjegyzés: Nem árt tudni, hogy az Európai Unióban több ponton eltérő szabályozás az irányadó, mint az Egyesült Államokban. Ez egyébként szinte minden, az Unión kívül készült italfajtánál igaz lehet. A whiskyk esetében számos példa van arra, hogy a világ különböző pontjain készült italok címkéi mást tartalmaznak az adott országban történő forgalmazáskor, és mást az Európába érkező tételek esetében. Az ital ugyanaz, a gyártó is, de az adott ország szabályozása sokszor eltérő feliratok, jelzések feltüntetését követeli meg.
 
A jövő hétfőn megint hozunk egy adag igazságot. Egyszer csak kiűzzük az összes ördögöt. :)
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: whisky italtörténelem mindenmás