Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Hétfői ördögűzés 1. - single malt / single grain

Hétfői ördögűzés 1. - single malt / single grain
Új sorozatunkban hétfőnként, - amikor az olvasók még nem pörögtek fel eléggé a hosszabb lélegzetű értekezések megemésztéséhez –, egy-egy, az italokkal kapcsolatos félreértést, hibásan beidegződött témát próbálunk kicsit körbejárni.
 
A mai az első ilyen írásunk:
 
 
Sokszor találkozunk azzal a vélekedéssel, hogy a single malt és a single grain whiskyk megnevezésében a »single« kifejezés arra utal, hogy az adott whisky egyféle malátából, illetve egyféle gabonából készül. Ez igazán tetszetős elképzelés, hiszen van egyfajta sznob beütése is, milyen trendi már elképzelni hogy az adott whisky egy bizonyos gabonamező terméséből készülhet csak, amit nyilván szentnek tartanak az ottaniak és felváltva őriznek, nehogy egy szem is eltűnjön a drága árpából...
 
A valóság azonban nem ez. Az elképzelés alighanem az eredeti angol kifejezések fordításakor születhetett. Igaz, az angol sem igazán pontosan fogalmaz. A single jelző nem a maltra és grainre, hanem a whiskyre magára vonatkozik. Valójában azt jelenti, hogy a malátawhiskyt, illetve a gabonawhiskyt egyetlen lepárlóüzemben desztillálták. Nyilván szerencsésebb lett volna az angolban is jelezni ezt, »single distillery malt, illetve single distillery grain« whiskynek nevezve ezeket az italokat.
 
Hogy hányféle összetevőből, pontosabban hányféle, és honnan származó árpamalátából vagy gabonából cefrézték, hányféle hordóban és hány különböző helyen érlelték, illetve hány évjáratból keverték őket, az ebben az esetben lényegtelen. Az egyféle gabonából készült single grain whisky legendája már csak azért sem állja meg a helyét, mert a vonatkozó európai szabályozás értelmében a whisky mindenképp kell malátát tartalmazzon, ez épp olyan szigorú szakmai verdikt, mint a kötelező, minimum 3 éves érlelés.
 
Ennyit most reggelre a single kifejezésről. Jövő hétfőn kicsit hosszabbak leszünk, a kedvelt amerikai (nem) 2 évig és (nem) Bourbon megyében érlelt whiskykről is kering néhány félreértés...
 
Tartalomhoz tartozó címkék: whisky tippek mindenmás tipp