Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Fogyasszunk drága italokat!

Fogyasszunk drága italokat!
Hogy a minőségnek ára van, azzal nagyjából már mindannyian tisztában vagyunk. Az italoknál sincs ez másképp, a minőségi alapanyagok, az odafigyeléssel és türelemmel történő gyártás mind pénzbe kerül. Mindehhez az érlelt italok esetében hozzájön "az idő pénz” törvényszerűsége is, ha egy italt évekig, netán évtizedekig kell érlelni, akkor azt bizony az árban is érvényesíti a gyártó. Az alábbiakban azoknak kívánunk segíteni, akik úgy gondolják, finom ember csak nagyon drága italokat fogyaszthat, viszont nem tudják, ez körülbelül mekkora összeget is jelent, és azt sem szeretnék, ha a barátaik megszólnák őket, hogy nem kellően prémium termékek vannak a bárszekrényben.
 
 
 
Szóval, azt akkor tudjuk, hogy a minőség pénzbe kerül. És hogy mennyibe? Azt viszonylag könnyen le lehet szűrni mondjuk egy webáruház kínálatát böngészve, hogy egy adott italfajta esetében mi az az árszint, ahol már korrekt terméket, tisztességes minőséget kapunk. Persze ez még messze nem lesz elég drága számunkra, ez általában csak a kiinduló árszint. Szerencsénkre az árskála másik vége gyakorlatilag szabad szemmel láthatatlan magasságokba érhet.
 
Írtunk már korábban itt a blogon (https://idrinks.hu/premium-ital-blog/gyujtsunk-italokat) a gyűjteményi célú vásárlásokról, vagyis arról, hogy bizonyos ritkább italok ára az idővel bizony emelkedik, ezeket tehát akár befektetésként is érdemes vásárolni. Azonban most nem erről beszélnénk, hanem arról, hogy eredeti funkciójukra, vagyis megivásra, elfogyasztásra is vásárolhatunk épp a szokásosnál magasabb árú italokat.
 
De milyet, és mennyiért? Pár szempont, kiindulásként: 
 
  • Az említett érlelési idő sokat számít árban is. Ha komoly pénzt akarunk költeni italra, akkor nagyjából mindent kizárhatunk, ami ebben az évezredben került hordóba, de a legjobb, ha mondjuk 30 év alatti párlattal szóba sem állunk.
  • Mint mindennél, itt is számít a márkanév. Egy jó nevű, sok száz éves konyakház, netán egy évszázados múltú whiskylepárló választékában eleve magasabb árakat találunk, érdemes tehát erre indulnunk.
  • És persze a csomagolásra is figyeljünk, minél csodásabb a palack, minél szebb, akár fából vagy bőrből készült dobozban lakik az ital, annál nagyobb eséllyel lesz tisztességes, minket érdeklő ára is.
És akkor nézzünk pár konkrétumot végre:
 
A konyakok és a brandyk különbözősége ismert dolog. Ezek a - valójában nagyon is hasonló - italok remek választást jelentenek, ha kellően drága italt keresünk. Elsőként itt egy Ararat brandy. Negyed millió persze annyira nem sok pénz egy palack italért, de valahol el kell kezdenünk.
 
Krisztus előtt 782-ben I. Argishti parancsára telepítették az ősi erebuni erdőt, melynek nevét az Ararat 30 éves ultra-prémium tétele büszkén viseli. A Yerevan Brandy Company eme különleges 30 éves tétele rendkívüli mélységet és gazdagságot rejt magában. A tétel kiemelkedő minősége a prémium alapanyagoknak és a lepárló master blendereinek köszönhető. A blend alapját több mint 30 különböző érlelt szőlőpárlat alkotja, melyek a Yerevan lepárló pincéiben pihentek. A mély borostyánsárga tétel kicsattanó gyümölcsösséggel, valamint bársonyosan mézes fűszerességgel vár. Az Ararat Erebuni 30 Éveslegendás örmény brandy az Ararat brandy-k egyik legértékesebb tétele, melyet exkluzív, ősi ékírással díszített, aranyozott csomagolás rejt, ami Yerevan megalkaulásának állít emléket.
 
 
A konyakoknál már emelhetjük a tétet. Például itt egy 40 éves ital, igaz, épp akciós, de szerencsére így is majd 7 számjegyű az ára (999.990.-), szóval bátran tehetünk egy próbát vele.
 
A Richard Hennessy Cognac egyike a világ legexkluzívabb és legritkább konyakjainak. Az ital a legkiválóbb és legérettebb Grand Siécle-ok keveréke, több mint 100 különböző, a tökéletesség érlelet "eaux-de-vie" alkotja, melyek között számos igen ritka nedű is található. A Richard Hennessy konyak az elmúlt 200 év alatt összegyűlt tudásnak, szakértelemnek és szenvedélynek eredménye. Yann Fillioux ezzel a különleges keverékkel kíván tisztelegni Richard Hennessy, a Hennessy ház alapítója előtt. A Richard Hennessy Cognac egy valódi kuriózum, így fogyasztását csak kiemelt gondosság mellett javasoljuk. Az italt, külön a konyakok fogyasztására ajánlott, tulipán formájú kristálypohárba szervírozzuk, hogy megfelelően tudjanak érvényesülni a konyak csodálatos aromái. A Richard Hennessy-hez hasonlóan ritka konyakok fogyasztásának módját Talleyrand, a 18 század neves politikusa és hűséges Hennessy konyak rajongója, a következőképpen fogalmazta meg: "Tenyerünkből bölcsőt formázva vegyünk kezünkbe az italt, lassan forgassuk körbe a csodálatos nedűt a pohár falán, hogy aromái felszabadulhassanak, majd élvezzük a konyak csodás aromáit és ízét"
 
 
Igazából a whisky az az italfajta, ahol valóban sok pénzt tudunk költeni, végre valahára. Itt van például egy 40 éves Speyside-i single malt a Balvenie cégtől, 1.140.000.- pénzért. A Grant család tulajdonában álló Balvenie erőssége - a saját termesztésű alapanyagon, és a lepárlás hagyományos technológiáján túl - a jelenlegi keverőmester, David Stewart szakértelme és tapasztalata. David Stewart a különféle hordók alkalmazásával és az eltérő mértékben érlelt maláta whiskyk "keverésével" hozza létre a Balvenie semmihez sem hasonlítható, jellegzetes single malt kínálatát. A szakértelem talán ebben a 40 éves whiskyben érhető a leginkább tetten. Ez az ügyes házasítás tölgy- és sherrys hordókban érlelt párlatokból készül, a közös bennük, hogy minden alapanyag legalább negyven éve érik. Talán mondanunk sem kell, hogy ez bizony az egyik legjobb whisky, ami a Speyside régióban mostanság fellelhető. Benne van minden, amit egy igazi skót single malt whiskytől elvárhatunk, sőt, annál jóval többet nyújt.
 
 
De ismertebb márkából is találunk érdekes tételt, itt van például ez a Ballantines által készített 40 éves whisky, ez már kétmillió felett van. A Ballantine's 40 évig érlelt tétele a lepárló legexkluzívabb, rendkívül limitált számban palackozott tétele. A whisky alapját a Ballantine's legkiválóbb, minimum 40 évig érlelt gabona- és maláta whisky tételei adják, melyeket a lepárló master blendere személyesen választott ki, hogy ezen több generáció munkásságát tükröző tétel magját adhassák. Eme kiváló, 40 éves whisky méltó emléket állít az alapító George Ballantine életművének. A mindösszesen évente 100 palackot számláló tétel kizárólag kézműves eljárással készül, így a folyamat minden eleme emberi kezek gondos munkáját tükrözi. A palackot díszítő 5 valódi ezüst elemet - címke, kupak, gallér, dugó, plomba - kézzel políroznak és helyeznek fel. A különleges palackba ezt követően kézzel töltik bele a pompás nedűt, melyet plombával zárnak le. Nagyon keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy egy ilyen fantasztikus tételt megízlelhessenek, de aki egyszer megkóstolja, azt az élmény egész életen át elkíséri.
 
 
Nem kell kétségbeessünk akkor sem, ha rumot szeretnénk inkább. A nevében Castro csodás városához köthető gyártó kínál több remek megoldást is a problémánkra, itt van például a Havana Club Maximo rum. Ez is épp akciós, de így is majd 450 ezer forint, ráadásul csak fél literes. A Havana Club Maximo Extra Añejo Rum egy kiváló minőségű, ultra-prémium rum, melyet kézzel készített kristály dekanterben forgalmaznak. A Havana Club Maximo Extra Añejo Rum megjelenésében, a hosszú érlelési eljárás, jellegzetes nyomokat hagyott, mely az ital lenyűgöző sötét borostyán sárga színében jelentkezik. A rum illata kiemelkedően gazdag, intenzív, tartós és kellemes. Jellegzetes tölgyes füstös karakterek keverednek a szárított gyümölcsök, a kókusz és a friss körte aromájával. A Havana Club Maximo Extra Añejo rumot robosztus mégis bársonyos íz jellemzi. Az ital egyszerre viseli a száraz és az édes jegyeket. Rendkívül gazdag ízvilágát a fenséges keserű csokoládénak, a zamatos aszalt gyümölcsöknek és egy csipetnyi vanília fűszerességének köszönheti. A Havana Club Maximo Extra Añejo rum egy igazán különleges nedű, így fogyasztását kizárólag tisztán, önmagában ajánljuk. Egy biztos, az ital az ínyencek számára feledhetetlen élményt nyújt!
 
 
Nehezebb dolgunk lesz, ha érleletlen italra szeretnénk egy átlagos havi fizetést költeni. Itt már picit csalnunk kell. Szerencsére rendelkezésünkre áll az emberiség ultimate értéknövelő anyaga, mégpedig az arany. Aranyat ugye bármibe lehet keverni, ráadásul az arany semleges fém, elfogyasztása nem jelent kockázatot. Tehát remek lehet például egy vodka értékének növelésére, mint ennél a terméknél is tették. (Figyelem, a 200 ezres ár ugyan tetszetős, de ez esetben ezért hat liter vodkát kapunk, szóval igazából ez így sem egy liga a korábbi italokkal, de hát mit lehet tenni...)
 
 
Mára talán elég is ennyi, jövünk még, hiszen a pezsgők és a borok országában is fantasztikus lehetőségek vannak, arra is indítunk egy túrát hamarosan. Addig is ajánljuk a webáruházunk keresőjénél az árszintnél beállítható 50.000+ opciót, így oldalakon keresztül csak drága italokban gyönyörködhetünk.
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: tippek mindenmás tipp