Felpaprikáznak az őszi chilis italok - Ünnepeljük együtt októbert, a chilis ízek hónapját
Október volt a chili nemzetközi hónapja, ezért ideje, hogy mi is egy kis figyelmet szenteljünk ennek a jeles alkalomnak és a csípős ízeknek (amelyek különösen jól jönnek ősszel, a tél közeledtével).
A chilipaprika egy népszerű fűszer! Újabban nemcsak ételekben, hanem prémium italokban is egyre nagyobb teret kap a használata. Elsőre egy csípős bomba a szájban, ám valójában a chili számos egészségügyi előnnyel büszkélkedik, így nemcsak a kulináris világban vannak előnyei. Az amerikai kontinensről ered, és szerves részévé vált a világ konyhaművészetének, ezáltal a chilipaprika kitörölhetetlen nyomot hagyott az ételek világában.
És ami még jobb hír: egyre több vodka, gin és likőr vet be az ízek arzenáljában chilit, tovább színesítve az árnyalatok sokszínűségét, közös metszetet teremtve a konyhaművészet és a prémium italok ízei között. Ismerjük meg a chili legérdekesebb titkait, majd lássuk a legjobb chilis párlatokat az iDrinks kínálatában!
A chili kapóra jön – főleg ősszel!
Nem véletlen, hogy az amerikaiak kezdeményezésére október lett a chili nemzetközi hónapja. Mert gondoljunk csak bele, mennyire igazuk van: a levegő alaposan lehűl az őszi időszakban, és semmi sem hasonlítható októberben egy tál forrón gőzölgő, csípős chilihez, amely összehozza a családot és felmelegíti a hidegben lehűlt testet és lelket. Október hónap arra invitálja az embert, hogy élvezzük a jobbnál jobb chilis ízeket, legyen szó finom ételekről vagy italokról (utóbbiakról egy kicsivel később esik majd szó).
A chili tényleg érdemes az ünneplésre: sokoldalú, könnyen elkészíthető és közösségépítő hatása is van. Nagyszerű együtt enni a barátokkal és a családokkal, közben pedig megbeszélni, milyen kellemesen csípősre sikerült az adott fogás. A chili fűszerek és összetevők gazdag keveréke változatos kulturális hatásokat tükröz a tányérban, és újabban a prémium italospalackokban is; az utóbbi években/évtizedekben egyre több gyártó érzett rá erre a piaci résre.
És szerencsére egyre ütősebb chili paprikás párlatok látnak napvilágot az iDrinks üzleteibe is, amelyekkel hamarosan megismerkedhetünk.
A nemzetközi chili hónap históriája
Eredete elég rejtélyes: nem lehet pontosan meghatározni az ötletgazdáját, miként azt sem tudjuk, mikorra tehető a pontos kezdési dátuma. Az egy hónapon át tartó ünneplés, ez a nagy „chili fiesta” valószínűleg a szeretett chilis étel és annak tiszteletére alakult ki. Az ötlet gyorsan népszerűvé vált és az internet is segítette az elterjedését Amerikában. A chili ezer szállal kötődik az amerikai történelemhez, különös tekintettel Texashoz. A cowboyok, a vad Amerika területeit meghódító telepes pionírok a chilire támaszkodtak, amikor a mostoha körülmények között kiadós étkezésre vágytak. San Antonio híres „chilikirálynői” a piacon árulták vad chilifűszeres pörköltjeiket, ezzel elősegítették az étel népszerűvé válását. Azóta szerepelnek az étlapon a legváltozatosabb chilis fogások, a hagyományos marhahús chilitől a vegetáriánus és fehér csirkehúsos változatig.
Azóta a chili saját életre kelt, és rajta hagyta a kézjegyén a vodkakultúrán, a ginek zamatán, emellett még likőröket is készítenek belőle.
És most lássunk pár érdekességet magáról a csípős chilinövényről!
A chilipaprika Amerikából származik
A lehetőségek országában került az érdeklődés középpontjába. Alapvetően Amerikában őshonos és fűszeres ízéért terjesztik. A chilipaprika vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Utóbbiak akadályozzák az emberi test öregedését, így akár a fiatalság megőrzésének egyik titkaként is értelmezhetjük a chilipaprikát.
Valóságos vitaminbomba, mert tobzódik az A- és C-vitaminokban, emellett nemcsak hőt ad a testnek, hanem rengeteg tápanyagot is. A chilipaprikában lévő hőért felelős vegyület, a kapszaicin fokozza az anyagcserét, és a friss tudományos eredmények szerint még a fogyásban is segít. És ha már kapszaicin: fájdalomcsillapító tulajdonságairól is ismert, és gyakran használják krémekben izom- és ízületi fájdalmak kezelésére.
A thai chili a konyhában leggyakrabban bevezetett formája, amely erőteljes tüzességgel gyarapítja az ételek ízeit. Hamarosan azt is látni fogjuk, hogy a szemfüles gin gyártók is lecsaptak az ázsiai thai chili erejére, ennek köszönhető a Tarsier Khao San Chili Gin létrejötte.
A chili paprikás fűszeressége azért csíp, hogy távol tartsa a fertőzéseket
A tudósok szerint a chiliben azért alakult ki annyi kapszaicin nevű anyag, hogy távol tartsa a gombás fertőzéseket. A rovarok szeretnek lyukakat fúrni a gyümölcsök és a növények héjába, így oda káros gombafajták is bejuthatnak. Ennek leküzdésére a chilipaprika kapszaicionidjai lelassítják a mikrobák növekedését. Elméletük bizonyítására a tudósok rámutattak egy érdekes összefüggésre: a sok rovarral rendelkező területeken termő chili sokkal fűszeresebb, mint a rovarmentesebb területeken élő paprika.
A Scoville-skálán mérik a paprikák csípősségét
Wilbur Scoville gyógyszerész alakította ki a maga rendszerét: szabványos méréssel hasonlította össze a paprikák csípősségét.
Ráébredt, hogy ennek egyetlen alappillére az emberi ízlés – a nyelv alacsonyabb koncentrációjú kapszaicint tudott észlelni, mint a gépek. A kísérletezése során kiderült: minél több hígításra van szükség, annál több hőegységet tartalmaz a paprika. Manapság a tudósok nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával vonják ki a kapszaicint a paprikából, és ennek függvényében számítják ki a megfelelő Scoville-pontszámát. Az enyhébb kaliforniai chilipaprika 1-100 SHU (Scoville Heat Units, azaz Scoville hőegység) tartományába esik, ezzel szemben egy markánsabb csípős paprika, mint a cayenne, inkább 30 000-50 000 SHU-t jelent.
Az emberiség által ismert legcsípősebb chili ezen a skálán a Carolina Reaper, amely meghökkentő módon akár 2.2 millió SHU-t is elérhet.
A chili segíti helyrehozni a bedugult orrot
Mert a chiliben lévő kapszaicinnek van egy hatékony ereje: segít a melléküreg blokkolásának feloldásában. Bár a komolyabb légzési nehézségekkel nyilván érdemes elmenni a háziorvosunkhoz. Enyhébb esetekben simán kivitelezhető, hogy az ember eszik egy kis csípős chilit, és ezzel segíti az orr kidugulását. A chilipaprika az elemzések szerint vékonyan tartja az orrnyálkahártyát, és ezáltal csökkenti az orrmelléküreg-fertőzés esélyét. Nyilván ezt sem szabad túlzásba vinni, mert akár súlyosbíthatja is az arcüreggyulladást. De ha jól sáfárkodunk vele, a chilipaprika enyhülést hozhat az őszi és a téli időszak „rosszfiúi”, a megfázás és az influenza tüneteinek tombolása elleni harcban.
A chilipaprika tobzódik a C-vitaminban
A legtöbb ember úgy véli, a narancs a legjobb C-vitamin forrás, azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek felülmúlják ebben. Ezek közé tartozik a chilipaprika, ami megközelítőleg 107 mg C-vitamin tartalmaz, szemben a narancs 69 mg-jával.
Csak az emlősök érzékenyek a paprika csípősségére! A benne lévő kapszaicin égetheti és irritálhatja az emlősök húsát, azonban érdekes módon a madarak teljesen immunisak a hatására. A madarak előszeretettel fogyasztják a chili magjait.
És most lássuk, milyen italokban számít nyerő erőnek a chilis ízesítés!
„Magasélmény” chilivel az ázsiai hegyekből: a Tarsier Khao San Chili Gin
Ha a művészet a valóság visszatükrözése, akkor a Tarsier chilis ginje az ázsiai hegyek atmoszféráját adja vissza egy mámorítóan fűszeres, chilis vonalvezetéssel, aromatikus hadrendbe állítva Ázsia nem mindennapi ízeit!
Ritkán adatik meg az embernek az a lehetőség, hogy egy hátizsákkal nekivágjon a misztikus és titokzatos Ázsiának, és felfedezze annak gasztronómiáját, valamennyi izgalmas ízével és fűszeres áramlásával. Ez a gondolat ragadta meg a Tarsier brand alapítóit, Tim Drivert és Sherwi Achebuchét. Ők annak szentelték munkásságukat, hogy jobbnál jobb italokban adjanak látleletet az ázsiai konyha unikális jellegéről. A két Tarsier-alapító Ázsia mániáját az is jól jellemzi, hogy vállalatukat és italcsaládjukat a helyi fauna ikonikus állatáról, a pápaszemes makiról nevezték el. Italaik eladásával részben természetvédelmi célokat támogatnak Ázsiában. A bevételük 10%-át mindig a pápaszemes makik fennmaradására fordítják, mert rengeteget értéket kaptak Ázsiától – szeretnénk minél többet visszaadni ennek a békés és harmonikus közösségnek.
Már a Tarsier Khao San Chili Gin palackján megjelenő vörös címke fémjelzi, hogy egy nem mindennapi paprikás finomság vár a ginrajongókra a palackbontáskor! E grandiózus ginben ott szunnyad a megszelídítetlen Ázsia színe-java, szívcsakraként pedig benne lüktet a thai chilipaprika, az őshonos citromfű vibrálón ébresztő lüktetésével, a kaffir lime frissességével. A 41.2%-os alkoholtartalom garantálja, hogy az alkoholtartalom is mély hatást tesz ránk kortyolgatás közben.
A Tarsier vállalat egy kultikus helynek, Khao Sannak állít folyékony emlékművet e nedűvel, remek bátorságcsináló lehet a magasban vágyóknak. Kortyai által közelebb kerülhetünk az égbeszökő ázsiai hegyek szellemiségéhez. Ott lüktet benne a thai konyha egzotikuma és ereje. A Tarsier csapata apait-anyait bevetett, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az összetevőkből, minden zamatában átjáró frissességből. A készítéskor bevetett kaffir lime levél cold distill eljárással vált az ital esszenciálisan fontos részévé, erre rakódik rá a thai red chili és a citromfű. Zamatához nagyszerűen passzol a Fever Tree Indian Tonic.
A Tarsier Khao San Chili Gin alkotói mesteri arányérzékkel éreztek rá, hogyan lehet a legtökéletesebb egyensúlyban ötvözni a borókát és a gabonaszeszt ebben az ázsiai árnyalatoktól pezsgő ginben.
Illatolásakor ott lüktet és csalogatja az embert a gin szívét adó boróka, felpörgetve az alapképletet a kaffir levél energiájával. A chilis áramlás hozzátartozik a párlat DNS-éhez, és minden mást felülmúl az illatolás során.
Bájosan bizsergető ízében a kaffir lime élénksége és a thai chili vad és szenvedélyes ereje delejezi az ízlelőbimbókat. A citromfű felébreszti, a boróka simogatja a nyelvet. Egy ezerarcú ázsiai aromatúrára nevezünk be, ha megkóstoljuk ezt a pikánsan parádés párlatot!
Amikor a vodka chilis lángra vált: a Stolichnaya Hot Vodka
A lett eredetű Stoli alapreceptúrája a legenda szerint már 1938-ban megszületett, ám a fejlődő brandek sorsa a szüntelen megújulás, ha életben akarnak maradni. Az ital palackozása Rigában kezdődött, és a párlat készítése nagy tetszést keltett a cári udvarban. Azóta viszont megérintette a Stolichnayát a változás szele, és 1962-től már az újhulllámosabb zamatok, az ízesített vodka felé fordultak a Pepper & Honey & Herb változattal, amit számos további finom nedű követett. Ezt a vonalat képviseli a Stolichnaya Hot Vodka, a paprikás ízekkel csúcsra pörgetett északi párlat, 37.5%-os alkoholtartalommal.
A gabona és a chili aromatikus együttállása egy magas minőséget képviselő vodkát teremt. Illatában gyönyörködtet a változatosság: egyszerre érezhetjük a mályvacukros és citrusos illatokat, miközben vadul, a maga naturalisztikus erejével „hasít” az ízlelőbimbókba a fűszerek paprikás chilis csapása, ami kellemesen összeolvad a többi illattal, mintha világéletükben összetartoztak volna.
A Stolichnaya Hot Vodka friss citrusos jegyzetekkel suhan a nyelvre, ezt ellenpontozva azonban rohamléptekkel érezhetjük a chili lángoló forróságát, a tűz forróságával.
Tüzes likőr Mexikóból: az Ancho Reyes Original
A mexikói likőrvállalat magabiztos kézzel lecsapott a lehető legjobb összetevőkre! Ezúttal a minden porcikánkat – első körben a nyelvet – bizsergető chilipaprikára esett a választásuk. És milyen jól tették, mert a végeredmény egy érzékszervek sorát felébresztő nagyszerű nedű, az Ancho Reyes Original. A brand 1927 óta töretlen erővel gyártja a jobbnál jobb likőrét a mexikói Pueblában, reflektorfénybe állítva a helyi chili csúcsjátékosát, a poblano paprikát. Az eredeti Ancho Reyes Original kései betakarítású chiliket állít hadrendbe a likőr felpörgetésére, míg az Ancho Reyes Verde Likőr zöldebb, korai szüretelésű pirított poblano chilit használ a nap melegén szárított chili összetevő mellett.
A chilipaprikában végtelen, izgalmasan tomboló erő rejlik, amit a likőrös komponens megszelídít és izgalmasra színez! Másrészt paprikás íze által az Ancho Reyes Original ígéretes kiegészítője lehet a vadonatúj ízhatásokra vadászó koktéloknak, a csaposok nagy kedvence a koktélospultnál.
Egy szó mint száz: az Ancho Reyes egy tüzes és szenvedélyes likőr. A mixológusok folyékonyra desztillált sikermágnese, tüzes komplexitást kölcsönöz a koktéloknak.
A mexikói cukornádpárlat szíve a chili, ott lüktet isteni illatában és valamennyi kortyában. Illatának megannyi árnyalatában megjelennek a Pueblóban őshonos poblano chilipaprika tulajdonságai, hiszen egyszerre tud eszményien édes és pikánsan csípős lenni, egy váratlanul vagány kombót eredményezve.
A világosbarna chililikőrben első kóstolásra magával sodorja az embert a poblano paprika édessége és a növény elementáris fűszeres fortissimója, robosztus chilivillanása. Szenvedélyes lecsengése a mexikói ízek fiestája, hosszú időre beírja magát az ízmemóriánkba.
Holland likőr, chilis motorral: a De Kuyper Spicy Chili Likőr
Mivel lehetne új lendületet adni a likőr műfajának? Egy vad chilis ízesítéssel! Erre a következtetésre jutott a De Kuyper, amikor megalkotta markáns, acélos ízekkel cirkuláló modern italát, a De Kuyper Spicy Chili Likőrt.
Nagy szó, hogy chilis aromarobbanás tüzével merték forradalmasítani a likőrös ízeket. Hiszen a De Kuyper alapvetően egy tradicionális likőrmárka, klasszikus ízekkel. Petrus De Kuyper még 1695-ben alapította meg italvállalkozását, és 1752-től lett saját szeszfőzdéjük Schiedamban. Olyan likőröket kevertek az üzemben, amelyek nemcsak önmagukban, hanem a koktélokban is remekül teljesítettek, ezt az ösvényt követi a chilivel megújuló De Kuyper likőr, telis-tele tüzes élvezettel!
Ha a koktélban szeretnénk egy kis lángoló finomságot érezni, akkor érdemes mielőbb beszerezni a De Kuyper Spicy Chili Likőrt! Bár annyira magával ragadó az áramvonalas csípőssége, hogy önmagában is felemelő pillanatokat ígér, ha szeretjük ezt az ízvilágot.
A holland likőrgyártó chilis ízekkel mesterien sáfárkodó itala megér egy misét, mielőbb érdemes beszerezni az iDrinks üzleteiből!
Egy kis ráadás:
A chili vudus ereje: a Mic’s Chilli Voodoo Reaper szósz
A korábbiakban már szó esett róla, milyen eszeveszett hatással bír a világ legcsípősebb Scoville-skálán regisztrálható chilipaprikája, a Carolina Reaper. Egyszerre képes ízletes és fergetegesen csípős lenni, mintha egy chilis felhőszakadás sújtana le az égből, fűszeres villámokkal! Erejében rejlik valami ősi időket megidéző rettenet is, amely megidézi a vudu rejtelmeit. A vudu hatalmával a régiek még a holtakat is felélesztették. Annyi a párhuzam a Mic’s Chilli Voodoo Reaper szósszal, hogy ennek chilis ereje még a holtakat is feltámasztaná, annyira vad finomsággal ront az ízlelőbimbókra, egészen mágikus élményt kölcsönözve minden kortynak.
A Mic 1994 óta kifejezetten „rázoomolt” a természetes anyagok kiaknázására a csípős szószokban, amelyek gálánsan játszanak az ízletesség zongoráján. Így született a származása szerint ír Mic’s Chilli Voodoo Reaper, aminek ott a helye a csípős szószokat kedvelők asztalán, akár egy jó vodkához, ginhez társított étel esetében is.
A chili tüze felébreszti az ember testét és életét, teljesen más színben látjuk tőle a valóságot, Vannak, akik nem szeretik a paprika perzselő erejét, azonban csak biztatni tudjuk őket, hogy merüljenek el a chilis ízek mélységeiben, mert valami frenetikus erővel rendelkeznek! Igazi átütőerőt, energiát tudnak kölcsönözni egy kimagaslóan kellemes likőrnek, vodkának vagy ginnek. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink bevezetik a legnemesebb chilis párlatok lángoktól és füsttől gomolygó fenséges birodalmába.