Mit ad a vermut a koktélokhoz?
A vermut megítélése nagyon érdekes és sokszínű. Van, aki imádja, van, aki sohasem kóstolta, akad, akit nem érdekel, megint más elfordul tőle. Pedig megéri rá odafigyelni, sőt, megéri megkóstolni, mert az élmény kétségtelenül magával ragadó. Az pedig, amit a jelenléte a koktélokban művel, igazán egyedülálló.
Hol lenne a martini, a vermut nélkül?
Igazság szerint sehol! Ahogy a Negroni koktél is teljesen elképzelhetetlen a nedű mélységet ígérő gyógynövényes karaktere nélkül. Nem meglepő fordulat ezek után, hogy változott a széljárás ezen a téren, és ez a sokáig nélkülözött szesz végül aperitifként bukkant fel.
De mi is ez valójában? A vermut alapvetően egy olyan ízesített bor, aminek a különlegességét a gyógynövények adják. Általában Franciaországból, illetve Olaszországból származik. A történelemből tudható róla, hogy gyomorbántalmakra alkalmazták sokáig, mint gyógyírt, tehát a legkevésbé sem, mint kortyolásra méltó italt. Aztán a históriás kötetek elmondása alapján következett az aperitif szakasz, végül pedig a koktél sikersztori.
Honnan jön ez a fűszerezés „dolog”? Kis érdekesség, hogy kezdetben, évszázadokkal ezelőtt a fűszerek hozzáadása nem a kulináris élmény kiterjesztéséről szólt, hanem a túlélésről. Pontosabban az adott ital alapanyag túléléséről, ami fűszerek nélkül fogyaszthatatlannak minősült, de ízesítéssel máris elment.
Melyek a vermut legfőbb típusai?
A száraz, ami legtöbbször fehér, és főleg Franciaországból érkezik, valamint az édes, ami legfőképpen vörös és Olaszországból származik. Viszont ezeken belül jócskán akadnak kóstolni való különlegességek, amik ténylegesen koccintásra méltóak.