Minek köszönhető az orosz vodka varázslata?
Hogy miben rejlik az orosz vodka bűverője? Talán tisztaságában. A hagyományos alternatíva ugyanis semmilyen ízanyagot nem tartalmaz.
Maximum csak nyomokban fedezhető fel némi adalék az etanol, és víz keverékén kívül. Az égetett szeszek egyik legnépszerűbb képviselőjét nagyjából bármilyen, magas cukor, keményítő tartalmú növényből elő lehet állítani. A gabonaféléken kívül melaszból, burgonyából, cukornádból is születhet vodka, de a szőlő is mind többször kerül felhasználásra ezen a területen. Az Európai Unióban a vodkát legalább 37,5 térfogatszázalékkal kell palackozni. Az előírásoknak megfelelően leggyakrabban 37,5-40% alkohollal kerül a polcokra, s később a poharakba. Érdekes adalék, hogy a lengyel alternatívák többnyire ízesítettek, ezzel szemben az orosz variánsok tisztaságukról híresek.
Extrém esetekben az olajfinomítás, vagy fagyártás melléktermékei is erjesztésre kerülhetnek. Nem véletlen, hogy a tradicionális előállítás lépéseit tiszteletben tartó Oroszország kitartó küzdelmet vív azért az Unióban, hogy csak és kizárólag a gabonából, burgonyából, vagy cukorrépa-melaszból, hagyományos eljárással készített párlatok viselhessék a „vodka” nevet. Hosszú út vezet a lepárlástól odáig, hogy a vodka palackokba kerüljön. Egyes európai országok a lepárlást követően különböző szűrési folyamatoknak vetik alá a vodkát (olykor már az üstben, más esetben a párlást követően aktívszén-szűrő segítségével). Ezzel szemben a tradicionális eljárás során precíz lepárlást, és minimális szűrést alkalmaznak. Így garantálható a vodka, semmivel össze nem téveszthető, egyedi ízvilága.
Az orosz vodka ereje
Kevesen tudják, hogy a többszörös lepárlásnak hála olyan magas (95-96%) alkoholtartalommal rendelkezik a párlat, ami emberi fogyasztásra abszolút alkalmatlan. Ennek köszönhető a palackozás előtti vízzel hígítás. Mivel a vodkát majdnem vízmentes állapotból hígítják vissza a mesterek, ezért a víz forráspontja is hozzájárulhat a végül palackba kerülő nedű ízvilágához. A vodka magában fogyasztva, esetleg más italokhoz keverve tökéletes ízélményt garantálhat Önnek, bódítóan széppé varázsolva az amúgy is emlékezetes perceket.