Mikor érkezik el a calvados kortyolásának ideje?
A legtöbb alkoholhoz kapcsolódnak bizonyos jó tanácsok, már ami a fogyasztásuk időzítését illeti, és milyen meglepő, ez alól a calvados sem kivétel. Az persze más kérdés, hogy ezeket az ajánlásokat mennyire érdemes kőbe vésett törvényekként kezelni. Mert majdnem mellékes, mit mond a szakirodalom, ha egyszer az ízlés hangja mást súg…
A calvados az emésztés jó barátja
Na, de nézzük a hivatalos javaslatot. Mikor a legjobb ötlet a nedű cseppjeit élvezni? A helyzet az, hogy a válasz túlzás nélkül: mindenkor. Ez miként lehetséges? Úgy, hogy ez az ital igazi Jolly Joker. Ugyan a legtöbbször aperitifként kínálják, ám a jellemvonásainak köszönhetően a túlterhelt gyomornak kifejezetten jót tesz, így aztán pazar digestif is.
Ez a lehető legkiválóbb ajánlás, ami létezik, mert kivétel nélkül mindenki könnyedén igazodhat hozzá. Hiszen aki akarja, még a főfogások előtt kortyolja el a magáét, míg más az étkezés megkoronázásaként fogyaszthatja ezt a nem mindennapi alkoholt. Persze ne feledkezzünk meg a valódi csibészekről sem, akik a biztonság kedvéért evés közben is koccintanak párat.
Félretéve a viccet: ez az a nedű, ami bármikor kortyolható. Olyannyira igaz ez az állítás, hogy még a kávézás is összeboronálható vele. Hogyan? A Cafe Calva a franciák „találmánya”, akik állítják, hogy néhány csepp calvados szinte csodát művel a fekete kávéval. Olyan ízeket hoz felszínre és bont ki, amik egyébként rejtve maradnának az ízlelő előtt.
A calvados ajándéknak is jó?
De még mennyire! Nem hétköznapi ital, ugyanakkor a karakteres, egyúttal jellegzetes ízvilága a legtöbb embernek nagyon is élvezhető.