Íme, a különleges érdekességek fénykörében a vodka!
A vodka egy ismert, sőt, egy milliók által elismert nedű. Nehéz újdonságot írni róla, főleg, hogy ami az ízkaraktereket illeti, a legfontosabb tapasztalatszerzési forrás a kóstolás. Viszont akad a tarsolyunkban pár olyan információ, ami újdonságként hathat.
A vodka hasznosabb, mint azt sokan gondolnák
Néhány évvel ezelőtt elég nagy port kavart a hír, hogy a vodka képes a fagyálló hatását semlegesíteni. Egy cica mentése során derült ki mindez, aki fagyállót ivott. A mérgező anyag egyetlen ellenszere az etanol, amiben az oroszok nemzeti itala bővelkedik. Így látott napvilágot ez a fejlemény, ami első körben nem tűnik annyira hasznosnak, de bármikor előfordulhat, hogy jó, ha ez a tudás ott lapul a „farzsebben”.
Sokféle híresztelés terjedt egyébként a világhírű nedűről az utóbbi évtizedekben. Az egyik leghajmeresztőbb az a történelmileg bizonyítható tény, hogy a szovjet kormány a csernobili katasztrófában dolgozóknak azt tanácsolta, hogy igyanak meg naponta két óránként fél pohárnyi vodkát, ami majd segíti a pajzsmirigyben a sugárzástól felhalmozódott káros anyagokat semlegesíteni. Míg az utóbbi jó tanács valóban elhangzott, és vélhetően sokan meg is fogadták, addig az előbbi tapasztalat valószerűsége orvosi kutatásokkal is igazolt. A fagyálló és az etanol nem férnek meg egy csárdában egymással.
A gin és a vodka valóban testvérek?
Így igaz, ugyanis alapjáraton ugyanabból az anyagból készülnek. Viszont a gin esetében a későbbiekben, a fűszerezés során főszerephez jut a borókabogyó, illetve a szerecsendió, a keserű narancshéj, a fahéj vagy példának okáért a citrom.