Biztos, hogy brandy rejlik a pohárban?
A brandy felismerése azoknak bizonyára semmiféle nehézséget nem jelent, akik az ital elhivatott rajongói. Ugyanakkor sokaknak még mindig nagy a keveredés a témában. Főleg, hogy akadnak filmek, sorozatok, sőt, még könyvek is, ahol a fordítás valahogyan félrecsúszik.
A brandy olykor konyak, de sohasem whisky!
Íme, a három alkoholtípus, amit a legtöbben összekevernek! Nyilván leginkább azok, akik még nem ízlelték meg a különbségeket.
Na, de nézzük a pontos definíciót! A brandy olyan égetett szesz, aminek az alkoholszázaléka 36-60% közé esik, és szigorúan fahordóban érlelik. De, és itt jön a lényeg, a cognac eredetvédelem alá esik. Azaz ezt a címet vagy elnevezést csak olyan ital viselheti, ami megfelel a törvények által meghatározott szabályozásoknak. Az Unió azonban más területeken is egyértelmű paragrafusokat határoz meg. Például az egyik rendelet kategorikusan kimondja, hogy brandy névvel azon ital illethető, ami égetett szőlőpárlatból készül. A más gyümölcsből, valamint a nem égetéssel remekelt italok már nem sorolhatóak ebbe a kategóriába. A számtalan félreértés egyik oka, hogy Amerikában egy kicsit másképpen szólnak az előírások. Ennek értelmében minden gyümölcspárlat viselheti ezt az utótagot, de csak, mint utótag. Önmagában az elnevezés a szőlőpárlatoké az USA-ban is.
Milyen rövidítésekkel találkozhat a brandy címkéjén?
V.S, mint nagyon különleges, V.S.O.P. legalább 4 éve érlelt italra utal, X.O. legalább 6 éves érlelés. Ezt a háromféle kiadást mindenképpen érdemes elkülöníteni egymástól, és a legjobb kóstolás alapján is értékelni őket, mert az ízkarakter mindennél többet elmond.