A mezcal letaszította a tequilát a trónjáról?
A mezcal sokáig igazi rejtélynek számított, Mexikón kívül természetesen, hiszen ott pontosan tudták, hogy mi is az, amit a „kemencében főtt agavé” kínál. Ám a különleges ital végül átlépte a határokat, és a szülőhazáján túl meghódította az egész világot.
Mi is történt a mezcal-tequila frontvonalon?
Még mielőtt egy hőstörténet bontakozhatna ki, elárulunk egy titkot. A tequila és a mezcal ugyanaz. Pontosabban minden tequila mezcal, ellenben nem minden mezcal tequila, és bizony itt kezdődnek az izgalmak.
A nedű egyik különlegessége, hogy ellentétben a tequilával, ami kizárólag kék agavéból készülhet, cseppjeiben a Mexikóban honos 150 agavé faj bármelyikét őrizheti, sőt, ezek keverékét is. Az espadín a legnépszerűbb alapanyaga egyébként, aminek kimagasló a cukorkoncentrációja, ezért az általa biztosított ízhatás határozottan gyümölcsös. A tobalá ezzel szemben nagyon ritka agavé fajta, és a belőle készült ital karaktere is határozottan egyedi: földes, füstös, erőteljes. Mindennek tetejében az árát tekintve is a csúcson jár. A tepeztate rendkívül érdekes, izgalmas fajta, már csak azért is, mert akár 30 éven át nőhet, hogy aztán ahogy felbukkannak a sárga kis virágai, tudtul adja a világnak, megérett a feldolgozásra. A tobaziché azért extra, mert vadon szüretelik, éppen ezért az ízkaraktere gyógynövényes jellegű, ami újfent egy a fentiektől nagyon eltérő ízjegy.
A mezcal fűszereket is tartalmaz?
Ha az agavé fajtája igényli, akkor igen. Például az arroqueñó mellé kitűnő társítás a keserű csokoládé, mert nagyszerűen kiegészíti az amúgy friss, gyümölcsös ízjegyeket a maga különleges ízvilágával.