TERMÉKLEÍRÁS & PARAMÉTEREK
Az armagnac a legrégebben gyártott francia borpárlat. Már a középkorban is ismert volt gyógyító hatásáról. Készítéséről a 14. századtól kezdve vannak feljegyzések. A konyakhoz hasonlóan az armagnac is fehér bor lepárlásával és érlelésével készül. A filoxéra-járványt követően ellenálló fajtákkal telepítették be az itteni ültetvényeket is, amelyek közül borpárlathoz főként az Ugni blanc, a Folle Blanche és a Colombard szőlőt használják. A lepárlás a szüretet követő télen zajlik, és legkésőbb március 31-ig be kell fejezni azt. Az armagnac-ra specifikusan jellemző, az Armagnacais nevű lepárlókészülékben történő folyamatos lepárlás mellett, a kevésbé elterjedt konyak típusú, kétszeres lepárlási eljárást is alkalmazzák. Az így keletkező párlat 52-60 fokos lesz eltérően a Cognac régióban szokásostól, ahol ez 70% körül van. A párlatot francia tölgyfából készült, 400 literes hordóban kell érlelni legalább két évig. A VS változatot az armagnac-ok esetében szokásos, minimum 2 évnyi érleléssel szemben, a legalább 3 évig érlelt italokból keverik ki. Elsősorban étkezés előtti fogyasztásra, illetve koktélok készítéséhez ajánljuk.
Származási hely:
i
|
Franciaország |
Régió: | Armagnac |
Lepárló/ Gyártó: | Castarede Distillery |
Palackozó: | Castarade |
Érlelési kategória: | V.S. |
Érlelés módja: | Fahordóban érlelt |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | Fogyasztását szobahőmérsékleten vagy jégre töltve javasoljuk
|
Illat: | Telt édesség, mézes és diós jegyek. Kifejezetten melegítő, süteményes, aszalt gyümölcsös illat. |
Íz és lecsengés: | Finom és lágy, kifinomult édesség. Itt is a mézes dió, és az édes gyümölcsösség dominál. Mazsola, aszalt szilva jegyek. Közepes lecsengésében is ezek az aromák érezhetőek. |
Szín: | Borostyánsárga |
Ezekhez ajánljuk: | Fogyaszthatjuk önmagában, kevés jégre töltve, vagy egy kiváló koktélhoz keverve. |
Weboldal: |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!