Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 15.000 Ft-tól

ingyenes

Az amaro újraértelmezi a koktélokat

Az amaro újraértelmezi a koktélokat

Az amaro olaszul „keserűt” jelent. Tökéletes leírja a fő zamatot, amit elvárnak ettől az italfajtától, ám az amaro összetettsége ennél sokkal mélyebbre nyúlik. Az amaro mindegyik képviselője saját növényi termékcsaláddal rendelkezik a keserű és kiegyensúlyozott íz elérése érdekében. Az amaro azonban egyre gyakrabban válik a koktélok részévé. Szóval nem ismer határokat! Egy sokoldalú csodafegyver a csaposok számára, akik mindig a zamatokban rejlő változatosságot keresik, hogy mélységet és összetettséget kölcsönözzenek a koktéljaiknak. A keserű ízű olasz gyógylikőr közé tartozik a Camparo és az Aperol, de valójában több száz változat létezik belőle.

Amaro koktélok

Amaro történelem dióhéjban

Számos keserű, fűszernövények sokaságával átitatott likőrt jelent, amely önmagában is fenséges kortyokat kínál, egyúttal képes új élményszintre emelni a koktélok zamatát. Tradicionálisan szőlő brandy az alapja, amit a gyógynövények és aromatikus komponensek titkos armadája egészítik ki. A keserű nedűt ezután ízesítik és érlelik, hogy elmélyítsék a zamatát. A végeredmény rendszerint 15 és 35% közötti alkoholt tartalmaz.

A keserű gyógynövények iránti rajongás nem újkeletű: már a rómaiak és a görögök is szerették a likőrben fürösztött gyógynövényekből készült italokat. Az ókori társadalmakban az amaróhoz hasonló italokat botanikai alapú gyógyszereknek tekintették. A karthauzi szerzetesek pedig a 17 és 18. században hozták létre a Chartreuse-et. A másik neves amarószerű keserű nedű a Benedictine volt, ami nevét egy normandiai apátságról kapta. A középkor és a kora újkor szerzetesei tehát valósággal lelkesedtek a gyógyításért és a testet-lelket megújító keserű, amarós italokért. E tradíció nyomdokában alakult ki a modern amaro zamata.

Olaszország tobzódik a keserű zamatokban: a csizma alakú országban több mint 50 amaro márka létezik, és még így sem vált telített a piac. Felkapottnak számít a nemzetközi erőtérben a francia Picon, a dán Gammel Dansk, a magyar Zwack Unicum, és a német Jagermeister, amit előszeretettel kortyolgatnak a keserűségre szomjazók az egész kontinensen. 

A Campari és az Aperol gyakorlatilag az egész kategóriát megtestesíti, és általában az étkezések után isznak az emberek amarót. Ezek a keserű ízek érdekes gasztronómiai víziókat eredményeztek! A San Francisco-i Perbacco étteremben Camparival ízesített karamellás pattogatott kukoricát szolgálnak fel, míg a Washington DC-ben lévő egy grapefruitos Campari tortás fánkkal színesíti az étlapját. Szóval a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, ha az amarós ízek felhasználási módjairól beszélünk…

Az argentinok odáig mennek a keserű amaro iránti lelkesedésükben, hogy nemzeti koktéljuknak tekintik a Fernet & Colát. A keserű Italian Stallion először az 1890-es években vált felkapottá az argentin főiskolai campusokon, amikor a diákok egyszerűen bojkottálták a brit területekről származó whiskyt a Falkland-szigeteki háború elleni tiltakozásul.

 

Amaro-egyensúlyteremtő vagy bomlasztó tényező?

Mindkét opció megjelenhet egy koktélban az amaro közvetítésével. Attól függően, hogy mit használunk, teljesen helyettesítheti a gyógynövényeket egy ilyen dominanciájú koktélban, vagy akár az édesítőszer egy trópusi koktélban.

Az egyik legismertebb amarót tartalmazó koktél a Negroni, amely bővelkedik Campariban. A Negroni feltalálójáról, Camillo Negroni grófról kapta a nevét. Az előkelő férfiú egy alkalommal 1919-ben megkérte a Hotel Baglioni csaposát, hogy cserélje ki az Americanójában lévő szódát ginre, és így született a skarlátvörös legenda, amelyet a keserű amarós ízek is finomhangolnak a legtöbb receptúrában.

Izgalmas kérdés, hogy vajon mi lesz a következő Negroni, amely szintén az amaro ízére alapoz? Sokak szerint az Americano, mert a Camparit édes vermuttal és szódával keveri, de hasonlóan esélyes kihívó lehet a Bourbonnal átitatott Boulevardier. Az Aperol Spritz rajongói az Aperol, a prosecco és a szóda mámorító keverékét szeretik, amit Sex In The Glassnek neveznek.

Az amaro egy valóságos híd a különböző ízek között. Egyfajta szerkezetet hoz létre a koktélban, képes összekapcsolni a különböző ízeket. Vannak szinte kihagyhatatlan amaro koktélok, amiket érdemes megkóstolni.

 

Milyen amarókkal színesítsük a koktéljainkat?

A Fernet Branca gyökeres és fűszeres zamatokkal megbolondítja a koktélt, és jellegzetes mentás frissességgel pezsdíti a vért az ízek kiegészítőjeként. A rubinvörös színéről elhíresült Campari virágos árnyalatokkal és grapefruitos keserűséggel teremt egy izgalmas amaro atmoszférát a koktélokban, míg az Aperol egy könnyedebb, csak 11%-os alkoholtartalommal, narancsos, tárnicsos és rebarbarás ízekkel hódító amaro. A Cynar egyediségét az articsókás alapíz adja, amit 13 gyógynövényes komponens színesít. A Friuli hegyeiből származó fűszernövények teszik izgalmassá a buja karamellás és narancsos Amaro Noninót, az Amaro Ramazzotti pedig Olaszország piemonti régiójának 33 gyógynövényes, fűszeres komponenséből hozza ki a maximumot.

De az a legjobb megoldás, ha az amaro rajongója eljön az iDrinks üzleteibe, és személyesen fedezi fel a keserű különlegességek világát.

Kollégáink mindenben segítenek, hogy megtalálja az ízléséhez leginkább illő keserűlikőrt Itália szívéből!

 

Vecchio Amaro Del Capo-keserű kincs az olasz csizma orrából

Ez a szenvedélyes Itália zamata. Hihetetlen herbáriumában kissé keserű kininnel startol, és mandarinos, narancsos ízzel egészül ki. Egyszerre villan fel a szánkban a fenyővel keveredő bársonyos boróka, a kamilla, az ibolya…Zamatának teljessége olyan, mintha egy békés olasz erdőben sétálnánk.

A szegfűszeg, az ánizs és a feketebors változatos dinamikája a likőr karakterének izgalmas összetevőjévé teszi a Vecchio Amaro Drel Capót! Az olasz csizma orrában, Calabriában gyártott keserűséget 1915-től gyártja a Distilleria Caffo. Napjainkban ez az olaszok egyik legfelkapottabb amaro itala, és előszeretettel kortyolgatják a nyári kánikulában, hogy elviseljék a forróságot a calabriai nyárban (olykor -20 fokos zimankós állapotban is képesek előkapni a palackot a hűtőből). A Vecchio Amaro del Capo a régió 29 gyógynövényéből készül, citromos és édesgyökéres jegyzetekkel.

 

Nonino Amaro Quintessentia: Keserűlikőr szőlős ízzuhataggal

A Nonino család készített egy díjnyertes grappát, azonban az amaro vonatkozásában is az élbolyba kerültek ezzel a nemes nedűvel. Benito és Giannola Noninio lányaikkal, Antonellával, Cristinával és Elisabettával vezetik a családi vállalkozást. Ők készítették az Amaro Noninót 1992-ben, amely egy 1933-as családi recept újrafogalmazása gabonaszesszel és brandyvel, a saját szőlőpárlatukkal kiegészítve (az amarót a szőlő héja, leve is színesíti). A keserédes keveréket ezután 5 éven át francia tölgyfahordóban és ex-sherry hordóban érlelik. Egyesül benne a növények keserűsége, valamint a narancshéj, az égetett karamell és a tamarind jegyzetei.

Olyan modern amaro cocktailt varázsolhatunk belőle, mint a Paper Plan! Különleges egyensúlyban van benne a keserű és az édes, egy kis csípős árnyalattal megspékelve. Egy kortárs klasszikus, ami a Nonino Quintessentia Amaróval az igazi. Egyszerre kering benne a vanília, a karamella, a szegfűbors és a keserűnarancs, szóval egy valósi különlegesség az amarós olasz ízek tekintetében, mediterrán csavarokkal.

 

Szicília folyékony csókja-az Amaro Averna

Olaszország csaknem minden régiója elkészítette a saját amaróját, azonban az Averna Amarónak sikerült beírnia magát az amaro nagykönyvébe. A dél-olasz Avernát főként édessége miatt imádják az emberek. Palackba zárja a napsütötte szicíliai szellemet, és fahéjas, keserű narancsos csokoládés zamata, citromos, gránátalmás jegyzetei teljesen új életre kelti a koktélok aromabirodalmát. Egy úttörő italról beszélünk, hiszen az Averna volt az első engedélyezett szeszes ital Szicíliában, és azóta az olaszok egyik első amarójává nőtte ki magát.

A siker kovácsa Francesco Averna. Ő kezdeményezte az amaro népszerűsítését a nagy külföldi és hazai kiállításokon. Olyan leleményes volt ebben, hogy 1912-ben III. Vittorio Emanuel engedélyt adott az Averna vállalatnak, hogy italuk címkéjén megjelenjen a királyi ház engedélye, és az udvar beszállítójává váltak.

Ez a fenséges amaro megtestesíti Szicília zamatbirodalmát. Kicsit sötét és kesernyés, ám a gyógynövényes citrusosság annyira átszövi a zamatát, hogy már önmagában is felemelő kortyokat kínál. Gyártása 1868-ig nyúlik vissza a szicíliai Caltanisettában, és egészen 2014-ig családi vállalkozásban készült, míg a vállalatot felvásárolta a Gruppo Campari.

Az Amaro Averna sem túl keserű, sem túl édes, ezért izgalmas összetevő lehet a koktélok komponensei között. Klasszikus koktél vele a Black Manhattan. A friss és üde ital az édes vermutot olasz amaróra cseréli. Erős és intenzív koktél, mint valamennyi Manhattan, karamellás és csokis jegyzetekkel a lecsengésben.

Az Averna másik telitalálata a The Devil’s Soul koktél. Kell bele egy kis rozs whiskey, némi füstös mezcal és Averna Amaro, megbolondítva, mindezt Aperollal. Szóval egy stílusos olasz íztobzódásnak lehetünk tanúi, amit vétek lenne kihagyni, ha az amaro mellett több markánsabb zamatot is szeretnénk a koktélunkba csempészni!

Harmadrészt a Roman Highball is Averna Amaróval az igazi! Egyesíti az Avernát a gyömbéres likőrrel, a lime levével és a szódával, kortyolgatása közben pedig az ezernyi ingertől nyüzsgő Rómában érezhetjük magunkat.

 

Cynar-az articsókából készített amaro

1952-ben hozta létre a velencei Angelo Dalle Molle. Az articsóka már a palack címkéjén is felbukkan, és ez az egyetlen ismert összetevő a 13 gyógynövényes komponens közül.

Neve egyébként az articsóka tudományos elnevezéséből, a „cynarból” származik. Ünnepet ülnek bene a keserédes, karamellás és fahéjas jegyzetek, gyógynövényes lecsengéssel írja be magát az ízmemóriánkban.

Az articsókás ízekből komponált Cynar Negroni egy hamisítatlan klasszikus koktél. Keserédes ízzel, karamellás és fahéjas jegyzetekkel, szóval mindenképp érdemes megkóstolni! A Cynar mellett kell bele egy kis gin, édes vermut, és máris kész a varázslat, amivel egy koktélpartin elbűvölhetjük a vendégeinket. Szintén a Cynar cocktailok képviseli a Bitter Giuseppe, amely a bármixerek szerint gyakorlatilag egy Cynar Manhattan! Édes vermut, Cynar, citromlé és keserűnarancs örvénylik benne. A klasszikus Manhattan helyett a csaposok a rozs whiskyt Cynarra cserélték, és egy kis citromlével tolták el a mediterrán italok íztartományába.

 

Az amarók királya: a Fernet Branca

1845-ben született Milánóban, 27 gyógynövény és botanikai keverék ötvözésével. Az amaro egyik alkategóriája a fernet, amelyet a magas alkoholszint, az alacsonyabb édesítőmennyiség és a sötét árnyalat jellemez. A Fernet Branca „koktél-kompatibilis” ital: erőteljes ízjegyekkel bír, hiszen egyszerre édes és keserű, gyógynövényes és virágos. Szóval eszményi amaro ahhoz, hogy szabadjára engedjük a lelkünkben régóta szunnyadó csapost, és készítsünk vele pár parádés koktélt!

Egy jó Fernet Sourt, ha savanyú ízekre vágyunk, és egy kis Chartreuse-zel, sziruppal és lime lével dobjuk fel a koktélunkat.

A Toronto cocktail ragyogó alkalom arra, hogy a koktél visszaadja a Fernet Branca édességét és merészségét. Ez egy izgalmas csavar a hagyományos Old Fashion-höz, és kiemeli a rozs Bourbon zamatát, a gyógynövényes ízek teljességét.

Kell hozzá egy kis rye whisky, Fernet Branca, juharszirup, Angostura Bitter és narancshéj.

Vagy ott van a Fernet Branca Spritz. Számos Fernet Branca alapú koktél nehéz, és a legtöbb magasabb alkoholtartalommal bír. Azonban ez a Spritz teljesen más jellegű, egy könnyed koktél gyógynövényes jegyzetekkel. Lelke a Fernet Branca mellett a narancslé, a cukorszirup és a prosecco. Egy szénsavas nyári koktélt kapunk, amely lendületesen kiegészíti a Fernet Branca zamatát!

 

Fedezze fel az amarók fűszerességtől pezsgő örvényét, amellyel az ember végigkalandozhatja Olaszország színes aromabirodalmát!

Találja meg kedvenc Amaróját az iDrinks gazdag választékában. Adjon új zamatot koktéljainak ezzel a keserű és egyben szenvedélyes olasz ízzel. Kóstolja meg az önmagukban is fenséges amarókat, mint a Pallini Amaro Virgilio, az Amaro Averna vagy a Fernet Branca!