Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Az abszint ereje felkorbácsolja a koktélok zamatát! - 1.rész: A Van Gogh’s Flame-től a Living Dead Cocktailig

Az abszint ereje felkorbácsolja a koktélok zamatát! - 1.rész: A Van Gogh’s Flame-től a Living Dead Cocktailig

Hogyan kerül az abszint a koktélba? Egy érdekes kreatív csavarral! A rafinált csaposok fantáziadús gondolkodása ugyanis szereti keverni az elsőre teljesen eltérőnek gondolt ízeket, és izgalmas aromakapcsolatokat teremt az abszint és a citrusosság között, hogy vagány és váratlanul finom koktélokkal keltse új életre az abszint több évszázados mítoszát!

Lássuk, hogyan lép elő az aromák karmesterévé az abszint a koktélospohárban!

A legjobb Abszint koktélok

Az abszint lángra lobbantotta a művészek képzeletét

Az abszint a művészek, költők és festők, nem utolsó sorban pedig a rosszfiúk itala. Olyan nagy gondolkodókat inspirált alkotásra, mint a Dorian Gray arcképét papírra vető Oscar Wilde, Vincent Van Gogh, Charles Baudelaire és Toulouse-Lautrec. Az abszint egyrészt bivalyerős ital, másrészt misztikum lengi körül: a régi hagyományok szerint kockacukorral, jeges vízzel szolgálják fel, és olykor még lángra is lobbantják (ami valljuk be, nem tesz jót a párlat alkoholtartalmának, mert a tűztől elillan).

A Zöld Tündér a régi nagy abszintrajongók és a párlatot tekintélyes mennyiségben kortyolgató művészek szerint hallucinációkat és alkotást serkentő látomásokat rajzolt az emberek elméjébe, mértéktelenül fogyasztva egyesek szerint őrületet is okozhatott. Az meg csak növelte az abszint vonzerejét, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több mint egy évszázadig tiltott ital volt. Aztán 2007-ben feloldották az abszint tilalmát, és azóta az ánizsos nedű a világ mind a négy sarkában a csaposok egyik nagy kedvencévé vált a koktélok birodalmában.

 

Az abszint régi titkai és modern felhasználásai módjai

Nézzünk be a függöny mögé, és ismerjük meg a Zöld Tündér rejtelmeit! Akárcsak a ginben, az abszintban is botanikai anyagok valóságos tömege kering, hogy minél sokrétűbb ízeket élvezhessünk ebben a bivalyerős italban. Élen jár az aromák között az abszintokban az édeskömény, az ánizs és az üröm. Utóbbi az abszint főszereplője, és még a 19. század elleni nagy felhajtás ellenére sem ébreszt az emberben hallucinációkat (más kérdés, hogy nyilván nem szabad végtelen mennyiségben kortyolgatni, mert akkor valóban egészségügyi problémákat okozhat). Liz Williams étel- és italtörténész, a Lift Your Spirits szerzője szerint a kimagaslóan magas alkoholtartalmú abszintok fogyasztása esetén minden hallucináció alkoholmérgezés hatására következik be, nem az abszintban lévő gyógynövények miatt.

A piacon jelenleg aktív abszintok közül az 50-70%-os alkoholtartalom számít sztenderdnek. Az ilyen italok rendszerint a párlat lágyszárú jegyeit szeretik kihangsúlyozni, ezek szoktak kibontakozni az abszintos koktélokban az ital erős alkoholtartalma mellett. A ginekhez és az amarókhoz hasonlóan az abszint íze márkánként változik: egyesek a citrusosabb jegyzeteket helyezik előtérbe, mások kifejezetten az ánizst kerekítik ki a párlatban, és vannak édesebbek is, amelyek az abszint lágyszárú minőségeit hangsúlyozzák. Emellett olyan gyártók is vannak, akik mesterséges színezéket használnak, hogy az abszint ragyogóan zöld tündéri fényben tündököljön. Esetleg egy kis cukrot adnak az abszinthoz, hogy ezzel kiemeljék az üröm kesernyés alapkarakterét.

Egy jó abszint annyi ízesítési és koktélozási lehetőségre teremt alkalmat, hogy nem is kell több egy minőségi koktél elkészítéséhez! És ami még jobb, a megfelelő komponensek beszerzésével otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük a következő abszint koktélokat. Persze előtte érdemes felkeresni az iDrinks üzleteit, hogy minőségi összetevők formálják fenségesre a készülő koktélok zamatát.

 

Van Gogh’s Flame Cocktail: a festő lángja Ilegal Joven Mezcallal  

Nem titok, hogy minden idők egyik legnagyobb festője oda-és vissza volt a Zöld Tündérért! Van Gogh lelkesedett az abszint nyújtotta különleges zamatokért, ihletre lelt benne alkotásai kibontakoztatásához. Van Gogh elméjének lángolása isteni festményeket teremtett, és a Van Gogh’s Flame cocktail is lángra lobbantható, bár ebben az esetben csökkeni fog az alkoholtartalma, ellenben tényleg lenyűgöző látványt nyújt vendégeinknek a bárpulton.

Hozzávalók: 1 cl abszint, 0.6 cl mezcal, 0.6 cl passion fruit likőr, limehéj a díszítéshez, fahéj.

Keverjük össze a komponenseket egy shakerben, majd szervírozzuk jéggel egy koktélos pohárban. Díszítsük a poharat egy lime héjjal. Ha imádjuk a lángra lobbanó koktélokat, gyújtsuk meg az abszintot, és tetszés szerint öntsünk egy fahéjat a tüzes nedűre.

A koktélt lángra lobbantása egy kis törvényenkívüli érzést, némi illegális hatást ébreszt az emberben. Ezáltal a legjobban az Ilegal Joven Mezcal illik ehhez a pompázatos lángoló koktélhoz, mert az Ilegal frenetikus mexikói mezcaltüzességgel egészíti ki a Van Gogh’s Flame-ben az abszint zamatát. Teli van mexikói agávés és eukaliptuszos jegyzetekkel, rengeteg almás zamattal, gyümölcsös jegyzetekkel, miközben a zamatában ott tombol Mexikó ereje és tüze, amely új árnyalatokkal egészíti ki a Van Gogh lángja névre hallgató fantáziadús koktélt. Az Ilegal Joven Mezcal nemcsak az abszintos koktélokban nyújt maradandó élményt, egzotikus jellege miatt önmagában is mindenképpen érdemes megízlelni. 

Egy érett árnyalatokban játszó, aromatikus mezcalról beszélünk, amelynek illatában előkelően gomolyog a friss menta egy kis füst társaságában (a mezcalok jelentős részében felbukkan ez a fenolos jelleg). Az eukaliptuszos íz még jobban elmélyíti az Ilegal Joven Mezcal kuriózum jellegét, és aktívan érezteti hatását a nyelven az édes agávé. A csípős füst jelenlétét trópusi gyümölcsök tömege ellensúlyozza, vibrálóan friss citrusos lecsengéssel. Annyira mexikói és tüzesen eleven ez az ízvilág, hogy Van Goghnak is bejött volna az abszintkoktél felpörgetésére!

Másrészt Van Gogh kreatív elméjének lángját mindig egy kiváló abszint tartotta izzásban. Erre a célra nagyszerű választás lenne a koktél aromahangolójaként az Abszint Tunel Black, egy éjsötét színű, 80%-os alkoholtartalommal hömpölygő nedű. A komor színben játszó párlatot komplexitása emeli a legnagyobb abszintok közé: egyszerre bizsergeti a nyelvet a magas alkoholtartalma mellett a frissítő mentol, a málna és az erdei gyümölcsök harmonikus sokasága. Egy igazi overproof finomság ez, aminek ott a helye a legklasszabb abszintos koktélok zamatában. Mert rengeteget ad az ízekhez ánizsos, ürömfüves zamata, extra mentolos jellege. És a gyümölcsös abszintok birodalmában is képes újat mondani az spanyol földről érkező Abszint Tunel Black!

 

Brunelle Rodnik Classic Abszinttal: amikor a citrusosság a koktél lelkévé válik

A Brunelle könnyen lehet az abszint világával még csak ismerkedők új kedvence! Alapja az 1930-as évek koktélos zamatának üde kavargása. Miközben megidézi a mixológusok aranykorát, amikor jobbnál jobb cocktailok robbantak be a köztudatba. Sokan csak a „nagy citromos koktélként” emlegetik a Brunelle-t, és különösen ajánljuk azoknak, akik imádják a citromosabb íztartományokat a cocktailokban.  A citromlé és a szirup egyensúlya, egészséges aránya megszelídíti az alkohol magas alkoholtartalmát, energikus izzását. A komponensek egy könnyebben iható koktéllá teszik ez a finomságot a Brunelle aromatikus ösvényein.

Hozzávalók: 2.6 cl Rodnik Classic Abszint, 2.6 cl egyszerű szirup, 1.5 dl citromlé.

Elkészítése szerencsére nem egy ördöglakat, bárki könnyen összekeverheti otthon. Rázzuk fel a komponenseket jéggel, és szűrjük le egy dupla, zúzott jéggel teli Old Fashioned pohárba. Szervírozás előtt díszítsük egy szép mentalevéllel.

Vannak olyan italok, amelyek egy hamisítatlan klasszikus aromavezetésű abszinttal működnek a legjobban. Ebben a ligában játszik a Rodnik Classic Abszint, amely simán bevethető számos abszintos koktél kikeverésekor.

A 70%-osan áramló Rodnik Classic Abszint egy igazi ánizsos álom. Mesterien illeszkedik a koktélokhoz és a long drinkekhez, egy remek alapanyag. Megalkotásához bevetették Spanyoloroszág legjobb mediterrán növényeit és gyógynövényeit. A hagyományos francia abszintoknál lényegesen tartalmasabb ánizsos ízekkel rendelkezik, így különösen azokban a koktélokban nyújt maradandót, ahol kifejezetten keresik az ánizsos hullámokat.

Élesen kirajzolódik kortyai közül a vad, szilaj erőben bővelkedő ürömfű (Artemisia absinthium) így lehengerli a markánsabb italok kedvelőit egyszerre lágy, aromás és veretesen abszintos íze. A folyékony overproof műalkotás méltó örököse a régi intenzív ánizsos  párlatoknak, és megmutatja, hogy Van Gogh és a nagy festők kora után manapság is megvan a létjogosultsága ennek a misztikus italnak, amely Amerikában is egyre popkultabbnak számít a menő bárokban.

 

Living Dead Cocktail Clairin Communal rummal

Élőhalottnak lenni nem akkora buli – kivéve, ha minden idők egyik legütősebb abszint koktéljáról beszélünk!

A koktélban adott egy aromaháromszög ízrobbanása ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a káprázatos koktélból! Mert egyszerre örvénylik benne a minden porcikánkat felélénkítő citrusfélék bősége, a trópusi jegyzetek és az a chilei forró hév, ami különleges élménnyé avatja az élőhalott koktélt (vad, forró hajtóerőként ugyanez az erő lüktethet az élőhalottakban is). Mi tagadás, harsány alkotóelemek alkotják a Living Dead cocktailt, ám nagy szerencsénkre ezek kellemesen kiegyensúlyozzák egymást, és egy harmonikus italt prezentálnak, ellenpontozva a cocktail valamennyi élőhalottas vadságát.

Hozzávalók: 2.6 cl Clairin Commnunal Rum, 2.6 cl szegfűborsos dram, 2 cl abszint, 2.6 cl passion fruit pép, 2.6 cl lime lé, 2.6 cl egyszerű gyömbérszirup, Tabasco (ízlés szerinti mennyiségben), mentalevél és szerecsendió.

Keverjük össze a hozzávalókat egy shaker pohárban. Rázzuk fel és szűrjük le tört jéggel teli kerámia pohárba. Díszítsük mentalevéllel és frissen reszelt szerecsendióval.

A koktél egy zombiszerű félhomályból került a radarunkra, így mi mást választhatnánk az ital aromatikus motorjának, mint az iDrinks üzleteiben is megtalálható rejtelmes Mr. Jekyll Abszintot? Mr. Jekyllt abszintként horrorisztikus névadójához hasonlóan kétarcúság jellemzi: a kiegyensúlyozott aromakarakter mögött megnyilvánul zamatában erőteljes vadsága is, amikor az angol sztoriban Mr. Hyde belevágott a tombolásba! Hiszen mégiscsak egy erőtől duzzadó abszintról beszélünk, amely képes energikus árnyalatokat kölcsönözni a komplex abszintos cocktailoknak. A végeredmény pedig tényleg magáért beszél, mert a citromból, ürömből és ánizsból komponált Mr. Jekyll Abszint egy igazi ízvarázs, minőségi ugrást érhetünk el vele a koktélos ízek finomhangolásában.

A Living Dead koktél komponensei között előkelő helyen szerepel a Clairin Communal Rum, ami megintcsak egy érdekes aromatikus csavart ad ennek a nem mindennapi koktélnak. A Clairin Communal Rum nagy hévvel lubickol a szenvedélyes francia és haiti gyarmati hagyományokat felélesztő rumok zamataiban, kiindulópontja az organikus cukornád édes gyönyöre. A 43%-os Clairin nemcsak az abszintos koktélokhoz ragyogó alappillér, hanem minden italhoz, amit egy kis édességgel szeretnénk felpörgetni.

A haiti rum alfája éteri tisztasággal hömpölyög a palackban. Blendként ugyancsak izgalmas, mivel a Clairin Communal Rum magába foglalja Haiti három frenetikusan jó rumját. Érezhető benne a Cavaillon, a Barraderes, a Pignon és a St. Michel de l’Attalaye változatok hömpölygése, a párlatok választékos kifinomultságával egyetemben. A közösségi rum a négy közösség életszemléletének, zamatkultúrájának ékes bemutatását adja, valamennyi íze a haiti emberek összefogásának köszönhető.

A Clairin Communal Rum ízlelgetésekor az orrba siklik a papaya és a körte elbűvölő kettőse, megspékelve az alapélményt a virágos jegyzetek sokaságával, főleg muskátlival és rózsával. Ugyanakkor érezhető az első illatolás során a lime héj egzotikus frissessége, a kajszibarack dinamizmusa, a birs pikantériája és a piros bogyós gyümölcsök bősége. Kóstolásakor egyből domináns a cukornád édessége a körte lédús zamata. Az ital zamatát ékesszóló elegancia határozza meg, a friss citrusosság köntösében, méghozzá a korianderrel megszórt körte klisérobbantó zamatával. Az aszalt kajszi még nagyobbat dob az első kóstolási élményen, gourmanok asztalára kívánkozó mézes dióval, a kávé decens zamatával. A hosszú és krémes lecsengés szintén kényeztetés az igazi ínyenceknek, növényes jegyzetekkel és a cukornád valóságos örvénylésével a szájban.

 

Cikkünk folytatásában kiderül, milyen egy majmos és gines abszintrecept, illetve azt is, hogyan lehet megújulást hozni az abszintos koktélok birodalmába egy ütős csörgőkígyós abszintrecepttel, a Rattlesnake-kel!