Aperol
A változatosság gyönyörködtet. A varietas delectat régi elve különösen igaz az olasz italok bőséges kínálatára. Vagy a stílusosan hömpölygő mediterrán koktélokra, például a Negronira, a Bombardinóra vagy az Aperol Spritzre. Az ősi Itália bárjaiban olyan olasz borokat kortyolgathatunk egy fárasztó nap után, mint a Chianti, a Negretti vagy a Barolo. A csizma alakú ország bársonyosan hömpölygő itala a prosecco, miközben lendületes likőrök bűvölik az embert, mint az amaretto, a limonchello, vagy a fernet. Az olasz kávéházakban mindenki kellemesen gőzölgő capuccinót iszik, miközben olasz sörökkel enyhítik a forró római délutánokat. Ismerjük meg az olasz italkultúrát, ahol a minőségre szomjazók felváltva kortyolgatják a fernetet, a proseccót és a sambucát!
Szóval cin-cin, ahogy az olaszok mondják! Ugorjunk fejest a legfinomabb nedűk meraviglioso (azaz csodálatos) világába! Mert ezekkel az isteni italokkal bárhol és bármikor Rómában vagy Toszkanában érezhetjük magunkat!
Lassan itt a nyár, vele együtt a koktél szezon is. Ezért repüljünk el együtt Portugália mesés tengerpartjaira egy igazi különlegesség segítségével. Ez nem más, mint a Per Se Aperetivo. Az ital frissítő és üdítő illatjegyei tökéletes választás egy nyári aperitifhez vagy egy könnyű és frissítő koktélhoz, amely kellemesen oltja a szomjat a forró napokon.
Észak-Olaszországból származik ez az enyhén kesernyés, mégis édes, savanyú, és fanyarkás, gyöngyöző ital. Az olaszok a „Spritz” fogalmát már régóta dédelgetik, de az Aperolnak sikerült kultikussá tenni a saját alapanyagukkal ezt a változatot. Bár az Aperol Spritz nem tekint vissza túlságosan hosszú múltra, de néhány itthoni bártender iskola és egy hazai tévés személyiség a receptúrát szinte kőbe vésték.
Remek Long Drink nyáron is, és sok narancs hozzáadásával, még télen is nyugtató egyben frissítő aperitif.