Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Állatian jó italok - 1. rész: A Russian Standardtől a Monkey 47-ig

Állatian jó italok - 1. rész: A Russian Standardtől a Monkey 47-ig

A vodkák állatkertje

Ittak már farkasokkal táncoló vodkát? A Russian Standard elszánt hívei biztosan kortyoltak már belőle, mert régóta ez a ragadozó a brand jellegzetes szimbóluma. A világ egyik legtisztább és legmenőbb vodkájának palackján egy antracitszürke árnyalatban pompázó fémfarkas jelenik meg. A szimbólum háttere a dermesztő szelekkel táncoló orosz természet szívébe vezet minket. Sokak szerint a Russian Standard a vodka mércéje, és nemcsak farkasordító hidegben ajánljuk, hanem bármikor, ha az embernek kedve szottyan egy esszenciálisan tiszta vodkára.

Állatian jó italok 1. rész

És nem ez az egyetlen állatszimbólummal rendelkező orosz vodka a szuperprémium kategóriában. A Beluga vodka címkéjén megjelenő látványos tokhal feltárja azt a tündökletes tisztaságot, ami a vodkák élvonalába robbantotta a Belugát. A vodka ugyanis egy olyan szibériai területről nyeri a készítéséhez égetően fontos vizet, amelynek a hírek szerint a 300 méteres körzetében egyáltalán nincs ipari létesítmény, ami veszélybe sodorhatná a Beluga artézi vizének makulátlan tisztaságát.

A Zubrowka vodkára pillantva mindenkinek viharos gyorsasággal a bölény alakja jut az eszébe. A lengyelek kultstátuszba emelkedő itala a bölényfűnek, a sárkányfűárusok által csak illatos perjelnek nevezett gyógynövénynek köszönheti semmilyen más párlathoz nem hasonlítható zamatát, amely a lengyel-fehérorsz határon fekvő Bialowiezai Nemzeti Park mesés tisztásairól származik. A Zubrowka házi legendáriuma szerint minden nyáron kézzel szedik le a füvet, és a napon szárítják.  (Más műfaj, de az amerikai Buffalo Trace Bourbon Whisky is a bölény robosztus alakját választotta szimbólumnak, mert a régi amerikai telepesek idejében hatalmas bölénycsapatok patáitól porzott a vadnyugati pusztaság, és a gigászi állatok útvonalán épült meg a Buffalo Trace lepárlója).

Sima liba, hogy a Grey Goose sem maradhat ki a legmenőbb vodkák seregszemléjéből! A ropogós és könnyed vodka kristálytisztához szemernyi kétség sem fér.

A palackján látható liba megmutatja nekünk, mit jelent a felszabadult szabadságélmény, és a Grey Goose-t ízlelgetve legszívesebben mi is a kék egekbe emelkednénk, akárcsak a címkén látható vadlibák.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megkóstolni a Bear Hug Vodkát, melynek készítői egy medveöleléssel fonódnak össze a természetes összetevőkkel a vodkakészítésben, és mangós, erdei gyümölcsös és vörösáfonyás ízesítésű vodkákkal varázsolnak.

 

Egzotikus állati ginzamatok

Rettentő rövidlátóak, az ormányuk viszont segít nekik a tájékozódásban. Mozgásuk kifejezetten komótosnak mondható, már-már lomhának nevezhető, ennek ellenére mindenki imádja őket. Ők az elefántok, akik az állatkerti kutatások szerint olyan aranyosnak találnak minket, embereket, mint amikor mi megpillantunk egy kiskutyát. De ki gondolta volna, hogy még a ginkészítők is imádják az ennivaló ormányosokat? Erről tanúskodik az Elephant London Dry Gin, a németek epic itala, amelynek kökényes változata, az Elephant Sloe Gin még izgalmasabb érzékszervi élményeket tartogat számunkra. A kézműves technológiával készített Elephant Gin azért választotta szimbólumának az elefántot, mert ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a nemes állatok védelmére, akik az afrikai vadászatok miatt rendkívül nehéz körülmények között élnek. A tizennégy káprázatos gyógynövényt felvonultató ginvállalat profitjának 15%-át mindig az elefántok védelmére fordítja.

Létezik egy észveszejtően aranyos állat, amely 28 különböző hangjelzéssel kommunikál, és mindenki a farkáról ismeri: ő a gyűrűsfarkú maki, a Kalumba Madagascar Spiced Gin „szellemállata”. A gyűrűsfarkú makik vidám kis csoportokban élnek, ám a helyzet pikantériája, hogy ezekben a közösségekben a nőstények a csoportvezetők. A Kalumba Madagascar Spiced Gin magyar gyártója, a Zwack világszerte kutatja a legkáprázatosabb összetevőket, és a madagaszkári kalumbagyökérben találta meg azt a pompázatos komponenst, amely borókapárlattal keverve, tölgyfahordóban, aszalt szilván érlelve nyeri el elementárisan finom zamatát. Ha az ízek ösvényén bevállalnánk egy trópusi madagaszkári kalandot, akkor érdemes mielőbb megízlelni a Kalumba Madagascar Spiced Gint!

Elsőre furcsának tűnik, miért választ egy brand központi alakjává egy vak tigrist, márpedig ez a helyzet a Blind Tiger Ginnel. A Blind Tiger Gin neve egy mesteri húzásra emlékeztet: a szesztilalom idején pár dörzsölt üzletember az egyik zugkocsmában úgy tett, mintha jegyeket árulna. És ha valaki vett ezekből, akkor elméletileg megcsodálhatott egy vak tigrist a hátsó szobában. Naná, hogy nem tigris volt a szobában, hanem egy akkoriban jól ismert kultkoktél, főszerepben a ginnel, így ennek a hőskorszaknak állít emléket a Blind Tiger Gin valamennyi fenséges zamata.

Az elhagyatott erdőkben talán még ma is ott barangol egy misztikus lény, aki a középkori források szerint félig ló, félig őz, a homlokát pedig egy éles szarv díszíti. Ő az unikornis, akit az ősi kódexek szerint csak egy hamvas szűzleány bevetésével lehetett elfogni (a hölgy tisztasága csalogatta magához az egyszarvút), a szarva pedig a régiek szerint minden méreg hatását közömbösíti. Ez a természetfeletti lény díszíti az Unicorn Tears Gin Likőr palackját, spirituális kortyait pedig az unikornisok könnyeiből desztillálták. Az Unicorn Tears Gin Likőrben a kandírozott narancs zamata szokatlanul finom aromaösszhangban fonódik össze a kesernyés gines alapjegyzetekkel, és egy édes juharszirupos aromahullámot is élvezhetünk benne.

A Fekete-erdőben nem őshonosak a majmok, ám az elmúlt években feltűnt ezen a vidéken egy briliáns gin, amely épp egy banánmajszoló főemlőssel égette be magát a prémium italkedvelők memóriájába. Megjelent a r, és kiderült, hogy nemcsak a britek tudnak briliáns gint készíteni! A németek nagyszerű itala egy régi fekete-erdei fogadóról kapta a nevét, amelyet egy játékos majomnak szenteltek. A Monkey 47 Gin esetében a 47 sem a véletlen műve: a gin 47 összetevőt jelzi, amelyben többek között a citrusosság és a fűszeresség mellett a fás, édes fenyőgyantás zamatok is megjelennek, amely a pompás fekete-erdei párlat kihagyhatatlan stíluselemei.

Cikkünk folytatásából kiderül, melyik a „legpárducosabb” párlat, és miért nem baj, ha vörös elefántokat látunk egy szenzációs sör kortyolgatása közben. Végül az is kiderül, hogyan találkozhatunk egy mélytengeri krakennel úgy, hogy közben egy remek rummal is közeli ismeretségbe kerülünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: gin rum whisky