Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Akvavit italok: folyékony gyógyír, fűszeres csavarral!

Akvavit italok: folyékony gyógyír, fűszeres csavarral!

Mit csinálunk, ha valamilyen betegség környékez minket? Elsétálunk a dokihoz, és ő felír nekünk egy receptet, ami néhány nap alatt rendszerint helyretesz minket. Régen azonban egyetlen középkori ispotály sem volt ilyen fejlett, és nem mindenki mert kétes kuruzslókhoz fordulni, ezért skandináv területeken egy alkoholos „gyógyszert” ajánlottak a betegségekben szenvedőknek. A mágikus ital neve latinul aqua vitae volt, amit manapság már akvavitnak nevezünk, és gyógynövényes-fűszeres ízekkel kápráztatja el a prémium italok szerelmeseit!

Akvavit italok: folyékony gyógyír, fűszeres csavarral!

Mi az az akvavit?

Egy csaknem 700 éves történelmi múlttal rendelkező ital, ami a középkor óta összefonódott a skandináv népek egészségével és a gyógynövényekkel!

Az aqua vitae, („az élet vize”) már a középkorban a gyógyászati célú égetett szeszek gyűjtőneve volt, később pedig ebből született a gyógynövényekkel együtt lepárolt alkohol elnevezése, ami a mai akvavit-kategória előfutárának bizonyult. A középkorban még aqua vitae-nek számított a tisztára finomított alkohol is, amelyet quinta essentiaként (az ötödik elemként) emlegettek. A buzgó vallásosságról elhíresült középkorban azonban nem tekintették ördögtől valónak az alkoholfogyasztást, mivel az akkori közgondolkodás és a dokik gyógyszerként tartották nyilván (annál inkább, minél tisztább formában jutottak hozzá). A 13. században az égetett szeszt már olyan kiemelkedő gyógyító hatásokkal ruházták fel, amikkel a bor és a sör nem rendelkezett.

Az aqua vitae 1531-ben jelent meg először írásban. A korabeli szerző megállapította, hogy „kisegít minden betegségből, belül és kívül”.

Rengeteg 16. századi kiadvány számolt be az alkohol gyógyító hatásairól, és a lelkesen biztatták kortársaikat az égetett szeszes italok élvezetére. A mai akvavitek elődei azok a gyógynövényes változatok, amelyek a modern tinktúrák elődei voltak. Régebben az akvavitek nem áztatással készültek, hanem a gyógyfüveket az alkohollal együtt lepárolták, mert ezek a mai értelemben véve egyáltalán nem voltak tiszták és finomak, ezért lett szükség arra, hogy minél erőteljesebben fűszerezzék őket. Az első verziókat gyógyfüves borokból desztillálták, az akvavitek evolúciójának következő fázisában azonban már finomított alkoholt főztek le a gyógynövényekkel.

 

Akvavit a 21. században

Vegyünk egy kis gabonát, vagy burgonyát, csavarjunk egy hatalmasat a jól bevált korábbi receptúrákon, és készítsünk belőle egy fűszerezett, köményes szeszesitalt: ezt nevezzük akvavitnak! A skandináv országokban (Dániában, Norvégiában, Svédországban illetve a Feröer-szigeteken) és Németországban imádják ezeket a fűszeres különlegességeket, amiket mindenhol más névvel illetnek. A legnagyobb akvavitgyártó cégek a skandináv térségben működnek, ilyen például a dán Aalborg Akvavit, a norvég Linie, a német A.H. Johannsen, de a feröer-szigeteki lévő Lívsins Vatn is kiemelkedő teljesítményt nyújt az akvavitkészítésben.

Az akevitt, akvaviit, akvaviitti, aquavit, ákavíti kifejezés egyaránt az akvavitet jelenti.

Az Európai Unió pontos meghatározást dolgozott ki az akvavitra: definíciójuk szerint ez egy kömény- és/vagy kapormag ízesítésű szeszes ital, amit fűszeres vagy növényi desztillátummal tesznek még finomabbá. Ízét a köménymag (Carumcarvi L.) és a kapormag (Anethum graveolens L.)  aromája adja.

Dániában annyira keresett ital az akvavit, hogy ez lett a dán brandy. Norvégiában az akvavitet nemcsak italkészítésre használják, hanem a cukrászok is felfigyeltek rá, és folyékony alkoholos töltelékként használják tortákhoz, különféle süteményekhez. Az akvavit másik frappáns felhasználási módjaként a skandináv országok lakói a teájukat gazdagítják ezzel a fűszeres alapanyaggal. Az akvavitot többnyire abból az alapanyagból főzik, amiből a legtöbb van a környezetükben, ez lehet krumpli és gabona is, és köménnyel vagy kaporral teszik még karakteresebbé az ízét. Persze vannak olyan akvavitek, amelyek összetétele jóval szélesebb palettán mozog, és színesebbé teszik az ital köménymagos-kapros ízét. Koriandert, gyömbért, fahéjat, ánizst, borókabogyót, édesköményt is tehetnek bele attól függően, milyen ízeket szeretnek a helyi akvavit-fanatikusok.

 

Az aromák tengeri utazása és az akvavit desztillálása

Az akvavit különleges ízének másik titka az a tengeri utazás volt, amit a norvég akvavit tengeri hajón lévő tölgyfahordókban tett meg (a hordók leutaztak a déli féltekén túlra, és vissza is tértek onnan, azaz összesen kétszer keresztezték az Egyenlítőt). 1907-ben Ausztráliába szállítottak egy akvavitos hordót, és a tengeri környezet egy meglepő, ám annál fontosabb faktort adott az akvarithoz. A szilaj hullámok állandó mozgásban tartották az akvavitot tartalmazó hordókat, ezáltal az ital könnyebben keveredett a tölgyfa aromáival (ezért kapott sárgás színt és kellemesen bársonyos ízt).

Az óceánjáró utak során az Egyenlítőn áthaladó akvavit megkapta az „akvavit linie”, („Egyenlítő vonal”) elnevezést, és ugyanez lett az egyik legfelkapottabb norvég akvavitgyártó cég, a Linie neve is.

Az akvavit párolásakor először felforralják az üstben a burgonyát, és az ebből származó keményítőt összekeverik a malátázott gabonával. Az ezt követő három hétben kezdődik az erjesztés folyamata. Az erjesztett masszát kétszer desztillálják, és szénen keresztül leszűrik. Az eredmény egy 70-90%-os tiszta alkohol, amit vízzel még tovább tisztítanak.

A keletkező alkoholt még tovább hígítják, ezt keverik össze gyógynövényekkel (bodzával, ánizzsal, köményből álló speciális keverékkel). Végül a folyadék a tölgyfahordókba kerül, és kezdetét veszi az érlelés szakasza.

De vajon milyen különlegességekkel mélyedjünk el az akvavitok világában?

 

A Linie és az Aalborg legjobb akvavit italai

A norvég Linie Aquavit egy zseniális belépő ital a gyógynövényes-fűszeres akvavitok birodalmába! Ez egy burgonya alapú ital, amelyhez a lepárlás során az alkoholfajtára jellemzően botanikai összetevőket és finom fűszereket adnak. Az ital zsenge változatát spanyol sherry hordóban érlelik, és elküldik a korábban bemutatott világkörüli útra. A Linie Aquavitnak kétszer kell áthaladnia az Egyenlítőn: a hullámok tánca hatással lesz a tartalmas italban gazdag hordókra, és minden korábbinál finomabb egyensúlyt alakít ki a tölgyfahordó aromái és az akvavit alapíze között. A végeredmény egy sima és kiegyensúlyozott aromákban bővelkedő akvavit, amely a köménymag és az ánizs összhangjában csúcsosodik ki.

A norvég Linie Aquavit Distillery akvavitének illata a narancshéj, a kömény és az ánizs markáns kombinációjával vidám hangulatba ringat minket, mintha egy skandináv bárpultnál lennénk (mindezt egy csipetnyi vanília bolondítja meg). Íze összetett, harmonikusan egyesíti az ánizst és a köményt, a sherry pedig kikerekített ízekkel árnyalja az ital aromakarakterét. Lecsengése olyan hosszú, mint az akvarit tengeri útja az Egyenlítőig.

Nemcsak a norvégok imádják az akvavitot, hiszen a dánok egyenesen a nemzeti italuknak tekintik ezt a folyékony fűszerkölteményt!Az italra a dán nemzet gyermekei a számunkra kissé furcsa „Red Aalborg” becenevet ragasztották. A kristálytiszta ital színe ugyanis egyáltalán nem vörös, ez a kifejezés inkább az intenzív aromák és erős ízek szinonimája szeretne lenni. Az Aalborg Taffel Akvavit megízlelése után fogalmat alkothatunk arról, milyenek a dán típusú akvavitok, amiben ünnepet ülnek a gyümölcsösséggel összeolvadó köményes ízek. A dán Aalborg Akvavit Distillery kristálytiszta itala olyan pompásan sikerült, hogy 2014-ben megkapta az International Spirit Competition aranyérmét, 2013-ban pedig ugyanezen a megmérettetésen az ezüstérmet szerezte meg. A dán gasztronómiai guruk szerint az Aalborg Taffel Akvavit a legtökéletesebb választás egy pácolt hering mellé, de sertéssültekhez is nagyszerűen passzol!

Illatában nem csak az akvaviteknél már-már kötelező elemnek tekintett élénk köményes-fűszeres ízek jelennek meg, hanem a váratlanul előrobbanó friss citrusosság ad új lendületet az alapkompozíciónak.

Az Aalborg Taffel Akvavit ízét a citrusok üdítő finomsága teszi egyedülállóvá, amihez a köménymag szájpadlást bizsergető fűszeressége társul. Az akvavit mélyebb rétegeiben feltárulnak a kapros jegyzetek, lecsengése pedig rendkívül száraz és fűszeres.

A harmadik top akvavitunk a listán szintén az Aalborg egyik zseniális párlata, az Aalborg Jubileum Akvavit! Egy igazi jubileumi ünnepség beleég az ember agytekervényeibe, és ugyanez a helyzet az Aalborg Jubileum Akvavit esetében is. A dán ital ugyanis egy exkluzív kiadás, mert a lepárló 100. éves születésnapját ünnepli. Ez a skandináv ízlelőbimbókra hangolt isteni nedű leginkább a vodkára hasonlít, azonban nemcsak kaporral és korianderrel maxolja ki az ízek rejtett aromakincsét! Amerikai fehér tölgyhordóban érlelték, és ez még parádésabb ízorgiával ajándékozza meg a szertelenül szokatlan ízek kedvelőit.

Az Aalborg Jubileum Aquavit elegáns, letisztult illatában a kapor dominál, miközben mindent áthat a tiszta növényesség. Íze szenvedélyesen fűszeres, emellett azonban meglepően tiszta, és megjelennek benne a kapor és a korianderes vonulat mellett a csillagánizsos jegyek, amik a citrus és a karamellás aromákban nyernek eksztatikus kiteljesedést.

 

Köményből és gyógynövényekből világhírű italt készíteni valóságos művészet, ám ez csak a kezdet! Fedezze fel az Akvavitek világát iDrinks izgalmas és színes kínálatában.