Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

A whisky készítése

A whisky készítése egy összetett folyamat, ám jellemzően kevesen tudják, hogy pontosan melyik lépés után mi következik és mi minden történik a gabonaszemekkel, amíg eljutnak a földekről a whiskys üvegekig. Mindez rengeteg precíz folyamatot rejt magában, amelyek nagyban befolyásolják a készülő ital zamatát.

Megmutatjuk lépésről lépésre e párlatok készítésének módját.

A malátázás folyamata

Kezdjük a folyamatot a legelején, amikor a gabona még a földeken van és a napfény melegétől egyre nagyobbra nőnek a szemek, míg végül aratásra nem kerül a sor.

Nagyon fontos, hogy a választott alapanyag mindenképpen magas minőségű legyen, ugyanis már ez önmagában is képes befolyásolni a későbbi whisky zamatát. A gabonát három napra friss, tiszta forrásvízbe áztatják, majd a malátázóra kerülnek, amely egy lyukacsos felület. Itt rendszeres átforgatják, így nem tapadnak össze a szemek, ugyanakkor az is fontos, hogy nehogy kicsírázzanak, így a szárításra is sor kerül.

Amennyiben nem szeretnék, hogy a készülő párlatnak füstös íze legyen, ezt szárazgőzzel oldják meg, míg ha erősebb, intenzívebb aromára vágynak, akkor tőzeg égetését vetik be mindehhez. Ezen a ponton készül el a maláta. 

Az erjesztés folyamata

A malátát először egy nagy kád forró vízbe teszik, amely azt a célt szolgálja, hogy a gabonában levő cukrok kioldódjanak. Ezt követően megőrlik vagy összeroppantják a szemeket, majd jöhet az erjesztés, amely során cukros oldat az erjesztőkádakba kerül és élesztőt adnak hozzá.

Hetvenkét órával később egy nagyjából 8 százalékos alkoholtartalmú cefre jön létre, amelynek innentől egyenes újra van a lepárlóba.

A lepárlás folyamata

Erre vonatkozóan nem létezik egy fix eljárás, ugyanis nagyon eltérő az, hogy melyik lepárló minként végzi ezt a folyamatot. Ez azért annyira lényeges, mert az üstök, valamint a többszörös lepárlás mind komoly befolyással vannak a készülő ital ízére.

Ami biztos, hogy a lepárlóüstök minden esetben rézből készülnek, ám a formájuk és fűtéstechnikájuk különböző lehet.

Érdekesség, hogy minél magasabb az üst, annál könnyedebb nedű készül majd. A folyamat során a cefre a meleg hatására párologni kezd, majd az így létrejövő párlatot három különböző részre osztják.

Az elsőként lecsapódó párlat neve „fore shot”, amelyet minél előbb visszahűtenek, hogy megkezdődhessen vele a második lepárlás.

Ezt követi a „middle cut”, amely az első lepárlás terméke.

A harmadik rész a „tail” nevet viseli.

Az, hogy egy készülő italt hányszor párolnak le, teljesen egyedi, létezik háromszoros és négyszeres lepárlás is.

Az érlelés folyamata

A lepárlóból kikerülő anyagot hordókba töltik, ezzel pedig megindul az érlelés folyamata, amely éveken keresztül tart. Már korábban is említettük néhány lépés kapcsán, hogy az adott tevékenység mennyire hatással van a készülő ital ízére, nos, ilyen a hordó típusa is, amelyben a nedű pihen.

Mérvadó például az, hogy a hordó új vagy használt, de számít az is, hogy milyen fából készült.

Az, hogy az érlelést követően történik-e utóérlelés, az a lepárlómester döntése. Ennek lényege, hogy ilyenkor a whiskyt még áttöltik pihenni egy másik hordóba, ami ad neki egy végleges plusz ízt.

Érdekesség továbbá, hogy minél kisebb a hordó, annál jobban kiütközik az általa létrehozott zamat a készülő italban. Lényeges szempont továbbá az is, hogy hogyan tárolják a hordókat. Hiszen míg a  hagyományos érlelés során alacsony falú, döngölt padlós házakban pihennek az utalok, addig máshol akár tíz méter magasan is tárolják a készülő whiskyt. Fontos tudni, hogy minél magasabban van a hordó, annál gyorsabban megy végbe az érlelés folyamata.

Mivel ezek az italok az érlelés során minden esztendőben 2-4%-ot veszítenek a mennyiségükből, ezt a mennyiséget az „angyalok jussának” nevezik. A legenda úgy szól, hogy az angyalok így ellenőrzik azt, hogy biztosan megfelelő minőségű ital készül-e az adott lepárlóban.

A whisky gyártás elképesztően összetett és nagy odafigyelést igénylő folyamat, függetlenül attól, hogy melyik márka melyik tételét emeled le a polcról. Hiszen az, amit a kortyok nyomán a nyelveden érzel, a lepárlómesterek aprólékos munkájának köszönhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky