Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

A vodka története

A vodka története

Hogyan változott a középkori aqua vitae napjaink vodkájává? Tényleg Mengyelejevnek köszönhető a varázslatos orosz vodka receptje? És adja magát az örök dilemma: az oroszok vagy a lengyelek készítettek először vodkát? Most minden kiderül ezekről az izgalmas kérdésekről!

Na zdorovie, azaz egészségünkre! Ismerjük meg a vodka fordulatokban gazdag történetét, és fedezzük fel a legfinomabb vodkák világát!

A vodka története

Aqua vitae, polugar és Aneneas Coffey oszlopos technológiája

Színtelen és szagtalan, mi viszont teljesen odáig vagyunk érte: ez bizony egy szenzációs ital, amelyre az oroszok és a lengyelek nagyjából a 16-17. század óta használják a vodka kifejezést.  A középkor évszázadaiban a vodkát gyakran nevezték aqua vitae-nek, vagyis az „élet vizének” (igen, az ősi gael nyelven szóról szóra ugyanígy, az élet vizének, azaz uisge beathának nevezik a whiskyt). Ekkoriban többnyire burgonyából készített párlatokat tekintettek vodkának, amiket elsősorban gyógyítási célra használtak (az ősi fáma szerint az oroszoknál különösen hatékonynak bizonyult például a dermesztő hideg miatt kialakuló betegségek ellen, más országokban pedig a pestis, a fogfájás és a meddőség ellenszereként is hivatkoztak rá a középkorban). A vodkát oroszul hlebnoje vinónak is említették, amit nagyjából „kenyérbornak” vagy „gabonapárlatnak” fordíthatunk. Az orosz vodka kifejezés a víz, vagyis a voda” kicsinyítőképzős alakja, így „vizecskét” jelent. A lengyeleknél kicsit más a helyzet, ők a vodka szót használták valamennyi desztilláláson átesett fehérszeszre.

 Az orosz vodkát tradicionálisan árpából készítik (más országokban különböző gabonafajtákat is használnak, például cirokot, rozsot, búzát vagy kukoricát). A vodkák eleinte 37.5%-os alkoholtartalmúak voltak, és ezt a változatot nevezték polugarnak. A 37.5%-os sztenderd a régi fokolási módszerhez kapcsolódik. A merülőfokolók bevezetése előtt a párlatot felhevítették és meggyújtották, és csak a láng kialvása után mérték meg az űrtartalmát. Akkor volt a szesz polugar, azaz vodka, ha ezután pontosan a fele hiányzott. A polugart pedig 40 fokra kerekítették, hogy a párolgás és a mérési anomáliák után is legalább 37.5%-os alkoholtartalmú italt kaphassanak a vodkarajongók.

A modern értelemben vett vodka a 19. század folyékony csodája, amelyet a szeszfinomító oszlop megjelenésének és a technológia tökéletesedésének köszönhetünk (emellett a szesz faszenes tisztítása is ehhez a korszakhoz kapcsolódik). Ekkoriban talált ki egy forradalmian új technikát a tekintélyes szakállal és zseniális szeszipari ismeretekkel rendelkező Aeneas Coffey, aki az 1830-as években óriási sikert aratott Angliában gabonaszesz-finomító oszlopával. A Coffey-oszlop ebben az időben éteri tisztaságú, rendkívül olcsó szeszt tudott előállítani a ginkészítők számára, és a napjainkban kortyolgatott vodkák jelentős része is ennek az eljárásnak köszönheti kivételes tisztaságát.

Orosz vodkaőrület és a Mengyelejev-mítosz

Az oroszok már 1446 és 1478 között készítettek vodkát. Minden a monostorokkal kezdődött: a háromnyomásos földművelés nyomán hatalmas mennyiségű gabonafelesleg maradt meg, amiből vodkát készítettek.

Makacsul tartja magát a legenda, miszerint Mengyelejevnek, a periódusos rendszert megálmodó híres kémikusnak is köze volt az orosz vodka karakterének kialakításához. Kevesen tudják, de a periódusos rendszert megalkotó Dmitrij Ivanovics Mengyelej az alkohol vizes oldatairól írta a doktori disszertációját. A szentpétervári vodkamúzeumban látható egy  dokumentum, amelyben a jeles orosz szakember a 38 fokos vodka mellett teszi le a voksát. Azonban olyan források is vannak, miszerint Mengyelejevhez kapcsolódik a klasszikus orosz vodka receptje, és ezt a történetet több vodka marketingje is gyakran emlegeti, például a Russian Standardé. A valóság persze kicsit más, mint amit fantáziadús legendákban találunk: a 40%-os vodka először egy 1698-as cári rendeletben jelent meg, és 1843-ban lett kötelező szabvány, amikor Mengyelejev még csak kisgyermek volt. A 40%-os verzió azért lett sztenderd, hogy egyszerűsítsék a vodka adózását, mivel a rafinált kereskedők gyakran hígított változatokat adtak el a vásárlóknak.

A 19. század derekén Oroszországban akkora trend volt vodkát inni, hogy egyre többen koccintottak vele nyakra-főre, és a mértéktelen vodkázás eredményeként rengetegen adósodtak el miatta. Az orosz kocsmárosok ezekben az időkben csaknem bármire adtak zálogitelt, és az 1880-as adatok szerint több 2 millió orosz földműves gyakorlatilag mindenét elvodkázta. A vodkával kapcsolatban szintén gondolt okozott, hogy a korabeli szeszkereskedők gátlástalanul hamisították a vodkát: felvizezték a már eleve szörnyű minőségű gabonapárlatot, majd csípős vegyszerekkel érték el a vodkánál kötelező 40%-os intenzitást. III. Sándor orosz cár egy idő után megelégelte a vodkával kapcsolatos visszaéléseket, és 1895-ben állami monopóliumot hirdetett a legendás italra. Innentől kezdve államilag ellenőrizték Oroszországban a finomszesz tisztaságát, és a kereskedőknek még szigorúbban tartania kellett magukat a 40%-os alkoholtartalomhoz. A vodka tisztaságát laboratóriumokban vizsgálták, ezek tevékenységét pedig a Szentpéterváron és Moszkvában lévő „vodkatisztasági” központ felügyelte. Szigorú előírásokat, gyártási szabványokat vezettek be, így született meg a 20. század elejére az a kiváló minőségi orosz vodka, amit ma is nagy örömmel kortyolgatunk. A lengyel vodkák ennél kicsit messzebbre merészkednek, ott a 45%-os alkoholtartalom sem ritka.

Az 1917-es forradalom hatására rengeteg orosz menekült Európába, és magukkal hozták szeretett vodkájukat is. A vodka sikertörténete innentől megállíthatatlan volt: a 19-20. század fordulóján meghódította az egész világot, bár ekkoriban még kevés országban nevezték vodkának (a svéd Absolutot sem így emlegették, hanem Absolut Rent Brannvinként, azaz tiszta szeszként). A második világháború után Oroszországban, Lengyelországban és a balkáni államokban indult a legnagyobb fellendülésnek a vodkaipar, azonban manapság már Észak-Amerikában, Hollandiában és egyre több országban zseniális vodkákat készítenek.

A vodka szó hallatán a legtöbb rajongónak a különleges tisztaság jut az eszébe, amelyhez extra szűrési technológiák kellenek. Mindegy, hogy európai vagy amerikai vodkáról beszélünk, a szesz a lepárlást követően mindig szűrésen esik keresztül. Ez megvalósulhat az üstben, a lepárlási procedúra közben is, utána pedig általában aktívszén-szűrőn és további anyagokon megy át a párlat, miközben megőrzi az eredeti zamatait is. Persze olyan vodkanemzetek is vannak, ahol inkább a vodka lepárlására koncentrálnak, és csak minimális szűrést alkalmaznak a párlaton, mert így sajátosabb ízt adhatnak a vodkáknak. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az ízesített vodkák, amelyek gyakran gyümölcsösek, a merészebb brandek pedig fűszeresebb, paprikás vodkákkal is kísérleteznek.

 

Érdekességek a vodka világából

Máig parázs vita folyik arról, vajon Oroszországban vagy Lengyelországban készítettek először vodkát. Az biztos, hogy a legendás ital Kelet-Európában született, de szinte eldönthetetlen, hogy hol született először vodka. Már a 8. századi Lengyelországban és a 9. századi Oroszországban is létezett a vodkára emlékeztető párlat, azonban ezek csak a mai ital előfutárai voltak, nem tekinthetőek a modern értelemben vett vodkának. A lengyeleknél a Sandomierz-bíróság 1405-ös nyilvántartásában jelenik meg először a vodka kifejezés, az oroszoknál viszont csak 1705-ben bukkan fel az ital elnevezése dokumentálható forrásban. A vitát nem mi fogjuk eldönteni, ám az biztos, hogy a vodka lepárlásának fortélyait a lengyel és orosz szakemberek évszázadok óta művelik, és a 21. században is jobbnál jobb italokkal örvendeztetnek meg minket, gondoljunk csak a lengyel Belvedere vodkára vagy az orosz Smirnoff vodkára!

A 16. századtól számos vodkafajta burgonyából készült, mert ekkor hozták be a növényt a Peruból visszatérő spanyol konkvisztádorok Európába. A legtöbb modern vodka azonban rendszerint gabonaféléből készül, bár olyan párlatok is vannak, amelyek szőlőbázisra építenek. Az alapanyag tulajdonságai meghatározzák a vodka karakterét: a búza-bázisú vodka könnyedebb jellegű, míg a burgonyából készülő krémesesebb sajátosságokkal rendelkezik. 

 

A 21. század lefinomabb vodkái

A szentpétervári eredetű Russian Standard Original Vodka készítői tudományos alaposságra törekedtek a vodkakészítésben, munkájukat Mengyelejev inspirálta. Az volt a céljuk, hogy a Russian Standard Original Vodka a lehető legtisztább összetételben kerüljön a szuperprémium vodkakedvelők asztalára, és a cél érdekében a Szentpétervári Egyetem tudósai is segítettek, mi pedig kapunk egy zseniális italt, amit a műfaj minden szerelmesének érdemes megkóstolni!

A kristálytiszta vodkák másik kiváló képviselője a Beluga. A tündökletesen tiszta szibériai artézi víz és a rozspárlat egybeolvadása fenséges itallal ajándékoz meg minket, és a Beluga mesterdesignere által tervezett látványos palack is magával ragadja az érdeklődők figyelmét.

A harmadik nagyszerű orosz tétel ebben a kategóriában a Stolichnaya, amely a citrusos frissesség és az édeskés, fűszeres zamatok által emelkedik ki a vodkák mezőnyéből. A Stolichnaya az ízesített vodkák műfajának egyik éljátékosa, hiszen Stolichnaya Csokoládé-Málna Vodkával, Stolichnaya Narancs Vodkával, Stolichnaya Kékáfonya Vodkával és még több finom változattal kápráztatja el a különleges ízekre szomjazó vodkarajongókat.

Kiváló francia búza, éteri tisztaságú forrásvíz és a cognac készítési tudomány latbavetése: ezek ötvözésével készül a francia Grey Goose Original Vodka, amit világszerte legendás italként tisztelnek, és virágos, krémes, ropogós zamata teszi egyedülállóvá a prémium vodkák között.

A finn Finlandia minden kortyát a jégkorszakból származó forrásvíz teszi valóságos időutazássá, és az éjféli nap alatt termő soumi árpa íze kölcsönöz felejthetetlen finomságot a pompás finn vodkának. A lengyel Belvedere vodka egy négyszer desztillált, aranyrozsból készült párlat. A Belvedere Vodka krémes, vaníliás aromájú ital, a szenvedély és a kézművesség iránti elkötelezettség folyékony emlékműve. Legalább ilyen különleges a vodkák világában a svéd Absolut, amely a világ egyik legismertebb vodkamárkája. A friss zamatban gazdag Absolut Vodka nemcsak a legnagyobb mennyiségben exportált svéd termék, hanem egy ropogós zamatokkal játszó ital is, a szuperprémium vodkafanatikusok egyik kedvence. És a holland vodkakészítők is kitettek magukért az elmúlt évtizedekben: mindenképp érdemes megkóstolni a szokatlanul lágy és édes Bols vodkát, vagy a gyógynövényes ízekben bővelkedő Royal vodkát!

Szeretne még többet megtudni a legjobb vodkákról? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek tájékozódni az orosz, lengyel, holland és más varázslatos vodkák birodalmában!

Tartalomhoz tartozó címkék: különleges italok tipp vodka