Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

A méret a lényeg? - A legkisebb pezsgőktől a gigászokig

A méret a lényeg? - A legkisebb pezsgőktől a gigászokig

Egy pompás pezsgőt kortyolgatni már önmagában ünnepi alkalom. Különösen akkor, ha egy átlagostól jóval termetesebb champagne-nal, mondjuk egy 3 literes Jeroboam palackkal tesszük felejthetetlenné az estét, legyen szó családi ünnepségről, egy nevezetes jubileumról, szülinapról, vagy egy fontos előléptetésről. Mekkora egy Magnum nagyságú pezsgő, és mit jelent pontosan Nabuchodonosor méret? Most részletesen bemutatjuk, milyen méretekben készítenek pezsgőket, és még a lenyűgözően hatalmas, 30 literes Midas – más kifejezéssel: Melchizedec – palackokig is eljutunk!

A méret a lényeg? A legkisebb pezsgőktől a gigászokig

Pezsgőtörpék és champagne dinoszauruszok

A pezsgőkedvelők többsége a hagyományos vagy a Magnum kiszerelésű champagne-okat keresi az ünnepi alkalmakra, pedig számtalan más méretben is beszerezhetünk egy remek pezsgőt attól függően, milyen rendezvényre visszük. Kóstoló gyanánt kisebb ajándékként vihetünk egy egészen kicsi, 20 cl-es Quartert vagy egy Half Bottle nagyságú pezsgőspalackot, amely 0. 37 literes. Ennél nagyobb a pint nagyságú, 0.5 literes champagne, azonban a standard palackmennyiségnek a  0.75 literes változat felel meg.

A hazánkban is egyre ismertebbé váló Magnum változatok 1.5 literesek, ezek duplája a 3 literes Jeroboam (megközelítőleg 4 palackot foglal magába). A Rehoboam kicsivel több: itt már 4.5 literes kiszerelésben kortyolhatjuk az isteni buborékokat, a Mathusalem pedig egy 6 literes változat. A Salmanazar egészen 9 literre emeli a tétet, a Balthazar 12 literrel übereli az eddigi nagyságrendet. A Nabuchodonosor eredetileg egy bibliai király neve volt, és a 15 literes (20 pezsgőspalacknak megfelelő) pezsgőóriás szintén ugyanezt a nevet viseli.

Ismét a nagyság metaforáját gördíti tovább a Salomon palack a maga 18 literes befogadóképességével, a hatalmas bölcsességet megtestesítő bibliai Salamon királyra utalva. A következő mennyiségi ugrás a pezsgőknél a Souveraine-nél történik, amely 35 palacknyi buborék-szimfóniát foglal magába, összesen 26.25 literes. Csupán egy árnyalattal nagyobb a 27 literes Primat változat, a legnagyobb pezsgőméret viszont a Melchizedec vagy Midas verzió a maga 30 literes tartalmával.

 

A nagyobb palackból kortyolt pezsgő tényleg finomabb?

Néhány pezsgőház csak a Magnum méretig vág bele a palackozásba, vagy legfeljebb a 3 literes Jeroboám-ig merészkedik. A lélektani határ oka egy fontos fizikai rizikó: amennyiben ennél hatalmasabb üvegben palackozzák a pezsgőt, akkor nő a kockázat, hogy a pezsgőbuborékok nagy nyomása miatt egy óvatlan pillanatban a champagne üvege szétrobban. Ahhoz, hogy bármilyen pezsgőt a Jeroboam méret fölé palackozzák, a pezsgő dekantálásra van szükség, és csak ezután kerülhet az ital a sztenderd méretű változatból a lényegesen nagyobb palackokba.

De vajon tényleg a méret a lényeg? Mert vannak olyan pezsgőfanatikusok, akik sziklaszilárd véleményt formálnak a témában: szerintük a pezsgőnek Magnum kiszerelésben sokkal kellemesebb íze van, mint a kisebb változatokban. A kérdésre nincs minden esetre alkalmazható válasz, mert az ember érzékszervi érzékelése és az ízlése egyaránt szubjektív, ezért mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy egy sztenderd méretű palackból vagy a 30 literes Midasból kortyolgatva finomabbak azok a furmányos kis buborékok.

A nagyobb méretű palackokban kortyolt pezsgő finomabb zamata mellett szól egy érv, amely visszavezet minket a pezsgők készítésének folyamatához. A gigászi palackok esetében a pezsgő egy másodlagos erjesztési folyamaton megy keresztül. Ez mindig abban a palackban történik, amelybe az adott italt kitöltik. Ebben bontakoztatja ki az ital ízeinek teljességét, és itt kapja meg a maga zamatgazdagságát. A pezsgőkészítő szakemberek egyszerű, ám annál lényegretörőbb választ adnak a „méret a lényeg” kérdésére: minél gigászibb a pezsgős palack, annál hosszabb ideig tartott az erjesztési szakasz, ezért komolyabb komplexitást képvisel a benne örvénylő bor, és kisebb benne az oxidáció.

Van egy másik érdekesség is, ami a pezsgőspalackok méretéből fakad. Az autolízis, vagyis az élesztő saját sejtjei által történő lebomlása: az élesztősejtek közeli kapcsolatba kerülnek a borral, így biztosítják annak komplexitását és zamatát. A Magnumban az autolízis folyamata sokkal tovább tart, mint a nála kisebb pezsgőspalackok esetében, összesen 4 héttel többet vesz igénybe (ezáltal a Magnumos palackban lévő pezsgő sokkal összetettebbé és intenzívebbé válik). A Magnum méretű palack lényegesen nagyobb üvegfelülettel rendelkezik, mint az átlagos pezsgőpalackok, és ez nagyobb lekerekítettséget, sokkal összetettebb zamatrétegeket eredményez a pezsgőkben. A Magnum változatokban kisebb az oxidáció, ami azt jelenti, hogy ez a verzió a nála kisebbeknél könnyebben érlelődik.

Jeroboam, Mathusalem, Nabuchodonosor, Melchizedec…Arra továbbra sincs konkrét válasz, miért nevezték el egykor a pezsgő különböző változatait bibliai nevekkel. De érjük be egy leegyszerűsített megoldással: a Biblia bővelkedik csodás eseményekben, és mi is mennyei ízeket ismerhetünk meg, ha kibontjuk ezeket a fantasztikus pezsgőspalackokat!

 

Ismerjük meg a Jeroboam és Magnum kategória királyait!

A Louis Roederer Brut Premier Jeroboam Pezsgő zseniális belépő a prémium minőségű óriáspezsgők birodalmába. Egyszerre jelenik meg benne az érettebb borok kereksége és a fiatal borok vehemens, energiától lüktető karakterisztikája. A száraz fehérbor alapú pezsgő felvonultatja a francai Champagne régió legnemesebb Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier szőlőfajtáit, mi pedig kortyolgatása közben felejthetetlen ízeket élvezhetünk. Ezzel a grandiózus pezsgővel lenyűgözhetjük családtagjainkat, barátainkat és kollégáinkat! Egy grillpart ínycsiklandozó falataihoz vagy erdei gombás köretek kísérőjéhez nehezen találunk jobb champagne-t, mint a Louis Roederer Brut Premier Jeroboam Pezsgőt!

A Magnum kategória egyik isteni itala a másfél literes Dom Perignon Magnum Pezsgő. A világ legnemesebb francia pezsgőjét a legenda szerint egy leleményes szerzetes, Dom Perignon találta ki, és a buborékok művészének mesteri alkotását sokan azóta is a legelőkelőbb francia pezsgőnek tekintik. A lelkes egyházfi rájött arra, hogy a borba egy kis cukrot csempészve állandósíthatja az italban a buborékok játékát, és a parafát is ő használt először a boros palacok dugaszolására. A Pinot Noir és a Chardonnay borszőlőfajták keverésével létrehozta a Dom Perignon Magnum Pezsgőt, amelyet élénk virágos, komplex és könnyed aromaáramlása avat igazi különlegességgé a pezsgők világában. Ha szeretnénk emlékezetessé tenni egy ünnepi alkalmat, vagy a hét megkoronázására készülünk, akkor keresve sem találhatunk erre tökéletesebb italt a Dom Perignon Magnum Pezsgőnél! A bársonyos, kandírozott gyümölcsökben tobzódó varázslatos pezsgő lágy fűszerekkel és minerális örvényléssel a lehető legtöbbet hozza ki a francia szőlőből, és mindenkinek érdemes megkóstolnia a világ egyik legnemesebb champagne költeményét.

A világ egyik vezető pezsgőborászata, a Moët & Chandon is elkészítette a maga szerelmes ódáját a Champagne régió kiváló szőlőihez. A több mint 250 éves múltra visszatekintő brand egyik legnagyszerűbb itala a Moët & Chandon Imperial Brut Magnum Pezsgő (Glamour Edition). A ragyogó champagne-ban egyesül a körte, a barack és a zöldalma magával ragadó zamata. A Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay szőlők fenséges háziasításából egy grandiózus ital született, amely egyszerre villantja fel a citrusos, ásványos és virágos karakter játékos jegyzeteit. Ha vacsorára tengeri étel, fehérhúsú gyümölcs vagy sushi kerül az asztalra, akkor a Moët & Chandon Imperial Brut Magnum Pezsgő Glamour Editionnel olyan ízharmóniában lehet részünk, amely mély hatást tesz majd a barátainkra és családtagjainkra!

A Magnum pezsgőkategória másik nagy dobása a Mumm Cordon Rouge Brut Magnum Pezsgő. Ez az a nemes tétel, amit a Forma-1-es futamok szó szerint diadalmámorban fürdő pilótái locsolnak egymásra, és más rendezvényeken is a Mumm mámorító pezsgője vált az ünneplés csodás italává. A pezsgő emblematikus finomságát az adja, hogy öt különböző évjárat fúziójából készült, és 77 különböző dűlő termését érlelik össze a javarészt Pinot Noirból szőlőből finomhangolt folyékony műalkotásban. A Mumm Cordon Rouge Brut Magnum Pezsgő kerek borjellegében bűvöletesen keveredik a friss szőlő és a karamell, miközben a gazdagon gyöngyöző buborékok emelik ünnepi élménnyé a Mumm champagne valamennyi kortyát! Az élelmesebb pezsgőrajongók a briós egyedülálló zamatát is érezhetik ebben a zseniális italban. A briliáns pezsgő kiváló aromaegyensúlyt alkot a fehérhúsú ételekkel és gyümölcstálakkal, de a Mumm Cordon Rouge Brut Magnum Pezsgővel önmagában, aperitifként is mosolyt rajzolhatunk a vendégeink arcára!

A kellemes, kiegyensúlyozott aromájú pezsgőről sokaknak egyből a Veuve Clicquot Brut Magnum jut az eszébe. Ez egy rendkívül komplex pezsgő, minden rajongónak érdemes kipróbálnia. Illatában egyszerre hipnotizál minket a lágy, mégis erőteljes vaníliás fűszeresség, a trópusi gyümölcsök szenvedélyes aromahulláma, és ebben a pompás pezsgőben is felfedezhetjük a briós gyengéd, omlós zamatrétegeit. Ha tengeri ételekhez, halakhoz, fehérhúsú gyümölcsökhöz és szusihoz keresünk tökéletes champagne-t, akkor a Veuve Clicquot Brut Magnum a legjobb választás!

Szívesen ismerne meg még több fantasztikus pezsgőt? Fedezze fel a mennyei Mumm, a Bollinger, a Dom Perignon, a Moët & Chandon, a Piper-Heidsieck pezsgő magával ragadó zamatát! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje kollégáink szakértő segítségét!