Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 5.000 Ft-tól

ingyenes

Merész próféciák: ezek lesznek a legjobb skót whiskyk 2019-ben

Merész próféciák: ezek lesznek a legjobb skót whiskyk 2019-ben

Még csak az év első negyedében járunk, de a bbcgoodfood. com már most jóslásokba bocsátkozott arról, mik lesznek az év top whiskyjei. Ám legyen! Menjünk bele a játékba, rázzuk meg a varázsgömböt, suhintsunk egyet a varázspálcával és lássuk, mit fogunk kortyolgatni az előttünk álló esztendőben!

Egy szelíd whisky Lowland szívéből: a 12 éves Glenkinchie (43%)

Mi jut az eszünkbe a lowlandi whiskykről? A vérprofi whiskygeekek a gyengéd, egyúttal kifinomult kortyok vidékének tekintik a területet.

Ezen a területen sajnos nem maradt sok lepárlóüzem, azonban a Glenkinchie nemcsak most, hanem a pusztító második világháború idején is kiemelkedően produktív whiskytermelőnek számított, és jelenleg a Diageo egyedüli képviselője ebben a régióban.

A Glenkinchie egy szelíd és könnyen iható whisky, ami sokak szerint a legtisztább, legvilágosabb színű változat a lowlandi régióban. Illata szelíd és megnyerően barátságos, ízében gyorsan felfedezhető az árpa és a gabona, emellett a friss széna és a citrom teszi még árnyaltabbá és különlegesebbé a maláta édességét. Ez a lowlandi scotch szinte itatja magát, gyömbér és fahéjtartalma kellemesen bizsegeti a testet és a lelket. Lecsengése könnyű és finom, citromos és kissé száraz ízjegyekkel. Olyan érzékeny, mint egy tinilány lelkivilága: pár csepp víztől megváltoztatja az ízét, csökken a hevessége, és megnyílnak benne a citrusosabb ízek.

 

A 12 éves Caol Ila egy gyümölcsös-olajos álom (43%)

Már az első szippantás feltárja a gyengéd tőzegfüstös illatokat, ami édességgel és tengeri sóoldattal párosul (egy kis tengeri kömény társaságában). Ivás közben némi olajosságot is érezhetünk a Caol Ilában, az ízérzetet azonban főként az édesség határozza meg, ennek alárendelődik a tőzeges füstösség.

A gyümölcsös jegyekről a lédús sárgadinnye finomsága gondoskodik. Az olajos, mégis különösen könnyed test egy hosszú és füstös lecsengést ad, és egy hosszabb, édes kifutással rendelkezik.

 

Fiatalos lendület egyenesen északról: a Wolfburn Northland (46%)

A whisky beszédes névvel rendelkezik: a skót szárazföld legészakibb szeszfőzdéje, Wolfburn készített a northlandi remekművet. Magnum opusa egy friss és fiatalos whisky. A hasonló karakterisztikájú ifjú whiskyknél a szakértők szerint gyakori hiba, hogy túlságosan heves és szenvedélyektől izzó ízvilágot testesítenek meg, a Wolfburn Northland azonban mesteri eleganciával kezeli a kérdést: lényegesen kifinomultabb, mint amire az életkora alapján számítanánk. Enyhén füstös és tőzeges, ám mindezt anélkül teszi, hogy elveszítené a fiatalságából adódó frissességét.

Szagoljuk meg, és villámgyorsan felfedezhetjük benne a hamvas zöld almát, és a fű frissességét, ugyanakkor merész ellenpontként ott bujkál benne egy leheletnyi finom füstösség és a tengeri levegő is.

A scotch szerelmesei szigorúan szárazon és tisztán isszák a Wolfburn Northlandet, amelyet sokak szerint fegyelmezett és komplex ízek jellemeznek. Az aromából származó diós-csokis kávés jegyek mellett további friss íz jelenik meg: a szőlő még kiegyensúlyozottabbá teszi az ital fiatalos könnyedségét. A könnyű lecsengés kiemeli a whisky tőzeges füstösségét, miközben feltárja az ízlelőbimbók előtt jámbor édességét.

 

A bravúros blendelés iskolapéldája: az Abrachan Triple Barrel (42%)

Egy blendelt malátawhiskyről beszélünk, ára nagyjából az Islay, a Highland és a Speyside-i single maltok szintjén mozog. Az Abrachan sajátos kompromisszumot teremt a Sherry hordóban érlelt whiskyk és a bourbonos hordók között.

Az Abrachan tartalmas illatát a sherry és a kikötő közelsége határozza meg, a malátás jelleg mellett még szedres és őszibarackos jegyeket is felismerhetünk benne. Karamellből és számos gyümölcsből álló testes karaktere ellenére könnyen fogyasztható, a lecsengésben pedig megjelenik a whisky tannikus (azaz csersavas), száraz ízvilága is.

 

Kínai csavar: itt a 16 éves Lagavulin (43%)

Az ikonikus Islay whisky az Ardbeghez hasonlóan a tőzeges illatjegyek valóságos szimfóniája, miközben más összetevőkből is merít különleges intenzitásához. Jellegzetes aromáinak egyike a kínai fekete tea és a sós tengervíz, ami kissé enyhíti a pörkölt ízeket. A vaníliás jegyek új aromákkal gazdagítják a babérleveles alapokat, ám ebben a „kamasz” Lagavulinban minden a sós-füstös párosítás körül forog.

Ízlelésekor a tőzeg egyből a nyelvre kerül, és az édességgel együtt ráérezhetünk a füstre, ami jódos aromát csalogat elő a whiskyből. Itt kiderül, hogy a malátás test alatt a Lagavuliban fás-szárazabb jegyek és fűszeresen finom ízérzetek is rejtőznek. Az édeskés-füstös lecsengés új életre kelti és felrázza a kínai fekete teás alapízt.

 

A Felvidék diszkréten smokey bája: a 12 éves Highland Park. (40%)

Az Orkney-ből származó Highland Park története egészen 1798-ra nyúlik vissza, és a malátázószőnyegről híresek – egy olyan eljárásról, amely során a gabonát nyers nádcukorral teli padlón csíráztatták. Mindehhez helyi tőzeget használnak, amely a whiskyjük legkarakterisztikusabb jellegét adja.

A Highland 12 éves változata a kategória erőssége, kiegyensúlyozott illat és közepes testesség jellemzi. Az almás és mandulás jegyek a calvadoshoz hasonló aromavilágot idéznek meg, emellett szerepet kap benne a bőr és a domináns vaníliás fűszerek, amelyek kitöltik az ízjegyeket. Izgalmasan keveredik benne a tengervíz és a könnyed tőzeges füstösség.

Kortyolgatás közben érezni fogjuk az egyensúlyt a füst és a tengeri sóoldat között, ami lefedi azt a malátás édességet, melynek valódi ízét csak kicsit később tudjuk kiélvezni.  A lecsengés rövid, ám annál intenzívebb: ízlelőbimbóink nyomban ráhangolódnak a pörkölt dió ízére.

A Highland Park briliáns bevezető a tőzeges és füstös scotchok világába!

 

A füstös-karamellás jegyek diadalma: a 10 éves Benromach (43%)

A Benromach jelenleg gőzerővel dolgozik azon, hogy felélessze a Speyside-i autentikus aromákat, és visszahozza azokat a történelmi tőzeges ízeket, amiket a whiskykedvelők a régió jellegzetes italaiban keresnek.

10 éves whiskyjüket enyhén vajas karamellacukorra emlékeztető malátaillat jellemzi, és egyből magához édesgeti az embert a zöldalmával keveredő édesgyökér finomsága, amihez füstös-tőzeges fuvallat társul.

A Benromach meglepően könnyed és finom whisky, amiben különleges találkozásoknak lehetünk tanúi: ott kavarog benne a fűszeres bors, a könnyű és édes maláta, illetve a kardamonhoz társuló krémes karamellás jegyek. A magasabb tőzegszintek füstössége zseniálisan keveredik a Speyside-i kifinomultsággal. A lepárló valami eszelős zseniális abban, hogy finoman füstösséget csempésszen az egyébként édeskés karamellás ízek közé.

 

A 10 éves Ardbeg whisky az ellentétek egysége (46%)

Tőzeges illata leginkább az izzó szénre emlékeztet, amit a blenderek lágy vaníliával és citrusfélékkel lazítanak. Az Arbeg még ennél is tovább tekeri az ízparádét: borsot kever az italába. Ivás közben az is kiderül, hogy egy testes, mégis könnyed whiskyvel van dolgunk, és hamarabb ráérzünk benne a karamellre és a malátás édességre, mint a tőzeghordó fanyar füstösségére. A vaníliás aroma izgalmas ellentétet teremt az ízek között, és teret ad a füstnek a whiskyben, a lágy maláta pedig elmélyíti a kávés, édesgyökeres és borsos ízeket.

A sajátos ízkavalkád páratlan élménnyel ajándékozza meg az Ardbeggel ismerkedő whiskyrajongót, és hosszú lecsengést eredményez finom füsttel és pirított cukorral.

 

Óda a gyümölcsös ízekhez: 10 éves Gordon & MacPhail Discovery Miltonduff (43%)

Ez bizony könnyen szerelem lehet, első szaglásra! Illatában csábító táncot jár a lágy kakaó, a pörkölt mazsola, a fűszeres rum, az édes malátás finomság és a diófélék.

Az első kortynál lehet, hogy ez a kemény komplexitás még csókra húzza az ember száját, ám ízlelgetés közben az aromagazdagság olyan finom árnyalatokat tár fel, amihez egy whiskyrajongó szerelmi ódát írhatna: felismerjük benne a gyümölcsös sütit, a sherrys-tölgyes vaníliát, amire a füge finomsága teszi fel a koronát. A lecsengés alapvetően diós, tölgyes és fás végjátékban összpontosul, ami komplexebbé és szárazabbá teszi ezt a gyümölcsökben bővelkedő whiskyt.

 

Banános-füstös meglepetés: a Glen Marnoch Islay Single Malt (40%)

A Glen Marcnoch banános-„herby” whiskyje ideális bevezetés az Islay jellegzetes ízjegyekkel bíró világába.

Illatában azonnal felfigyelünk az édes tőzegességre, amiben füst és tengeri sóoldat keveredik, miközben a gyógyszeres aroma is felkeltheti az érdeklődésünket (főként a mentás jegyek, amelynek malátás édessége már majdnem a banánkenyér-íz területére téved).

Ivás közben szintén érezhető a friss whiskytesten a banánosság, amihez könnyű és édeskés füstösség párosul, gyors lecsengéssel. Végül az édes-tőzeges malátásság érzés eltűnik, és az utolsó kortyban érezni fogunk egy érdekes gyógyszeres csípősséget.

 

A gabonawhisky újragondolása: Raasay & Borders Distillers The Tweeddale Grain Of Truth (46%)

A végére tartogattunk egy egészen egyedülálló whisky-kísérletet, ami az eddig bőszen emlegetett malátawhiskyk árnyékában a gabonára helyezi a hangsúlyt.

A Tweeddale egy merész próbálkozással rukkolt elő: úgy döntöttek, hogy visszaállítják a gabonawhisky dicsőségét, mert ideje, hogy mindenki büszkén ezt a változatot kortyolgassa a malátás megoldás helyett. Eddig csak a skót malátawhiskyk dicséretét zengtük, amelyek egyetlen lepárlóüzemből, csupán egyetlen malátaárpából készültek, ám ettől gyökeresen különbözik egy minőségi gabonawhisky, ami búza, rozs és zabszemeket is tartalmazhat (illetve malátával, plusz anélkül is készülhet).

A gabonawhiskyk általában könnyű testtel rendelkeznek, ami a blendelésnek köszönhető.

A Tweeddale 50% árpából és 50% búzából hozta létre a gabonawhiskyk új állócsillagát. 240 literes Sherry hordóban érte el kiteljesedés, ami egy gyümölcsökben gazdag illatot eredményez. A vanília és a kandiscukor tiszta és friss -majdnem mentolos- aromával keveredik, ami intenzív élménylavina az orrunknak. A 46%-os alkoholtartalom mellé egy gyömbéres, könnyed italt kapunk, amiben felismerhető a gyömbéres keksz és a mogyoró is. Végül a Tweeddale megajándékoz minket egy tanninban és tölgyfűszerben gazdag lecsengéssel.

A szakértők szerint a Tweeddale-t még koktélokban is kiváló!

Cikkünk forrása:

https://www.bbcgoodfood.com/review/best-scotch-whisky