Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

A Jack Daniel’s feszegeti a valóság határait - Egy látványos app mutatja be a whiskeybrand történetét

A Jack Daniel’s feszegeti a valóság határait - Egy látványos app mutatja be a whiskeybrand történetét

Mindennapjainkat teljesen átszövi a modern technológia. Manapság kevés olyan dolog létezik, amire ne találtak volna ki valamilyen adrenalinpörgető appot. Erre a tendenciára röppent rá a Jack Daniel’s: egy augmented reality, azaz kiterjesztett valóság alkalmazással villantja fel a legendás Tennessee whiskey múltját és jelenét, miközben a valóság kapuinak szélesre tárásával a jövő whiskey-világa felé nyit utat.

A Jack Daniel’s feszegeti a valóság határait

A Jack Daniel’s Whiskey belép a kiterjesztett valóságba

Elég ráközelítenünk a Tennessee whiskey címkéjére egy mobiltelefon kamerájával, és életre kel a brand sztorija, feltárulnak előttünk a whiskeygyártás féltve őrzött műhelytitkai!

A Jack Daniel’s-t forgalmazó Brown-Forman formabontó módon úgy döntött, hogy a brand világát a modern technika, pontosabban az augmented reality eszközeivel viszi közelebb a rajongókhoz. A friss fejlesztést a Brown-Foreman a San Franciscóban működő Tactics társasággal együttműködve hozta létre, amely már régóta a virtuális valóság vívmányaira specializálódott.

A Jack Daniel’s AR Experience jelenleg ingyenesen tölthető le az Android Play Store-ból és az iPhone App Store-ból. Az alkalmazás izgalmas utazásra csábít minket, és részletesen bemutatja a temperamentumos Tennessee whiskey gyártását, a legendás lepárló történetét, és arról sem feledkezik meg, hogy a kiterjesztett valóság szemet és fület elbűvölő eszközeivel –afféle digitális Andersenként– megossza velünk a brandet alapító Jack Daniel’s sztoriját, aki a világon egyedülálló módon 14 évesen vett át egy whiskey distillery irányítását.

Az app használatához semmi másra nincs szükségünk, csak egy okostelefonra, és egy Jack Daniel’s Old No. 7 Legacy Whiskey-re. Az alkalmazás telepítése után annyi a dolgunk, hogy a mobiltelefon kamerájával fókuszáljunk a whiskey címkéjére, és máris kibontakozik a virtuális történetmesélés 21. századi művészete. Három ablak ugrik fel az alkalmazásban, és választhatunk, hogy a whiskey készítési folyamata, a lepárlás vagy a Jack Daniel’s története érdekel minket a legjobban (a három opció között könnyedén lapozhatunk is). Az alkalmazás nagyjából 10 perc alatt pörgethető végig, és nagyot villanthatunk vele egy hangulatos baráti partyn vagy egy családi rendezvényen, a jól ismert Old No. 7 Legacy Whiskey kortyolgatása közben.

Ugorjunk fejest a kiterjesztett valóságba, és lássuk, milyen izgalmas látvánnyal simogatja a látóidegünket a világ egyik legütősebb amerikai whiskey-je! Ismerjük meg röviden minden idők leghíresebb Jackjének, a Tennessee whiskey fenegyerekének történetét, hogy nagyjából kirajzolódjon, mit láthatunk majd az app aktiválása után.

 

Miről is szól a Jack Daniel’s legendája?

Ez Amerika és a világ egyik legpopkultabb whiskeyje, azt viszont kevesen tudják, hogy a Jasper Newton „Jack” Daniel névre keresztelt fiatalember gyermekként robbant be az élet vizének birodalmába.

Jack már hatéves korában igazi egyéniség volt: nem jött ki a nevelőanyjával, ezért összepakolt, és hirtelen felindulásból elköltözött otthonról. A vagány kissrác először egy idősebb szomszédjával élt, majd Dan Callhoz, a helyi lutheránus lelkészhez került, aki gazdálkodással és whiskeylepárlással foglalkozott (utóbbi egy életre megváltoztatta a lelkes Jackie sorsát). Történt ugyanis, hogy Call egyik segítőkész rabszolgája megtanította a minden lében kanál Jack Danielt a whiskeyfőzés fortélyaira. A 19. század második felében ezen a vidéken igen sokat nyomott a latban a vallásos gyülekezet akarata, ezért Callnak a nyomásukra le kellett mondania a whiskeykészítésről, hogy inkább papi teendőire helyezze a hangsúlyt. Ez a fordulat a kis Jack malmára hajtotta a vizet: 1860-ban a fiatalember még csak a 14. életévét töltötte, azonban már saját lepárlója volt, és hamarosan tökéletesen értett is a működtetéséhez.

Később Jack férfivá érett, és tekintélyes bajusszal megáldott, határozott kiállású, cowboykalapos karakter vált belőle. Imádta a whiskey-t és a csinos hölgyeket, bár ennek ellenére sosem házasodott meg. (A pletykák szerint a brand legismertebb terméke, a Jack Daniels Old No. 7 Legacy Whiskey nagy valószínűséggel hősünk barátnőinek számára utal). Mr. Jack 1911-ben vérmérgezésben halt meg, ami hirtelen természete miatt következett be. Egy alkalommal elfelejtette a széfje zárkombinációját, majd mérgében belerúgott az ominózus fémtárgyba, és a sérülés miatt kialakuló szepszis okozta a halálát. Jack Daniel-t a lynchburgi temetőben helyezték örök nyugalomra, közel imádott lepárlójához.

A Lynchburgben található lepárlónak napjainkban is a csodájára járnak a whiskey-geekek, a becslések szerint évente legalább százezren zarándokolnak el ide. A dolognak azonban van egy apró pikantériája: Moore megyében masszív absztinencia uralkodik, ezért itt minden Jack Daniel’s-es szuvenírt  meg lehet kapni, csak a csodás Jack zamatáról kell lemondanunk. A Jack Daniel’s Distillery jelenleg a Brown-Foreman tulajdonát képezi.

 

A Jack Daniel’s lepárlója és a Tennessee-whiskey-stílus

A Jack Daniel’s Distillery olyan sikerrel működött, hogy hamarosan berobbant a világ legismertebb italmárkái közé, és az 1886-ban bejegyzett üzem lett az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi lepárlási jogot kapott distilleryje. A lepárló egy másik tekintetben is úttörőnek bizonyult: ez az egyetlen olyan üzem, amelyik saját hordókat készít. A vállalat kádármesterei megépítik a hordókat, kiégetik a belsejüket, így a hordót alkotói fa természetes cukrai karamellizálódnak. Ennek köszönhető az érlelési folyamatban az, hogy a Jack Daniel’s hordóiban érlelt italok minden esetben lágy zamatúvá, aromatikussá és borostyánszínűvé válnak. Az érlelőpincékben nincs pontosan kidolgozott szabály arra, hogy egy whiskey mikor van készen: az érési folyamaton áteső párlatokat rendszeresen megkóstolja a brand szakértőkből álló csapata, és ők döntenek arról, mikor lehet egy tételt palackozni.

A vállalat speciális készítési eljárása a Tennessee-stílushoz kapcsolódik. A Tennessee-whiskey-k olyan Bourbon-típusú párlatok, amiket a cukorjuhar fájából kiégetett faszénen szűrtek át a hordóba töltés előtt. A Tennessee-whiskeyket 1941-től sorolják a Bourbontől különböző whiskeystílusba, amikor az Amerikai Egyesült Államok Adóhivatala a faszenes szűrési eljárást feltüntette egy Jack Daniel’s Distillerynek szóló levelében. A lepárló által használt faszenes szűrés ad sajátos Tennessee-jelleget a whiskeynek, ráadásul eltávolítja a gabonából készülő szeszekből a kongenerek és a nyers kozmaolajok jelentős részét. A faszén használatát Alfred Eaton vezette be Tullahomában, a jelenleg is termelő George Dickel lepárló közelében (ez a Jack Daniel’s mellett az egyetlen, legálisan működő distillery Tennessee-ben).

A Jack Daniel’s saját maga készíti a hordók kiégetéséhez használt faszenet: máglyán égetik az ehhez használt cukorjuhart, ennek eredményét használják a Lincoln Country Processhez, a Tennesse-whiskeyk jellegzetes műveletéhez. A sokak kedvencévé avanzsáló Jack Daniel’s whiskey titka egy sajátos metódusnak, a Lincoln Country Processnek köszönhető: a lepárló a faszénágyas lágyítás eljárását használja, mielőtt a hordóba töltené az ütős Tennessee-whiskey alappárlatát. A lágyítási technika folyamán a szeszt egy 3 méter magas faszén ágyon engedik át, ez áll a bársonyos whiskey kialakulásának hátterében!

 

Ezek azok a Jack Daniel’s Whiskeyk, amik megmutatják a Tennesse zamatok csodáját

A Tenessee-whiskeyknél elmaradhatalan aktívszenes szűrési eljárás teszi a Jack Daniel’s Whiskey-t 1866-os gyártása óta felejthetetlen élménnyé! A szenes szűrési fortélynak köszönhetőek a lágy és sima zamatok, amivel ez az ital több mint 150 éve lenyűgözi a whiskeyrajongókat. Mindenki ismeri a Jack Daniels Old No. 7 Legacy Whiskey-t: az ital annyira ikonikus, hogy a kiterjesztett valóság alkalmazást is kifejezetten erre a remek whiskeyre optimalizálták. A brand zászlóshajója művészi összhangot teremt a hívogató vanília, a finom édesgyökér és a fortélyosan táncoló füst között. Magával ragadóan hullámzik benne a tejkaramella és az égetett fa frenetikus aromafúziója, miközben a szánkban kibomlik a juharszirup játékos íze.

A Magyarországon is egyre népszerűbb Jack Daniel’s Gentleman Jack Whiskey a világon az egyetlen ital, amely kétszeres aktívszenes szűrésen esik át, ez adja aromáinak selymesen sima simaságát, a whiskey lenyűgöző lágyságát. Már közvetlenül a lepárlás után átesik egy szenes tisztuláson, majd a 4 évig tartó türelmes érlelés után, még a palackozás előtt a Jack Daniel’ s Gentlemen Jack Whiskey-t ismét faszénnel lágyítják, ez áll az ital mindent átható gyümölcsösségének hátterében. A tölgyfahordóban érlelt Gentleman Jackben színes aromahullámokat élvezhetünk, amelyekben a vanília, a karamella, az édesgyökér játsszák a főszerepet. Még finom füstösséget is felfedezhetünk benne, hogy teljessé válják a különböző aromák arzenálja!

A Jack Daniel’s Single Barrel Whiskey kis lépés a whiskey történelmében, azonban óriási lépés a gyártó életében! Korábban ugyanis ez a lepárló sosem desztillált olyan whiskeyt, amelyik eszméletlenül magas koncentrátumban, 70%-ban rozsból készült! Innen jön az, hogy ebben a remekbeszabott whiskeyben valósággal tobzódnak a rozsra jellemző pirított tölgyes jegyzetek, mindez pedig bársonyosan simul rá az érett gyümölcsök bűvöletes fundamentumával. Emellett a dinamikusan hömpölygő dió, a fűszeres mandula és a főtt kukorica is felismerhető a whiskeyben, lédús kajszibarackkal és naranccsal karöltve! A Jack Daniel’s Single Barrel Whiskey egy olyan rozsból komponált különlegesség, amely merészen feszegeti a Tennessee-whiskey határait, ezért minden megrögzött whiskey-fanatikusnak érdemes megkóstolnia ezt az emlékezetes tételt, egyenesen a Lynchburg-i lepárló szívéből!

A gyártó másik remekbeszabott rozswhiskyje a Jack Daniel’s Rye Whiskey. A rozsból megálmodott whiskeyk napjainkban egyre népszerűbbek, és a rozsban gazdag összetétel mellett az akítvszenes szűrési eljárás, illetve az éteri tisztaságú forrásvíz emeli ki ezt a nagyszerű tételt a whiskey-k tömegéből. Az amerikai tölgyfahordóban érlelt Jack Daniel’s Rye Whiskey egy ropogós, rozsos ízekben tobzódó ízbomba karamellkeksszel, étcsokoládéval és vaníliával.

Frank Sinatra, Amerika egyik legkarakteresebb éneke imádta a Jack Daniel’s-t, és gyakran a fellépései előtt is ivott egy kortyot ebből a Tennessee-csodából hogy legyőzze a lámpalázat, még a magánrepülőgépén is szívesen felhajtott pár tételt a lynchburgi finomságból. A gyártó az ő emlékének szentelte a Jack Daniels’s Sinatra Select Whiskey-t. Ezt a whiskeykölteményt mély, barázdált kialakítású hordókban érlelték, ennek köszönheti sajátosan füstös és testes ízét. A tölgyfahordó jellegzetes aromája mellett érezhetjük benne az alma, a karamell és a méz mámorító hullámzását is, ami emlékezetes élménnyé avatja a Jack Daniels’s Sinatra Select Whiskey-t.

 

A Jack Daniel’s Whiskey meghozta a kedvét ahhoz, hogy még több amerikai whiskyt ízleljen meg? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje szakértő kollégáink segítségét!

Tartalomhoz tartozó címkék: egyéb párlatok whiskey whisky