Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Az alma és a francia szenvedély találkozása: a Chateu du Breuil Calvados

Az alma és a francia szenvedély találkozása: a Chateu du Breuil Calvados

Ismerjük meg a franciák aranyló almaitalát, a Normandiai régió fenséges párlatát! A Chateu du Breuil titkait féltve őrzik a pincemesterek. Vajon milyen készítési fortélyokat leshetünk el a rejtélyes ital készítéséről, és mi lehet a Chateu du Breuil 5 árnyalata?

A calvados vajon mi?

Normandia csúcsterméke egy almaborból párolt ital, amely az utóbbi évtizedekben tett szert kirobbanó népszerűségre Magyarországon. Az ital a latin Calva Dorsa (azaz kopasz hát) termőterületről kapta a nevét, és ez a vizuálisan gondolkodók számára remekül lefesti a calvados francia termőterületének környezetét is.

 Az aranyló almapárlat forrásvidéke ugyanis Franciaország Normandiai régiója, ami olyan sajátos adottságokkal rendelkezik, mintha kifejezetten almatermesztésre teremtették volna az istenek (és erre a csodás földrajzi tulajdonságra már egészen korán, a 15. században felfigyeltek a középkori bor-geekek).

A térség egyedülálló produktivitással bír, összesen 200-nál is több (!) almaváltozatot termesztenek ezen a calvados-varázsló területen. A Normandiai régió almája azonban teljesen más, mint amit a hazai gyümölcsfák esetében megszoktunk. A calvados alapját jelentő alma nem annyira finom, mert savanykás, magas a savtartalma, viszont az almapárlathoz ez az ideális típus! A sok tekintetben laza temperamentumú franciák nem viccelnek a calvadosszal: eredetvédett itallá tették, és csak meghatározott területen termő, szigorúan rögzített fajtájú gyümölcsből készített italt tekintenek calvadosnak.

Normandiáról sokaknak csak a festői faházak, a buja zöld legelők vagy a világhírű sajtok jutnak az eszébe, ám manapság már egyre többen asszociálnak a pompás almaültetvényekre.

A calvados gondoskodik arról, hogy Normandiáról ne csak a nevezetes partraszállás jusson az eszünkbe. Janus Pannoniusszal szólva elmondhatjuk, hogy általa híres e föld!

 

Hogyan készül a zseniális calvados?

A Chateu du Breuil a legrangosabb calvados lepárlók egyike, 1954-ben alapították. A lenyűgöző szépségű területen nemcsak nagyszerű almapárlatokat készítenek, hanem calvados-kóstolással összekötött szervezett túrákat is (méghozzá az év minden napján). A vonzó chateu a 17. században épült, és a korabeli nemesség legelbűvölőbb kúriája volt, még ma is a csodájára járnak (akárcsak az itt születő szenzációs calvadosnak!).

A gyártó egy hatalmas érlelő pincét alakított ki calvadosa számára. Az Orangery nemcsak a bor számára egy nemes érlelő terület, de már atmoszférájában is fenséges és pihentető hangulatot sugároz. A számos tölgyfahordóval büszkélkedő Orangery-ben tanúi lehetünk a fa, a levegő és az alkohol pozitív összhangjának, melyek eredménye a világ egyik legfinomabb almás borkölteménye.

Minden calvados más, és valamennyi pincemester féltve őrzött titokként kezeli a saját receptúráját, mégis van pár műhelytitok, amit tudni lehet az aranyló almapárlat készítéséről. Persze rengeteg titok marad a pincemesterek tarsolyában, hiszen a Chateu du Breuil egyedi íze nem annyira az érleléstől, sokkal inkább a keveréstől függ, amelynek pontos arányai a calvados-guruk agyának barázdái mögött rejtőznek. A séfek fűszerekkel teszik pikánsabbá a kulináris finomságokat, a francia pincemesterek meg a tradicionális tölgyfahordókkal: ezek lágy, tanninos, édesfűszeres ízeket kölcsönöznek a bennük szunnyadó boroknak.

A lepárlási folyamat mindig a tél kezdete és a következő év július 30-a között történik. 1 liter 100%-os tisztaságú Chateu du Breuil calvadoshoz megközelítőleg 27 kilogramm alma vagy 20 liternyi 5%-os cider szükséges.

A legmagasabb minőséget képviselő calvados mellett rendszerint feltüntetik az AOC mozaikszót, ami az Apellation D’origine Controlée-re, vagyis a garantáltan Normandiai termőterületről származó calvadosra utal. Az AOC kategóriával illetett calvadosnak létezik Pays d’Auge régiós változata is, ami alapanyagként almabornak való cider almát igényel, Pays d’Auge területéről, az ezzel járó kétszeres kisüsti lepárlással együtt. A helyi talajon termő almák adják a Chateu du Breuil páratlan minőségét, amelyet az alkohol akkurátus, sallangmentes lepárlásával érnek el. A Chateu du Breuil csak AOC minősítésű calvadost készít.

A Chateu du Breuil calvadost tölgyfahordókban érlelik. A tradicíó jegyében a vállalat mindig nagy odafigyeléssel és aprólékos precizitással választja ki hordóit, mert azok fajtája, mérete és kora kulcsszerepet játszik az érlelési minőség karakterisztikájában. A normandiai fa, a friss levegő és az alkohol a franciákra jellemző kacér szenvedéllyel találkozik és egyesül, majd izgalmas kapcsolatba lépnek egymással a hordókban, amelynek gyümölcseként kialakul a calvados könnyű és fenséges zamata.

A Chateu du Breuil 5 árnyalata

Az érett arany színben tündöklő calvados kitágítja az almás-gyümölcsös ízek jól megszokott kereteit. A friss almás-körtés íz 40%-os alkoholtartalommal és mandulás, aszalt gyümölcsös, almakompótos aromákkal nyűgöz le minket, miközben élvezhetjük az idősebb calvadosoknál elvárt vaníliás-karamellás jegyeket. Ízlelje meg a nemes Chateu du Breuil Fine Calvadost.

A Chateu du Breuil Fine Calvadost 2 évig tölgyfa hordóban érlelik, és nemcsak önmagában fogyasztva, hanem kiváló koktélok alapanyagaként is szenzációs. Egy rövid lecsengésű italról beszélünk, ami a friss, fiatal calvadosok üde energiáival ajándékoz meg minket, mintha egy nyár végi, varázslatos illatokban bővelkedő piacon lennénk.

A calvados rajongói közül sokan azonban az érettebb almás évek hívei. Számukra a legnagyszerűbb választás a 12 évig érlelt Chateu du Breuil calvados, amiben a vanília finomsága olyan izgalmasan keveredik a kakaóbabbal, a körtével és a zöldalmával, hogy teljesen elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat.

Mindezt a 30 éves változat emeli művészi szintre. A mahagóni színű ital egy káprázatos kirándulás a Calvadosok világába. Ehhez a kiruccanáshoz persze isteni idegenvezetők kellenek: a fahéj fenséges finomsága és a kandírozott gyümölcsök magával ragadó édessége! Kóstolásakor megízlelhetjük a gyümölcsös és pörkölt ízek finom egybeolvadását a kávés-csokis-karamellás dimenziókkal.

Ez a Chateu du Breuil  „30 ans d’Age”, amit Önnek is érdemes megkóstolnia!

Mi történik, ha a normandiai alma finomsága egy korábban sosem ízlelt elegáns ízvilággal találkozik? Megszületik a borostyán színben ragyogó, legalább 4 évig érlelt Chateu du Breuil VSOP, ami fűszeres illataival és a dió kecses aromáival bűvöli el a temperamentumos calvadosok kedvelőit:

Gyümölcsös illata valóságos balzsam a borbarátok orrának, mert érezhetjük rajta az alma készítésének valamennyi fontos fázisát, ami a friss és ropogós, érett almától az aszalt vagy sült gyümölcsig vezet. Feltárul előttünk egy gyümölcsös, tölgyes és fűszeres ízörvény, ami ugyan gyors lecsengésű, de hosszú időre mosolyt rajzol az arcunkra!

Egy igazi különlegességgel szeretnénk zárni calvados-kalandozásukat. Létezik olyan calvados, ami egyszerre kápráztatja el mind az öt érzékszervünket? Igen, mert a Chateu du Breuil 4 Siecles de Legende Calvados egy élő legenda, a közel 400 éves művészet és a szakértelem egyedülálló találkozása. A 2103-ban kiadott ital a tradíciók esszenciájából ad szemet, ízlelőbimbót, orrot és lelket lenyűgöző bemutatót. Ez egy olyan blendelt calvados, amelyben 40 éve a hordóban érlelődő összetevőt is találunk. Gyümölcsössége olyan tiszta és őszinte, mint egy szerelmi vallomás: érezhetjük benne a kristályos birset, a Tatin almás pitét és a fűszeres aromákat is, ami egyfajta arisztokratikus visszafogottsággal párosul, végül mézes-mogyorós lecsengéssel zárul.

A Chateu du Breuil 4 Siecles de Legende Calvados egy exkluzív kiállítású kristály dekanterben kerül forgalomba, és Önnek is érdemes megkóstolni a gyümölcsös ízek varázslatos összhangját!

Fedezzen fel még több calvadost a kínálatunkban!