9 ikon az Islay-fenegyerekek közül
Islay szigetét gazdagon átszövi a tőzeg, így nem véletlen, hogy az évszázadok során a füstös whisky lett e föld legértékesebb „valutája”. Sokan eleve az acélos erősségű scotchok miatt érkeznek egy jó kis whiskyzarándoklatra, hogy felfedezzék a legnagyobb lepárlók italait és a környék szépségét. Ismertjük meg a Hebridák királynőjeként emlegetett szépséges földterületet, ahol egykor a Donald klán harcosai történelmi központot építettek, és a gazdagon csörgedező whiskyfolyam mellett rengeteg különleges állatot is felfedezhetünk.
Füstös whisky: általa híres e föld
Islay a legősibb lakott szigetek egyike! Már Krisztus születése előtt 10 000 körül megjelentek itt a vadászó-gyűjtögető népek, még valamikor a jégkorszak végén. A régészek számtalan jégkorszaki eszközt és mezolitikus leletet fedeztek fel a szigeten (persze az őskori Islay-lakók még nem főztek tőzeges whiskyt). A Port Charlotte-ban látható Islay Life Museum pár műtárgy is látható az ősi időkből.
Sokáig Islay volt a szigetek urának székhelye, a Donald klán főhadiszállása a 12. és a 13. század között. Azé az acélos erősségű kláné, amely a Skót-felföld és a szigetek jelentős részét irányította. A Loch Finlaggan tóban található Eilan Mór és Eilan na Comhairle szigetei alkották a lordok főhadiszállását. Mindennek egy csomó whisky-következménye is lett, de erről kicsit később!
A whisky szempontjából Islay legfontosabb jellemzője, hogy bővelkedik a párlatoknak füstösséget kölcsönző tőzegben. A sziget tekintélyes részén a földet nagyrészt tőzeg borítja. Évezredek alatt alakult ki a tőzeges réteg, amikor a fű és a növényzet ősi rétegei összenyomódtak és bomlásnak indultak. A tőzeg kiválóan alkalmas árpa termesztésére, ez a whisky alapanyaga. Innen ered a helyi scotchokban a sokat emlegetett füst! Általa híres e föld, mert a lepárlók szárított tőzeget használnak az árpa füstölésére, ezért adnak egyedi, tőzeges ízt az itt készülő italoknak. A szigeten 9 whiskyüzem működik, a fő iparág természetesen a whiskylepárlás. Csak ezután következik a mezőgazdaság, a halászat és a turizmus.
A Hebridák királynője és Bowmore jelentősége
Islay-t a Herbidák királynőjeként emlegetik. A Külső- és Belső-Hebridákból álló szigetcsoport Skóciai nyugati partjainál fekszik. A füstös scotchokat felsorakoztató Islay szigete a Belső-Hebridákhoz tartozik, Skye és Mull mellett ez a csoport leggigászibb kiterjedésű szigete. Azért kapta a „Henridák királynője” megtisztelő elnevezést, mert egy szemet gyönyörködtető sziget termékeny földekkel, hatalmas állatvilággal és lenyűgöző történelmi háttérrel. Islay elég nagyméretű sziget a maga nemében: összesen 620 négyzetkilométer nagyságú, ami azt jelenti, hogy az ötödik legkiterjedtebb tengeri földdarab a több mint 700 skót sziget közül. A nagy méret ellenére azonban elég kevesen élnek itt, mindössze 3000 fő körüli a népessége.
Islay kiejtése is megér egy misét! Valójában „eye-lának” kell ejteni. Az Islay név egyébként az ősi gael nyelvből származik, innen ered a kifejezés ősi ereje. A nyelv tekintetében érdekes csavar, hogy a lakosság negyede beszél gaelül, bár a szigetek hivatalos nyelve az angol. A gael egy régi kelta nyelv, amely a mai napig élénk hatással van a szigetlakók életére.
A sziget fővárosa Bowmore – és igen, tényleg egy klasszikus Islay-whisky is innen kapta a nevét, amiről rövidesen szót ejtünk. Bowmore egy népszerű város a szigeten, a Lochindaal partján található szigetlakók 1/3-a él itt. A sziget jelentős részét néptelen, ám szépséges táj uralja, Bowmore-ban viszont pezseg az élet! Egymás mellett sorakoznak az üzletek és az éttermek, a történelmi templomok, és nem utolsó sorban a whiskyfőzde és a kikötője is nagyon felkapott helyi látványosságnak számít a turisták körében.
Islay szigetén pezseg az élet
Nem mehetünk el szó nélkül Islay vadvilága mellett: tobzódik a ritka madárfajokban! Télen tömegesen vándorolnak ide Grönlandról a barlangi ludak és a fehér ludak, emellett láthatóak itt rétisasok is. A vizekben szürkefókák, vidrák és palackorrú delfinek lubickolnak, a szigeten pedig gyakran felbukkannak a szarvasok és a nyulak.
A turisták imádják Islayt, és nem csak az ott forrásként feltörő frenetikus whiskyk miatt. A szigeten rendkívül barátságosak az emberek, és bármikor látványos tengerparti sétát tehetünk, belélegezve a friss atlanti levegőt. A Machi-öböl a Belső-Hebridák egyik legszebb fehér homokos strandja, máshol meg romantikus és zord sziklák tarkítják a tájat. Islay nyári hónapjai teli vannak színvonalas fesztiválokkal. Ilyen a Féis Isle, Islay Maláta és Zenei Fesztiválja minden év májusának utolsó hetében, amikor pipákat, ételeket, whiskyt és minden földi jót kínálnak az ideérkezőknek.
Mindez szép és jó, de valljuk be: itt tényleg a whiskyturizmus a legerősebb, mivel a szigetre lépők tekintélyes része a füstös scotchok megízlelése miatt érkezik. Ismerjük meg hát a sziget lepárlóinak folyékony fenegyerekeit!
Az ínycsiklandozó sherry hordó miden zamatot felülír: a Bunnahabhain Canasta Cask Whisky (Feis Isle Lomited 2023)
Azt mondják: a whisky lelke a hordózás. A Bunnahabhain jól ismeri az ebben rejlő bölcsességet, és a gyakorlatba átültetve elkészítette a sherry hordós érlelések csúcsra futtatott verzióját!
Islay lakóinak a vérében van, hogy nagy figyelmet ordítanak a helyi tradíciókra, az ősök örökségére ezen a tőzeges földdarabon. Ebben a szellemben rendezik meg mindig május utolsó hétvégéjén a már korábban említett Feis Isle fesztivált. A Bunnahabhain a 10 napos fesztivál alkalmából készítette el Canasta Cask whiskyjét, egy igazi műalkotást a skót whisky berkein belül.
A Canasta William & Humbert frenetikus édes bora, ami a Pedro Ximenez sherry és a száraz Oloroso keveréséből készül. Gondoljunk csak bele, milyen ízviharzást generálnak ezek a pompás árnyalatok egy scotch karakterében! A Canasta hordó magába szívja a sherrys ízeket, és átadja a Bunnahabhain párlatának, harmonikusan rásimul az ízre. A Pedro Ximenez egy édesebb ecsetvonásokat prezentál a párlatban, az Oloroso pedig fűszeres fortissimókkal bővíti az ízek palettáját. Egy szó mint száz, a Bunnahabhain egy pompás Islay-itallal rukkolt elő a fesztiválra, ami büszkén öregbíti Islay hírét és fényét. A 75% Oloroso és 25%-os Pedro Ximenez arány ugyancsak remek döntésnek bizonyult, istenien kiegészítik a Bunnahabhain már eleve édes vonalvezetését.
A mahagóni színben pompázó Bunnahabhain Canasta Cask Whisky illatában teret hódítanak az édes csapások, karamellizált gyümölccsel az élen. A mézes diófélék megmutatják az Islay-tételek édességgel igéző oldalát, emellett a szegfűszeggel és a fahéjjal sem spóroltak ebben a párlatban. Kóstolásakor ünnepet ül a szájban a juharszirup, a krémes vanília, ízléses csokoládés és mediterrán narancsos jegyzetekkel. Lecsengésében kéz a kézben jár az édesség és a fűszeresség, hosszú időkre kellemes emléket hagyva az ízmemóriánkban.
A tőzegesség és a tenger találkozása: a Finlaggan Eilan Mor Single Malt Whisky
Létezik egy mélybronz színű whisky, amiben egyszerre kavarog az Atlanti-óceán sós érintése, a tengeri szellő és az Islay whiskykre jellemző füstösség.
A korábbiakban már szó esett arról, Islay-n mekkora dicsfény övezte a Loch Finlaggan mesés öblét, amelyben három sziget található. Két nagyobb sziget, azaz a helyi nyelven Eilan Mor, míg a harmadik az Eilean na Comhairle, amely a tekintélyes MacDonald klán uralma alatt állt. Ráadásul a klán urainak Finlaggan lett a központja, ezt tekintették innentől a MacDonald klán bölcsőjének. Érdekes, hogy a Finlaggan-öbölben élnek Skócia nagy klánvezetői, és itt csörgedezik a skót párlatok egyik legnemesebbike, a Finlaggan Eilan Mor Single Malt Whisky. A párlat valamennyi karakterén rajta hagyta a kézjegyét a zord Islay természet és a tenger közelsége, ami „tűzben edzett férfivá” edzette az islay férfiakat. A Finlaggan Eilan Mor Single Malt Whisky egy közepesen füstös Islay varázslat, az alappárlatot pedig a sherry és amerikai tölgyfahordós érlelés emeli magasabb szintre.
Már az illatában felsejlik az Islay-tőzegfüst, édes fuvallatokkal megbolondítva. Mindezt medicinális jegyzetek színesítik, és a helyi tengervíz sós jellege is tetten érhető.
Kóstolásakor a szájban kirajzolódik a whisky fűszeres elevensége és testessége, tőzeges áramlás motorjától hajtva. A párlatban egyszerre ad hírt magáról a jód, a kátrány, a tüneményes maláta költőisége és egy kis olajosság is. Lecsengése hosszú és száraz, egy hamisítatlan füstös whisky eleganciájával.
Tőzegtánc az ősi tóból: az Ardbeg Uigeadail Whisky
A whiskyfellegvár nagy lepárlói között járva aligha hagyható ki a régió patinás distilleryje, Ardbeg, a whiskyturizmus egyik központi célállomása. Ardbeg lepárlója az Islay sziget partján fekszik. Ott készül a 2009-ben az év whiskyjévé választott Ardbeg Uigeadail. Egy misztikus tóról nevezték el a sherry hordóban érlelt tőzegtáncos finomságot, és egy édes mazsolás jelleg is megjelenik a párlatban.
A sötét aranysárga Ardbeg Uigeadail Whisky 54.2%-os alkoholtartalommal csábítja a füstös ízek régi és új híveit! Ez egy folyékony csábítás az overproof kategóriában.
Már az illatolás során kibontakozik meglehetősen komplex és tartalmas aromája, a fajsúlyosabb fuvallatréteget természetesen az Islay-tőzeg adja. Illatai közül kiemelkedik egyfajta karácsonyi süteményes jelleg, némi fűszeres felhanggal. És ha mindez nem lenne még elég az illatok áradásából, a karamella és a csokis mazsola is sokat hozzátesz a végeredményhez.
Kóstolásakor az édesség és a fűszeresség ad egymásnak randevút a nyelven, mély füstösséggel. Folytatódik a karácsonyi sütemények bájos harmóniája, a téli fűszerek vagány crescendójával együtt. Ezt egy olyan mámorítóan füstös áramlás kíséri, mintha Montecristo cigarettát szívnánk.
Az Islay-öböl füstös fodrozódása: Caol Ila 12 Years Old
A Caol Ila már a 19. században felkerült a skót whisky nagytérképére, azóta készítenek frenetikus párlatokat a lepárlójában. A Caol Ila jelentése az ősi gael nyelven „Islay-öböl”, és sikeresen ötvözi a tenger ízeit a gyümölcsösséggel. Így a Caol Ila nedűk kóstolásakor egy kicsit úgy érzi az ember, mintha fejest ugrott volna a gyümölcsös ízek örvénye fodrozta tengerbe.
A Caol Ila 12 Years a gyártó egyik klasszikus zamatú párlata intenzív tengeri füstösséggel, komplex aromák teljességével áramlik az ízlelőbimbókon. A 43%-os alkoholtartalom a megszokottól egy árnyalattal magasabbra emelkedik benne. A tölgyfahordós érlelés előkelő zamatokkal bővíti az enyhén füstös dram zamatát.
Friss és gyógynövényes illata egyből magához csalogatja az erősebb whiskyk kedvelőit. Az élet vizének rajongói felfedezhetik az illatok között a friss borsmentalevelek minden sejtet felpezsdítő fuvallatait, egy kis hikoridióval ékesítve. Enyhe füstösség és friss füves jegyzetek színezik az illatáramlást, olajos és dohányleveles felvillanásokkal, a füstölt sonka gomolygásával.
Ízében a testes olajosság a legmeghatározóbb, borsos és fűszeres melegség csörgedezik az ízlelőbimbókon, sok füstösséggel.
18 éves füstös fenegyerek: a Bowmore 18 Years Whisky
Bowmore nemcsak Islay fővárosa, hanem az egyik legütősebb whisky származási helye is egyben! A minőség egyik csalhatatlan ismérve, hogy komoly tradíció szól a Bowmore-i whiskykészítés mellett: 1779-től gyártják itt a jobbnál jobb italokat. Ráadásul immár több mint 240 esztendeje használják Bowmore-ék a Vault No.1-es pincét, nem véletlenül lett a Bowmore a tőzegfüstbe burkolózó Islay sziget egyik kedvenc whiskybrandje.
18 éves korban már mindenki a felnőttkorba lép. Ez az elv érvényesül a Bowmore 18 éves változatában is, amit a minőség oltárát szem előtt tartva mindig kézzel válogatott tölgyfahordóban érlelnek. Alkoholtartalma 43%-os, az átlagos alkoholtartalomtól mindössze egy picivel emelkedik magasabbra. A zamatok felelőse a Bourbon érlelőhordó, amely színes és tartalmas ízeket kölcsönöz a 18 éves Bowmore-nak.
Mindössze enyhe füstösség jellemzi, szóval az Islay tőzegességgel még csak ismerkedő whiskyvándorok is simán megkóstolhatják a Bowmore 18 éves kiszerelését.
A sötét aranysárga ital illatolásakor érezhetjük a citrusosság felkavaróan finom örvénylését az orrban kompótos, gyümölcsös aromák kíséretében. Kóstoláskor még jobban belopja magát az ember szívébe az élet vizének skót remekműve: feltárul a parfümös oldala, és egyre jobban kibomlanak a nyelven gyógyszeres zamatai. Mintha a Bowmore 18 Years Whisky kifejezetten az ínyenceknek szeretne kedvezni; végighullámzik a nyelven a szilvalekvár, az édeskés maláta és a nemes, egyúttal eléggé száraz tölgyesség.
Minőségét az is fémjelzi, hogy a Bowmore 18 Years Whisky aranyérmet kapott 2014-ben az International Wine & Spirit Competition-ön Scotch Single Malt kategóriában, ami mesteri teljesítmény. És egy jó ok arra, hogy mielőbb megízleljük ezt a sötét aranysárga színben tündöklő finomságot, miután lecsaptunk rá az iDrinks üzleteiben!
Hínáros ízek vaníliafagyival: a Laphroaig 10 Years Whisky
Füstös tengeri Ízek? Laphroaig! Sokak elméjében egyből ez a gondolat villan fel az említett hívószavak hallatán. A Laphroaig elpárlójába nem tegnap vágtak bele a desztillálás művészetébe! Donald és Alexander Johnston 1815-ben megalapították a szeszfőzdéjüket a sziget déli partján, hatalmas legelőjük kellős közepén. A lepárló annyi pénzt hozott, hogy ez lett a családjuk fő tevékenysége a szarvasmarhatenyésztés helyett. A lepárló egy jelentős tényezővé avanzsált a klasszikus single maltok piacán, rengeteg díjnyertes whiskyt juttatva a rajongók asztalára.
Az aranysárga ragyogású Laphroaig 10 Years Whisky egy klasszikus Islay-dram stílusos füstösséggel, és annyi tengeri ízzel, mintha fejest ugrottunk volna a hullámokba Islay szigete mellett.
Az illatolás során úgy érezhetjük, mintha megnyitottuk volna a lágyan füstös illatok szelencéjét, érezhető a tőzeges jegyzetek cirkulálása az orrban. Teli van fűszerekkel és édesgyökérrel, a sóról már nem is beszélve, ami a „tengerközeli” whiskyk kihagyhatatlan tartozéka. A jódos gipszes jegyzetek kellemesen rásimulnak a fás füstösségre.
Kóstolásakor az a benyomásunk támad, mintha Islay hínárt majszolnánk, vaníliafagylaltos desszerttel. Majd masszívan felsejlik az ízek tömkelegéből a fűszeres kavalkád kardamommal, feketeborssal és az egész nyelvet bizsergető chilivel. Lecsengése pedig valóságos szimfóniája a sós-jódos zamatoknak, örökre az ízlelőbimbókba írja a tengert!
A single maltok origópontja: a Lagavulin 16 Years
Mitől jó egy veretes single malt Isaly szigetén? Sokak szerint remek viszonyítási pont a kérdés megválaszolásához a Lagavulin 16 éves változata, a világ egyik legkeresettebb single maltja! A titok nyilván a párlat arányosan hömpölygő tőzegességében keresendő: nem viszi túlzásba a füstösséget, azonban azt sem mondhatjuk, hogy a minimumra tekerné az Islay-párlatok eme kötelező műfaji sajátosságát. Ugyanakkor a sötét borostyánsárga ízvezetésű Lagavulin 16 egy meglehetősen száraz ízzel rendelkezik, ez szintén sokak számára vonzó tényező lehet a palack kibontása után.
Átütő füstösség gomolyog a párlat illatolásakor, az az igazi Lagavulin-feeling! Vannak, akik szerint ez legfüstösebb az Islay párlatok körében, szóval ne csodálkozzunk ezen a jelenségen. A meghatározó füstös illatok ellenpontozásaként sherrys, vaníliás árnyalatokkal balanszírozik a whisky, malátás és gyümölcsös jegyzetekkel. Ezért a végén mindenkinek mosolyra görbül majd a szája, aki lelkesedik ezekért a jegyzetekért egy whiskyben.
A robusztus füstösség mellett kirajzolódik a citrusosság a nyelven, a malátázott árpa sejtelmes édességével. Lecsengése igazi jutalomjáték a fűszeres fortissimók élvezőinek, egy kis datolyás és fügés trópusi beütéssel.
Az édes füstösség meséje: a Kilchoman Machir Bay Whisky
A Bourbon hordó valóságos csodát „mível” a benne érlelődő whiskyvel! Erre kínál ékes példát a 46%-os szalmasárga árnyalatban ragyogó Kilchoman Machir Bay. Nem kevesebb mint 6 hónapig szunnyadt a Burbon hordó gyomrában, hogy kiteljesedjenek fergeteges ízei. A még bársonyosabb ízhatás kedvéért a párlatot Oloroso hordóban fürösztötték, ennek köszönhetőek vaníliás, gyümölcsös és füstös zamatai.
Illata a citromhéj skót fiestája. Mintha beültünk volna egy menő Bowmore-i cukrászdába, annyira finoman siklanak az orrba az édes vaníliás sütemény árnyalatai, enyhe tőzegfüst kíséretében.
Kóstolásakor jobban érezhető, hogy füstösségi tartománya enyhe. Ennek köntösében bomlanak ki a whisky trópusi gyümölcsös, citrusos hullámai, a selymes mazsola társaságában. Lecsengésében kéz a kézben jár a tőzegfüst és a karamella.
Vihar a whiskysüvegben: az Islay Storm Whisky
Erősen füstös, rezes arany fényben fürdik, és megmutatja, milyen egy tőzeges vihar tombolása Islayn– ez az Islay Storm Whisky!
A szeszélyes időjárás nem mindig bánik kesztyűs kézzel a skót whiskyszigettel. A kelleténél gyakrabban sújt le a területre egy-egy kiadós vihar az Atlanti-óceán felől, erős széllökésekkel és intenzív viharral. Az Islay-szigeten élőket azonban már alaposan megedzették a mostoha körülmények, és lazán átvészelik ezeket a megpróbáltatásokat. Milyen lehet egy igazi Islay-vihar? Valósággal tobzódik a viharfellegekben és a füstösségben! Ezt az életérzést ragadta meg az Islay Storm Whisky, és könnyen a füstösebb párlatok keresőinek új kedvencévé léphet elő. A párlatra a szakma is elismeréssel tekintett, és 2017-ben kiemelt ezüstérmet szerzett az International Wine & Spirit Competition-ön.
Milyen zamatokban bővelkedik ez a tőzeges tengeri inspirációjú whiskyköltemény?
Művészien kavarog illatában a füstösség, enyhe olajossággal és masszív malátás fuvallatokkal. A whiskyt készítő lepárló a viharban vadul hullámzó tenger szomszédságában épült, ezért egy kis sót is felfedezhetünk benne, mintha a viharos Islay-tengerparton sétálnánk a borús fellegek alatt.
Kóstolásakor édes és gyógyszeres tőzegesség árasztja el a szájat. Kirajzolódik a hínár vad zamata, a Bourbon érlelőhordó nemes hömpölygésével egyetemben. Közben a puding és a fűszereség egyaránt jelentős szerepet kap ebben a whiskyszonátában, és az Islay-fűszerek teljes arzenáljából kapunk egy kis kóstolót. Ez egy maradandó élmény a skót whisky füstös Mekkájából!
Islay füstös nedűiben megnyilvánul a scotch tőzegtől lüktető szíve és lelke! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a skót whiskyparadicsom színpompás whiskykínálatát!