Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

7 történelmi alak, akit megkínálnánk egy prémium itallal

7 történelmi alak, akit megkínálnánk egy prémium itallal

A történelem távolról sem unalmas tudomány, ahogyan sokan az iskolában gondoltuk! Telis-tele van izgalmas részletekkel és történésekkel, ha odafigyelünk a részletekre. Mert olyan figurák bukkantak fel benne, mint a világot meghódító – kissé elvont jellemű – brutálisan meggyilkolt Caesar.

Netán Charles Darwin, aki a korabeli vallásos gondolkodással szembeszállva kijelentette, hogy az ember Isten helyett a majomtól származik. Galileo Galilei sem volt visszafogottabb: kijelentette, hogy A Föld helyett a Nap körül keringenek az égitestek, így eretnek lett belőle, és házi őrizetbe helyezte a katolikus egyház. Tesla pedig ingyen energiát akart adni az emberiségnek, de hirtelen, rejtelmes okokból meg kellett halnia…

Vagy gondoljunk a női kémként elhíresült Mata Harira, az orosz Raszputyin misztikus mesterkedéseiről nem is beszélve a cári udvarban.

Fedezzük fel a legizgalmasabb történelmi alakokat, akiket szívesen megkínálnánk egy prémium itallal az iDrinks polcairól!

Sir Isaac Newton Ciroc Apple Vodkája

Newton egy töprengő, kísérletező alkat volt-többek között ennek a szemléletnek köszönhető, hogy a korabeli fizika atyja lett, és olyan sokat meríthetünk találmányaiból és felfedezéseiből. Newton semmit sem tulajdonított a véletlennek, így a fejére eső alma is ihletet adott ahhoz, hogy megalkossa a hírhedt gravitációs elméletét.

Pedig kezdetben minden a kis Newton ellen szólt. Koraszülöttként jött a világra, és a nagymamája nevelte fel, mert édesanyja újraházasodott, és nem bírta elviselni a mostohaapját. Olyannyira, hogy zsenge fiatalkorában Newton megfenyegette a férfit, és rá akarta gyújtani a házát (szerencsére erre nem került sor).  Nem volt jó tanuló az iskolában, az irodalom és a költészet helyett az órákon a tudomány és technika érdekelte.  Már fiatalon megnyilvánult tudományosan elemző gondolkodásmódja – naplót vezetett ötleteiről és gondolatairól.

Newton kezdetben nem értette meg a matematikát a tanulmányaihoz vásárolt könyvekből. 1665-ben érte a megvilágosodás a témában, amikor Cambridge-ben tombolt a pestis, és az egyetemet egy időre bezárták a Fekete Halál miatt. Az ifjú Newton ekkor már könyvet írt a fény tulajdonságaival, az égitestekkel foglalkozó munkái ugyancsak napvilágot láttak. Foglalkozott a fény diffrakciójával, az univerzális gravitációval, a centripetális erővel.

Azonban Newtonnak volt egy gyengéje: nem nagyon bírta elviselni a kritikát, így gyakran élethosszig tartó ellenségeskedést folytatott azokkal, akik bírálták a munkáját. Különc természete miatt élete nagyrészében magányosan és teljes elszigeteltségben élt. Kétszer idegösszeomlást is szenvedett, mert úgy vélte, hogy a barátai összeesküdtek ellene. Miközben olyan nagyszerű munkákat írt, mint a Principia Mathematicát.

Manapság mindenkinek az a híres alma és a gravitáció elmélete jut az eszébe Newtonról. Még jobb, ha az ember környezetében felbukkan egy különösen finom és kristálytiszta almás vodka, mert az olyan gravitációval vonzza a prémium italokra szomjazókat, hogy képtelenség ellenállni neki! Az alma nem esett messze a fájától – Newtonnak egy almás nedű lenne a legmegfelelőbb ital, amiben valamilyen mélységben belekódolták az élet keményebb oldalát, hiszen élete során abból is bőséggel kóstolót kaphatott.

Ezért esett a választásunk a Ciroc Apple Vodka. Almás zamata mellett fontos benne a vodkáknál lényeges szerepet játszó kristálytisztaság – nem mellesleg a matematikában ez ugyancsak fontos szempont volt a nagy levezetéseknél, szóval igencsak bejönne Newtonnak. A Ciroc Apple Vodka ötszörös lepárlással éri el ezt a nem mindennapi tisztaságtartományt, és az is újdonságot hoz a vodkás ízekbe, hogy válogatott francia szőlőből készül. Már önmagában is üdítő hatású, hát még egy koktélban!

A 37.5%-os ízesített vodka sokat markol, és szerencsére sok értéket is ad a maga műfajában! A Ciroc Apple Vodka a lágy francia szőlő jutalomjátéka, almás ízekkel egybeforrva. Minőségéhez hozzájárul, hogy sok évszázados lepárlási szakértelmen nyugszik a zamata, tiszta, világos és elegánsan sima az íze. Behűtve az igazi, és már az első illatolás során magával ragadó a lédús alma orrba áramlása, ami eggyé vált az Ugni Blanc francia szőlővel.

Newtonnak is bejött volna – és ki tudja, milyen zseniális ötletei támadtak volna pár korty Ciroc Apple Vodkától!

 

Az eszelős Raszputyin Legend of Kremlin Gold Bottle Vodkája

Őrült szerzetes a cári udvarból – nagyjából ez a legtalálóbb leírás Raszputyinra. A rejtelmes figura II. Miklós cár és felesége, Alexandra megbízható tanácsadója és barátja volt, a kései Orosz Birodalom egyik legérdekesebb figurájává lépett elő. Ugyanis Grigorij Raszputyin egyszerre volt gyógyító és csábító, igen kalandos életvitellel. 

Már a gyermekkora sem volt gyermekjáték: hétgyermekes családban született, ám testvérei közül csak ő élte meg a felnőttkort. Egy kis szibériai parasztfaluban látta meg a napvilágot, ahol azért született annyi gyerek az ínséges körülmények között, hogy közülük legalább egy életben maradjon, ahogyan ez a kis Raszputyinnal történt.

Sokáig tényleg földművesként dolgozott, aztán megtért, és az ortodox egyház hívévé vált, míg egy vallási élmény teljesen felforgatta a világát. Zarándoklatra indult, meglátogatott egy csomó orosz várost és templomot, aztán felfedezte a Khlyst szektát, akik szerint csak bűnök elkövetésével és bűnbánattal lehet Isten közelébe kerülni. Így lelkesen vetette magát az ivás és a paráznaság bűnébe.

Körbeutazta az Orosz Birodalmat, szent embernek hirdette magát, aki természetfeletti gyógyító képességekkel rendelkezik. Ennek vajmi kevés köze volt az igazsághoz, azonban Raszputyin értett a hipnózishoz, az emberek elbűvöléséhez. Trükkjeit főként az orosz nemes hölgyek lenyűgözésére használta, amikor jóban lett Romanovékkal, a királyi családdal. Olyannyira, hogy 1907-ben ő segíttet stabilizálni a beteg trónörökös fiú, Alekszej állapotát. Így elnyerte Miklós cárék kegyeit.

A korabeli források szerint Raszputyinnak szörnyű modora és borzalmas higiéniája volt, ezért eléggé kilógott az orosz nemesi körökből. Az ő korában a kanalak, villák és kések használata még nem számított általános készségnek az asztalnál a parasztság körében, így Raszputyin nem tudott alkalmazkodni nemesi környezetéhez. Ha kedve úgy tartotta, kanalat nyaldosott, és gyakran ételmaradékot láttak hatalmas szakállában.

Másrészt ritkán mosdott, szörnyű szagával borzolta a kedélyeket. Kicsiny Krisztusnak hirdette magát, akit Isten küldött az Orosz Birodalom megmentésére. Azt mondta a cári udvarnak, hogy pontosan tudja az emberek halálának idejét, és szörnyű bűnei ellenére ő a megváltó. Még durvább, hogy eszelős szavai ellenére az orosz nemesség jelentős része hitt neki, többek között még Alexandra cárné is.

Az őrült szerzetes annyit ivott, hogy ritkán józanodott ki, és akkor is az udvarhölgyek elcsábításával, flörtöléssel múlatta az idejét. Bűzös szaga ellenére viszonya lehetett Alexandra Fedorovna császárnővel, és a szentpétervári hölgyek körében szintén nagyon népszerű volt.

Még durvább, hogy egy merényletben többször lelőtték, ám ezt is túlélte. Azt már viszont nem, amikor egy folyóba dobták, és 47 évesen életét vesztette.

Mi mást kínálhatnánk egy bizarr és legendás orosz figurának, mint egy Legend of Kremlin Gold Bottle Vodkát? Sokkal letisztultabb és összeszedettebb vodka ám ez, mint amilyen Raszputyin valaha is volt. Viszont neki is bejönne az ital aromatikus felépítéséből áradó nagyság és elegencia ígérete, hiszen ez a párlat minden elemében megidézi az oroszok emblematikus épületét, a Kremlt.

A kézműves vodka nem kevesebb, mint 11 világversenyen nyert aranyérmet az elmúlt 10 évben – kiváló jelzés arra, hogy csúcsminőséggel állunk szemben. Már csak azért is, mert a Legend Of Kremlin Gold Bottle Vodka palackja csodás arany színben ragyog, eredete pedig visszavezet a 15. századba. Eredeti receptjét egy Isidor nevű szerzetes birtokolja a Kreml területén, és elrejtette a fürkész szemek elől, nehogy megkaparintsák féltve őrzött kincsét! Az ital népszerűsége a mai napig töretlen, az oroszok pedig annyira lelkesednek ezért a vodkáért, hogy az idők során az Alkotmánybíróság és a Kreml hivatalos italává avanzsált.

Minden kortyában érezhetően a felemelően finom, éterien tiszta víz, egy kis boros-fűszeres jelleggel, a vanília frissességével. Koktélokban is érdemes megkóstolni, mert ez a minőség magáért beszél!

 

Julius Caesar Chateau de Breuil XO 20 Years Calvadosa

Caesar annyira popkult figura volt a maga korába, hogy neve egy előkelő címmé vált. Örökbefogadott trónörököse, Augustus Caesar Augustus néven lett Róma első császára.

48-ban Caesar azért ment Egyiptomba, hogy felkutassa egyik nagy ellenségét. Itt találkozott Kleopátrával, aki épp polgárháborúba keveredett uralkodótársával és öccsével, XIII. Ptolemaiosszal. Julius Caesar segített megoldani a viszályt és úgy egymásra hangolódtak, hogy Kleopátrának gyermeke is született Caesartól. Őt az egyiptomiak a régiek hite szerint csak Cesarionként, „kis Caesarként” emlegették.

Caesar nemcsak politikai zseni és hadvezér volt; kreatív és tehetséges íróként is népszerű lett. Rengeteget írt katonai hódításairól, beszédeiről, és még a költészettel is foglalkozott. Rajongott a humorért, és a legjobb tréfáiból egy későbbi írnok külön kötetet állított össze.

Caesar kiállt a római népért, ezért nagyon szerették. Rengeteget tett a korabeli munkanélküliség és adósságok csökkentéséért, javított a római nép életszínvonalán. Munkát ajánlott a szegényeknek, hogy Róma tengerentúli gyarmatain dolgozhassanak. Új kikötőt, csatornát és szenátusházat épített. Azonban nem volt „jófiú”: polgárháborút robbantott ki, amikor ellenállt a szenátus parancsainak, és Krisztus előtt 49-ben átkelt a Rubicon folyón. Caesar fellázadt Pompeius ellen. A polgárháború után erősebb lett mint valaha. Diktátorrá nevezte ki magát – de ez aztán az életébe került. 

A végjáték Krisztus előtt 44-ben jött el Caesar számára, amikor több összeesküvő meggyilkolta a Pompeius Színház kúriájában. Döbbenetes, de több mint hatvanan (!) vettek részt a merényletben, annyira rettegtek attól, hogy megdönti a szenátust, és egyeduralkodóvá válik. Egy horrorfilmbe illően sokszor, összesen 23-szor szúrták meg, így egyetlen szenátort sem lehetett elővenni azért, hogy felelőssé tegyék a gyilkosságért.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – így hangzik a régi bölcsesség, ám egy fenséges almás calvados mindig közelebb csalogatja az embert a bárszekrényhez, ha szeretne valami frenetikusat megízleni! A 20 éves Chateau de Breuil XO meg olyan kimagaslóan teljesít ebben a műfajban, annyira előkelő, hogy Caesarnak is bejött volna az ízekbe foglalt császári pompa!

A Chateau de Breuil XO 20 Years Calvados egy Normandia szívéből származó 20 évig érlelt calvados, főszerepben a lédús és zamatos francia almával! Már gyönyörűséges borostyánsárga színével bizsergeti a szemet, és a kóstolással még tovább nő az ember szimpátiája iránta, ha szereti a nemes francia ízeket, amelyek újdonságot, friss élményeket hordoznak magukban.

A Pays d’Auge régióból származó párlat a pallérozott tudással rendelkező calvadosmesterek alkotása, és a francia tölgyfahordós érlelés is sokat hozzátesz az ízek tökéletesedéséhez. A szépen lekerekített almás jegyzetek mellett megjelenik benne a fahéj és a vanília. Ha valaki szereti az almát, akkor a gyümölcs széles spektrumát ízlelheti meg ebben az italban. Ott hullámzik ízei tengerében a harsogó húsos zöldalma, a finom és fűszeres sült alma, de még az édes, kompótos vaníliás lecsengés is az alma szimfóniáját adja a kóstolóknak. Fejthetetlen élmény, és Caesar asztalán is simán ott lett volna a helye.

 

Mata Hari Spyglass Ginger Rumja

Mata Hari neve összeforrt a női kémkedéssel, aki szépségével elbűvöli a férfiakat, és ezáltal szabotál egy országot. Eredetileg Margareta Zelle néven született, és nem véletlen, hogy ennyire bizarr erkölcsű nő lett. 1899-ben kétévesen meghalt Norman nevű gyermeke, mert állítólag egy dada megmérgezte. Óriási volt benne a keserűség, 1906-ra a férjétől is elvált.

Mata Hari nem tudott megélni egyedül Párizsban, hiába akart zongora- és némettanár lenni, társalkodónőként sem vetette fel a pénz. Így visszatért azon oldalához, amivel férjet szerzett magának: bájos megjelenéséhez. Szépsége miatt művészek modellje lett, színdarabokban vállalt szerepet, 1905-től pedig egzotikus táncossá vált. Jávai tartózkodása rengeteget formált a szemléletén, innen jött a Mata Hari elnevezés is. A későbbi kém szert tett a keleti motívumokat, a színpadon gyakran öltözött indonéz hercegnőnek. Hazudott az újságíróknak a születési helyéről, és innentől kezdte Mata Harinak nevezni magát, ami maláj nyelven a „nap szemét”, a „napot” jelentette. Számos kapcsolata lett befolyásos és gazdag férfiakkal.

Mata Harit valószínűleg egy gyakorlott német kémnő, Elsbeth Shragmüller képezte ki, akit a szövetségesek csak Fraulein Doktorként ismertek – derült ki a lefoglalt titkos német dokumentumokból. 

Sokan 50 ezer halálesetet is Mata Hari kémkedésének tulajdonítanak. A kihallgatások alatt bevallotta, hogy rengeteg pénzt, 20 000 frankot kapott a németektől kémkedésért, pontosabban akkori felügyelőtisztjétől, Hoffmann kapitánytól. 1917-ben a letartóztatásakor kiderült, hogy Mata Hari Franciaországnak is dolgozott. Amikor meglátogatta és támogatta fiatal orosz szeretőjét, Vladimir de Masloff kapitányt, akkor Georges Ladoux beszervezte, hogy a franciáknak is kémkedjen. Azt a feladatot kapta, hogy csábítsa el Németország trónörökösét, akit nemrégiben egy hadsereg élére helyeztek.

A sok kémkedés tragédiába torkollott: a ravasz táncosnőt 1917 november 15-én kivégezték.  Mert csak a Hollywoodi kémhistóriák végződnek happy enddel, a valóság sokszor más.

Az viszont vitathatatlan, hogy egy vérbeli kémnek mindenképp egy hírszerzéssel, titkok kikémleléséhez passzoló ital jár! Mondjuk a Spyglass Ginger Rum, hiszen minden kortyában a gyömbér elevensége bizsergeti az ember érzékszerveit. Olyan pezsgő élénkség járja át az ember tagjait a gyömbér ízlelésekor, mint amikor az adrenalin hullámzik a vérben izgalom átélésekor, például egy kémthriller nézése közben. Hasonló kellemes libabőr-feelingje lesz az embernek, amikor megízeli a Spyglass Ginger Rumot.

Egy rum már alapjáraton izgalmas élményt kínál az ízlelőbimbóknak. Azonban mindjárt más a leányzó – és a Spytail Ginger Rum – fekvése, amennyiben a rumot az ízek színesítése okán egy jó kis konyakos hordóban érlelik, és egzotikus fűszerekkel gazdagítják, hogy még egyedibb stílust képviseljen az aromakarakter tekintetében. A gyömbéres rumrecept a 19. századból merített inspirációt, szóval egy sajátos aromatikus időutazás részeseivé válunk, amikor megízleljük a Spytail Ginger Rumot! Melynek bizsergése Mata Hari kémkalandjainak izgalmát idézi.

Mindennek alappillére természetesen a melasz, ahogyan az a top rumoknál történik. A melaszos fűszeresség barnacukorral és édességgel árad, minden árnyalatából harsányan ad hírt magáról a karibi gyömbér és a fűszerek frenetikus fuvallata.

Ez a borostyános ragyogású finomság elhozza a Távol-Kelet ízeinek armadáját, a Spyglass Ginger Rumnak ott a helye egy igazi rumrajongó bárszerkényén!

 

Charles Darwin Monkey 47 Ginje

Egy érdekes csavar: Darwin ugyanazon a napon, 1809 február 12-én született, mint a híres amerikai elnök, Abraham Lincoln!

Darwin kutatásai során öt év alatt gyakorlatilag az egész világot bejárta, ám ráment az egészsége. Utána kimerültségtől, ekcémától és krónikus hányingertől szenvedett, heves szívdobogással együtt. Bizonyos feltételezések szerint elkaphatta a Chagas-kór nevű parazita betegséget, ami végül Darwin halálát okozta szívkárosodás által.

Élete legkeményebb éve az volt, amikor kiadta főművét: A fajok eredete a természetes kiválasztódás eszközeivel vagy a kedvelt fajok megőrzése az életért folytatott harcban”. A történet pikantériája, hogy Darwin hangsúlyozta: az ember a majomtól származik, ami keményen szembement a korabeli társadalom mélyen vallásos gondolkodásával, már-már eretnek nézetnek látták a felvetését.

Korábban viszont a Camebridge-en teológiát tanult, így a kisujjában volt a Biblia minden szava. Darwin hite ezek után akkor kezdett meginogni, amikor világkörüli útján a saját szemével látta a rabszolgákkal gonoszul bánó embereket, és három gyermekét is elveszítette. Darwin sosem mondta, hogy istentagadó ateista lenne, inkább agnosztikus volt, azonban kidolgozta elméletét, ami szembement az isteni teremtéssel és gondviseléssel, mert az ember eredetét a biológiára vezette vissza.

Darwin a szívügyek tekintetében szintén elég szürreális figura volt. „Mellette és ellene listát” hozott létre, amely felvázolta a házasság jó és rossz oldalait. A házasságra alkalmas rovatban a szabadságot hangsúlyozta, hogy odamehessen a házasság mellett, ahová csak akar, és okos társaságban lehessen. A jó öreg Charles olyan házastársat keresett, akivel gyermekei lehetnek, aki állandó társ és barát idős korban is, egyúttal gondoskodik a házról.

 Aztán a nagy dilemmázás után feleségül vette első unokatestvérét, Emma Wedgwoodot.

Darwinnak egy olyan párlat lenne a „nagy ő”, amelybe a majmokkal kapcsolatos evolúciós nézeteit is belekódolták. Ilyen téren egyenesen fantasztikus lenne a Monkey 47 Gin. Egyrészt maga a nedű is egy remek alkotás 47 illatos és zamatos fűszernövényes komponensből, másrészt egy vidám majmot láthatunk a címkéjén. Kóstoláskor pedig azzal szembesül az ember, hogy meghökkentő módon a németek is tudnak grandiózus gineket készíteni! És a számmisztika meg a teljesség jegyében még az alkoholtartalom is 47%, ami pár ugrással magasabb a 40% körül játszó átlagos gin-alkoholtartalomtól.

A német gyártású gin készítői semmiképp nem egy szürke és megszokott ginben gondolkodtak. Sokkal inkább egy olyan párlat létrehozására törekedtek, amely kilóg minden értelmezési tartományból: „Nem egy átlagos dry gint akartunk!" A piacon lévő legösszetettebb ginek egyike a Monkey 47 Gin, ami a Fekete erdő kincsestárából meríti ízeit, mintha egy Grimm-mesében lennénk Jancsival és Juliskával.

Illatában a fenyőgyantás, citrusos, fás és borókás frissesség szabja az irányt. Zamata némileg más: egyre nagyobb teret kapnak benne a telt gyümölcsös ízek, a könnyed fűszerességgel együtt, azonban itt is lényeges aromapillér a fenyőfa, a párlat főszereplője.

 

Galileo Galilei Ginato Clementino Ginje

Sok olyan dolgot fedeztem fel az égben, amit korunk előtt még senki nem látott” – írta Galilei 1615-ben. Igaz, ami igaz, ez a kijelentés még szerény is a nagy csillagásztól: teljesen megváltoztatta azt a módot, ahogyan az akkori emberek érzékelték a világot. Matematikai szemlélettel tanulmányozta az egész világegyetemet, és ráébredt, hogy rengeteg bolygó, így a Föld is a Nap körül kering, megalapozva a heliocentrikus szemléletet. Ami az egyháznak nem tetszett, és megtámadta az inkvizíció. Halála előtt Galilei szembeszállt velük, amikor kimondta: „és mégis mozog a Föld!” (Eppur si muove). Vagyis felhívta a figyelmet, hogy nem a Föld körül forog a mindenség, ahogyan azt korábban gondolták, hanem a Nap köré szerveződik minden…

Teleszkópos megfigyelései felhívták a figyelmét arra, hogy az égitestek keringése és pályája a Nap köré összpontosul. A korabeli katolikus egyház ezért 1616-ban őrültségnek, abszurdumnak tekintette „eretnek nézeteit”, mert szerintük Galilei elképzelései ellentmondtak több bibliai résznek. Galileit perbe fogta a Vatikán, és határozatlan időre házi őrizetre ítélték. Firenze melletti otthona lett a börtöne, azonban tovább dolgozott és írt. Még annak ellenére is, hogy a látása kezdett elhomályosulni. 1638-ra a nagy tudós és filozófus megvakult. A korabeli babonás emberek úgy vélték, világtalanságát a napba nézés okozta, ám valójában inkább szürke vagy zöldhályog okozhatta tragédiáját.

Galielit azonban semmilyen módon nem lehetett legyőzni, nézetei halála után is fennmaradtak. Azóta terelődött a csillagászok figyelme a Földről a Napra mint az univerzumunk egyik nagy mozgatójára.

Mi más állítaná Galileit föld körüli pályára a kimagasló élmények tekintetében, mint egy igazi olasz különlegesség, a Ginato Clementino Gin?

Ez a parádés ízekkel kacérkodó párlat valóságos földöntúli élménnyel kecsegtetné a nagy csillagászt és filozófust, és kimaxolja a klementin gyümölcsben rejlő lehetőségek maximumát! Történt ugyanis, hogy készítői a csúcsra járatták a mediterrán olasz ginkészítést, középpontba állítva a klementint, és szintet lépni vele egy kis Nebbio szőlős csavarral. Szóval igenis lehetséges újat mondani a gin műfajában, bár ehhez nem árt egy kis olasz ízlés is, szőlős beütésekkel.

Olyan mágikus eleganciával kavarog a palackban a boróka, a gabonaszesz, a Nebbiolo szőlő és a mandarin, hogy egyből az orrban érezzük a friss klementin héjának citrusos egzotikumát. Az illatáramlásban egyre jobban kirajzolódik a tanninosságban tobzódó Nebbiolo szőlő, ami még jobban felpörgeti a párlat energetikáját. A boróka és a klementin elválaszthatatlanul összeforr a zamatban, és kapunk egy aromatikus zuhatagot, amit senkinek sem szabad kihagyni, aki fogékony az eredeti és olaszos ízvilágot villantó ginekre. 

Egyetlen dologra érdemes csak ügyelni ebben a nagyszerű nedűben. Arra, nehogy a kelleténél többet kortyolgassunk a 43%-os borókakölteményből, mert akkor eszünkbe juthatnak Galilei egykori szavai, miszerint „mégis mozog a föld”.

 

Nikola Tesla Rammstein Rumja felráz, akár az eletromosság

Az elektromosság legnagyobb gurujaként tisztelt Nikola Tesla születése sem volt átlagos: a mendemondák szerint egy nagy villámlásos vihar tombolása idején látta meg a napvilágot.

Sokan őrült tudósként tekintettek Teslára, mert megpróbált részecskefegyvert és halálsugarat kifejleszteni. Minden idők leghíresebb villamosmérnökeként feltalálta a Tesla-tekercseket, amit a mai napig használnak a rádiótechnikában. Később sem lustálkodott feltalálóként: közel 275 találmány kapcsolódik a nevéhez több országban.

Nem tudhatjuk be a véletlen játékának, hogy Tesla hatalmas lexikális tudással, mondhatni ismeretek tengerével rendelkezett elméjében. Az a helyzet, hogy a legendás feltalálót  fotografikus memóriája segítette. Ha hihetünk a korabeli tudományos pletykáknak, háromdimenziós struktúrákat tudott elképzelni a fejében, és szüntelenül dolgozott is a megoldásokon. Másrészt Tesla egy elképesztően bizarr figura volt: rettentően aggódott a tisztaságért, félt a baktériumoktól. Előfordult, hogy összesen 18 (!) szalvétát használt fel az ebédlőasztal letisztítására az étkezések előtt. Nikola Tesla folyamatosan álmatlanságtól szenvedett, és valamiért kényszeresen ragaszkodott a 3-as számhoz.

Sosem házasodott meg, és szerette, kifejezetten kereste a magányt, ahogyan ez a következő Tesla-idézetből is kiderül: „Légy egyedül, ez a találmányok titka; légy egyedül, mert ilyenkor születnek az ötletek.”

Teslát egyáltalán nem érdekelte, mennyi pénzt kereshet találmányaival, részben ez az oka, hogy nagyon szegényen halt meg. Az a cél vezérelte, hogy az emberiség életét jobbá tevő találmányokat eszeljen ki, ezért akart ingyen energiát adni az emberiségnek, ami ellenkezett a nagy kőolaj- és energiavállalatok szándékaival. Az összeesküvés-elméletek szerint ez is szerepet játszhatott Tesla halálában. Nem beszélve a munkamániájáról­! A feljegyzések szerint egyszer 84 órát dolgozott megállás és pihenés nélkül. Voltak érdekes módszerei: Tesla lábujjgyakorlatokat végzett, hogy fokozza agyának erejét. Minden este százszor összeszorította a lábujjait, hogy stimulálja az agysejtjeit.

Szóval neki egy olyan rum járna, ami alaposan felrázza, és az általa annyira szeretett elektromosság lüktetését is magában rejti. E célnak egy hamisítatlan „rocksztár rum” felel meg a legjobban.

Du Hast, Sonne, Amerika, Ich Will …Hozzászoktunk, hogy erőtől dübörgő dalokkal robbant be a köztudatba, óhatatlanul ez a stílus jut az ember eszébe. Ugyanezt a szenvedélyes lendületességet képviseli a Rammstein Rum, a guayanai és trinidadi rumok egyedülálló háziasítása. A 12 éves érlelés igen magasra teszti a mércét e párlattal kapcsolatban, és a Bourbon hordós érlelés során nyeri el ízének végső kiteljesedését, mert ez a hordó simítja össze az ízeket a tökéletesség tartományában.

A libabőrös érzés eddig csak a zenéljük által alakult ki az emberben Rammsteinék kapcsán, de most már a klasszikus rumjuk által is hasonló benyomása támad az embernek! És olyan vibráló elektromosság önti el tőle az ízlelőbimbókat, mintha Tesla egyik szerkezetének közelében járnánk. Nincs mese, ez egy zsigeri zsenialitással megalkotott „metál ital”, teli élettel, melasszal és nem kevés művészettel.

A Dominikai Köztársaságból érkező ízek harsány fűszerességgel, fás-füstös jegyzetekkel érkeznek, egy ecsetvonásnyi gyümölcsösséggel. Az édesség mellett a füstösség karcosabb keserűsége is lényeges szerepet játszik az ízek összjátékában, ami olyan karcos, mint a Rammstein videóklipjeiben megnyilvánuló társadalomkritika.

Szóval nem kell ide basszusgitár, az ízek magukért beszélnek, és felérnek Tesla szerkentyűinek elektronikus viharzásával!

 

Fedezze fel azokat a történelmi erejű italokat az iDrinks üzleteiben, amelyek csúcsminőségű zamatuk által dacolnak az idő vasfogával! Mert egy egyedi whisky, egy stílusos rum vagy egy kristálytiszta veretes vodka nemcsak most, akár 50 vagy 100 év múlva is magához csalogatja majd a minőségre szomjazókat! Jöjjön el hozzánk, és találja meg azokat a finom italokat, amelyek még Darwin, Newton, Raszputyin vagy Mata Hari tetszését is elnyernék!