Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 15.000 Ft-tól

ingyenes

6 zeneszerző, aki prémium italokból merített ihletet

6 zeneszerző, aki prémium italokból merített ihletet

Mozart pezsgővel dobta fel a szürke hétköznapokat. Rossini gyakran vörösbort ivott az ételek mellé, Stravinsky pedig ritkán hagyta el az otthonát egy jóféle scotch nélkül. Liszt Ferenc a konyakért lelkesedett, a nehéz sorsú Beethoven a szekszárdi borok rajongója volt, Brahms viszont a tokajit tekintette a legfenségesebb italnak.

Bemutatunk 6 világhírű zeneszerzőt, akik szerették a prémium italokat!

Mozart imádta a pezsgőt

Senkinek sem kell bemutatni A varázsfuvola, a Figaro házassága és a Cosi fan tutte zeneszerzőjét! Valóságos csodagyermeknek számított, ugyanis a kis Wolfgang Amadeus első művét hatévesen komponálta, és iskolába sem járt soha, mert az apjától, Leopoldtól tanult írni és számolni. Mozart 11 esztendősen már egész estés vígoperát írt, apja pedig olyan remekül menedzselte a tehetségét, hogy már egészen fiatalon koncertsorozatokat adott Itáliában. Később Wolfgang a schönbrunni kastélyban még Mária Terézia előtt is fellépett, és egész Bécsben a tehetségéről beszéltek. Hamarosan a kis Mozart Londonban, Párizsban is bemutatta szerzeményeit, és óriási karriert futott be.

Aztán Mozart igazi sztárrá nőtte ki magát, és csak úgy ontotta magából a felejthetetlen szimfóniákat. Olyan hírek is terjedtek róla, hogy a fanatikus zenei harmóniák mellett a mestert a kiváló pezsgők hozták lázba! Egy Mozart-szintű géniusz a lehető legjobb pezsgőt érdemli, így a francia champagne alfáját jelentő Moët & Chandon Imperial Brut Pezsgővel kínálnánk meg. Ezt a több mint 250 éves múlttal rendelkező francia pezsgőt nemes egyszerűséggel csak a királyok italának nevezik. Méltó ital lenne a komolyzene királya, Mozart számára, aki biztosan örömmel ízlelgetné a világ egyik vezető pezsgőborászatának mesés italát. A Moët & Chandon Imperial Brut Pezsgő a Champagne régió legnemesebb szőlőfajtáiból, Chardonnayből, Pinot Noirból és Pinot Meunierből készült. A Méthode Traditionnelle módszerével finomhangolt pezsgő frissítő citrusos illatokkal hipnotizál minket, és zöldalmás jegyzetekkel bűvöli el a minőségi italok szerelmeseit. A Moët & Chandon Imperial Brut Pezsgő illatai közé az ásványos jelleg és az enyhe virágos aroma is belopózik, hogy még teljesebb élményben részesüljünk. Ízében még jobban kibomlanak a nem mindennapi jegyzetek, és a buborékok között kirajzolódik az alma, a körte és a barack jellegzetes zamata. Az enyhe savak még magasabb szintre emelik az élményt, így bizton állíthatjuk, hogy a Moët & Chandon Imperial Brut Pezsgővel meglenne Mozart új kedvenc pezsgője!

 

Igor Stravinsky és a Scotch whisky

Volt egyszer egy zenei forradalmár, aki gátlás nélkül feszegette a zenei forma, a ritmus és a szerkezet határait. A formabontó férfiút Igor Stravinskynak hívták, és olyan mesteri alkotásokkal rukkolt elő a 20. század első éveiben, mint a Pethruska, a Tűzmadár vagy A tavaszi áldozat (mindhárom balett volt, de olyan stílusos zenével, ami egyből felébresztette az érdeklődést Igor munkássága iránt). Az orosz géniusz remekműveinek köszönhetően rengeteget utazott, és megszerezte a francia állampolgárságot is, hosszú évekig élt Amerikában, majd megírta A zene költészete című könyvét, amelyben beavatta a híveit muzsikája műhelytitkaiba.

Stravinsky annyira rajongott a scotchért, hogy állítólag sosem hagyta el az otthonát egy üveg skót whisky nélkül. A korabeli források szerint a Ballantines volt a kedvence, és különösen a 30 éves változat lopta be magát a szívébe. Ha a jó öreg Igor még most, a 21. században is velünk lenne, gondolkodás nélkül egy pompás Ballantines 30 Years Whiskyt nyomnánk a kezébe. A világ egyik legfelkapottabb blended whiskyjének 30 esztendős változatával bizony semmit sem bíznánk a véletlenre, hiszen egy olyan frenetikus italról beszélünk, amelyet Jim Murray is 94 pontra értékelt az ikonikus Whisky Bibliában. Murray külön kiemelte az ital finomságát, ami kifejezetten a három évtizeden át tartó hordós érlelés dicséretét zengi. A Ballantines 30 Years Whisky egy nem mindennapi ajándék a különleges úriemberek számára, ebben a jó öreg Igor Stravinsky is nagy örömét lelné. Ebben a bársonyos blended műalkotásban ott örvénylik a Glenburgie, a Glentauchers és a Miltonduff mennyei zamata. A három évtizedes kiforrottsággal bíró, remek párlatokat tartalmazó Ballantines az iskolapéldája annak, hogy az egész mindig sokkal több a részek összességénél!

A Ballantines 30 éves változatában egyszerre élvezhetjük a gyümölcsök gazdagságát és a méz kifinomult édességét, mindehhez egy leheletnyi tölgyes utóérzés társul. A Ballantines 30 Years Whisky ízében egyre hangsúlyosabbá válik a testes és kiegyensúlyozott ízvilág, amelyben egyesül a méz, a virágosság és a gyengéd gyümölcsös karakter. Az óarany színben tündöklő Ballantines 30 Years Whisky magában és jégre töltve is felejthetetlen élményben részesít minket, Igor Stravinskyról nem is beszélve!

 

Liszt Ferenc és a konyak

Minden idők legzseniálisabb magyar zongoristája rajta hagyta a kézjegyét a 19. századi komolyzenén. Olyan remekműveket alkotott, mint az No. 2 magyar Rapszódia vagy a Transzcendentális Etűdök. A német romantikában csak Franz List néven emlegetett művész már kilencéves korában a nagyközönség előtt bűvölte a zongorát Sopronban és Pozsonyban, Bécsben pedig Mozart kollégájától, Salieritől leste el a zeneszerzés fortélyait. 11 évesen Liszt már olyan koncertet adott, amit még Beethoven is eljött meghallgatni, kicsivel később pedig Liszt Párizsba, a művészvilág európai fővárosába költözött. Itt Chopin és Berlioz együtt formálták a fejlődését, hangversenykörútjai során pedig bejárta egész Európát, még Portugáliában és Oroszországban is megfordult. Liszt nem a lazításról, inkább megállást nem ismerő munkatempójáról volt híres, hiszen összesen 1400 művet komponált, amivel ő lett minden idők legtermékenyebb zeneszerzője.

Liszt imádta a szekszárdi borokat! Annyira elnyerték a tetszését, hogy egyszer ezekből a pompás italokból küldött ajándékot IX. Pius pápának. A szekszárdi borok közül remek választás lenne a derék Franz számára a szekszárdi Twickel Szőlőbirtokról a Baron Chateau Kajmád Merlot, egy mély rubin színben pompázó ital, amely bővelkedik gyümölcsös harmóniákban. Az elegáns cserzőanyag és a harmonikus savak valami egészen különleges aromakaraktert hoznak létre, bársonyossága pedig nem mindennapi élményt nyújt a testes borok kedvelőinek.

Azonban a fáma szerint Liszt még ennél is jobban kedvelte a konyakokat. Liszt Ferencet egy olyan exkluzív itallal kínálnánk meg, ami még a kivételesen finom konyakok közül is kiemelkedik. Erre keresve sem találhatnánk tökéletesebb példát a Hennessy XO Cognacnál, amelyet közel 100 féle eaux-de-vie keverékéből készítettek, így ott izzik benne Franciaország négy legmenőbb konyaktermelő régiójának legjava. Az XO remekül körvonalazza, hogy egy „extra old” konyakról beszélünk, amit kiemelkedő sok ideig, 15 éven át érleltek. A szőlőből komponált remekmű egy olyan folyékony csoda, amely Liszt Ferencnek is elnyerné a tetszését! A Limousin tölgyfa olyan testes és határozott ízt kölcsönöz a Hennessy italának, amelyben ünnepet ülnek az aszalt gyümölcsök, a lágy fűszerek és a diófélék. Ezt a tölgyes karakter kellemessége emeli még magasabb szintre.

 

Beethoven és a vörösbor

Az Örömódát megalkotó Ludwig van Beethovennek nem volt könnyű gyermekkora! Az 1770-ben születő csodagyereknek az első zenetanára sajnos többet ivott a kelleténél, közepesen tehetséges udvari zenész édesapja pedig meglehetősen indulatos volt, mert nem látta akkora csodagyereknek, mint Mozartot. Beethoven üstökösszerűen fejlődő tehetsége miatt hamarosan már a fiatalember tartotta el a családját, egyre jobb megbízásokat kapott. Akkora zongoravirtuóz lett, hogy választófejedelmek és hercegek támogatták. Hősünket még hallásának lassú elvesztése sem állíthatta meg, és papírcetlik segítségével kommunikált a környezetével. Mélabús természete ellenére Ludwig van Beethoven még ekkor sem adta fel a küzdelmet: olyan csodás belső hallása volt, hogy még siketen is folytatni tudta a zeneszerzést!

Ludwig van Beethoven a zene megszállottja volt, és teljes erőbedobással dolgozott a lélek mélységeiben merülő szimfóniáin, zongoraszonátáin, vonósnégyesein. Egészen kiváló érzéke volt ahhoz, hogy egyszerre ragadja magával a zenebarátok lelkét a mennyországban vagy a legsötétebb pokolba! Szenvedélyekkel áthatott alkotásait elképesztően mély érzelmek járták át.

Beethoven szerette megjutalmazni magát a fáradtságos munkával járó zeneszerzés után. A korabeli források szerint komponálás után imádott minőségi borokat kortyolgatni bécsi otthonában és a helyi kiskocsmákban. Sokak szerint a vörösbor volt a kedvence, ezért a Günzer Lezser Portugiesert ajánlanánk neki, mert a Villányi Borvidékről származó parádés portugieser bearanyozta volna a legendás Ludwig hangulatát, és minden korábbinál „lezserebb” szimfóniákat komponált volna a remek ital hatására. És ha egy igazán temperamentumos spanyol vörösborral szeretnénk elbűvölni, akkor a Bodegas Alión Alión borát ajánljuk neki, amely teljes mértékben kimaxolja a spanyol tempradillo szőlőben rejlő vörösboros varázslatokat.

Ha Beethoven az említett vörösboros különlegességeket kortyolgatta volna, talán a világhírű kilenc Beethoven-szimfónia is sokkal vidámabbra sikerül!

 

Brahmsnak a tokaji bor volt a kedvence

A Magyar táncokat szerző zenei virtuóz fiatal korában nehéz körülmények között élt. 13 éves korában gyakran játszott élelemért és szerényebb fizetésért. Az érzékeny fiút megsajnálta a nyomorúságos körülmények között élő embereket, és ez később a műveiben is megjelent. A régi források szerint Brahms és a magyar Liszt Ferenc nem ápoltak jó viszonyt, ugyanis Liszt nagyon megsértődött Brahmsra, aki elaludt az egyik szonátája hallgatása közben. Johannes szembefordult a klasszikus német zenei irányzatokkal, romantikus hangvétele inkább a klasszikus zenevilágból merített inspirációt (a német népiesség is nagyon inspirálta Johannest). Brahms rengeteg hangversenyt tartott Pesten, Reményi Edével, és számos magyar barátja volt. Brahms előszeretettel jegyezte fel a magyar dallamokat, és ezeket a melódiákat nemcsak a Magyar táncokban, hanem más alkotásaiban is feldolgozta.

Brahmsot nemcsak a magyar zenekultúra vonzotta, hanem hazánk finom italait is imádta. A korabeli források szerint a tokaji volt a kedvence, ezért a Sauska Tokaj Aszú Essenciát ajánlanánk neki. A tokai aszúesszencia egy csábító aromákkal hódító desszertbor, egy valódi tokaji borkülönlegesség, amely különösen sült libamájhoz kortyolva nyújt felejthetetlen gasztronómiai élményt!

Másrészt a Tokaji borvidék egyik gyöngyszemét, a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos változatát ajánlanánk neki. Az édes tokaji aszú színe valahol az arany és a sötét borostyánsárga közötti tartományban mozog, illatában pedig kacéran játszanak egymással a friss gyümölcsös ízek, a citrusos árnyalatok és az aszalt gyümölcsös, fűszeres és mézes jegyzetek. A tokaji aszú édes hullámokban árad szét a szánkban, miközben az élénk savak is kibomlanak benne, mi pedig az 5 puttony minden aromatikus áldását élvezhetjük! A Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos egy olyan fenomenális ital, amely Brahms kreativitását is a maximumra pörgette volna, és biztosan komponált volna egy szimfóniát a zamatok tiszteletére!

 

Rossini az olasz vörösborok és a madeira rajongója volt

Valósággal rajongott a szent témákért: összesen 39 operát írt, ami elég megsüvegelendő teljesítmény! Mindezt a 19. század zeneszerző királya, Giaochino Rossini vitte véghez, akinek a kamarazenék és a zongoradarabok komponálása is a kisujjában volt. Az olasz maestro 18 évesen mutatta be Velencében az első vígoperáját, majd apránként meghódította a milánói, római és nápolyi operaházakat is.

Rossini apja, Giuseppe nagyban játszott. Napóleon híveként összeesküvéseken is részt vett Pesaróban, ahonnan a politikai erőtér változékonysága miatt rövidesen menekülnie kellett gyönyörű feleségével, Annával, majd hosszú időt börtönben is töltött. A kis zenetudort a zilált családi körülmények miatt nagynénje és nagyanyja nevelte. Giaochino Rossini egy igazi csibész volt, sosem kellett a szomszédba mennie egy kis csínytevésért. Büntetésből egy kovácsmesterhez adták tanítványnak, és a zongoraleckékben is egyre jobban kitűnt a tehetsége.

Rossini világhírű operákkal szórakoztatta a műfaj kedvelőit, mint a Tell Vilmos, A sevillai borbély vagy a Hamupipőke, és szülővárosa, Pesaro nyomán gyakran csak a pesarói hattyúként emlegették az olasz fenegyereket, aki a jóféle whiskyt sem vetette meg.

A bohém külsejű zeneszerző kedvenc étele a makaróni volt, és valamiért mindig úgy alakult, hogy Madeirát kortyolgatott a frenetikus finomsághoz. Egészen feldobta volna a zeneszerző motivációját, ha megízlelt volna egy igazi madeirás különlegességet, például a Glenfiddich 19 Years Age of Discovery Madeira Cask Whiskyjét. Egy olyan whiskyt, amelyben a madeirás zamatok játsszák a főszerepet! A Glenfiddich különleges kiadása folyékony tiszteletadás a rettenthetetlen portugál hódítók előtt, akiknek megállíthatatlan elszántsága egy új világ, Amerika felfedezéséhez vezetett. A Glenfiddich Madeira Cask változatában a kiváló minőségű single maltot madeira bor érleléshez használt hordóba töltik, és abban pihen 19 hosszú esztendőn át, míg a hordó fája kifinomult madeirás ízeket kölcsönöz a remekbeszabott skót whiskynek. Mi pedig végeredményként kapunk egy csábítóan édes, melengető, fűszeres fortissimókkal teli varázslat, amelyben a madeirás aromák kölcsönöznek egyedülálló mélységet a scotch ízeknek. A Glenfiddich Madeira Cask Whisky zamatának bázisát a fűszeres fahéj é a feketebors adja, erre épülnek rá a kandírozott gyümölcsös jegyzetek, a tölgy nemes áramlása.

Az olasz Rossini a száraz vörösborokat is előszeretettel kortyolgatta, így remek választás lenne számára az olasz Antinori Pincészet parádés és temperamentumos itala, az Antinori Guado Al Tasso Bolgheri Superiore a Bolgheri régióból. A D.O.C. eredetvédelemmel rendelkező Al Tasso Bolgheri Superiore egy olyan száraz vörösboros cuvée, amely 62%-ban Cabernet Sauvignont, 18%-ban Merlotot, 2%-ban pedig Petit Verdont tartalmaz, hogy tényleg kimaxolja a vörösboros ízekben rejlő lehetőségeket, és az élmény legyen a végső határ a zamatok felfedezésében! Élénk zamata nemcsak Rossini makarónijához, hanem marhából, sertésből és vadakból készített ételekhez is egészen kiváló lenne.

A zeneszerzők fenséges italai meghozták a kedvét ahhoz, hogy megízlelje a nemes konyakok, pezsgők, borok és whiskyk finomságát? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje szakértő kollégáink segítségét!

Tartalomhoz tartozó címkék: cognac ízletes cognac mindenmás