Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

5 Scotch, ami az otthoni bárjából nem hiányozhat

5 Scotch, ami az otthoni bárjából nem hiányozhat
A skót whisky-k világa annyira gazdag, hogy nehéz köztük választani, hisz minden régiónak megvannak a maga TOP tételei, így tényleg igen nehéz dolgunk van, ha szeretnénk felállítani egy "kihagyhatatlan" scotch listát. Másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ízlésben nagyon is különbözhetünk, így szintén nehéz megtalálni a legideálisabb válogatást. Kis listánkban olyan tételeket gyűjtöttünk össze, melyek ízléstől és régiótól függetlenül valóban mindenhol helyet érdemelnek.
Ezen a vonalon elindulva érdemesnek gondolhatjuk, hogy szélesebb skálán mozogjanak az otthoni bárunkban lévő single malt whisky-k jellegei, így azon barátainkat is meg tudjuk kínálni egy pohárkával, akik nem feltétlenül ugyanazon párlatokon kulturálódtak, mint mi, és persze meg is érdemlik a dram-ot!
 
Kiválasztottunk 5 olyan whisky-t, amit szerintünk mindenképpen érdemes tartani egy otthoni bárban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden hozzánk látogató számára lesz egy kiváló ajánlatunk.
 
Egy 2018-ban Scotch Whisky Masters-en aranyéremmel díjazott whisky, mely Islay-ról származik és egy enyhén tőzegelt, non-chill filtered párlat, mely szerintünk egy igazán szerethető, füstös változat és könnyen élvezhető whisky élményt nyújt. Illatában gyengéd füst, tengeri illatok és könnyed gyümölcsösség jelentkezik, míg az ízében kerek füstösség, olajos magvak, enyhe aszalt gyümölcsösség és szép, komplex összetettség érezhető, hosszú lecsengéssel.
 
Egy nagyon jó ár/érték arányú skót whisky! A tétel speyside-i régió párlatait erősíti és szerintünk nem is rosszul. A lepárló az évek folyamán többször esett át tulajdonosváltáson és bezáráson is, de 2007 óta szünetmentesen termel. A maltjaik nagy része blendekhez készül, de ezek a palackok amolyan „indie palackozásként” kerülnek a polcainkra. Először amerikai tölgyfahordókban érlelik, majd kap egy sherry cask utóérlelést. Illatában tejszínhabos csokoládé, édes alma és málna, barnacukros édesség. Ízében csokis sütemény, gyümölcskenyér, és karamellizált árpa jelenik meg.
 
Egy hatalmas kedvenc lépett a küzdőtérre a 10 éves Springbank személyében. Nehéz elfogultság nélkül beszélni ezen cambeltowni 10 éves whiskyről. A korcsoportjában talán az egyik legösszetettebb párlat. 2014-ben aranyat nyer a World Whiskies Awardson, ami nem kis teljesítmény, illetve nálunk is ő lett az első a 12 év alattiak kategóriájában. Illatában gazdag tölgyesség jelenik meg, húsos testtel és földes jegyekkel. Ízében kavargó füst és csonthéjas ízek kavalkádja után, enyhe trópusosság és földesség vegyül.
 
Ha csak meghalljuk a Clynelish nevet más is eszünkbe jut, a pompás ízkavalkád, mely ezen whisky kóstolását követi.. Egy kimondottan jó, 14 éves párlat a highlandi régióból, és annak is a nagyon északi lepárlójából, a megboldogult Brora mellett. Nagyon szeretjük azt a jellegzetes ízvilágot és egyediséget, amit ez a whiskys üveg rejt magában. Illatában laza füstösség, mandarin, narancshéj és egy kevés égetett tölgy. Ízében mély waxos, méhviaszos, és több jelzője az olajosságnak, ezek mellett narancsos savasság, enyhe égetett cukor, és bőrkosárba rakott aszalt gyümölcsök.
 
Igen, ez a whisky kicsit kilóg a többi közül, de nem csak a kicsivel magasabb ára miatt, hanem mert nem egy single malt whisky, hanem egy grain whisky. Éppen azért is szerettük volna, hogy felkerüljön erre a listára, hogy egy valódi gabonawhisky karakteres zamata is helyet kapjon az otthoni polcon. Mi nagyon megkedveltük! Illatában érett gyümölcsösség, csipetnyi bors, nyersesség. Ízében előjönnek a nagyon barátságos ízek, ha bor lenne akkor ide írhatnám, hogy behízelgő, de itt inkább arról van szó, hogy könnyedén érthető, és könnyen barátkozható ízek, vajas keksz, cseresznye, körte és egy kevés mandula.
 
Ezek azok a whiskyk, amiket szívesen ajánlunk egy otthoni bárba, és nagyjából le is fed egy szép palettát. Talán hiányzik a listából egy igazán tőzeges és fenolos whisky, bár ezen típust vagy imádni vagy utálni lehet, így inkább egy füstös válogatás részeként tudnánk elképzelni.