Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

5 ikonikus ital, aminek jót tett a sivatag

5 ikonikus ital, aminek jót tett a sivatag

Napjainkban teljesen kézenfekvő számunkra, hogy minden nagyvárosban víz folyik a csapból, és nem határolnak mindent sivatagok, mint a Mad Maxben vagy a Dűnében ahol a posztapokaliptikus világban a túlélésért küzdenek a kopár földeken. Azonban a következő évtizedek szomorú előrejelzései alapján még ez az idő is eljöhet, ha nem figyelünk jobban az elsivatagosodás veszélyeire, bolygónk egészségére. Olyan nagy kockázat ez már manapság, hogy pár napja tartották az elsivatagosodás és szárazság elleni küzdelem világnapját. Erről a vészjósló napról minden év június 17-én emlékeznek meg. Egy globális felhívás arra, hogy ideje változtatnunk, megállítanunk a termőterületek pusztulását.

Azonban vannak olyan italok, amelyek zamata eleve a forró sivatagi klímának köszönhetik ízüket. Ilyenek az agávéból készülő sotolok, amelyek felveszik a küzdelmet a forró pokollal, és minőségi zamatokat adnak a párlatoknak.

Lássuk, mi történne, ha a világunk sivataggá alakulna, és mik azok a parádés italok, amelyek a sivatagi klíma tett felejthetetlenné.

Antoine de Saint Exupéry szerint a sivatagot az teszi gyönyörűvé, hogy valahol egy kutat rejt. És ha figyelmes szemmel járunk az iDrinks polcai között, rálelhetünk azokra „a sivatag edzette” pompás italokra, amelyek a kíméletlenül forró körülmények miatt lettek ennyire fenségesek– a sivatagban lévő aromatikus kutak.

Prémium Sotolok

Forróság mindenekfelett

A sivatag az embert alaposan próbáló természeti képződmény: fizikai, mentális és érzelmi határainak feszegetéséig viszi az embert, mert tényleg csak így lehet túlélni a homokdűnék közötti vándorlást. A legnagyobb ellenség ebben a közegben az állandó, intenzív és könyörtelen hőség, hiszen az extrém kánikula könnyen a sivatagi kalandor életében kerülhet. A fejünk felett tűző napsütés, a magas hőmérséklet heves izzadást okoz, ami gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Másrészt tűz az a fránya nap, ezért súlyos leégés is veszélyezteti az egészséget.

Az égési sérülések további nedvességvesztést, bőrkárosodást okozhatnak. Az ilyen kíméletlen  körülmények között figyelni kell a megfelelő ruházatra, ha valamiért sivatagi területre merészkedünk. A sivatagi kiruccanás a bőrünket eltakaró laza öltözetet igényel, ami véd a leégéssel szemben, segíti az izzadtság elpárolgását, és kicsit hűti a testet. Ugyanez a ruházat a sivatagon kívül is hasznos lehet, például a nyári kánikulában is.

 

A kiszáradás

„A sivatag birodalmában a víz a király, és az árnyék a királynő”– írja Mehmet Murat Ildan. Mildred Cable ennél kicsit keményebben fogalmaz: „A sivatag víz nélkül nem más, mint egy koporsó”. És sajnos teljesen igaza van.

A sivatagok méltán híresek az elviselhetetlen hőségről – amiből mi tagadás, magyar földön, júniusban is kaphatunk egy kis kóstolót, bár szerencsénkre nem 50 Celsius fokosat. A forróság azonban csak a veszélyességi spektrum egyik oldala a sivatagban, mivel éjszaka rendszerint drámaian lecsökken a hőmérséklet. Ez óriási fenyegetést jelent az emberi testre a hipotermia miatt, sok sivatagi zarándok ebbe szokott belehalni. Így nappal attól kell félni, hogy megsülünk, éjjel meg attól, hogy megfagyunk. Sokan kifejezetten rétegzett ruhát vesznek fel a sivatagban, hogy megőrizze a testhőt a jeges éjszakai sivatagi szelek ellen.

A forróság és a hideg hullámzása miatt hőmérsékleti sokk léphet fel az emberi szervezetben. Ez különösen kellemetlen lehet egy sivatagi környezetben. A gyors hőmérsékleti változás fiziológiai stresszhez vezethet. A sokk járhat émelygéssel, zavartsággal, az izomkontroll elvesztésével és eszméletvesztéssel is. Ilyenkor romlik az emberi ítélőképesség, hajlamosabbá válunk a figyelmetlenségből fakadó balesetekre.

A víz a sivatag aranya” – írja Matshona Dhliwayo. Ez egy roppant találó gondolat, és ugyancsak a sivatag aranyának láthatunk egy olyan vad környezet edzette nedűt, ami a vad temrészeti környezet erejéből született. Ilyen párlat az Oro De Coyame Sotol, hiszen már a nevében is ott van az „arany”.

Már csak azért is érdemes megkóstolni az Oro De Coyame Sotolt, mert a sotol a tequila mellett Észak-Mexikó legkeresettebb itala, és ez a párlat a műfaj egyik nagy királya. A sotol a spárgafélék családjába tartozó virágfaj növényfaj. Gerardo Ruelas maestro sotolero meglátta a frenetikus lehetőséget a sotolban, és széles spektrumban képes finomságokat varázsolni belőle a bárpultra. Készített már belőle añejo sotolt, cremas de sotolt, és még egy sor más egzotikus változatot ebből a mennyei finomságú mexikói desztillátumból. Persze Mexikóban mindig élénken él a misztikus háttér szinte mindennel szemben, így a Oro De Coyame Sotol kapcsán is felmerült, hogy Ruelas olyan rejtelmes és libabőrös elemeket is bevont a sotol finomhangolásába, mint a marihuána, a peyote és a mexikói sivatagokban tekergőző kígyók mérge…Az igazságot persze senki sem tudja, de nem valószínű, hogy ilyen szélsőséges komponensekkel hozta volna ki a legtöbbet a sotolból. Az ital esszenciája a Desert Spoon, amely egyenesen a sivatag kincsestárából származik, chihuahua régióból, és korábban sosem ízlelt árnyalatokat ad a növény zamatához.

Az Oro De Coyame Sotol illatában édes vanília bűvöli az ízlelőbimbókat, ellenpontozásaként pedig kóstolót kapunk a kátrány fuvallataiból. Komplex élmény, az nem vitás!

Kóstolásakor tisztán érezhető a szájban a kiegyensúlyozott gyógynövényes minőség, a szolid füstösséggel együtt. A vajas simaságra rásimul a pörkölt dió, egy kis kapor társaságában. A sotolnövény cukorban gazdag töve megédesíti a napinkat, és a füstös édességen átdereng a sült articsóka íze. Mert az Oro De Coyame Sotol palackjában ott szunnyad az Oro, a folyékony arany; ez egy kihagyhatatlan tétel a minőségi újdonságok keresőinek!

 

Homokviharok

„A sivatag minden alkalommal más történetet mesél, amikor az ember odamerészkedik”– írja Robert Edison Fulton.

Ikonikus veszély az izzasztó vidéken a homokvihar, amely rendszeresen lesújtanak a sivatagokban, az év legváratlanabb szakaszaiban. Ilyenkor a szél hatalmas mennyiségű homokot emel a levegőbe, sűrű felhőt hoz létre, amely drasztikusan csökkenti a látási viszonyokat. Gondoljunk csak arra a szélsőséges esetre, ha bolygónkon egyre jobban eluralkodna ez az aszályos, homokviharokkal tarkított éghajlatváltozás…Időről időre kiszolgáltatott helyzetbe kerülne az emberiség, és ezeket a viharokat nem lehet a sivatagban elkerülni, legfeljebb valahogy átvészelni.

A homokvihar egy csomó veszélyt rejt magában. A legközvetlenebb veszélyt az ember és más élőlények légzőrendszerére jelenti; a finom porszemcsék belélegzése tüdőkárosodáshoz és fulladáshoz vezethet. A látótávolság ilyenkor nullára csökken, az emberek gyalog és autóval is elveszítik a tájékozódási érzéküket egy homokviharban.

A nagy western krónikás, Louis L’Amour írja valahol: „Nem harcolhatsz a sivataggal, együtt kell lovagolnod vele”. Hasonló a helyzet a sivatagi viharok tombolásakor: nem győzhetünk egy ilyen elementáris erejű természeti csapás ellen, inkább meg kell tanulnunk alkalmazkodni hozzá.

A karavánok tagjai elszakadhatnak egymástól egy homokviharban, és eltévedhetnek a sivatagokban. A nagy szél halálos lövedékké teheti az egyébként teljesen ártatlan tárgyakat, így szinte bármi fizikai fenyegetést jelenthet az emberre a homokviharban. Ilyenkor mielőbb menedéket kell keresni, védeni kell a szemet és a tüdőt.

Kell egy masszív, ütőképes ital, amelynek zamata megmutatja nekünk, milyen „metál” tapasztalatokra számíthatunk egy teljesen szélsőséges sivatagi környezetben. A Desert Door Texas Sotol az idevágó párlat, hiszen a legforróbb mexikói területeken termő agávéból készítik.

A mexikói sivatagnak a víz mellett a tequila alapjául szolgáló agávé és a sotolnövény a nagy kincse. A sotol ősidők óta az elhagyatott sivatagokban terem, és bátran dacol a nyugat-texasi környezet kihívásaival. A kézműves desztillálású sotolok ízét már 800 évvel ezelőtt is kóstolgatták a sivatag lakói, szóval nem egy újkeletű párlatól beszélünk.

A Desert Door Texas Sotol ajtót nyit a sivatag markáns ízeire. Az aromatikus alapvetéseket meghatározó „nullpont” ezúttal is a Desert Spoon sivatagi növény. 10 000 esztendővel ezelőtt a sotol még csak egy édes tővel rendelkező igénytelen növény volt a sivatagban, aztán az itt élő apránként rájöttek, milyen ízletes tűzijáték varázsolható a zöld, lándzsaszerű levelekkel védett növényből. Az agávé távoli rokonának tekinthető sotol egy igazi behemót a mexikói sivatag élővilágában. Akár 15 láb magasságban is a sivatagi vándorok fölé tornyosulhat, másrészt egy tüskés és szúrós, egyúttal finom növény, amit még a sivatagi forróság sem tud legyőzni.

A misztikus mexikói ízekből a texasi Driftwood Distillery készített kézműves párlatot, a vad sotol a legfontosabb nyersanyaguk ehhez az elixírhez.

A Desert Door Texas Sotol illatolásakor könnyen úgy érezheti az ember, mintha egy prémium tequila került volna az orra közelébe. Csak úgy hömpölyög a fuvallatokban a lágy vanília, szervesen összeforrva a frissen vágott semmi mással nem összetéveszthető aromájával.

Kóstolásakor sem kell csalatkoznunk a csúcsminőséget illetően! Átsuhan a nyelven a vajkaramella íze, megbolondítva a sotol vadul édes ízét lédús naranccsal, a minden porcikánkat megbizsergető mentával. Selymes lecsengésében a zsálya is kirajzolódik.

 

Elszigetelődés

A sivatagban magányosan barangol az ember, hiszen ezek a homokdűnék a Föld legmagányosabb területei közé tartoznak. A rendkívüli hőség, a szárazság és a gyér növényzet teljesen alkalmatlanná teszi a sivatagot az emberi életre. Az ilyen könyörtelen vidéken a segítség általában sok-sok mérföldnyire van, így rettentő kicsi a valószínűsége, hogy találkozzunk valakivel, aki irgalmas szamaritánusként segít. Ilyenkor az ember a saját maga mentőcsapata, hiszen csak a képességeire, a kitartására, a korábban megszerzett tapasztalataira számíthat az életben maradás érdeklében.

Talán épp ezért írja Maynard James Keenan a következőket: „a sivatag nagyon jó hely arra, hogy megtaláld magad. Ahogyan arra is, hogy elveszítsd magad”.

Így a sivatagban való túlélés a kitartás és a találékonyság próbája, legyen szó emberről vagy állatról. Mondjuk a coyote-ról, aki a homokdűnék másik nagy hőse a sotol mellett. A prérifarkast nem viseli meg a sivatagi elszigetelődés, mert szomorú magány helyett élelemkeresésre és ellenségeivel való harcra készül a sivatagban.

Az 50%-os alkoholtartalommal érkező Coyote Triunfo Del Desierto Chihuahua Sotol maga a mexikói sivatag vad esszenciája! A kristálytiszta párlat emblematikus alakja a prérifarkas, akit semmilyen körülmények között nem lehet legyőzni, még a mexikói forróság sem bír vele a homokban. Az éj hidegsége és a nap tüze sem tudja felperzselni kalandvágyát és túlélési ösztöneit. Világhoz való hozzáállása hasonlít a jimadorokhoz, akik 40 fokban is képesek a sivatagba menve learatni az agávénövényeket a tequilakészítéshez. A sotol megalkotásához használt szúrós növény „nehéz természete” sem akadályozza őket munkájukban, mert tényleg mindenre elszántak.

A sotol rettentő kevés vizet kap a sivatagban, az idők során azonban remekül alkalmazkodott ehhez a kihíváshoz. Akárcsak a prérifarkasok vagy a jimadorok, és mindannyian szimbiózisban, békében élnek a mexikói sivatagban. Többek lettek ettől a szilaj környezettől, akárcsak a Coyote Triunfo Del Desierto Chihuahua Sotol.

Már az illatában a sotol füstös és földes jegyzetei gomolyognak, megmutatva a párlat tradicionális pörkölési eljárását. Ugyanakkor citrusféléket, lime-ot is érezhetünk benne. Fuvallatai felrajzolják az érzékelésünk vásznára a mexikói coyote vad és huncut állatát, miközben ásványi jegyzetek és vad fűszernövények robbannak az orrba.

Forró ízében elegánsan keverednek a hevesen füstös és gyógynövényes jegyzetek. Közben felderengenek a virágos mézes ízek; amelyek a coyote-hoz hasonlóan életet csempésznek a kietlen homokbirodalomba.

 

Dezorientáció és délibáb

A sivatagban homokdűnék végtelen sokasága követi egymást, így könnyen elveszítheti az ember a tájékozódási érzékét, és azt sem tudja, hová került. A sziklás-homokos terep gyakorlatilag minden szemszögből ugyanolyannak tűnhet, így hamar eljut az ember arra a pontra, hogy nem tudja, pontosan merre halad. Ez az azonosság végtelen tengere, így iránytűvel is könnyen eltévedhetünk. A körkörös bolyongást csak akkor lehet elkerülni, ha az ember előzetesen megtanul valamilyen navigációt a sivatagban. Például a csillagok állása is iránymutató lehet.

Ilyenkor az embernek néha nem árt meginnia egy kis „célzóvizet”, hogy rátérjen a legmegfelelőbb útra. Ilyen lehet a sivatag szívéből származó Seis14 Grand Sotol Joven!

Ez a sivatagi virágos növényből, a sotolból facsart folyékony gyönyör, hála Carlos Aragón Herrera sotolmesternek és az alapanyagul szolgáló Dasylirion Texanum növénynek. 25-30 év fejlődés után aratják le hozzá a vadon termő sotol piñasát, majd agyagkemencékben sütik ropogósra. Ízzé-porrá őrlik, aztán nyílt fakádakban erjesztik, ezáltal kapja mag ez észak-mexikói sotol jellegzetes jegyeit. Kristálytisztaságához hozzájárul a kétszeres copper still alembicben való desztillálás.

Kortyain érezhető az édesgyökér jelenléte, az elegáns fás hullámok, a frissen nyírt energikussága. Teli van ásványossággal, a fás gyógynövényesség ugyancsak megnyilvánul az ízei között.

 

Gintol– egy párlat, ami csodaszámba megy, akár a délibáb

A sivatagi délibáb szépséges látványosság a sivatagban. A fénytörés következtében keletkezik, amelyet a különböző levegőrétegek hőmérséklet-változásai okoznak. A fényhajlás azt a hitet ébreszti az emberben, hogy a távolban oázist, vízforrást lát a nagy szomjúság közepette, és bizarr játékokat űzhet az ember szemével. A zord sivatagban minden egyes lépés számít, ezért az ember a legkevésbé sem engedheti meg magának, hogy eltérjen a jó irány követésétől egy délibáb miatt, azáltal időt, energiát és erőforrásokat vesztegessen.

A sivatagi délibáb megmutatja a forró terület dermesztő erejét és sokszínűségét, akárcsak a Seis14 Gintol. Ez a gintol iránymutató a tekintetben, hogyan lehet egy unalomig ismer ginreceptúrát újszerűvé, izgalmassá varázsolni. Olyan kuriózummá, ami felrázza a megszokottságba süllyedt ginlovagokat! Azzal, ha a borókából komponált italt keresztezzük egy vad sivatagi növényből desztillált itallal, a sotollal, és máris megkapjuk a „gintolt” annak klasszikusan példájával, a Seis14 Gintollal.

Azt innováció ötletadója, Carlos Aragón Herrera sotolero mester nem volt rest a chihuahua sivatag Alabama állam területére benyúló forró poklába merészkedni, hogy meglelje az eszményi összetevőket egy igazán ütőképes sotolhoz. Herrera felkereste a Casa Ruelas farmját, hogy elsajátítsa a sotol művészetét.

Innen indította a Seis 14 Gintolt, amely minden ízében egy aromatikus tiszteletadás az európai gin előtt, felpörgetve az alapreceptúrákat. Az alapvetés a Dasylirion Wheeleri, egy 18-25 éves korában learatott sivatagi növény – ezzel a sotollal leheltek a sotolmesterek új életet és energetikát a megfáradt régi ginreceptekbe.

A sotolt egyébként a kezdetektől tradicionálisan kemencékben főzik, aztán nyitott hordókba kerül, az ízek formálódása terén ez is rengeteget hozzátesz az élményhez. A sotol harmóniájának fontos karmestere az ízek között a kardamom, az édeskömény, egy kis mediterrán narancs, élénkítő erejű bors, citrom és sárgabarack, amelyek még jobban színesítik a párlatot. Amely egy szürke és egyhangúnak látszó sivatagból származik, ennek ellenére olyan vérpezsdítő változatosságot képvisel, hogy közelebb hozza az ember szemléletéhez a homokdűnék aromatikus világát!

A Seis14 Gintol illatában ünnepet ülnek a gyógynövényes árnyalatok, a fűszeres fortissimókkal együtt. És persze a füstösséget sem hagyta ki Herrera mester a nagy komplex összképből, hiszen ez is egy jellegzetes sajátossága a sotoloknak, az édes alapáramlással egyetemben. Ízében gejzírként tör fel a gyógynövények és citromos ízek üdesége, enyhítve a sivataggal – és a jelenlegi nyárral – együtt járó forróságot. Ásványi zamathullámok sodorják magával az embert a kóstolás során, a botanikai jegyzetek mellett élenjáró íz a palackban a boróka, egybefonódva a sotol tipikus sivatagi édességével. A kardamom, a narancs és az édeskömény a kóstolás során versengenek egymással az ízlelőbimbókért, a lecsengése pedig egyszerre édes és citrusos.

A Seis Gintol a gin és a sotol tökéletes házassága, amivel izgalmas új lendületet adhatunk minden nyári bulinak! Vendégeink érdeklődve kóstolgatják majd ezt a nem mindennapi crossover nedűt, a boróka és a sivatag fenséges találkozását a palackban.

 

Kedvet kapott a sivatagban született csodás sotolokhoz? Jöjjön el az iDrinks üzleteiben, és a fedezze fel a sivatagi italok sokszínűségét! Kollégáink megmutatják a vagányabb italokat, amelyek a sivatagi agávé energiájával örvénylenek a pohárban, és igazi egzotikus párlatként kényeztetik az ízlelőbimbókat.