15 ital, amivel felpörgetheted a bárszekrényed!
Don Papa Baroko: barokkos vaníliatobzódás a Fülöp-szigetekről
Egyre többen éreznek rá a temperamentumos rumok ízére. Már nem csak télen kortyolgatják őket az emberek, mert minden évszakban ízletes ékességei lehetnek egy bárszekrénynek, ha megérkeznek a vendégek.
A limitált kiadású párlatok ellenállhatatlan gravitációs erővel vonzzák a kuriózumokra szomjazó rumrajongókat! Ez a helyzet a Don Papa Baroko változatával, amely barokkos bőséggel vonultatja fel az ízek seregét változatos aromakarakterében. A párlatot kifejezetten a francia piac ízlésére hangolták. Másrészt ez a szemre is tetszetős palack a barokk nagy kultúrkorszakának állít emléket, plusz hipnotikus zöld színben érkezett, mint a középkori boszorkányok bűbájos szeme. Az exkluzív kiszerelés és az emelkedett minőség egy filippínó rumot jelent, krémes gazdagsággal.
A Fülöp-szigetekről érkező italban ünnepet ülnek a vaníliás, aszalt gyümölcsös jegyzetek. Nemes stílusban hullámzik mélyéből a tölgyes hordós érlelés áramlása, szívcsakráját az édes fűszeresség alkotja. Érdemes megkóstolni, mert ezzel a finomsággal maga a Karib-szigetek költöznek a rumos pohárba.
Skót origami, 56.5%-os hordóerősségben: a Roseisle 12 Years The Origami Kite Whisky
Az origamiban az a végtelenül menő, hogy egy csipetnyi kreativitással gyakorlatilag bármi kihajtogatható belőle. A hordóerősségben palackozott, 56.5%-os alkoholtartalommal csordogáló Roseisle 12 Years The Origami Kite Whisky egy skót elixír, hamisítatlan „whisky-origami”, olyan sok változatos összetevőből hajtogatták tökéletesre. A prémium minőség ígérete már a palack külső vonalvezetésén is szemmel látható, és a külcsín után a belbecs is olyan zamatokat tartogat, ami ékességévé válhat bármilyen bárszekrénynek, és emelheti egy családi vagy baráti rendezvény fényét.
Mert 12 évig tartó érlelés egy whisky életében már jól körvonalazza a várható minőséget, az ízek magával ragadó kibontakozását. Az aromák alappillére az első töltésű amerikai tölgyfahordó, ezután következik az ízek fejlesztése egy második töltésű Bourbon hordóban. Így születik egy barackos, narancsos és fügés ízvarázs, fűszerességgel és diós árnyalatokkal, a karamell és a marcipán illatával. Igazi műélvezet, amit vétek lenne kihagyni!
Ha a barátaink origami-stílusban régóta azt „hajtogatják”, hogy egy valóban szokatlanul finom whiskyre szomjaznak, akkor ez egy stílszerűen szuper választás!
Skót whiskyelegancia, karibi rumos köntösben: az Oban 11 Years The Soul of Calypso Whisky
Egy jó whiskykóstoló többet mond ezer szónál! Szóval röviden bemutatjuk, milyen egy zsigeri zsenialitással bíró skót whisky, amely karibi hordóban bontakoztatja ki ízeit. Az igazi varázs azonban mindig akkor jön, amikor az ember a saját kezébe veszi ezt a nemes ívelésű palackot, és a saját ízlelőbimbóival győződik meg annak páratlan finomságáról!
Az Oban régóta értő művelője a skót whisky tudományának, és most meghódít egy újabb csúcsot kínálatában: karibi rumoshordós érleléssel emeli a tétet, és egyfajta crossover műfajt teremt a scotch nemessége és a rum temperamentumos ereje között. Az Oban 11 Years The Soul of Calypso Whisky másik egyediségét a hordóerősségű palackozás adja: nem egy harmatgyenge itallal van dolgunk! Összesen 58%-os alkoholtartalom hömpölyög a palackban: nem vették tréfára a cask strength kategóriát, kihozták belőle a tőlük telhető lehető legtöbbet, az acélos párlatok kedvelőinek gyönyörűségére.
Az Oban whiskyk aromatikus DNS-ébe valósággal belekódolták a gyümölcsösség tobzódását, ez keveredik a palackban a napsütötte Karibi-térség trópusi könnyedségével, a rumok stílusos lazaságával. Az érlelés karibi befejezése rajta hagyta a kézjegyét a párlaton, így egyszerre sejlik fel benne a skót malt ropogós édessége és a szigetvilág karniváli feelgood hangulata.
Kacérkodni kezd az orral a csoki és a mézeskalács, majd az első illatolás során a fűszeres alma csalogatja az embert további kortyokra és illatolásra, aminek lehetetlen ellenállni. Ízében gejzírként tört fel a szájban a narancs és a fahéj pikáns ereje, miközben minden kortya a trópusi gyümölcsök ünnepe.
A csodákat művelő sherry hordó alkotása: a Dalmore Sherry Cask Finish 12 Years Whisky
A whisky kiforrottságának kulcsa igen gyakran a hordós érlelésben rejlik. És minél fenségesebb zamatokat rejtő hordót vetnek be a mesterek az aromakarakter színesítéséhez, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy egy változatos, sokrétű élményt kínáló itallal gyarapodik a gyűjteményünk. A Dalmore Sherry Cask Finish 12 Years Whisky képes arra, hogy felpörgesse a megszokott whiskys zamatokat, és kilépjen a klisék közül.
A sherry hordója magába szívta a sherryk gyümölcsös, édesen nemes adottságait, hogy mindezt leleményesen átörökítse a benne érlelődő whiskybe. A nemes szarvasszimbólumot megjelenítő, látványos formavilágú palackban egy mély borostyán nedű rejlik, aminek ott a helye a gyümölcsös, sherrys újdonságokra vágyó whisky-geekek bárszekrényén!
A Highland legjavát magába foglaló párlat igencsak jót tett az American White Oak Bourbon hordója és a Pedro Ximenez sherry hordó, mivel e két hordó a csúcsra járatta a már eleve frenetikus skót whisky zamatát.
A Bourbon hordó narancsos, csokis és melengető fűszeres ízekkel gyarapította a párlatot, majd a párlat andalúziai Pedro Ximenez és Oloroso sherry hordós érlelése a maximumra tekerte a nedű gyümölcsösségét, megbolondítva mindezt a markáns fűszeresség erejével. A kortyokban érezhető a kényeztető karamella buja áramlása, az érett gyümölcsösség kacér játéka, a málna és a dió, frissítő mentás jegyekkel kiegészülve. Az étcsokoládé és a fahéj íze még ellenállhatatlanabbá varázsolja a kóstolási élményt, édes vaníliával, trópusi mangóval és citromtortával.
Ilyen sokat adhat egy szemérmetlenül szenzációs whiskynek a sherry hordós érlelés!
40 éves elegancia a rumospalackban: a Malteco Seleccion 1982 Rum
Ez a méltó és kecses rum iskolapéldája. Minden zamatát átszövi az aromák kiforrottsága, a rummesterek gondossága. De hát mi mást várnánk egy 4 évtizedig a hordóban hűsölő Maltecótól? A párlat egy szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető díszdobozban került az iDrinks polcaira, és érdemes mielőbb lecsapni rá, mert egy ritkaságszámba menő nedű, aminek ott a helye egy vérbeli rumrajongó gyűjteményében! Már maga a kiszerelés megér egy misét, hiszen az 1984-es évjáratú mély borostyán szín megigézi az embert, és az otthonául szolgáló előkelő palack, a szépséges és jól megmunkált fadoboz csomagolás is alkalmas arra, hogy bárkit lenyűgözzünk vele, igazán prémium minőségű a prezentálása. Még Guatemala misztikus madara, a csodás quetzal is feltűnik a palackon, és a rum kóstolásakor olyan magasságokba repít minket a Malteco Seleccion 1982 Rum, mintha mi is a színes madarak egyike lennénk!
A mézes cukornádlé kiragadja az embert a hétköznapok sodrásából, és elvisz minket a napsütéses, mosolygós emberekkel teli Panamába, ahol ez a rum az ex-Bourbon hordós amerikai tölgyfahordó által bontakoztatja ki mesteri ízeit, a rumrajongók legnagyobb gyönyörűségére!
A Malteco a mélyére ás a rumos aromák eszményi harmóniájának, és igazi kincseket hoz fel a rumoshordó ízeiből! Verseng benne egymással az édes jegyzetek sokasága és a pikáns panamai fűszeresség. Sallangmentesen egyesül benne a vanília és a kényeztető karamella édes bája, kiegészülve az érett gyümölcsök semmihez sem hasonlítható mámorával. A stafétát végig a karamella ragadja magához, a virágos és szerecsendiós finálé pedig mély hatást gyakorol az ízlelőbimbókra. Ha a családtagjaink vagy a barátaink rajonganak a mennyei rumokért, akkor pláne érdemes bővítenünk a bárszekrényünk fényességét ezzel a finomsággal. Egy panamai kincsesládával felérő ital ez, ha szeretnénk az évek során apránként összegyűjteni a világ legfinomabb rumos palackjai közül néhányat.
Olaszos pezsgés a 18. századból: a Carpano Bianco Vermut
Minden vermutok atyja, a derék Antonio Benedetto Carpano bevetette italkészítési ismereteinek minden sava-borsát, és bebizonyította, hogy a kisujjában van a vermutkészítés! Ennek adta tanúbizonyságát, amikor létrehozta az első modern vermutot – valamikor a 18. században. Ezt a receptúrát tekinti alapvetésnek a Carpano Bianco Vermut, és felvonultatja a palackban a többszáz éves vermutkészítési tapasztalat legjavát. A világossárga életelixír tobzódik az életerőben, a gyümölcsös dinamizmusban, a fűszerességben, és még a kakaóbab buja bájából is kóstolót kaphatunk az ízek sokaságában.
Kóstolásakor elárasztja az ember száját a citrusosság magával ragadó lendülete, az egzotikus jegyek és a fehérboros ízek kéz a kézben járnak. A mandula selymességgel gyarapítja a karaktert, mi meg egy hamisítatlan olaszos finomsággal gazdagítjuk gyűjteményünket, ha beszerezzük ezt a parádés palackot az iDrinks üzleteiben!
Akkor mutatja meg a legszebb arcát, ha egy szelet grapefruittal szervírozzuk, de egy kiváló koktélba csempészve is képes maradandó élményt nyújtania mediterrán ízek kedvelőinek.
A rejtélyes ötödik íz varázsa a Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami Limited Editionben
Mindannyian ismerjük a klasszikus alapízeket, az édeset, a sóst, a keserűt és a savanyút. Igen ám, de itt még nem ér véget az ízek végtelen változatossága! Az utóbbi időkben egyre jobban előtérbe kerül az umami, a keleti ízek fanatikusainak nagy kedvence, ami kihagyhatatlan a kínai konyha mesteri alkotásaiból.
Ez a rejtelmes íz villan fel, amikor halféléket, sajtot vagy paradicsomot majszolunk. A párlat mindent két nagy aromagurunak köszönhet. Az Umamis Johnnie megalkotásában oroszlánszerepet vállalat a brand master blendere, Emma Walker, és egy 3 Michelin csillagos mesterséf és étteremtulajdonos, Kei Bobayashi. A két leleményes ízmester pallérozott tudását bevetve saját kezűleg válogatta ki az ital létrehozásához kihagyhatatlan blendeket, mintha egy mesteri keleti ételt akarnának összehozni. Kaviár mellett a legátütőbb erejű ez a határokat feszegető whiskygyönyör! Önmagában is érdemes megízlelni, hiszen az ötödik elem sallangmentes megnyilvánulását kínálja – nemes egyszerűséggel elmondhatjuk, hogy kihagyhatatlan!
A Johnnie Walker Umami egy igazi limitált kiadás. Csak korlátozott mennyiségben elérhető az iDrinks üzleteiben, ezért érdemes mielőbb lecsapni a klasszikus Johnnie és a keleti ízek felejthetetlen egységére, aminek igenis ott a helye a kivételes ízekre fogékony whisky-geekek gyűjteményében!
Annyi íz összpontosul benne, hogy az már lassan a kínai agyaghadsereg létszámán is túltesz! Kóstolásakor elárasztja a szájat a sós és édes ízek bársonyos balansza, a piros bogyós gyümölcsök gyengéd csábítása, a lédús ananász és a vérnarancs üdesége, egy kis füstölt hússal, fűszerességgel, csokis karamellával. Mintha egy hamisítatlan lucullusi lakomát csempésztek volna a palackba, ami egybesimítja a gasztrónómiai- és whiskyélményeket, izgalmas keveréket teremtve.
Ginbe rejtett szerelmi vallomás a dinnyés ízekhez: a Puerto de Indias Sweet Melon Gin
Mivel lehetne magasabb élményszintre emelni egy alapjáraton parádés gint? Azzal, hogy hozzáadunk egy kis édes dinnyés zamatot!
Már a palackban örvénylő nedű bizsergeti az ember kíváncsiságát és szomjat ébreszt bennünk. Egy olyan energikus, élénkzöld nedű csörgedezik a palackban, ami mellett nem mehetünk el szótlanul és ingerszegényen! Egykor vadászó és gyűjtögető lények voltunk, így az embernek már a látványtól kedve támad lecsapni e csodás italra az iDrinks üzleteiben!
A Puerto de Indias a spanyol ízesített ginek királynője, és már korábban is magasra tette a mércét népszerű epres ginjével. Ezúttal a dinnyés aromavilág keltette fel a készítők érdeklődését, és elkészítették a Puerto de Indias Sweet Melon Gin-t, ami az ízek ösvényén magukkal visznek minket Sevilla napsütötte partjaira, ahol az alapanyagot jelentő csodás dinnyék teremnek. A borókás alapvetést dinnyével bolondítják meg, megteremtve egy édesebb stílusban ringatózó gin grandiózus finomságát.
Koktélalapanyagként is káprázatos, önmagában pedig szintúgy méltó a kóstolásra. kardamommal, citrusossággal és rengeteg borókával.
Amforában érlelt exkluzív pálinka: az Agárdi Amphora Kajszibarack Pálinka
Az elegancia ritkán érvényesül a maga teljességében egy pálinka külső kiszerelésében, most azonban teljes pompájában élvezhetjük ennek megnyilvánulását. Az agyag amforás érlelés egyedi árnyalataival egyetemben.
Az amphora kifejezés már előrevetíti, hogy ha nem is ógörög, de mindenképpen egy klasszikus élményben lesz részünk a kóstolás során! A fehér palack szemgyönyörködtető letisztultsága, a decens design meghozza a kedvet a dugó kihúzásához.
Az Agárdi Amphora Kajszibarack Pálinka specifikuma, hogy egy agyag amforában érlelték. Anyagában ott szunnyad az évezredes tradíciók mestersége, egyúttal a modern eljárások innovatív megoldásai is kirajzolódnak a zamatok között. Az amfora biztosította mikrooxidációtól lesz a pálinka ennyire exkluzív. A maga selymes előkelő ízével istenien illik a nehezebb ételekhez, így a szarvashoz és a fácánhoz.
Bock 70+: a legjobb villányi borok tobzódása egyetlen palackban
Minden Bock-tétel egy igazi aromaszimfónia, azonban ez a palack még ebben a műfajban is képes emelni a tétet! Mert benne kavarognak a legjobb villányi borok, így elmondhatjuk a kóstolás során vendégeinknek, családtagjainak és barátainknak, hogy Villány legjavát ízlelhetjük a poharunkban.
A Bock 70+ fő alkotóelemeit tekintve 50%-ban ott áramlik benne a Kékfrankos, 25%-ban a Merlot, 25%-ban a Cabernet Franc. Az érlelés még hozzátesz ehhez az ízbőséghez, hiszen a bor 12 hónapot tölt első- és másodtöltésű hordókban. A cuvée lelke a kékfrankos savas elevensége. A Fekete-hegy és az Ördögárok borainak háziasítása egy egészen különleges belépő a tartalmasabb, grandiózusabb borok világába, dohányos-csokis jegyzeteivel pedig egy magasabb tartományba emeli az ízek kiforrottságát.
A nagyszerű cuvée-hez pompásan illik a steak, a vadból készült sültek. A szivaroknak és a csokis desszerteknek szintén szuper kiegészítője lehet.
Bock Petit Verdot: tanninos szimfónia áfonyával és ribizlivel
A minőségi bor ideális esetben már a színével delejezi az ember tekintetét – pontosan ez a helyzet a Bock Petit Verdottal! Mert ez a bíborvörös tónus valóságos ajándék a szemnek, és akkor még ki sem nyitottuk a nemes hatást sejtető palackot. A kóstolás után sem kell csalódnunk benne, hiszen minden ízében energikusan táncol a nyelven a bogyós ízek bősége.
Ez egy bíborszínben játszó előkelő bor, intenzív feketeribizlis és áfonyás árnyalatokkal. Egészen parádés ízeket ígér azoknak, akik fogékonyak a bogyós ízek bőséges áradására a pohárban. Gazdag tanninosságban, hála a tölgyfahordós érlelés örökségének, közepes savassággal.
A Bock Petit Verdon eszményi kísérője a raguknak, a polentának és a galuskával.
Vylyan Bogyólé: bogyós tűzijáték a palackban
A bogyós gyümölcsök megállíthatatlan lendületet adtak a boroknak, de vajon mi a helyzet a bogyólével? Erre az izgalmas kérdésre ad választ a Vylyan Bogyólé. Hiszen a bor kiindulópontja mindig a bogyó, abból nyeri megállíthatatlan dinamikáját és finomságát. Ez a villányi lankák „motorja”, és a bogyólé mindig a Beaujolais Nouveau borkészítési eljárásai nyomán készül. Központi örvénye a gyümölcsösség: vidám és ízletes játéka ez a piros bogyós jegyeknek, punccsal és a banánnal.
A bort különösen ajánljuk a Márton-napi finomságokhoz vagy minden libás fogáshoz. De nem is kell extra alkalom ahhoz, hogy az ember kinyissa a palackot, mert egy igazi bogyós csodát rejt az üveg.
Egy Pinot Noir Új-Zélandról: a Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir
A számunkra távoli földrészről viszonylag kevesen tudják, hogy a kimagaslóan finom vörösborok otthona. A Marlborough-borvidékről származó nedű ékes bizonysága ennek a tézisnek, száraz gyümölcsössége pedig elegánsan kavarog a szájban. A Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir bővelkedik lédús, sötét érett cseresznyés ízekben, ezt a savak balanszírozzák a pohárban. És itt jön a képbe a hordós érlelés, amivel még több fűszeresség, egészen pikáns aromák költöztek ebbe a különleges palackba. Illata meg egy egzotikus crescendója a fekete cseresznyés és fűszeraromás gomolygásnak, minden fuvallata kóstolásra csábít.
Különösen egy tál olasz rizottóval, kacsával vagy libával érdemes megkóstolni az ételpárosításokban.
Gyömbérsör jamaicai ízekkel: az Old Jamaica Ginger Beer /Palackos/
Egyre többen kortyolgatják nagy lelkesedéssel a gyömbérsört, amely egyedi és pikáns ízével alkoholtartalom nélkül is képes feldobni a buli hangulatát, ha valakinek a party után még a kormány mögé kell ülnie. Azonban nincs olyan élmény, amin ne lehetne egy kicsit fokozni!
Csak egy kis Old Jamaica kell hozzá, és máris magasabb szinten tudjuk élvezni a kellemesen cirkuláló gyömbéres ízeket! Mert nem a rumtartalom miatt Old Jamaica a neve, hanem az esszenciáját alkotó pikáns jamaicai gyömbér hatására. Ez az Old Jamaica Ginger Beer lényegét képezi, és új lendületet ad a dinamikus gyömbérsörnek. Másrészt az ital karakterét átlengi egy eredendően gyógynövényes karakter. A végeredmény egy lendületes gyömbérsör, aminek bérelt helye lesz egy minőségi bárpulton.
Bujdosó Libás-bor, itt lehetne az extra édességre apellálni meg az új-zélandi háttérre
Íme egy elementárisan jó bor, amely kifejezetten a libasültek, a ludaskása, sütőtökös rizotto mellett bontakoztatja ki ízeit a maga mélységében!
Ez a Cabernet Franc a Bujdosó Pincészetben, Balatonbogláron készült. Komplex aromája az egyik készítő új-zélandi tapasztalataiból merítette a pallérozott tapasztalatokat, izgalmas inspirációkat. Ebből fakad energikus gyümölcsössége, a száraz vörösbor DNS-ébe kódolt frissesség, teli szederrel, érett áfonyával és málnával, kerek savassággal. Már-már tanninmentesnek nevezhető, és ami azt illeti, keresve sem találhatunk jobb bort a Márton-napi asztalra a Bujdosó Libásnál!
Még több különlegességre vágyik, ami színesebbé és gazdagabbá teszi bárszekrényét? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink segítenek a legizgalmasabb italok megtalálásában!