Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

11 toplistás whisky, ami nem hiányozhat a karácsonyfa alól

11 toplistás whisky, ami nem hiányozhat a karácsonyfa alól

Karácsony közeledtével mindig óriási fejtörést okoz, mivel lepjük meg az élet vizére szomjazó családtagjainkat és a barátainkat. A döntés megkönnyítésére összeállítottunk egy listát, amely segít abban, hogy mindenki az ízlésének legmegfelelőbb különlegességet kapja a szent ünnepen!

Édes ízek skót módra: Glenmorangie Original 10 Years Whisky

Mézesen édes aromahömpölygés Skóciából. Ez az alapélményünk a Glemorangie-val kapcsolatban, mert a vaníliás édes ízek megdicsőülését üdvözölhetjük benne. A Glenmorangie-stílus ismerői egy igazi unikális kalandban részesülnek, ha karácsonyra az Original 10 Years Whiskyre esik a választásuk. A Glenmorangie brand italaiban nem lehet csalódni: most is egy letisztult, az eredeti ízeket bátran felsorakoztató „originális” változattal van dolgunk.

10 év érlelődés a hordóban igazi érettséget sejtet, a tölgyfahordó sokszínű ízrétegeket „simogatott” a Glenmorangie zamatába. Ez a párlat valósággal tobzódik a vaníliás árnyalatokban. Közben mindent áthatnak a kávés, tejkaramellás ízek. A zamatgazdagság kialakításának hátterében a „non chilled filter” eljárás áll: nem hűtve szűréssel készül, és ez még jobban kiemeli benne a karakteres édes ízeket.

Végül lássuk a számokat! Jim Murray Whisky Bibliája 2010-ben a meglehetősen magas, 94 ponttal méltatta, a párlat WSC dupla aranyérmet szereztt 2012-ben, később az IWSC aranyérmet kaparintotta meg 2009-ben. Szóval annyi érv szól a 10 éves Glenmorangie mellett, hogy igen jól mutat a fenyőfa alatt, akár magunkat lepjük meg vele, akár a szeretteinket. 

 

Akashi White Oak Blended Whisky: a fehértölgyes japán whisky csillaga

Az elmúlt évtizedekben a japánok egyre jobban ráéreznek az élet vizére! Sorra születnek a minőségi párlatok a Felkelő Nap országában, így érdemes egy kivételes változatot találni karácsonyra, ami korábban sosem ízlelt árnyalatokkal gyarapítja a whiskytapasztalatokat.

Az Akashi szakemberei olyan hanyag eleganciával játszanak a fehértölgyes érlelés és a blendelés lehetőségeivel, mint a gitárra emlékeztető japán shamisen zenész a hangszerén. Ez a magabiztosság egy magával ragadó italt teremtett, az Akashi White Oak Blended Whiskyt. Hyogo tartományban, Akashi városában egy hamisítatlan mesterművet tettek le az asztalra.

A White Oak Distillery ezúttal egy olyan italt készített, amelynek alappárlatai legalább 3 évig érlelődnek Bourbon hordóban, majd a blendelést követően sherrys hordókban nyerik el ízeik kitejesedését. Mindez azt jelenti, hogy a halvány rézben fürdő Akashi White Oak Blended Whisky megtestesíti a virágos, malátás, kifinomultan malátás ízvilágot. Ráadásul ezúttal egy szemet rabul ejtő díszdobozos kiadásban vásárolhatjuk meg karácsonyra ezt a sallangmentes japán ízáradást, ami még szebb ajándékká teszi az Akashi White Oak Blended Whiskyt.

 

Barrel proof  tőzeges fordulat: az Ardbeg Uigeadail Whisky

Az Islay-sziget mágikus tulajdonságokkal bír: olyan markáns – gyakran füstös – ízektől izzó whiskyket teremt, aminek a csodájára járnak a minőségre szomjazók. Tehát nem lőhetünk mellé, ha egy olyan whiskyt választunk valakinek ajándék gyanánt, amely Skócia legendás szigetéről származik. Különösen jó döntés az Ardberg Uigeadail!

Az Ardbeg tipikus karaktere már alapjáraton hemzseg a tőzegtől, letagadhatatlanul a füstös fuvallatok és ízek szimfóniája. A 2009-ben debütáló Uigeadail egy misztikus tóról kapta hangzatos nevét, amely tőzeggel látja el az Ardbeg Distilleryt. A hagyományos füstös stílus már nem akkora újdonság az Ardbegnél, azonban képesek csavart vinni az alapreceptúrába egy jó kis sherry hordóval, édes és mazsolás finomsággal.

Még menőbb, hogy a sztenderd whiskyknél lényegesen magasabbra merészkedő alkoholtartalommal van dolgunk. Ez egy sallangmentes overproof gyönyör 54.2%-os alkoholtartalommal. Szóval nemcsak egy bivalyerős Islay-varázslattal állunk szemben, hanem egy mennyei finomsággal, amelynek illata a karácsonyi süteményeket idézi, már csak ezért is nyerő választás a szent ünnepen. Ez egy édesen fűszeres, egyúttal érezhetően tőzeges ital. Füstössége külön csemege az ínyenceknek, mert a szakértők szerint a Montecristo cigaretták ízét idézi.

 

Yamazakura Blended Whisky: A japán blendelés cseresznyevirágzása

Hogyan ötvözzünk egymással négy nagy japán malt whiskyt?  A Yamazakura megtalálta a megoldást, és elkésztette a Yamazakura Blended Whiskyt!

A „yama” hegyet, a „sakura” „cseresznyét” jelent. Ezért nem is akkora meglepetés, hogy a palackon a japánok ünnepléssel megtisztelt gyümölcse, a cseresznyevirág látható. Magasabbra emelhetjük a karácsony fényét, ha ezzel a japán finomsággal lepjük meg keleti ízekre szomjazó barátainkat és családtagjainkat!

A prémium japán palack egy gyümölcsös, virágos felütésű whiskyt rejt. Olyan japán zamathullámokkal, amelyek megállíthatatlanul sodornak magukkal, a dió, a fűszeresség és a tölgyesség útján, vaníliás és borsosabb árnyalatokkal. Mindenképp érdemes megkóstolni a Yamazakura Blended Whiskyt, mert egy isteni cseresznyevirágzásnak lehetünk tanúi, amint a négy japán malt whisky csodásan keveredik a szánkban.

 

Az ír whiskey tőzeges csavarja: a Connemara Irish Peated Whiskey

Az ír whiskey édes ízekkel csörgedező folyója nem arról híres, hogy füstös párlatokból tevődik össze. Így volt ez egészen addig, amíg a Connemara szétrobbantotta a klisék falát. A brand megálmodta a Connemara Irish Peated Whiskey-t, létrehozva az ír whisky unortodox képviselőjét, az Irish Peated-et.

Vegyünk egy leheltnyi vaníliát, a karakteres Connemara örvénylést, és a lepárlás után amerikai tölgyfahordóban folytassuk az érlelést. A Connemara Irish Peated Whiskeyben ünnepet ül a malátázott árpa édessége. A mézes-gyümölcsös finomság valósággal rásimul a tőzegességre, és a lecsengésben még a fűszeres édesség is feltűnik. Persze az ital főszereplője itt a tőzeg, amely teljesen más fénytörésben mutatja az ír whiskey egyik éllovasát, a Connemarát.

 

Egy örökzöld mézes csábítás Írországból: Writers Tears Copper Pot Whisky

Egyre jobban érezhető a whiskyvilág fősodrában az ír kortárs klasszikus, a Writers Tears Cooper Pot Whisky jelenléte. Méltán, hiszen tényleg libabőrös érzés, amikor belekortyolunk ebbe az édes aromahömpölygésbe! A 4 évig érlelt párlatban olyan aromák vándorolnak a nyelvünkön, mint a mézes pirítós tölgyesség, a karamellről és a vaníliáról nem is beszélve!

Bernard Walsh, a brand nagyágyúja nem bízta a véletlenre az aromakarakter kialakítását. Az élet vizének legnagyobb ír guruit gyűjtötte maga köré, és bölcsességüket kamatoztatva került a palackba a Writers Tears, amit sokan a világ legfinomabb ír whiskeyjének neveznek.

Vitathatatlan, hogy a Walsh házaspár összehozta nekünk az utóbbi évek egyik legütősebb whiskeyjét. Nem véletlen, hogy már 50 országban fokozott az érdeklődés a Writers Tears iránt. Ez egy választékos zamatú különlegesség, egy valóban stílusos visszatérés az 1800-as évek whiskey-stílusához. A párlat valahol az inspiráció és a művészet találkozási pontjában keletkezett, kortyolgatása közben pedig mi is az ír whiskey aranykorában érezhetjük magunkat.

Lehet, hogy az érzékenyebb írók könnyeznek egy hosszabb alkotói válság alatt, ám a Writers Tears még őket is jókedvre deríti! Mindazokkal együtt, akik szeretnek elmerülni a kristálytiszta, háromszor desztillált ír ízek tengerében. Ráadásul abban is biztosan lehetünk, hogy a legnagyobb ír szerzők, Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker is elégedett mosollyal koccintana a Writers Tears Copper Pot Whiskyvel.

 

A sherry és az ír whiskey összhangja: a Redbreast Lustau Edition Sherry Finish Whiskey

A hamisítatlan whiskyrajongó sokszor már jobban várja egy-egy emblematikus whiskey új változatának megjelenését a polcokon, mint magát a karácsonyt! Sokaknak az is egy szent ünnep az élet világában, amikor végre a kezükben szorongathatják, majd megízlelhetik a címkéjén vörösbegyet villantó ír csodát. A Redbreast Lustau egy édes sherry kísértéssel alkotja újra a Redbreast már alapjáraton is eszméletlenül finom aromakarakterét. A sherrys Lustau hordó egy olyan aromatikus láncot sző a Redbreast ízei között, hogy tényleg bearanyozza azok karácsonyát, akik értékelik és élvezik az ír whiskey ezen ékszerét!

Már az alappárlat is egy minőségi ugás az Uisge Beatha átlagmezőnyéhez képest: a „single pot”, azaz csak rézüstökben lepárolt ír whisky minimum 9, maximum 12 évig érlelődik amerikai és európai tölgyfahordókban, aztán a Bodegas Lustau Oloroso Sherry hordókban nyer kiteljesedést, Cork megye legendás lepárlójában. A spanyol Jerez Lustau hordói pedig olyan sherry finishekkel egészítik ki a háromszoros lepárlással finomhangolt ír Redbreastet, hogy keresve sem találhatunk ennél ütősebb meglepetést a karácsonyfa alá. Különösen akkor, ha valaki régi fanatikusa az ír whiskeynek. Aszalt gyümölcs, tejcsoki, lépesméz, fahéj, szilva….Ne is tetézzük tovább az élvezeteket! Ez egy olyan extra kiadás, ami nehéz szavakkal visszaadni, mindenképp érdemes megkóstolni!

 

Tisztelgés a tengeri zamatok előtt: a Bunnahabhain Stiuireadair Whisky


Merészkedjünk vadabb vizekre a karácsonyi whiskyválasztásban! Pontosabban a skót tenger hullámaira, mert ezek esszenciáját, legnemesebb zamatait vonultatja fel a Bunnahabhain nem mindennapi itala, a „Stew-rahdur” kiejtésű különlegesség.

Az ősi hangzású kelta elnevezés kormányost jelent. Ez a vagány whisky biztos kézzel kormányoz minket a skót ízek tengerén. A sós, tengerparti aromákból építkező ital egyszerre villantja fel a friss tengeri permetet, az aszalt gyümölcsök gyengédségét, ezért egy egyediségben verhetetlen desztillátumot kapunk, ami tündöklően mutat a karácsonyfa alatt! Elég, ha csak a mézben sült dió csodájára gondolunk, és máris kedvet kapunk a Bunnahabhain Stiuireadair megkóstolásához!

Benne van a szenvedélyesen hullámzó tenger végtelen szabadsága, az érlelésből fakadó sherrys árnyalatokkal együtt. Szóval egy igazán különleges tétellel emelhetjük az ünnep fényét.

 

A sörben újjászülető Jameson: a Jameson Caskmates IPA Edition Whiskey

Valljuk be: mindannyian reménykedve fürkésszük a fenyőfa alatti területet, hátha egy szép napon valaki meglep minket egy nem mindennapin Jameson kiadással! Mondjuk egy IPA Edition Whiskeyvel. Az innováció nem gyökeres újdonság a Jamesonnál, mert mindig is az új utak vonzásában fejlődtek a whiskyk a brandnél. A kézműves (kraft) sörök forradalma jótékony hatással volt a Jamesonra, és hozzájárul ahhoz, hogy egy igazi ünnepi párlattal újuljon meg a neves ír whiskey zamata.

A kísérletezőkedv megnyilvánulásaként a Jamesont Irish Pale Ale (IPA) sör hordójában érlelik. Az IPA hordó komlós, virágos ízekkel gyarapítja a Jameson már önmagában is lélekmelegítő ízét. Ugyanakkor a Jameson jól megszokott üde citrusossága szintén átsejlik a sörös dominancián, a keserűbb tónusokat pedig fűszeresség tompítja.

 

The Matsui Peated Whisky: japán varázs egy kis füsttel

Karácsony előtt komoly dilemma, hogy milyen újdonsággal lepjük meg azt a szerettünket, aki már számos whiskyt kóstolt, és valami egészen újszerű zamatra vágyik (esetleg az európaitól teljesen eltérő kulturális közegből). Ilyen tekintetben az egyik legjobb választás a The Matsui Peated Whisky!

Egyre többen szeretik és keresik a csúcsminőségű füstös whiskyket. A tőzeges whisky iránti érdeklődés fellendülését a japán whiskygyártás sem hagyhatta figyelmen kívül. A Kurayoshi Distillery pot distilled eljárással készítette fehértölgyes italát, a szokásosnál magasabb, 48%-os alkoholtartalommal. Már a kiszerelés is felkelti az ember érdeklődését, hiszen Katsushika Hokusai híres alkotása, a Nagy Hullám ékesti a palackot. Megtestesíti azt a mérhetetlen energiát, amely a japán Matsui Whisky szellemiségét és erejét adja.

A San Francisco Word Spirits Competition-ön 2019-ben aranyérmet szerző ital pörkölt örvényességgel, vaníliával és barnacukorral édesget minket magához, majd gyümölcsös és füstös ízekkel maxolja ki az aromakarakterben rejlő lehetőségeket!

 

 

Tőzeges Highland-i kaland: a Ledaig 10 Years Peated Single Malt Whisky

Milyen whiskyt válasszunk valakinek, aki kifejezetten skót párlatot szeretne karácsonyra, egészen egyedi stílussal? Mivel skót italról van szó, könnyen előfordulhat, hogy egy füstösebb-markánsabb tétellel tudunk a kedvében járni, ami a karácsonyi ajándék kiválasztását illeti. Amennyiben ezek a paraméterek stimmelnek, van egy jó hírünk: a Ledaig 10 éves tőzeges változata telitalálat lehet!

A Skót-hegyvidéken működő lepárló tételeiben egyáltalán nem számít meglepetésnek a tőzegesen kanyargó nemes aromakarakter. Ez a Ledaig sajt stílusjegyének számít, sokan eleve ezért keresik és részesítik előnyben a gyártó italait más brandek párlataival szemben. A fűszeres és földes jegyzetek mellett persze az ínyencek is megkapják a magukét az aromakarakterben. Kirajzolódik benne az aszalt gyümölcsök édessége, a dió ropogóssága és némi jódos hatás is érezhető.

A whiskyszakma a díjakkal sem fukarkodott a Ledaig 10 Years Peated Single Malt Whisky esetében. 2013-ban dupla arannyal büszkélkedhetett a San Francisco World Spirits Competition-ön, a World Whiskies Awarson pedig „a 12 éves korig kategóriában” single maltként aratta le az arany babért a kategória győzteseként! Érdemes mielőbb eljönni az iDrinks üzleteibe, mert a Ledaigot sokan keresik, és ha nem sietünk, még a végén füstbe ment terv lehet a beszerzése.

Számos szemet és lelket bűvölő whisky vár minket az iDrink polcain, legyen szó Japán, Skócia, Amerika vagy Írország neves italairól. Mint az életben oly sokszor, a kulcstényező most is az idő! Érdemes lecsapni a jobbnál jobb változatokra az élet vizéből, hogy minden szerettünk megkaphassa régi vagy új kedvencét karácsonyra! Jöjjön el hozzánk, és kérje szakértő kollégáink segítségét!