Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

10 japán whisky, ami egy szomorú szamurájt is felvidítana - 1.rész: A Nikka Coffey Graintől a Hakushu 12-ig

10 japán whisky, ami egy szomorú szamurájt is felvidítana - 1.rész: A Nikka Coffey Graintől a Hakushu 12-ig

Egy nemes utazásra indulunk a japán szamurájok világába. Bemutatjuk a Felkelő Nap országának legmenőbb whiskyjeit, amelyek 2019-ben olyan nemes eleganciával bírnak, mint egy teljes fegyverzetben harcoló szamurája 13. században! És igen, ezeket az italokat ízlelgetve még a legkeserűbb szamurájok is lemondanának a rituális szeppukuról, és inkább meginnának egy Nikkát, Fujimit vagy Suntory whiskyt!

Japán whiskykultúrája, a lényegre desztillálva

A 19. század második felétől a japán szeszipari élvonal egyre élénkebben érdeklődött az európai whiskyk iránt, ám az igazi minőségi áttörésre egészen 1918-ig kellett várni. A skóciai tanulmányokon pallérozódó Masataka Taketsuru, a feltörekvő kémikus felbecsülhetetlen értékű ismereteket szerzett Glasgow-ban és teljesen megreformálta a japán whiskykultúrát.1924-ben Shinjiro Torii-val szövetkezve megalapította Honsún, Japán legnagyobb szigetén a Yamazaki lepárlót. A kreatív nézeteltérések miatt Taketsuru 10 év múlva kiszállt a cégből, és megalapította saját cégét, a Dai Nippon Kaju-t (a későbbi Nikkát) és annak lepárlóját, a Yoichi-t Hokkaido szigetén.

A skót és a japán érlelt párlatok készítésében van pár óriási különbség. A japán lepárlók lassan, meglehetősen hosszú ideig párolják le a cefrét, rengeteg lepárlási stílust használnak, és legalább ötféle tölggyel hozzák ki a maximumot az érlelési folyamatból. Japán még nem Skócia, de szédítő ütemben nő a minőségi lepárlók száma a Felkelő Nap országában (a skótoknál több száz színvonalas főzdéről beszélhetünk, míg a japánoknál mindössze egy tucatról). Északról dél felé haladva először a Yoichi-t (Nikka) érdemes kiemelni. Az 1936-ban alapított vállalat széntüzeléses üstöket használva készíti prémium párlatait, és maga a „whisky nagymester”, Taketsuru alapította.

Legalább ekkora volumenű az 1969-es alapítású a Miyagikyo (Nikka), amelyet szintén Taketsuru indított útjára, és jelenleg az Asahi tulajdonában van.

Japán legrégebben működő whiskyüzeme 1924 óta a Yamakazi, és szintén fontos a White Oak whisky, amelyet a Kobe öböl és környezete nyújtotta adottságok tesznek különlegessé. Az ország legmagasabban fekvő whisky üzemét, a Mars Shinsu-t 1984-ben alapították, ez a különleges klíma extra ízeket ad az érleléshez. És akkor ott van még a Fuji Gotemba lepárló, amely az ikonikus Fuji hegy lábánál fekszik…

Bemutattunk néhány fontos japán lepárlót, és most lássuk, miket nevezhetünk manapság az ország legjobb whiskyjeinek!

 

Nikka Coffey Grain: a japán whisky egyik alfája

A Nikka japán egyik leghíresebb whiskylepárlója, és a nagy whiskyoldalak előszeretettel emlegetik a Nikka Coffey Graint a legjobb japán whiskyk élvonalában.

A 45%-os Coffey Grain nagyrészt kukoricából készült, és Coffey Stillben desztillálták.

A Nikka Coffey Grain Whisky komplex, édes és lágy ízei segítenek újra felfedezni a gabonawhisky szépségét. A Nikka Coffey Grain Whisky egy olyan kifinomult ital, hogy ha a japán középkorban élő nemes harcosok olyan mesterien bántak volna a lepárlás művészetével, mint a kardjukkal, akkor nyomban nekiláttak volna a grandiózus gabonawhisky desztillálásának.

A Nikka Coffey Grain Whisky illatában azonnal magukkal ragadnak minket a gyümölcsösen édes hullámok, a mangó, a papaya és a narancshéj egzotikuma. Íze olyan, mintha karamellás popcornt ropogtatnánk, az élénkítő citrusfélékkel és a trópusi gyümölcsökkel pedig úgy érezhetjük magunkat, mintha egy csodás tengerparton hűsölnénk az árnyékában, miközben pajkos szellő simogatja az arcunkat. Lecsengése rövid, mint két különböző képzettséggel rendelkező szamuráj összecsapása, és a végjátékban gazdag tölgyes és lekváros jegyek bizsergetik a nyelvünket.

 

A kiegyensúlyozott ízek cseresznyevirágzása: a Nikka From the Barrel Whisky

A japánok egyik legnagyobb ünnepe a cseresznyevirágzás, amikor a növények szirmot bontanak, és színpompás virágokkal búcsúztatják a dermesztő telet. A Nikka From the Barrel Whisky hasonló élménnyel varázsolnak el minket: mintha egy korábban sosem tapasztalt új évszak érkezne vele, és mindent újraértelmezne, amit korábban a gyümölcsös ízekkel játszó whiskyről gondoltunk.

A díjnyertes Nikka From the Barrel egy blendelt whisky, amely valóságos ízmámorral rajzol mosolyt a legnagyobb whisky-geekek arcára. Az 51,4%-os Nikka From the Barrel Whisky egyesíti a Miyagikyo és a Yoichi legnemesebb single maltjának és gabonawhiskyjének erényeit. Ezek a nagyszerű italok bourbon és sherry hordókban keveredve nyerik el végső aromáikat, ezáltal pedig olyan nemessé válnak, mint a Felkelő Nap országának legdicsőbb harcosai.

Illatvilága olyan, mintha egy gyönyörűséges japánkertben sétálnánk, és éreznénk a frissen vágott virágok elbűvölő illatát, miközben a gyümölcsök ínycsiklandozó aromája kacérkodna az orrunkkal, és a fűszeres tölgy hívogatna minket, hogy ismerjük meg jobban a Nikka From the Barrel Whisky varázslatos karakterét.

Ez a remek whisky elképesztő harci lendülettel csap le az ízérzékelésünkre, mint a legmenőbb szamurájkard, a katana. A közepesen testes Nikka From the Barrel Whisky aromái olyan egyensúlyban vannak, mint egy hosszú évek óta lelki gyakorlatokat végző szamuráj. Érezzük benne a téli fűszereket és a vajkaramellát, amelyek a gyümölcsök szertelen finomságával kápráztatnak el minket.

Lecsengése hosszú és izzó, mint a győzelem büszke érzése egy szamuráj szívében. A Nikka From the Barrel gyümölcsös lecsengésébe némi fűszeres tölgyesség vegyül.

 

Egy rejtélyes blend: a Mars Maltage Cosmo

Misztikus szentélyek, ősi ünnepek, legendákkal övezett dómok, titkos szimbólumok és szamurájkultusz…Az kétségtelen, hogy a japán kultúra teli van titkokkal, és ennek whiskybe álmodott megtestesülése a Mars Maltage Cosmo, egy blended malt whisky. Japán whisky-alapja a Miyata-ban működő Shinshule lepárlóból származik, scotch verziója meg egy titkos skót lepárló whiskyje, amiről szinte semmit sem lehet tudni. A blendelt végeredmény azonban magáért beszél: egy mézes-borostyán színű gyümölcsösen krémes whisky, mely malátás, vaníliás és karamellás aromákkal ad bepillantást a japán whisky világba. A kóstoló végén kapunk némi füstösséget is, hogy edzésben legyünk, mint a gyakorló szamurájok teste és lelke.

Tipikus japán cseresznyés illattal kényezteti az orrunkat, a második hullámban cukros málnával és gyengéd vaníliával csalogat minket az aromákkal való mélyebb ismerkedéshez.

Ízében izgalmasan keveredik a nagyszerű narancsolaj a kényeztető csokival, a friss árpával és a japán whiskykben oly gyakori tölgyességgel.

Lecsengését a friss szilva és a fehér szőlő uralja, mint japán földbirtokos a szolgálatára rendelt szamurájt, közben a gabonafélék és a csokis keksz ízei is felvillannak a végjátékban. Egy kis füstösség teszi karcosabbá a finálét.

 

A Yamazaki Single Malt megdelejez, mint egy rókadémon

A japán mitológia szerint a rókadémonok olyan csábos szellemek, akik varázserejükkel elcsábítják a férfiakat. Hasonló a helyzet a Yamazaki Single Malttal, amely hívogató blendelt ízével és illatával teljesen elbűvöli a whisky szerelmeseit.  Nincs az a rezzenéstelen lelkű szamuráj, aki képes lenne ellenállni ennek a világhírű whiskynek!

A Suntory vállalat egyik híres lepárlója, a Yamazaki már számos whiskykülönlegességgel lepett meg minket, de a legnagyobb dobása még mindig a Yamazaki Single Malt, amellyel 2009-ben elnyerte az SWSC dupla aranyérmét, 2011-ben pedig az IWSC Aranyérmét. 

A Yamazaki lepárlóból származó borostyánsárga single malt a Bordeauxi boroshordóknak és a Sherry hordóknak köszönhetően bővelkedik gyümölcsös-lekváros vörös bogyós jegyzetekkel, végül a legendás japán Mizunara tölgyfa hordóban érlelt single malttal is blendelik, amely kellemes tölgyességet kölcsönöz a whiskynek.

Illatában egyből megérezzük a Yamazakira jellemző epres és szárított gyümölcsösséget, majd a Mizunara tölgyfa hordós érlelésből nyert virágos illatok simogatják az orrunkat. A háttérben a kellemes kókuszillat és a szantálfa sejlik fel, mint egy nesztelenül lopakodó nindzsa. A Yamazaki Single Malt egy inspirálóan izgalmas whisky: végtelen visszhangot kelt a gondolkodásunkban, mert számtalan illat örvénylik benne!

A szárított bogyók élénken bizsergetik a szájpadlásunkat, és még az enyhe málnás ízeket is megérezhetjük a whiskyben.  Ezután futó tölgyessé örvénylik végig a szánkon, a barack zamatával és fűszeres aromákkal. A Yamazaki Single Malt lecsengése vaníliás és édes, akár egy japán rókadémon-szépség mosolya.

 

 A Hakushu 12 whisky felér egy teaszertartással!

Karoshi-ez a japán kifejezés arra, ha valaki halálra dolgozza magát. Japánban ugyanis eszméletlenül pörgős az élet, és gyakori, hogy a munkaidő végén az alkalmazottnak külön engedélyt kell kérnie a főnökétől, mielőtt hazaosonna a tengernyi feladat elől.  Még brutálisabb, hogy bizonyos munkahelyeken a nyugati ember számára szinte felfoghatatlanul sokat, hetente akár 120 órát is túlóráznak. Az állandó teljesítménykényszer és az egészséget felemésztő mennyiségű munka mellé kell valami lazulás…Az sem baj, ha évszázados hagyományai vannak Japánban!

A kifinomult teaszertartás tökéletes megoldás a fáradt idegrendszer lenyugtatására. Nemcsak a 21. század munkamániásai, hanem az ősi szamurájok is hódoltak neki a szigetországban. A középkori Vabi-Szabi világszemlélet szerint a külvilág tökéletlenségeivel szemben a nyugodt teázás visz közelebb a létezés teljességéhez, a megvilágosodáshoz!

De mit isznak napjaink szamurájai, ha a teánál erősebb whiskyre vágynak, ami valamelyest mégis emlékeztet a teára? Érdemes kipróbálniuk a 43%-os, tiszta aranysárga Hakushu 12 whiskyt! A Suntory Hakushu Single Maltot 12 éves whiskyje a „japán Alpok” hegyeinek tiszta forrásvizeiből származik, ezért olyan különlegesen tiszta és egyedi. A 12 évig fahordóban érlelt Hakushu 12 whisky enyhén füstös, és több aranyérmet is a magáénak mondhat a whiskyversenyeken (2009-2010: IWSC Aranyérem, 2011 és 2013: WSC Dupla Aranyérem).

A Hakushu 12 whisky összetett és kifinomult illatában a friss és üde jegyek a meghatározóak. Már illata is nyugtató hatással van ránk, mert a zöldalma és a körte élénk aromája pajkosan eltereli a figyelmünket a mindennapok problémáiról, és egy kis füstösséget is érezhetünk a whiskyben, ami mélyebb tónust ad az italnak.

A Hakushu 12 whisky íze telt, mint egy élvonalban birkózó szumóharcos. A gyümölcsös jegyzetek és a tölgyes zamatok nyomban elbűvölik az aromákra különösen fogékony szájpadlást, a körte ropogósan édes zamatát a vajas sütemény íze kíséri. Lecsengése közepesen hosszú, füstös és száraz, tölgyes ízjegyekkel. 

A legjobb japán whiskyket bemutató cikkünk folytatásából megtudjuk, melyek a Felkelő Nap országában azok az italok, amik még egy szomorú szamurájt is felvidítanának!

Addig ismerjen meg különleges japán whiskyket az iDrinks kínálatában