10 hátborzongató Halloween-koktél, amitől eldobod az agyad - A Vámpírharapástól a Drunk Ghost cocktailig.
Halloween az év egyik legszórakoztatóbb ünnepe, nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az viszont mindig óriási fejtörést okoz, hogy milyen kísérteties, hátborzongató és szemnek is lenyűgöző koktéllal dobjuk fel a Halloween-partykat. A felszolgált koktélok ilyenkor nem csak a jó ízlésről szólnak, hanem arról is, milyen extra látványelemekkel, díszítésekkel tudjuk feldobni ezeket a cocktailokat. Az a jó hírünk, hogy a tökéletes díszítés és látvány kitalálása és elkészítése jó móka! Mert a kísérteties füstös gomolygás illúziójának megteremtéséhez sokszor elég egy kis szárazjég, a horrorisztikus díszítéshez meg egy vicces és félelmetes gumipók.
Szerencsére nem kell mestermixológusnak lenni ahhoz, hogy a party előtt összedobjuk a most következő koktélokat, és elkápráztassuk vele családtagjainkat és barátainkat. Csak követni kell a készítés lépéseit, miután beszereztük a legjobb koktélalapanyagokat jelentő vodkákat, rumokat és whiskyket az iDrinks üzleteiben!
Vámpírharapás cherry vodkával és áfonyával: Vampire Bite
Ez egy vérvörös, sejtelmes ital Halloweenre. És ha adunk a rémületes részletekre, akkor beszerzünk hozzá egy műanyag vámpírfogat a Vampire Bite cocktailos tál szélére, hogy vendégeiknek a koktél kortyai mellett egyértelmű utalást tegyünk a koktél valódi mibenlétére, a veszedelmes vérszívók közelségére!
A Vampire Bite-nak nyilván nincs több évszázados eredettörténete, mint a klasszikus nagy koktéloknak a bárban, azonban kevés ennyire ízletes és vizuálisan is feltűnő ital létezik a halloweeni kínálatban, mindenképp érdemes kikeverni és megkóstolni. Egyszerűségében is lenyűgöző látványt és ízt nyújtó rémületes nedű. A Vampire Bite cocktail drámai megjelenésének kulcsa az összetevők gondos rétegzése, amely izgalmas és fenyegető kontrasztot teremt a sötét vodka és a vérvörös árnyalatok között. A sötét és vérvörös színű összetevők ötvözése egy klasszikus vámpírharapást hivatott megidézni, ezért lesz nagyszerű ötlet a Haalloween-tematikához.
Szerencsére az összetevők listájának böngészésekor sem fogunk hideglelést kapni, mert mindössze néhány nagyszerű hozzávaló szükséges ahhoz, hogy egy igazi vámpíros koktélt villantsunk a halloweeni vendégeknek.
Az áfonyalé és az limelé ízei frissítő fanyarságot adnak, amit az egyszerű szirup és a grenadin színesít.
Hozzávalók:
3 cl vodka, 3 cl áfonyalé, 1.5 cl limelé, 1.5 cl egyszerű szirup, 1.5 cl grenadin, jégkockák.
Elkészítése:
A koktélshakerben keverjük össze a vodkát, az áfonyalevet, a lime levet, asz egyszerű szirupot és egy marék jégkockát. Rögzítsük erősen a shaker fedelét, és erőteljesen rázzuk körülbelül 10-15 másodpercig. Ezzel alaposan lehűtjük a hozzávalókat, és kellemesen elegyednek az ízeik. Amikor érezzük, hogy a keverék kellőképpen lehűlt, szűrjük az előkészített pohárba.
Lassan és óvatosan öntsünk grenadint a pohárt közepébe. Mivel a grenadin sűrűbb a többi folyadéknál, ezért gyorsan lesüllyed majd az aljára, és réteges hatást kelt, amely hasonlítani fog a vámpírok harapásához jó kis horroros hatást kölcsönözve a nedűnek. Közvetlenül az elkészítése után szervírozzuk, hogy megőrizze látványos megjelenését és tökéletes hidegségét. Még menőbb, ha a Vampire Bite cocktailt más Halloween-jellegű finomságok társaságában táláljuk a vendégeknek! Készíthetünk mellé például póktortát, édes almát is, hogy kellőképpen kísérteties és ünnepi hangulatot teremtsünk.
A drámaibb réteghatás és látványosabb vámpírharapás vizualitás érdekében növelhetjük a grenadin mennyiségét. A grenadint nagyon lassan érdemes a kanálra önteni, hogy a folyadék egyenletesen keveredjen a többi folyadékkal.
A koktél aromaformálódásának első számú origópontja nem más, mint egy kiváló minőségű kristálytiszta vodka. Keresve sem találhatnánk jobb motort ehhez az italhoz az Au Premium Cherry Vodkánál!
Mert ez a 35.2%-os párlat a cseresznye valóban aranyló kifejezése. Egy kristálytiszta vodka zamatába ágyazva, amelyet az Au magas minőségre törekvő elvei miatt ötször desztilláltak, ezért lett ennyire bársonyosan emlékezetes. Magával sodró ízélményt nyújt, és a belbecshez a külcsíny is minden elemében alkalmazkodik: az Au Premium Red Cherry Vodka egy szemkápráztató arany palackban került a boltok üzleteibe! A nedű egyszerre fanyar és édes, ahogyan ezt egy minőségi cseresznyénél már megszokhattuk. Ezek az ízek kerültek át ebbe a csúcsminőségű vodka zamatában, onnan pedig a Vámpírharapás koktélba, hogy valóban makulátlan legyen a minősége. Az Au Premium Red Cherry Vodka azonban annyira kifinomult ízekből építkezik, hogy önmagában vagy vodka-szódaként kortyolgatva is kimagaslóan kellemes élményt nyújt.
A cseresznye gyümölcsössége kicsattanó ebben a vodkában. Érdemes beszerezni a párlatot az iDrinks üzleteiből, mert ez a roppanós cseresznye folyékony crescendója, egy igazi cherry szimfónia!
Freaky Frankenstein Cocktail: vérfagyasztó zöld hab a horrorlaboratóriumból
Milyen lehet egy eszementül vad koktél Frankenstein boszorkánykonyhájában, ahol bármikor megeshet, hogy a „jó” doki életre kelt egy gyilkosok testéből összevarrt zombit a villámcsapással? Frankenstein cocktailja libabőrös, élénkzöld, és valami rejtélyes, egyben vészjósló hab igyekszik előbújni belőle…
A természetfölötti ital Freaky Frankenstein cocktailban ott kavarog a zöld színű Midori dinnyelikőr, ami extrém keleti aromazuhataggal kápráztatja el a halloweeni buli vendégeit. Persze ijesztő látványvilága nyomán a koktél le sem tagadhatná, hogy Mary Shelley regénye, a Frankenstein ihlette. Tényleg olyan érzést kelt, mintha a doki boszorkánykonyhájában kortyolgatnánk egy eszement kísérlet kellős közepén. A koktél furcsa zöldes színe megidézi Frankenstein doki teremtményét, egy igazi horroritalnak tekinthetjük. A koktél íze zavarba ejtően változatos: egyszerre édes, savanyú és enyhén kesernyés. A dinnyelikőrt, a lime juice és a gyömbéres sör kombinációja frissítő, élénkítő ízt ad, míg a vodka finom eleganciával simítja össze az ízeket. A vadabb halloweeni vendégvárók a Freaky Frankensteint gyakran egy főzőpohárban, vagy a vegyi hatás rémületét kiaknázva kémcsőben tálalják fel, hogy fokozzák a laboros hatást. A koktél zöld színét a Midori dinnyelikőr bevetésével érhetjük el, ami az édes és gyümölcsös ízekért felelős.
Hozzávalók:
4.5 cl vodka, 3 cl dinnyelikőr, 1.5 cl friss lime lé, 6 cl gyömbérsör, jég (ízlés szerinti mennyiségben), gumiférgek vagy gumicukor alakok.
A gumiteremtményeket a koktélba téve csúszómászós, hátborzongató horror bűbájt adnak a cocktailnak, és hatalmas élményszintet adnak ennek a pompás italnak.
Elkészítése:
Töltsünk meg egy cocktail shakert jéggel. Öntsünk vodkát, dinnyelikőrt és limelevet a shakerbe. Jól rázzuk fel, amíg kihűl és össze nem álla keverék. Szűrjük a végeredményt egy friss jéggel töltött főzőpohárba vagy kémcsőbe – esetleg egy sima koktélospohárba. Öntsük fel gyömbéres sörrel, és óvatosan keverjük össze. Díszítsük gumiférgekkel vagy más gumicukor teremtményekkel, amelyek félelmetes benyomást kelthetnek a koktélkalandorokban a zöld színű ital kortyolgatásakor. A gumialakokat helyezzük a koktélfolyadék felszínére, vagy egyszerűen hagyjuk, hogy belelógjanak az italba.
A koktél szervírozása előtt előre hűtsük le a koktélospoharat, hogy a koktél huzamosabb ideig hideg maradjon – Frankenstein doktor is ezt akarná! Ne felejtsük el szervírozás előtt alaposan felrázni a koktélt, hogy az összetevők a lehető legjobban összeálljanak ivás előtt.
Az egy fokkal bevállalósabb koktélkészítők bevállalhatnak egy kis kiegészítést, és létrehozhatják Frankenstein menyasszonyát! Ehhez adjunk egy csepp áfonyalevet a kellemesebb hatás érdekében a koktélhoz. És olyan lesz, mintha Frankenstein dokit telibe találta volna Ámor nyila. Mert ki mondtam, hogy a rémalakokra nem találhat rá a szerelem? És nem kell egyedül tölteniük az örökkévalóságot egy sötét kastélyban.
A dinnyelikőrt a kísérletezés kedvéért akár zöldalma likőrre is cserélhetjük az alapreceptben, a fanyarabb csavar kedvéért. Ha ez történik, a frissesség teljében az ital üvöltözni fog az íztől, és Green Monster Mash cocktail válik belőle! Ehhez kiváló alkotóelem lesz a Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr. A 16%-os likőr lényege a ropogós, gyümölcsi ízekben gazdag alma, a hozzátartozó savanykás ízvezetéssel. A Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr tiszta áramlását a természetes alapanyagokból építkezés hozza létre. A német zöldalma likőrt 1994-ben vezették be, a korábbinál jóval szélesebbre tárva a szeszesitalok piacát. Már a Berentzen zöldalmás változata beszédes névvel bír: „saurer”, azaz savanyú, és ez az érdekes íz szivárog át a koktélba is, tovább színesítve az alapképletet.
A Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr karaktere az édes és a savas ízhatások kettősségének magasrendű megvalósulása, kifinomult és lágy aromákkal. És ami még izgalmasabb a koktél szempontjából, az az élénkzöld szín, ami tényleg Frankenstein doki laborját juttatja az ember eszébe, amikor kikeverjük ezt a vad és szemgyönyörködtető Halloween-koktélt.
A frankensteini sötét elixír fő komponense mindenképp a Midori Melon /Dinnye/ Likőr! Mert a Frankenstein szellemében megalkotott sejtelmes koktél esszenciája mindenképp a zöld színből tevődik össze. A zöld árnyalat egyrészt a szívcsakra, másrészt a természet leggyakrabban megjelenő színe. Ezt az árnyalatot tekinti a párlat alapvetésének a Midori /Melon/ Dinnye Likőr, amely prémium dinnyés árnyalatokkal gyarapítja a Freaky Frankenstein cocktailt. A neonzöld árnyalat messziről kóstolásra csalogatja az ember, akár a mágnes. Már a neve is beszédes, mivel a „midori” japánul „zöldet” jelent. A Midori dinnyés árnyalatok bázisa a japán pézsmadinnye leve, ami rettentő ritka, ezek a legízletesebb dinnyék a gigászi méretű japán szigetországban. A telt gyümölcsösség és a kifinomult mézes zamatok egy egyedi likőrt teremtenek a Midori Melon /Dinnye/ Likőrben. Így nemcsak a likőr színe vibráló, hanem az íz is új energiákkal gyarapítja ezt a hátborzongató nedűt!
Vodkaként mesteri választás Frankenstein italához az orosz vodkák minőségi mértékeként szolgáló Russian Standard Original Vodka. Az a párlat, amely kristálytiszta vodkakarakterének kialakításakor Dmitrij Mengyelejev munkásságát tekintette ihletadó forrásnak, idővel az egész világot meghódította. Méltán, hiszen sokan a Russian Standard Orginal Vodkáját tekintik „a klasszikus orosz vodkának”, ehhez viszonyítva szeretik értékelni az összes többit – megállapítva a kortyolgatás közben, hogy ez miben más, mint a sokat emlegetett „Russian”. Alkotóit a tudományos szemlélet vezérelte a víz és az alkohol legeszményibb harmóniájának megtalálásában, így került palackba a szentpétervári szuperpárlat. Teli van ropogós gabonás árnyalatokkal, és koktélok alapanyagaként is zseniálisan teljesít az ízek összesimításában. Más koktélokban is érdemes bevetni vodkakomponensként a Russian Standard Original Vodkát!
Szemgolyó a Martiniben: Mad Eye Martini
Elég para érzés, amikor valaki kér egy Martinit, és a jellegzetes alakú pohárban egy kék folyadékot talál – egy benne úszó véres szemmel! Ezt a rettegés hangulatot közvetíti a Mad Eye koktél, amivel tényleg a fodrászt hozhatjuk a Halloweeen-party vendégeire! Egy darabig biztosan emlegetni fogják ezt a koktélt. Magának a koktélnak egyébként gyönyörűséges halványkék árnyalata van, a Hpnotiq jellegzetességének köszönhetően. A licsi gyümölcs membránszerű megjelenése hasonlít a szeméhez; elkészítése a Mad Eye Martini látványának sarkalatos pontja!
Az őrült szemmel játszó koktél minden valószínűség szerint ellopja majd a show-t a Halloween-partyn, és felrázza az éjszakát.
Hozzávalók:
A szemgolyó díszítéséhez: 1 licsi, ¼ teáskanál piros gyümölcsbefőtt (pl. cseresznye, málna, eper– vagy ezek mindegyike), 1 áfonya.
A koktélhoz:
3 cl vodka, 1.5 cl Hpnotiq likőr, 6 cl licsi lé, licsi szemgolyó a díszítéshez.
Elkészítése:
Kezdjük a díszítést jelentő „véres” szemgolyóval! Szerezzünk be egy licsit. Csepegtessük le és szárítsuk meg egy kicsit, majd töltsük meg piros gyümölcsös befőttekkel. Helyezzük az áfonyát a virág végével kifelé az üregbe. Húzzuk a licsit egy fogpiszkálóra, hogy a pohár peremén is stabilan álljon, és még rettenetesebb hatást keltsen.
A Mad Eye Martini elkészítése:
Öntsük egy koktél shakerbe a vodkát, a Hpnotiq-ot és a licsi levét. Töltsük meg jéggel, és alaposan rázzuk össze. Szűrjük le egy lehűtött koktélospohárba. Díszítsük a poharat egy licsi szemgolyóval, tálaljuk és élvezzük az ízek kibontakozását!
A koktél színfelelőse egyértelműen a Hpnotiq, az egyik legkáprázatosabb színben táncoló likőr. Mert ez a látványossággal felérő árnyalat a költővel szólva tényleg „kékséget old az ég vizében”, annyira magához ragadja a tekintetet, hogy a polcokon messziről is felébreszti az ember érdeklődését az iDrinks üzleteiben. Másrészt az ízek tengerén szintén képes újat nyújtani a Hpnotiq: valami bűvöletesen kapcsolja össze likőrös ízében a francia vodkát és a cognac alapokkal rendelkező gyümölcsös aromákat. Palackdesignja egy vizuális show, a sokat emlegetett mágikus neonkék szín meg minden kék színt igénylő koktélt feldob.
Vodkakomponensként egy ilyen rendhagyó koktélban érdemes bevetni egy határokat feszegető vodkát! A Mermaid Tears Vodka minden elemében kilép a klisék fogságából: legendája szerint a hableányok könnyeiből desztillálták, így némi varázslatot hoz a vodkás zamathullámokba. A Mermaid Tears Vodka közös nevezőre hozza a krémességet és a gyümölcsösséget, lecsengésében pedig alaposan kidomborítja a vodkás áramlatok kiemelkedő kristálytisztaságát. A Mermaid Tears esetében alapvetően egy ízesített vodkáról beszélünk, amely ízletesen játszik a vodkák skáláján. Szóval egyelőre rejtély, mi fakasztotta szomorú könnyekre a szépséges hableányokat, a hangsúly azonban az éteri tisztaságon van: ez minden minőségi vodkának a becsületére válik, és nagyon jót tesz a koktélok aromatikus kialakításának, élményt adva a kortyoknak.
Drunk Ghost: Becsiccsentett szellem vaníliás vodkával és kókuszos rummal
Vannak olyan nézetek, miszerint a szellemek is lehetnek részegek! Erre a „szellemességre” tapintott rá ezt a nem mindennapi cocktail, amely ügyesen ötvözi zamatában a kókusz krémességét, a vaníliás vodka báját és az üdítően friss lime legjavát! A Drunk Ghostot neve és krémesen áramló, kísérteties megjelenése miatt a legtöbb mixológus Halloweenre keveri ki a vendégek elbűvölésére. Édessége ellenére megfelelő mennyiségű alkoholt tartalmaz, ezért érdemes mértékletesen fogyasztani. A trópusi összetevő miatt azonban nemcsak Halloween idején, hanem a nyári rendezvényekre is egy ötletes – mondhatni szellemes – választás a Drunk Ghost cocktail.
A koktél felvillantja a mixológia kreatív és játékos oldalát, egy olyan italt, amelyet legalább olyan szórakoztató elkészíteni, mint elfogyasztani. Ez a nedű tökéletes minden olyan alkalomra, ami egy kis természetfelettit kíván. Főként a trópusi italok krémes édességéből és a kísérteties jelenések játékos képeiből merített ihletet. Különösen azok kedvelik, akik szeretik az édes, desszertszerű koktélokat kókuszos csavarral. Valójában a Drunk Ghost minden bulin remek ötlet arra, hogy lenyűgözzük vele a barátainkat.
A kókuszos rumok és a vanília vodka könnyed, bársonyos alapot ad az ízeknek, a kókuszkrém pedig buja textúrával, gazdag aromákkal simul rá erre az alappillérre. A citromos lime szóda frissítő pezsgést kínál, képes egyensúlyban tartani az édességet, és még finomabbá simítja az ízeket a Drunk Ghostban.
Hozzávalók:
6 cl kókusz rum, 3 cl vanília vodka, 2 cl kókuszos tejszín, 4 cl citromos lime szóda, jégkockák (tetszés szerinti mennyiségben).
Elkészítése:
Töltsük meg a shakert jégkockákkal. Öntsük hozzá a kókuszos rumot, a vaníliás vodkát és a kókuszkrémet. Jól rázzuk fel, míg a keverék ki nem hűl. Szűrjük jéggel teli highball pohárba, öntsünk rá citromos lime szódát. Óvatosan keverjük össze az alkotóelemeket, majd azonnal tálaljuk a koktélt.
Kókuszos rumként ragyogó választás a koktélba „bedobni” a Grand Kadoo Coconut Carnival Rumot, a barbadosi kókuszpálmaligetek büszkeségét! A trópusi országban egyaránt nagy becsben tartják a kókusz édes ízét és a karneváli életérzés vérpezsdítő ritmusait. Ez a két élménykör került közös metszéspontba ebben a parádés kókuszos rumba, amely tökéletesen illik ebbe a koktélba! A borostyán árnyalatú kókuszos rum különleges, egzitkus kókuszos csavarral egészíti ki a koktélok zamatát, és van benne egyfajta buli-feeling is, féktelenül áramlik benne a barbadosiak lelkesedése.
A Grand Kadoo Coconut Carnival Rum zamatában kart karba öltve tánccol a nyelven az édes melasz és a kókusz, mintha mi is a festői szépségű sziget egyik vidám partyján ízlelgetnénk ezt a finomságot. Tartalmas trópusi ízekkel kényezteti az ízlelőbimbókat, és kirajzolódik a szájban a makaron, a csokoládé, a fűszeres fortissimók és a vanília aromatikus érkezése, cukornádas áramlás kíséretében.
Itt fontos a vaníliás vodka kiválasztása, például az Absolut Vodka vaníliás kiszerelése, és a maga kategóriájában az abszolút telitalálat ehhez a cocktailhoz! Az Absolut Vanília Vodkában a folyamatos lepárlás technológiájának köszönhetően egy selymesen lágy, extra tiszta vodkazuhatag keletkezik, erre épülnek rá a felejthetetlenül finom és édes vaníliás aromák. A svéd vodkagyártás éljátékosának számító Absolut Vodka jó érzékkel rátapintott, hogy a modern trendek az ízesített vodkák felé fordult, így elkészítette a maga kellemes zamatú vaníliás vodkáját. Már az illata is üde és ropogós, hála a többszöri lepárlásnak, tiszta és friss ízvilágot prezentálva, ami értékes és tartalmas ízekkel árnyalja a koktélokat. A természetes és ropogós ízek fundamentuma a helyi termesztésű téli búza, többek között ezért annyira fenséges az Absolut Vanília Vodka.
Vannak még horrorisztikus újszerű megoldások a koktélok birodalmában. Mert bármikor felbukkanhat egy levágott kéz a puncsban, feltálalhatnak nekünk e lidérces éjszakán egy lila színben ragyogó füstölgő boszorkányszív koktélt, vagy egy éjsötét Black Sangriát…
Cikkünk folytatásában még vadabb Halloween-i koktélreceptekkel jövünk, amelyekhez izgalmas hozzávalókat találhat az iDrinks üzleteiben.